Συνέντευξη του απερχόμενου δημάρχου Κύθνου Μ. Φίλιππα

“Η πρωτοκαθεδρία στους νέους”

“Κλείνει” την αυτοδιοικητική “ατζέντα” του στο Δήμο Κύθνου ο δήμαρχος του νησιού, Μανώλης Φίλιππας επιθυμώντας να αφήσει “χώρο στη νέα γενιά” που χαρακτηρίζεται “από όραμα, ορμή και σκέψη” και που όπως δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, “έχει όλες τις δυνατότητες να σχεδιάσει το μέλλον του τόπου”.

Ο απερχόμενος δήμαρχος, που υπηρέτησε και τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης επί 12 συναπτά έτη, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε στην καλλικρατική οργάνωση του Δήμου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως η οικονομική διαχείριση είναι ένα ζήτημα που οφείλει η επόμενη Δημοτική Αρχή να προσέξει ιδιαίτερα.

  • Πώς αποφασίσατε να βάλετε τελεία στην ενασχόλησή σας με τον Δήμο Κύθνου;

“Έχω προσωπικούς λόγους. Η οικογένειά μου ζει στην Αθήνα και είναι πολύ δύσκολο για εμένα να ταξιδεύω στο νησί. Συνάντησα δυσκολίες και στην τρέχουσα θητεία και οδηγήθηκα σε αυτήν την απόφαση”.

  • Τι έχετε να σημειώσετε για τον “Καλλικράτη” ως θεσμό της Αυτοδιοίκησης; Βιώσατε στη θητεία σας ένα ιδιαίτερα σκληρό πρόσωπο του νέου νόμου. Ο αυτοδιοικητικός θεσμός έθεσε εμπόδια; Με παρεμβάσεις σας καταφέρατε να ρυθμίσετε καταστάσεις;

“Αναλάβαμε τον Δήμο Κύθνου σε μία πολύ δύσκολη εποχή. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση και οι πόροι που δεν έρχονταν από το κράτος και μειώθηκαν στο 60% περίπου, αλλά είχαμε να αντεπεξέλθουμε και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιβλήθηκε με τον “Καλλικράτη”. Είχαμε πάρα πολλές αρμοδιότητες και κυρίως χωρίς να διαθέτουμε χρήματα. Ο Δήμος ποτέ δεν είχε εναρμονισθεί με τις διατάξεις του “Καποδίστρια” οπότε εμείς βρεθήκαμε να πρέπει να λειτουργήσουμε ως Δήμος από εκεί που λειτουργούσαμε ως κοινότητα. Στην μετάβαση ενώ υπήρχε κάποιο προσωπικό δεν ήταν εκπαιδευμένο και ως εκ τούτου, υπήρξαν δυσκολίες. Κληθήκαμε να οργανώσουμε το λειτουργικό κομμάτι του Δήμου ώστε να μπορέσουμε να έχουμε έσοδα καθώς οι πόροι από την κεντρική διοίκηση ήταν κάθε φορά συνεχώς μειωμένοι”.

  • Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, τί θεωρείτε ότι αφήνετε παρακαταθήκη στο νησί και τους δημότες της Κύθνου;

“Καταρχήν αφήνουμε πίσω μας έναν Δήμο οργανωμένο που μπορεί να οργανώνει τον προϋπολογισμό του και να καλύπτει ό,τι αφορά στην εσωτερική δομή του. Ωστόσο, ακόμη από όταν ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος διαπίστωνα ότι δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν τα έργα γιατί δεν αξιοποιούνταν οι πιστώσεις στον Δήμο. Τρία έργα βέβαια υλοποιήθηκαν από τη Νομαρχία και θέλω να ευχαριστήσω τον τέως Νομάρχη, Δημήτρη Μπάιλα γιατί συνέβαλε καταλυτικά στην ανάπτυξη της Κύθνου με αυτά τα έργα. Το μόνο έργο που απεντάχθηκε ήταν το Σφαγείο. Το θέμα είναι ότι χρήματα δεν απορροφούσε ο Δήμος. Όσον αφορά στη δικιά μας θητεία κάναμε τρία επίσης σημαντικά έργα. Την αφαλάτωση προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, το Νηπιαγωγείο στη Χώρα αξίας 550 χιλιάδων ευρώ και τον ΧΑΔΑ με διάφορα υποέργα. Χρειάζεται να προωθήσουμε όμως και την ανακύκλωση”.

  • Αξιολογείτε ότι υστερήσατε πρακτικά σε κάποια πεδία;

“Προφανώς. Δεν τα πράξαμε όλα τέλεια. Ζητάμε συγγνώμη από τους δημότες μας. Ωστόσο είναι γνωστό ότι καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Το γεγονός ότι έπρεπε να δρομολογηθεί η μετάβαση στον καλλικρατικό Δήμο σίγουρα μας προκάλεσε καθυστέρηση μέχρι να σταθεί ο Δήμος στα πόδια του και να λειτουργεί ομαλά”.

  • Καταγράφετε κάτι ως συμβουλή προς την επόμενη Δημοτική Αρχή, που θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα;

“Επειδή οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος σταματούν, αυτό θα πρέπει να επισημανθεί. Ο Δήμος Κύθνου μόλις βάλει το “κλειδί στην πόρτα” χρειάζεται 600 χιλιάδες ευρώ ετησίως προκειμένου να λειτουργήσει. Καθαριότητα και ανάγκες υπαλλήλων. Οι ΚΑΠ “αγγίζουν” μόλις τα 600 χιλιάδες ευρώ και στη θητεία μας καταφέραμε να αυξήσουμε τα έσοδα στον Δήμο μέσα από δικές μας παρεμβάσεις. Νοικοκυρέψαμε τις δομές στο νησί και καταφέραμε να έχουμε έσοδα περίπου 740 χιλιάδες ευρώ. Αυτή η τακτική θα πρέπει να συνεχιστεί για να λειτουργεί απρόσκοπτα ο Δήμος”.

  • Πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος που δύναται να διαδραματίσει ένας νησιώτικος Δήμος όσον αφορά στα σοβαρά ζητήματα Υγείας και Ακτοπλοΐας; Θεωρείτε ότι η παρέμβαση των αιρετών εξαντλείτε σε αλληλογραφία και επιστολές με τα αρμόδια υπουργεία;

“Νομίζω ότι είναι βασικός ο ρόλος. Προφανώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποφασίσει κάποιος για τα πλοία, ούτε και να προσλάβει ιατρούς. Όμως νομίζω ότι οι παρεμβάσεις είναι αποφασιστικές και οι ενέργειες προς τα υπουργεία και τις υπηρεσίες τους, πρέπει να έχουν δυναμικό χαρακτήρα. Βήμα – βήμα προωθούνται οι ενέργειες. Αρχικά ενημερώνουμε για τα προβλήματα και κατ΄ επέκτασιν, σύμφωνα και με τον τρόπο που ανταποκρίνεται ο αρμόδιος υπουργός, πράττουμε και παρεμβαίνουμε. Στην αρχή της θητείας μας είχαμε ένα σημαντικό ζήτημα να αντιμετωπίσουμε. Η Κύθνος μαζί με άλλα 24 νησιά της Ελλάδας με το ΠΔ που εξέδωσε ο κ Σηφουνάκης περιελάμβανε ειδικούς όρους δόμησης για το νησί. Ήταν άδικο. Υπήρξαν κινητοποιήσεις και καταφέραμε μία τροπολογία που θα περνούσε από τη Βουλή να ακολουθήσει τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας και με διαμαρτυρίες έστω βρήκαμε μία λύση”.

  • Με την αποχώρησή σας, δίνετε σε συγκεκριμένο πρόσωπο το χρίσμα; Θα είστε αρωγός στις ανάγκες της επόμενης Δημοτικής Αρχής που θα αναδειχθεί μέσω των εκλογών;

“Είμαι δώδεκα χρόνια παρών στην Αυτοδιοίκηση. Μου αρέσει. Άρα, δε θα πάψω να συμμετέχω ως δημότης για να βοηθήσω με την εμπειρία μου στην επίλυση προβλημάτων. Διαπίστωσα ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Κύθνο που μπορούν να ασχοληθούν με τα κοινά και να εξελίξουν κάποιες καταστάσεις για το καλό του νησιού. Λόγω της προεκλογικής περιόδου, παρατηρώ ότι πρώην δήμαρχοι θέλουν να επιστρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω πως μέχρι σήμερα η προσφορά τους ήταν καλή. Έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν. Θα πρέπει να προωθηθούν νέα παιδιά. Δεν είναι ανάγκη να είσαι δήμαρχος για να βοηθήσεις. Ας δώσουμε την πρωτοκαθεδρία στους νέους κι εμείς ας μείνουμε πίσω. Ας μην κοιτάζουμε την καρέκλα. Αυτό προκρίνω ως ανάγκη. Θα ήμουν χαρούμενος αν υπάρξουν νέα παιδιά ώστε να οδηγήσουν το νησί σε κάτι ανώτερο”.

  • Παρατηρείται εν γένει μία αποστροφή της νέας γενιάς για τα πολιτικά πράγματα. Ποιο μήνυμα απευθύνετε προς τους νεότερους αλλά και όλους τους δημότες;

“Στην Κύθνο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δυνατότητες και μπορούν να ασχοληθούν με τα κοινά. Όμως έχουμε χρέος εμείς ως μεγαλύτεροι να μην τους απογοητεύουμε. Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος είναι νέος σε ηλικία, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσφέρει και να πράξει καλά τη δουλειά του. Οι νέοι έχουν όρεξη, όραμα και είναι κρίσιμη η επόμενη πενταετία. Πρέπει να μιλήσουν, να συζητήσουν και να σχεδιάσουν πώς θέλουν το μέλλον. Διαθέτουν άλλωστε πιο αισιόδοξη ματιά, ορμή και αντοχές”.

  • Τονίσατε ότι αγαπάτε την Αυτοδιοίκηση. Το επόμενό σας βήμα, ποιο θα είναι;

“Έφυγα από το Δήμο γιατί δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι στο νησί. Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι επίσημα. Αλλά εάν ασχοληθώ με κάτι άλλο, θα είναι στην Αθήνα. Πάντως επαναλαμβάνω ότι πρέπει να δώσουμε χώρο στα νιάτα”.