Προμελέτη της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Φοίνικα

Διαβούλευση με προεκλογικές αιχμές

Ζουμ στην πλατεία της περιοχής για την αναβάθμισή της

Με φόντο τις ευθείες βολές που εκτοξεύθηκαν από την πλευρά δημοτών αλλά και υποψηφίων για προεκλογικές τακτικές από πλευράς Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της προμελέτης για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Φοίνικα το μεσημέρι της Κυριακής από τον αρμόδιο υπάλληλο.

Ο πρόεδρος, Γιώργος Βελισσαρίου εισηγούμενος το θέμα, συγκέντρωσε τη δυσπιστία ορισμένων προσώπων που παρακολούθησαν την παρουσίαση αναφορικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο συζητείται το εν λόγω ζήτημα και πραγματοποιείται η διαβούλευση, καθώς όπως ειπώθηκε από την πλευρά τους, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο άφησε χρόνο να χαθεί και καταπιάνεται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το ζήτημα προκειμένου να αποκομίσει κέρδος για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

Ωστόσο, ο κ. Βελισσαρίου κληθείς να απαντήσει σε ανάλογο ερώτημα που τέθηκε από τον πρώην αντιδήμαρχο Ποσειδωνίας, Μάρκο Πρίντεζη, ο οποίος γνωστοποίησε ότι τη συγκεκριμένη μελέτη την είχε στο γραφείο του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου από το 2009 και δεν έπραξε τίποτα, υποστήριξε πως πρόκειται για ένα συνολικό λιμενικό έργο, από το οποίο είναι εφικτή σχεδόν άμεσα η πραγματοποίηση ενός τμήματος που αφορά στην πλατεία και το οποίο όμως, έρχεται να συναντήσει προβλήματα γραφειοκρατίας και νομιμοποιήσεων που μοιραία προκαλούν καθυστερήσεις.

Ο ίδιος, μετά την τοποθέτησή του, σημείωσε πως, όσοι επιθυμούν να καταθέσουν παρατηρήσεις ή προτάσεις έχουν δυνατότητα να το πράξουν εγγράφως, εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών.

Σταθερό αίτημα κατοίκων και επιχειρηματιών

Η ανάδειξη της περιοχής μέσω της αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου αποτελεί ένα πολύχρονο αίτημα των κατοίκων αλλά και των επιχειρηματιών της περιοχής, οι οποίοι στοχεύουν στο να καταστήσουν πιο φιλική και ευχάριστη την εικόνα του Φοίνικα μέσω της ανάπλασης. Αρκετοί μάλιστα δημότες του χωριού, καθώς επίσης αιρετοί, πρώην αυτοδιοικητικοί αλλά και νέοι υποψήφιοι για το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έδωσαν το “παρών” στη συνάντηση, σκοπός της οποίας υπήρξε η αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών που θα καταγραφούν μελλοντικά και τις οποίες περιλαμβάνει αρχικά η προμελέτη. Ο αρμόδιος υπάλληλος από το Λιμενικό Ταμείο που μίλησε σχετικά με την ανάπλαση, εξήγησε πως συνολικά η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί εγκρίσεις από υπουργεία αλλά και χρηματοδότηση αφού επί της ουσίας πρόκειται για ένα μεγάλο λιμενικό έργο. Ο ίδιος, συμπληρώνοντας μάλιστα τα λεγόμενα του Γιώργου Βελισσαρίου τόνισε ότι σε πρώτο επίπεδο, κρίνεται πιο άμεση και εφικτή η ανάπλαση ενός τμήματος του έργου που χρειάζεται μικρές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα η ανάπλαση από το ύψος του δρόμου που βρίσκεται ο μόλος δίπλα στην πλατεία έως και το σημείο που βρίσκεται η τουριστική επιχείρηση “Ολύμπια”.

Οι αλλαγές στο εν λόγω τμήμα

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου για το συγκεκριμένο τμήμα που περιλαμβάνει την πλατεία αναφέρθηκαν συνολικά οι αλλαγές. Μεταξύ άλλων η ανάπλαση αφορά στη βελτίωση κυρίως της πλατείας με την τοποθέτηση ξύλινου διαδρόμου κατά μήκος του παραλιακού τμήματος, δημιουργία πεζοδρομίου υπερυψωμένου για τους πεζούς, διόρθωση και μέριμνα για τον ηλεκτροφωτισμό, δενδροφύτευση, παγκάκια, δημιουργία ράμπας ΑΜΕΑ καθώς και χώρο για μικρά καταστήματα που θα εξυπηρετούν και θα λειτουργούν ενημερωτικά προς τους πολίτες και τους επισκέπτες. Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Βελισσαρίου, προϋπόθεση για την ανάπλαση είναι να μπορέσουν να κριθούν νόμιμα όλα τα τμήματα και οι υποδομές που υφίστανται επί χρόνια στο συγκεκριμένο μέρος και χρήζουν περαιτέρω νομικής κατοχύρωσης από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες, ώστε αφού συμπεριληφθούν στη συνέχεια, οι παρατηρήσεις των πολιτών μετά τη διαβούλευση και υπάρξει η τελική μελέτη, να αναζητηθεί χρηματοδότηση για το έργο. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά, πως για εγκρίσεις “παράνομων” έχουν σταλεί στα υπουργεία 18 φάκελοι.

Στο “συρτάρι” η μελέτη

Επιφυλάξεις, ενδοιασμοί καθώς και έντονος προβληματισμός και αμφισβήτηση όσον αφορά στις προθέσεις αλλά και στο χρόνο υλοποίησης του έργου εκφράσθηκαν από την πλευρά των παρευρισκομένων στη συνάντηση. Ειδικότερα, ένας δημότης επεσήμανε πως η χρονική στιγμή που “άναψαν οι μηχανές” του Λιμενικού Ταμείου και προωθείται η ανάπλαση έστω και ενός τμήματος, έχει “άρωμα” προεκλογικού χαρακτήρα προκειμένου αυτό το ενδιαφέρον για την περιοχή να αποτυπωθεί σε ψήφους την ημέρα της κάλπης. Στους ανωτέρω ισχυρισμούς προστέθηκε η παρέμβαση του κ. Πρίντεζη ο οποίος έδειξε την ίδια μελέτη που παρουσιάσθηκε χθες, η οποία είχε συνταχθεί και κατατεθεί από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας και είχε παραδοθεί στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου πριν την έναρξη της καλλικρατικής περιόδου και συγκεκριμένα από το 2009. Ο ίδιος μάλιστα που θέτει υποψηφιότητα με το συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε”, απευθυνόμενος στον κ. Βελισσαρίου ρώτησε για ποιο λόγο έμεινε στο “συρτάρι” η μελέτη καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας και παρουσιάζεται προεκλογικά, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει κάποια σαφή απάντηση. Μεταξύ των προβληματισμών που τέθηκαν ακόμη, υπήρξε και η αμφισβήτηση αναφορικά το αν τελικά θα μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο αφού πρώτα πρέπει να ωριμάσει η μελέτη.

Σε κάθε περίπτωση, κλείνοντας τον κύκλο των ενδοιασμών ο κ. Βελισσαρίου, υποστήριξε πως για να προχωρήσει η ανάπλαση πρέπει να προωθηθούν τμηματικά κάποια κομμάτια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα προς τους παρευρισκομένους ότι η υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου είναι υποστελεχωμένη ενώ εμπόδια στην ανάπτυξη έργων θέτει τόσο η γραφειοκρατική διαδικασία που έχει θεσπιστεί προκειμένου να υλοποιηθεί ένα έργο, όσο όμως και το κυνήγι των χρηματοδοτήσεων για έργα σε τέσσερα νησιά που έχει στην ευθύνη του το Ταμείο. Κλείνοντας τη συζήτηση, υποστήριξε κατηγορηματικά, πως στην περίπτωση που δεν έπραττε κάτι, τότε εκ νέου θα ασκούσαν κριτική δημότες και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στον ίδιο και το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου.

Ετικέτες: