"Η Σύρος αιμορραγεί"
- Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2014 - 06:10
Την απάντησή του σε όσους χρησιμοποιούν την πολιτική “απειρία” ως βασικό μειονέκτημα στην απόπειρα ενασχόλησης κάποιου με τα κοινά του τόπου του, δίνει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε” Νίκος Νομικός, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται με αυτόν τον τρόπο η νοημοσύνη των δημοτών.
Σε συνέντευξή του στο web tv της “Κοινής Γνώμης”, ο κ. Νομικός κάνει λόγο για πολιτική αναλγησία της δημοτικής αρχής, εκτιμώντας παράλληλα ότι η δική της εμπειρία ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη. Αναφερόμενος στη σύμπραξη της πλειοψηφίας με τη μείζονα μειοψηφία χαρακτηρίζει “κατάφωρη προδοσία της εμπιστοσύνης” που έδειξαν οι Συριανοί πολίτες στην παράταξη του Γιώργου Πάπιτση, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη της ουδέποτε κατάλαβαν το ρόλο της αντιπολίτευσης και τις έννοιες του θεσμού που κλήθηκαν να υπηρετήσουν.
Ο κ. Νομικός σπούδασε Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός στο Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Κρήτης, όπου και αποφοίτησε το 1999. Από τον Δεκέμβριο του 2004 εργάζεται στην Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων, ενώ παράλληλα σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για ποιους λόγους επιλέξατε την παράταξη του κ. Μαραγκού για την πρώτη σας επαφή με τα κοινά;
“Όταν έγινε η πρόταση από το Γιώργο Μαραγκό, διαπίστωσα εν πρώτοις ότι είχαμε ταύτιση στο όραμα αναφορικά με τον τόπο μας. Το όραμα αυτό ήταν ότι και οι δύο θέλαμε τα παιδιά μας να μπορούν να ονειρεύονται το μέλλον τους στον τόπο μας. Η Σύρος αυτή τη στιγμή έχει μηδενική δυναμική. Αιμορραγεί και δεν μπορεί να κρατήσει τα παιδιά που φεύγουν να σπουδάσουν και οραματίζονται μια σταδιοδρομία μακριά από δω. Και αυτό είναι ένα έλλειμμα στην παραγωγικ'η διαδικασία της Σύρου, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεδομένης λοιπόν της πολιτικής αναλγησίας της δημοτικής αρχής που υπήρχε, καθώς και της πολιτικής αποστροφής που είχε ο κόσμος θεώρησα καλό να αφήσω την εύκολη κριτική του καναπέ, να σηκωθώ από αυτόν, να εκθέσω τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου και αν εκείνοι αποφανθούν ότι δεν είμαι ικανός να διαχειριστώ τα προβλήματά μας, τότε πολύ ευχαρίστως να επιστρέψω σε αυτόν. Το θέμα είναι ότι θα έχω κάνει τουλάχιστον από τη δική μου μεριά το ηθικό χρέος, να έχω προσπαθήσει να αλλάξω τα πράγματα στον τόπο μου”.
Μία από τις θέσεις του συνδυασμού σας είναι το νησί έχει ανάγκη από ανανέωση προσώπων. Τι απαντάτε σε εκείνους που χρησιμοποιούν την “απειρία” ως ένα βασικό μειονέκτημα;
“Πρέπει να τελειώνει αυτό το επιχείρημα. Βλέπουμε πως πολλοί υποτιμούν τη μνήμη και τη νοημοσύνη των Συριανών, διότι προσπαθούν να θάψουν το βασικό τους μειονέκτημα που είναι αυτό και να το προβάλουν ως πλεονέκτημά τους. Ο δημοτικός απολογισμός που παρακολουθήσαμε όλοι ήταν πενιχρότατος. Το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η μεμψιμοιρία της περικοπής των κρατικών πόρων που έδεσε τα χέρια της δημοτικής αρχής και δεν μπόρεσε να κάνει κάτι. Πού είναι η πολιτική εμπειρία η οποία θα τους έκανε πολιτικά ευέλικτους, ενάντια κάποιων άπειρων που θα ήταν πάνω στη δημοτική αρχή ώστε να κάνουν και πέντε πράγμα παραπάνω; Πουθενά. Πώς λοιπόν η άπειρη ομάδα του Γιώργου Μαραγκού έχει φτιάξει δεκάδες σελίδες προτάσεων έξω και πέραν της κρατικής επιχορήγησης; Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η μελέτη του Κέντρου Βιομηχανικού Μουσείου που ξεκίνησε στις 180.000 ευρώ και έφτασε το 1.000.000 ευρώ μόνο για μελέτες, σχέδια και όχι έργα.Πού είναι αυτή η πολύπειρη δημοτική αρχή να σταματήσει την υπερδιόγκωση αυτής της μελέτης; Γιατί όταν πληρώθηκαν τα πρώτα 600.000 για μία μελέτη, κανένας πολιτικά έμπειρος αιρετός δεν θορυβήθηκε έτσι ώστε να σταματήσει τη διόγκωση της; Γιατί η πολύπειρη δημοτική αρχή δεν έκανε χρήση της αρχής του απρόβλεπτου, η οποία επιτρέπει την αναπροσαρμογή των οικονομικών όρων της σύμβασης για απρόβλεπτα και αναγκαία γεγονότα; Άλλοι οι οικονομικοί όροι του 2001 και άλλοι οι οικονομικοί όροι του 2011”.
Θεωρείτε ότι η σύμπραξη πλειοψηφίας-μειοψηφίας μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;
“Σε συνέντευξή του, ο κ. Γιαλόγλου είπε ουσιαστικά ότι όταν οι κάμερες ήταν κλειστές, υπήρχε μια πολιτική ταύτιση και οι διαφορές τους μειώνονταν. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι κάμερες είναι ανοιχτές, υπάρχει αύξηση της πολιτικής ευθύνης της μειοψηφίας. Επομένως λοιπόν υπάρχει ένα ιδεολογικό χάσμα που δεν μειώνεται όταν οι κάμερες είναι ανοιχτές και βλέπουμε εξαγγελίες τύπου “καταντήσατε τη Σύρο ουραγό”, απειλές για μηνύσεις και άλλα θεάρεστα. Όταν λοιπόν κλείνουν οι κάμερες, τότε εκεί μηδενίζεται το αίσθημα ευθύνης της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι ο ορισμός του λαϊκισμού. Το 47% που πήρε η παράταξη του κ. Πάπιτση στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μια μορφή δυσαρέσκειας των συριανών πολιτών απέναντι στην πολιτική Δεκαβάλλα. Η ταύτιση που υπάρχει σήμερα στην απόλυτη ταύτιση πάνω στην πολιτική Δεκαβάλλα είναι κατάφωρη προδοσία της εμπιστοσύνης που έδειξαν οι Συριανοί πολίτες στην κίνηση αυτή, την οποία είδαν ως ένα μέσο πολιτικής διαφοροποίησης. Άρα λοιπόν δεν ασκήθηκε ουσιαστικά σωστή αντιπολίτευση και αυτό εξηγεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό γιατί δεν έγιναν πράγματα στην τωρινή δημοτική αρχή. Επομένως, θεωρώ ότι δεν θα επηρεαστεί το αποτέλεσμα, διότι ο κόσμος βλέπει ότι πέραν της αλλαγής του επικεφαλής, των σημάτων, των χρωμάτων και της ονομασίας του συνδυασμού είναι οι ίδιοι άνθρωποι στις ίδιες θέσεις, με τις ίδιες πολιτικές νοοτροπίες, απέναντι στα ίδια προβλήματα που δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν”.
Ποιες είναι οι ανάγκες του νησιού, στις οποίες θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, όσο και για την περαιτέρω ανάπτυξή του;
“Ο δήμος είναι μια αρχή η οποία οργανώνει, συντονίζει και μεριμνά για τη βελτίωση της κοινωνικής ζωής, ως εκ τούτου δεν μπορεί να δει μεμονωμένα το κάθε πρόβλημα ανά τομέα. Θα πρέπει να γίνει μία συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια βελτίωσης σε όλους τους τομείς. Διότι όλοι αυτοί οι τομείς δρουν συσσωρευτικά, ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα της καλυτέρευσης ή της χειροτέρευσης της κοινωνικής μας ζωής. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα γι' αυτό και ο δήμος δεν έχει έναν άνθρωπο να τον κατευθύνει, αλλά πολλούς ανθρώπους σε θέση ευθύνης για να τρέξουν παράλληλα όλους τους τομείς. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε δυναμικά σε όλα τα σημεία με λίγο περισσότερη έμφαση στον τουρισμό”.
Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλετε να απευθύνετε στους δημότες της Σύρου;
“Όπως η Ιταλία, μια χώρα που περνάει οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, εμπιστεύτηκε τον άπειρο 39χρονο πολιτικό Ματέο Ρέντσι στη θέση του πρωθυπουργού έτσι θα ήθελα να εμπιστευτούν και οι συριανοί τη δική μας παράταξη. Αυτό το πράγμα καταδεικνύει ότι η οικονομική κρίση χρειάζεται διαφορετική πολιτική νοοτροπία και διαφορετικούς χειρισμούς. Και αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό που έχει ο συνδυασμός μας. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αλλαγή. Πρέπει να μας εμπιστευτούν”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Λιμεναρχείο Σύρου: Νέα ανακοίνωση για έκτακτα μέτρα λόγω θυελλωδών ανέμων
28 Απρ. 2025 - 18:06 - “Ζητάμε τα πορίσματα για την κατάσταση όλων των σχολείων”
28 Απρ. 2025 - 6:20 - Μπαίνει τεχνικός σύμβουλος στο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης
28 Απρ. 2025 - 6:19 - Ζητάει τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου στα δημοτικά κτήρια
25 Απρ. 2025 - 16:43 - Σύρος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου
25 Απρ. 2025 - 14:08