“Η Αυτοδιοίκηση κύτταρο αναγέννησης”
- Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2014 - 06:10
Ομαδικότητα, όραμα και συλλογικές προσπάθειες μπορούν να χαρίσουν στο νησί μία νέα πορεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη συνέντευξή του, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Απέργης που συμμετέχει στο συνδυασμό του Ανδρέα Γιαλόγλου, “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”.
Ο κ. Απέργης, χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση “κύτταρο αναγέννησης”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως οι δημοτικές εκλογές για τους συμμετέχοντες πρέπει να είναι “αφορμή για να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τα κοινά”.
Συνολικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Απέργης, προβάλλεται μέσω του web tv.
- Ποιοι λόγοι σαν οδήγησαν να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;
“Για να είναι κάποιος υποψήφιος πρέπει πρώτα να αγαπά την πόλη του και τους συμπολίτες του. Δεν είμαι Συριανός στην καταγωγή, είμαι από την Τήνο, όμως ζω 25 χρόνια στο νησί και αισθάνομαι ότι είναι πατρίδα μου η Σύρος. Προσπαθώ μέσα σε αυτά τα χρόνια και με τις δυνάμεις που έχω και όπου μπορώ, να συνεισφέρω για τον τόπο μου. Οι δημοτικές εκλογές είναι μία αφορμή για να συνεχίσει κάποιος να ασχολείται με τα κοινά. Υπάρχει ήδη η προηγούμενη εμπειρία από τη δημοτική κοινότητα Ερμούπολης, όπου συμμετέχω την τρέχουσα θητεία. Υπάρχει επίσης μία πολύ όμορφη συνεργασία με τον Δήμο και με τους αιρετούς, αλλά και με τους μηχανικούς, καθώς – και με την ιδιότητα του τηλεπικοινωνιακού μηχανικού του ΟΤΕ - κάναμε έργα που νομίζω ότι είναι πρότυπα για την Ερμούπολη, μέσα στο πλαίσιο των αναπλάσεων που πραγματοποιήθηκαν με δίκτυα που οριοθετήθηκαν χωρίς επικαλύψεις. Ξεπεράσαμε πολλά προβλήματα και ήταν μία μεγάλη εμπειρία που θα ήθελα να τη συνεχίσω. Όμως, υπάρχει και κάτι γενικότερο. Βλέπουμε ότι το κεντρικό πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει και πηγαίνουμε να το στήσουμε ξανά. Αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι το κύτταρο για να ξεκινήσει η αναγέννηση και των θεσμών, αλλά και της αυτοδιαχείρισης των πολιτών, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας. Θα ήθελα λοιπόν με όποιες δυνάμεις διαθέτω, σε όλα αυτά να είμαι παρών”.
- Στο νέο συνδυασμό του Ανδρέα Γιαλόγλου, καλείστε να συνυπάρξετε και με μέλη της σημερινής μείζονος μειοψηφίας. Ποια είναι η θέση σας γι' αυτή τη σύνθεση;
“Αρχικά να μιλήσω για τον Ανδρέα Γιαλόγλου καθώς τον γνωρίζω προσωπικά και έχουμε συνεργαστεί πολύ καλά στο παρελθόν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ακέραιος χαρακτήρας, με ικανότητες, με εργατικότητα, μπορεί να μεταδίδει το όραμα που έχει για την πόλη και είναι άνθρωπος που περισσότερο ακούει παρά μιλάει, κάτι δύσκολο στις ημέρες μας. Επίσης, μεταδίδει το δυναμισμό και την αισιοδοξία. Και αυτό είναι σημαντικό αφού δεν μπορούμε να ζούμε σε μία κατήφεια, αλλά πρέπει να έχουμε ένα όραμα και να το μεταφέρουμε. Έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις αφού με μία τετραετία, εκλέχθηκε μέσα από το συνδυασμό του για να είναι επικεφαλής στις επόμενες εκλογές και γνωρίζει τα ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς σήμερα εκεί στηρίζονται οι Δήμοι. Ακόμη διαθέτει και την εμπειρία της ελεύθερης αγοράς, γιατί και ο ίδιος ήταν ελεύθερος επαγγελματίας. Αναφορικά με τη συμπόρευση, θεωρώ ότι το σημαντικό για να δημιουργήσεις ή να συνεχίσεις κάτι είναι να μπορείς να έχεις έναν ιδανικό συνδυασμό. Των φρέσκων ανθρώπων – εννοώ νέες ιδέες – και εμπειρία που δεν μπορεί να μένει στο περιθώριο γιατί υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται. Πηγαίνουμε να φτιάξουμε ένα κράτος από την αρχή. Δεν μπορείς να είσαι μετέωρος, θέλεις ανθρώπους που γνωρίζουν, αλλά και εκείνους που καταθέτουν τη νέα ιδέα για να σε οδηγήσουν μπροστά”.
- Γνωρίσατε την καλλικρατική λειτουργία του Δήμου, μέσω της συμμετοχής σας στη δημοτική κοινότητα Ερμούπολης. Θεωρείτε ότι ο ρόλος των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων είναι σημαντικός, δεδομένου του γνωμοδοτικού χαρακτήρα που έχουν;
“Γενικότερα θεωρώ πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να δίνει μία συνεχή μάχη για να παίρνει εξουσίες από το κεντρικό πολιτικό σύστημα. Αυτός είναι ένας στόχος για να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτή η μάχη δίνεται κάθε ημέρα. Πολλά ακούσθηκαν για τον “Καλλικράτη” και κυρίως αρνητικά όμως οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο που μπορεί να είναι δευτερευούσης σημασίας σε σχέση με το κεντρικό δημοτικό συμβούλιο, αλλά είναι σημαντικός ο ρόλος τους για να λύνονται τα μικρά – μεγάλα προβλήματα μίας γειτονιάς. Αντιμετωπίσαμε πράγματα που μπορεί να φαίνονται επουσιώδη στον τρίτο παρατηρητή. Όμως το να τοποθετήσεις ένα κάγκελο για να εξυπηρετηθεί ένας ηλικιωμένος άνθρωπος ή να προχωρήσεις στον φωτισμό μίας περιοχής είναι πράγματα σημαντικά. Το ιδανικότερο θα ήταν να είχε μεγαλύτερη εξουσία η κάθε τοπική κοινότητα και να εγκρίνει από μόνη της κάποιους μικρούς προϋπολογισμός. Πρέπει να είναι ένας στόχος των επόμενων αυτοδιοικήσεων, όμως κι έτσι, έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος των παλαιών συνοικιακών συμβουλίων, προ “Καλλικράτη”. Είναι ένας υγιής θεσμός και αυτοί που θέλουν να συμμετέχουν πρέπει να έχουν χρόνο και να μην κοιτάζουν τα πράγματα από το γραφείο, αλλά να περπατούν στις γειτονιές και να αγαπούν την πόλη. Στη θητεία μας, πιστεύω ότι καταφέραμε να δούμε τα πράγματα με ευαισθησία, με αμερόληπτο και δίκαιο μάτι και σε αυτό να τονίσω πως πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε ο πρόεδρος, Κώστας Βιτάλης”.
- Ασχολείστε και με το πεδίο του Πολιτισμού. Θεωρείτε ότι αυτό το πεδίο που αποτελεί ισχυρό “χαρτί” για τον τόπο πρέπει να προβληθεί περισσότερο και να “παντρευτεί” και με τους στόχους της τουριστικής ανάπτυξης;
“Πράγματι ο Πολιτισμός είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο είναι το βαρύ “πυροβολικό” και χαίρομαι που όλοι οι συνδυασμοί το έχουν στα πρωτοσέλιδα των προγραμμάτων τους. Πρέπει να πούμε ότι η Σύρος, δεν είναι το παραδοσιακό Κυκλαδίτικο νησί. Είναι ένα σταυροδρόμι πολιτιστικών ρευμάτων. Έρχονται άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, φέρουν μία κουλτούρα και υπάρχει ένα επίπεδο πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο μίας τυπικής ελληνικής πόλης. Σκεφθείτε πόσα πράγματα υπάρχουν στο νησί, που δεν τα συναντά κάποιος σε άλλον τόπο. Υπάρχουν οι θίασοι, το Λύκειο Ελληνίδων, ο Μουσικός Όμιλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου, η Ορχήστρα των Κυκλάδων, η Φιλαρμονική, οι Σύλλογοι των χωριών και οι Σύλλογοι που αφετηρία είναι η καταγωγή των ανθρώπων. Το πρώτο που πρέπει να προσπαθήσουμε είναι αυτή τη μαγιά, να την διατηρήσουμε. Γίνονται βήματα και μπορούν να γίνουν περισσότερα. Επιπλέον, πρέπει να δώσουμε χώρο σε ανθρώπους ικανούς που έχουν τη γνώση του Πολιτισμού. Η Ορχήστρα των Κυκλάδων είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Και τέλος, πρέπει να πούμε ότι για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, πρέπει να έχουμε ομαδικότητα και σύμπνοια. Η Σύρος είναι το νησί του Πολιτισμού. Οι πολιτιστικοί φορείς είναι λοιπόν πρεσβευτές του νησιού και χρειάζεται σωστή οργάνωση, προτάσεις να συμπεριληφθούν σε πακέτα τουριστικών προγραμμάτων και να προβληθούν”.
- Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνετε προς τους συμπολίτες μας;
“Κάθε συνδυασμός ασφαλώς θέλει να προτιμηθεί και να έχει τον πρώτο λόγο. Το βασικό όμως είναι να υπάρξει μετά τις εκλογές μία σωστή συνεργασία από όποια θέση βρεθεί ο κάθε ένας. Ο κάθε υποψήφιος που αγαπά τον τόπο του, πρέπει να συνεχίσει να μετέχει και να μην εξαντλήσει τη δράση του μόνο προεκλογικά, αλλά μετεκλογικά από όποια θέση του ζητηθεί. Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να δώσει την ευκαιρία σε εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο, να προσφέρουν”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ζητάει τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου στα δημοτικά κτήρια
25 Απρ. 2025 - 16:43 - Σύρος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου
25 Απρ. 2025 - 14:08 - Ασαφή όρια παιδικής χαράς και επικινδυνότητα για τα παιδιά
25 Απρ. 2025 - 6:20 - Κενά στην αποκομιδή ανακύκλωσης
25 Απρ. 2025 - 6:19 - Σύρος: Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για τη μίσθωση μηχανήματος καθαρισμού ακτών
24 Απρ. 2025 - 8:20