Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης το αίτημα απλήρωτων ωφελουμένων του ΚΕΚ του π. ΟΠΚΑ

Οφειλές... προγραμμάτων

Να καταβληθούν τα χρήματα που έχουν δικαίωμα να λάβουν οι ωφελούμενοι που παρακολούθησαν το πρόγραμμα “Δράση και Ίδρυση, Οργάνωση και Διοίκηση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων”, ζήτησε εκπρόσωπος εξ αυτών που τοποθετήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Όπως εξήγησε η Ειρήνη Συμεωνίδου που μίλησε για το θέμα, οι 45 ωφελούμενοι (ευπαθείς κοινωνικές ομάδες) παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες από πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από τον π. ΟΠΚΑ, καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με τον τρόπο καταβολής των χρημάτων.

Οι ωφελούμενοι που ζήτησαν να τεθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ενόψει του Πάσχα, ζητούν από τον “πλεονασματικό Δήμο” όπως χαρακτηριστικά τόνισε η ίδια, να βρει λύση.

Ωστόσο, τόσο ο αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης, όσο και ο αντιδήμαρχος και αρμόδιος οικονομικών του Δήμου, Δημήτρης Ρούσσος διευκρίνισαν πως δεν έχει τη νομική κάλυψη η Δημοτική Αρχή να καταβάλει χρηματικά ποσά, χωρίς πρώτα να έχει πάρει τα χρήματα από τον φορέα του προγράμματος. Γνωστοποιήθηκε επίσης, πως σήμερα θα συνεδριάσει η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Κυκλάδες Αναπτυξιακή Κοινωνική Συμμαχία – ΤΟΠΕΚΟ προκειμένου να αναζητήσει λύση.

Από αναβολή σε αναβολή

“Ολοκληρώσαμε τον κύκλο των μαθημάτων της κατάρτισης μας στις 31 /10/13 και την αξιολόγηση μας στις 2/11/13” δήλωσε η κ. Συμεωνίδου, επισημαίνοντας πως, “Με δεδομένη την δυσχερέστατη οικονομική μας κατάσταση, πήραμε τότε την προφορική υπόσχεση πως “θα έχουμε πληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα από το υπάρχον αποθεματικό του φορέα υλοποίησης”. Τα Χριστούγεννα πέρασαν χωρίς να πληρωθούμε και σε επόμενη επίσκεψη μας στον Δήμο, πήραμε δεύτερη προφορική υπόσχεση πως θα τακτοποιηθεί το θέμα “το συντομότερο δυνατόν”, αφού μόλις είχε συγχωνευθεί ο ΟΠΚΑ με τον Δήμο και άρα δεν μπορούσε να ισχύσει η προηγούμενη πρόβλεψη”. Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα πως, “σε επόμενες επαφές μας με τον φορέα υλοποίησης μας είπαν πως “θα έχουμε πληρωθεί ως τον Φεβρουάριο του 2014”, μετά μας είπαν για τις 15 Μαρτίου 2014, μετά για τις 20 Μαρτίου και μετά κανείς δεν ήξερε να μας δώσει μια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απάντηση”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της και μιλώντας για την ανάγκη των ωφελουμένων να λάβουν αυτά τα χρήματα, η ίδια κατέληξε, “Επειδή πλησιάζει το Πάσχα και η οικονομική μας κατάσταση εξακολουθεί να είναι δυσχερέστατη, καθώς οι περισσότεροι είμαστε και παραμένουμε μακροχρόνια άνεργοι ή στην καλύτερη περίπτωση είμαστε εργαζόμενοι-ωφελούμενοι των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας του ΟΑΕΔ, ζητάμε την άμεση καταβολή των προβλεπόμενων από το πρόγραμμα εκπαιδευτικών επιδομάτων μας”.