Συνέντευξη με τον υποψήφιο Δ. Κοσμά για τις δημοτικές εκλογές και το συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε”

Οδηγός η εξωστρέφεια

Κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της Σύρου αποτελεί ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα που θα έχει οδηγό την εξωστρέφεια, σύμφωνα με όσα δηλώνει στη συνέντευξή του, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Κοσμάς, με το συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε” του Γιώργου Μαραγκού.

Ο διευθυντής του κεντρικού καταστήματος ΕΛ.ΤΑ. Σύρου και Κυκλάδων μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την απόφασή του να συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, αξιολογώντας πως η παρούσα χρονική περίοδος είναι “κρίσιμη και ιστορικής σημασίας στιγμή” για το νησί και την πρόοδό του.

Τη συνέντευξη του ίδιου έχουν τη δυνατότητα όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν και μέσω της web tv της “Κοινής Γνώμης”.

  • Ποιοι λόγοι συνηγόρησαν στην απόφασή σας να θέσετε υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές και να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική ζωή του τόπου;

“Είμαι γέννημα – θρέμμα της Ερμούπολης της Σύρου και από μικρό παιδί αντιλαμβανόμουν πως αυτός ο τόπος που ζω και στον οποίο επαγγελματικά δραστηριοποιούμαι αξίζει πάρα πολλά πράγματα. Έχει μία διαφορετικότητα σε όλη την Ελλάδα και πίστευα ότι πρέπει ο κάθε ένας να βάλει ένα λιθαράκι στην πρόοδο του και να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με το όνειρο που είχα από όταν ήμουν μικρός επιστρατεύθηκα τα τελευταία χρόνια σε διάφορους Συλλόγους και Ομίλους όπου προσπάθησα μέσα από αυτούς να δώσω κάτι παραπάνω για την αναγνωρισιμότητα της Σύρου σαν τόπο που έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό και μεγάλο. Αυτό το όραμα το συνάντησα στον Γιώργο Μαραγκό. Νομίζω ότι “Η Σύρος που αξίζουμε” με ηγέτη εκείνον, μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα, να γυρίσουμε σελίδα και να βρούμε τη Σύρο που όντως όλοι μας αξίζουμε”.

  • Επιλέξατε τον κ. Μαραγκό λοιπόν και έναν συνδυασμό νέο που φέρει ελάχιστη αυτοδιοικητική εμπειρία λόγω της παρουσίας κάποιων νυν και πρώην στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι έναν συνδυασμό με αυτοδιοικητική εμπειρία όπως του κ. Γιαλόγλου. Δεδομένων των εμποδίων που καλείται να ξεπεράσει η Αυτοδιοίκηση σας τρομάζει ως ένα βαθμό αυτή η διαφορά;

“Θεωρώ ότι σε οποιοδήποτε χώρο πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος που θα ασχοληθείς με τα πράγματα που απασχολούν αυτόν το χώρο. Νομίζω λοιπόν, ότι όσο το δυνατόν περισσότερο υπάρχει ανανέωση, ακόμη και στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε θα μπορέσουν να προχωρήσουν κάποια πράγματα και να προωθηθούν κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αναπτύξουμε επιχειρηματικότητα, κοινωνικότητα. Πιστεύω ότι τα νέα μυαλά και οι νέοι άνθρωποι με τη δυναμική που έχουν και απαρτίζουν το συνδυασμό μας είναι ικανοί να αλλάξουν το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό σκηνικό που απασχολεί σήμερα τη Σύρο. Όσον αφορά στην εμπειρία, δεν αρκεί να υπάρχει μόνο αυτό το στοιχείο στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Ο κάθε ένας από εμάς έχει έναν χώρο δουλειάς και μία εμπειρία στο επάγγελμά του. Όλες αυτές οι εμπειρίες που έχει ο κάθε ένας – στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, οικονομικών πόρων, στο marketing κτλ – εάν παντρευτούν, δε θα υπάρχει πρόβλημα. Αντίθετα θα δώσουν μάλλον το αποτέλεσμα που για όλους μας είναι επιθυμητό”.

  • Έχετε διαγράψει μία σημαντική εμπειρία στον επαγγελματικό σας χώρο. Θεωρείτε ότι η γενιά σας και άνθρωποι που είχαν να προσφέρουν νωρίτερα στο τόπο, όμως δεν αναμείχθηκαν με τα κοινά, φέρουν ευθύνη;

“Γενικότερα όλοι φέρουμε ευθύνη. Όμως, από το να καθόμαστε στον καναπέ μας, να κρίνουμε και να επικρίνουμε τον καθένα που κάνει αυτά που κάνει και που μπορεί να φθάνει ως ένα συγκεκριμένο επίπεδο με τις γνώσεις του και τις προσπάθειές του, είναι καλύτερο να ενεργοποιηθούμε και να δώσουμε αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο μας”.

  • Ποια καταγράφετε ως σημαντικότερα προβλήματα που καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει η Σύρος;

“Είναι μία λέξη που ακούγεται σε όλη την Ελλάδα και απασχολεί πλέον και τη Σύρο. Ανάπτυξη. Είναι η ανάπτυξη που θα φέρει οικονομική ευημερία, θα προσφέρει θέσεις εργασίας στους νέους ανθρώπους. Αυτό το όραμα στοχεύουμε να κυνηγήσουμε όλοι μας με τους τρόπους που επιλέγει ο κάθε συνδυασμός για να βγάλουμε τη Σύρο από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Τελευταία ασχολούμαστε με το θέμα του Τουρισμού. Έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες πριν ακόμη γίνουμε Δημοτική Αρχή. Έχουμε έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο, ο οποίος μας έχει δώσει λύσεις, μας έχει καταθέσει προτάσεις κι έχουμε συζητήσει. Νομίζω πως την επόμενη ημέρα θα είμαστε έτοιμοι, όχι μόνο να προγραμματίσουμε κάποια πράγματα, αλλά να υλοποιήσουμε όσα έχουμε καταγράψει στο πρόγραμμά μας”.

  • Αξιολογείτε πως άμεσα η Σύρος δύναται να ακολουθήσει μία νέα πορεία και να να πραγματοποιήσει μία στροφή προς την τουριστική ανάπτυξη;

“Πάντοτε υπάρχουν τα μεσοπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα. Νομίζω ότι υπάρχουν μεσοπρόθεσμοι στόχοι που είναι και κοστολογημένοι, τους οποίους σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ώστε να δώσουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Να σημειώσω βέβαια, ότι για να φθάσεις σε ένα αποτέλεσμα πρέπει να έχουμε την ανάλογη παιδεία και τον πολιτισμό. Είναι δύο βασικοί πυλώνες που αν δεν αναπτυχθούν, δε θα φθάσουμε στο στόχο μας. Σε αυτά τα δύο πεδία λοιπόν, θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά μπορούμε να τα αναπτύξουμε τόσο πολύ και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη”.

  • Επί πολλά χρόνια συμμετείχατε σε Σωματεία και Ομίλους στη Σύρο. Αν εκλεγεί ο συνδυασμός σας και είστε δημοτικός σύμβουλος σε ποιους τομείς μπορείτε να προσφέρετε;

“Από την ενασχόλησή μου με τα Σωματεία και τους Συλλόγους, αλλά ακόμη και μέσα από το χώρο της δουλειάς μου, πάντοτε προσπαθούσα αυτό που γινόταν να μη μείνει στον “κλειστό” χώρο. Βασική προϋπόθεση για τους συνεργάτες μου κι εμένα, ήταν ό,τι κι αν γίνεται να “ταξιδεύει” εκτός τοπικών συνόρων. Είναι μία σημαντική “κίνηση” η εξωστρέφεια, την οποία θέλουμε να προκαλέσουμε. Προσωπικά καθ΄ όλη τη διάρκεια των ετών την είχα σαν μόνιμο στόχο. Νομίζω πως η παιδεία και ο πολιτισμός όπως προανέφερα είναι πεδία στα οποία μπορώ να προσφέρω αρκετά πράγματα”.

  • Ολοκληρώνοντας την πρώτη συνομιλία μας, ποιο μήνυμα απευθύνετε προς τους δημότες; Γιατί την ημέρα των εκλογών να επιλέξουν εσάς και τη “Σύρο που αξίζουμε”;

“Πρέπει η Σύρος να αλλάξει σελίδα. Είναι ιστορική η στιγμή που πρέπει να οδηγήσουμε το νησί σε άλλους προορισμούς. Προσκαλώ όλους τους Συριανούς να αφήσουν όλες τις πολώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σκέψεις εσφαλμένες και να διαβάσουν το πρόγραμμα του συνδυασμού, το οποίο είναι κοστολογημένο, ουσιαστικό και προσεγμένο και να ψηφίσουν το συνδυασμό “η Σύρος που αξίζουμε” για να φέρουμε τον τόπο εκεί που πραγματικά όλοι επιθυμούμε”.