Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης με “φόντο” την αναμόρφωση του προϋπολογισμού στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

“Τραμπάλα” στη χρηματοδότηση

- Ν. Αλμπανόπουλος: “Θέλουμε έναν υγιή σταθμό”- Νέο εμπόδιο στην παραχώρηση του στρατοπέδου(;)

Ενημέρωση για την παραχώρηση του στρατοπέδου, τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος με αναμόρφωση του προϋπολογισμού καθώς και τροποποίηση του καταστατικού της ΡΕΔΗΣΕ ήταν τα τρία ζητήματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρία θέματα εκ των οποίων τα δύο συζητήθηκαν αφού εισήχθησαν ως θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, καθώς η χθεσινή σύγκλιση των μελών του δημοτικού συμβουλίου ήταν η τελευταία σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών, καθώς από αύριο, 18 Απριλίου ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος και δεν επιτρέπεται να συγκαλείται το σώμα παρά μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης αναδείχθηκε μέσα από το διάλογο των δημοτικών συμβούλων ως ένα σοβαρό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού και της τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος, οι 480 χιλιάδες ευρώ που αφορούσαν στο έργο, ουσιαστικά προωθούνται για άλλες ανάγκες καθώς όσα απαιτούνται για την ανάπλαση δεν βρίσκονται σε ώριμο στάδιο. Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας μίλησε για τις νέες εξελίξεις όσον αφορά στους όρους που θέτει το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να παραχωρηθεί στον Δήμο τμήμα του στρατοπέδου, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ της ΡΕΔΗΣΕ, Παύλος Ραουζαίος εισηγήθηκε την τροποποίηση του καταστατικού προκειμένου να μπορέσει η δημοτική τηλεόραση να εισπράττει τις επιχορηγήσεις από το Δήμο.

Μηδενίζεται η χρηματοδότηση της ανάπλασης

Για μία ακόμη φορά το “καυτό” ζήτημα της επικαιρότητας, η ανάπλαση του παραλιακού τμήματος της Ερμούπολης ήρθε στην πρώτη γραμμή καθώς ανάμεσα σε άλλα, στην εισήγηση της οικονομικής επιτροπής και του αρμόδιου αντιδημάρχου, Δημήτρη Ρούσσου είχε συμπεριληφθεί και η τροποποίηση του ποσού που προωθείται για το συγκεκριμένο έργο. Ο πίνακας ανέφερε χαρακτηριστικά πως για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου οι 480 χιλιάδες δεν θα χρησιμοποιηθούν φέτος για το συγκεκριμένο έργο, αφού το στάδιο ωριμότητάς του δεν είναι το κατάλληλο για να μπορέσει να τα απορροφήσει. Ως εκ τούτου, το έργο αυτόματα περνά στη δεύτερη “δεξαμενή” έργων που θα κατοχυρώσουν χρηματοδότηση από το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ προκειμένου αυτό να βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο. Το ανωτέρω ζήτημα έθιξε μέσω τοποθέτησής της, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, Μαρία Καζαντζάκη, η οποία επιπλέον πρόσθεσε πως, στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται και η αγορά ενός mini bus με προβλεπόμενο ποσό 250 χιλιάδες ευρώ, γεγονός που ώθησε την ίδια να διατυπώσει το ερώτημα αν μελλοντικά ωριμάσει το έργο της ανάπλασης και έχει χαθεί χρηματοδότηση, ενδέχεται να υπάρχει εμπλοκή; Στην ερώτηση, έδωσε απάντηση ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος, Νίκος Αλμπανόπουλος.

Ο ίδιος, εξήγησε πως το ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης, το οποίο κατοχυρώνει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις είναι ένα “δυναμικό πρόγραμμα” που ανανεώνεται συνεχώς, σε συνάρτηση πάντοτε με την πορεία ωρίμανσης των έργων, διαβεβαιώνοντας επί της ουσίας το σώμα, πως αυτό που πρέπει να απασχολεί τους αιρετούς είναι η πορεία έκδοσης των αδειών από την πλευρά των φορέων του Δημοσίου καθώς όπως σημείωσε, “είναι από τα 18 έργα το πιο δύσκολο” και αν προσεχώς ο βηματισμός της αδειοδότησης είναι γοργός και σε καλό επίπεδο, “θα επανέλθει η χρηματοδότηση, βγάζοντας κάποια άλλα έργα εκτός”.

Κρίνεται αναγκαίο να υπογραμμισθεί πως, το θέμα ψηφίσθηκε ομόφωνα από τους παρευρισκομένους δημοτικούς συμβούλους, μετά το πέρας όλων των τοποθετήσεων.

“Να εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα”

Αξίζει να σημειωθεί, πως εκ νέου τέθηκε και το ζήτημα του τρόπου συζήτησης των οικονομικών θεμάτων στις συνεδριάσεις, με τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Σύρα με λογισμό και με όνειρο”, Ανδρέα Τζίνη να τονίζει πως θα πρέπει συμπληρωματικά στα στοιχεία που δίνονται από την Οικονομική υπηρεσία να παρουσιάζονται συγκριτικά και τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούμενων τριμήνων, προκειμένου οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν πολιτικά συμπεράσματα. Εξήγησε μάλιστα, πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθίσταται σαφές προς τους αιρετούς αν οι οικονομικοί στόχοι είναι εφικτοί και πράγματι κάθε μήνα μπορούν να επιτυγχάνονται, επισημαίνοντας ακόμη πως πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος προκειμένου να βαδίζει ορθά η οικονομική πορεία του Δήμου. Τόνισε μάλιστα, πως αυτός είναι ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα, τα οποία πολλές φορές απαιτούν επιπλέον και την παρουσία στελεχών της οικονομικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, ώστε να έχουν ακριβή γνώση οι αιρετοί για τα θέματα που συζητούν και να δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν.

Αναφέρεται πως τα ανωτέρω ειπώθηκαν με αφορμή την έγκριση κατά πλειοψηφία των απολογιστικών στοιχείων του Α΄ τριμήνου του 2014.

Νέος “πονοκέφαλος”

Η παραχώρηση του στρατοπέδου υπήρξε ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε εκτάκτως στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο Γιάννης Δεκαβάλλας, αφού πρωτίστως υπενθύμισε όλες τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν ώστε να είναι σήμερα σε θέση ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να αντιμετωπίζει με “αισιοδοξία το ζήτημα”, γνωστοποίησε προς τους δημοτικούς συμβούλους ότι ένας από τους απαραίτητους όρους που θέτει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι να πραγματοποιηθεί και ένας πλακοσκεπής οχετός. Ο κ. Δεκαβάλλας, τόνισε ότι “απαιτούνται τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες γι αυτό, καθώς πρέπει να γίνει πρώτα διευθέτηση του ρέματος και να γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες”, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, όσες ενέργειες και να πράξει από την πλευρά του ο Δήμος, είναι ζήτημα που αφορά και άλλα υπουργεία προκειμένου να υπάρξουν οι αδειοδοτήσεις, γεγονός που θα απαιτήσει χρόνο, μεγαλύτερο του ενός έτους, σε αντίθεση μάλιστα με την περίφραξη του στρατοπέδου, που είναι έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και δύναται να προχωρήσει άμεσα. Ο δήμαρχος, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, μετέφερε τηλεφωνικώς προς το υπουργείο τον προβληματισμό του, προκειμένου να υπάρξει άμεση ενημέρωση για τη στάση του Δήμου.

Υπενθυμίζεται πως η παραχώρηση του στρατοπέδου, για την οποία ο κ. Αβραμόπουλος έχει υπογράψει τη σχετική εντολή προς το ΤΕΘΑ, θα ακολουθήσει τη διαδικασία της διαλυτικής αίρεσης και υπό τον όρο ότι ο Δήμος θα εκτελέσει τις υποχρεώσεις του σε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών από την υπογραφή του πρακτικού.

Ο Γιάννης Δεκαβάλλας, ολοκληρώνοντας την ενημέρωση, ανέφερε πως θα σταλεί και εγγράφως η εν λόγω παρατήρηση, καθώς σε περίπτωση μη εκτέλεσης των όρων, η διοίκηση του ΤΕΘΑ θα προβεί σε ρητή ανάκληση της εκδοθείσας πράξης που αφορά στην παραχώρηση.

Συμπληρώνοντας τα λεγόμενα του δημάρχου, ο Δομένικος Σαγκινέτος, πρότεινε να αναφερθεί με σαφήνεια στο περιεχόμενο του εγγράφου, ότι το εν λόγω “κώλυμα” της χρονικής καθυστέρησης για τη διεκπεραίωση του πλακοσκεπούς οχετού, εστιάζεται αποκλειστικά στα εμπόδια που θέτει με τη σειρά της η απαιτούμενη γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και πως σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή θα φροντίσει να “τρέξει” τις ενέργειες “σε εύλογο χρονικό διάστημα”.

“Συνέχεια κάτι κολλάει”

Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος επισημαίνοντας πως “δεν επιθυμεί να μειώσει τις προσπάθειες” του κ. Δεκαβάλλα που συνδέονται με την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου, υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν και μία ακόμη σκέψη, ότι δηλαδή ενδέχεται να παρουσιάζονται συνέχεια εμπόδια, καθώς “κάποιοι μπορεί να μη θέλουν να γίνει αυτή η παραχώρηση”.

Μεταξύ άλλων, διατυπώνοντας τον προβληματισμό του, ο κ. Πιταούλης ανέφερε χαρακτηριστικά, “Πολύ φοβάμαι ότι στην παραχώρηση συνέχεια κάτι κολλάει”, λέγοντας τέλος, πως, “ενδεχομένως όλοι αυτοί οι όροι που τίθενται”, να προκύπτουν από το ότι, “μπορεί κάποιοι να μη θέλουν να γίνει αυτή η παραχώρηση”.

Τροποποίηση για κατοχύρωση χρηματοδότησης

Η μη δυνατότητα μέχρι στιγμής να δοθούν οι επιχορηγήσεις από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προς τη ΡΕΔΗΣΕ (Αιγαίο ραδιοτηλεόραση) καθώς η απόφαση του Δήμου είχε απορριφθεί από τη Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, μετά από δύο εξώδικες δηλώσεις και μία μηνυτήρια αναφορά που είχαν κατατεθεί, ήταν το τρίτο θέμα που συζητήθηκε αναλυτικά στη χθεσινή συνεδρίαση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, τέθηκε προς ψήφιση η τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να λυθεί στο εξής το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης της δημοτικής τηλεόρασης από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μέσω εισήγησης του προέδρου του ΔΣ της ΡΕΔΗΣΕ, Παύλου Ραουζαίου.

Ο ίδιος εξήγησε πως είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί το θέμα, επισημαίνοντας πως το σημείο της τροποποίησης αφορά στην περιγραφή του σκοπού, το περιεχόμενο του οποίου πλέον διατυπώθηκε ως εξής: “Σκοπός της επιχείρησης (ΡΕΔΗΣΕ) είναι η λειτουργία ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού χωρίς εμπορική ή κερδοσκοπική δραστηριότητα, πέραν αυτών που η νομοθεσία ρητώς και ευθέως προβλέπει... ειμή μόνον με την νομοθετικά κατοχυρούμενη οικονομική αρωγή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.

Επισημαίνοντας ο κ. Δεκαβάλλας και ο κ. Ραουζαίος ότι σκοπός είναι να διατηρηθεί ο δημοτικός σταθμός, πρότειναν προς το σώμα να ψηφίσει την εισήγηση, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα.

“Να ξεκαθαρίσει ο τρόπος λειτουργίας”

Σε άξιες λόγου ωστόσο επισημάνσεις επί του θέματος προέβη ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Αλμπανόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, “Δε θα επαναλάβω τα αυτονόητα, ότι ο δημοτικός σταθμός πρέπει να στηριχθεί” αλλά “θα θυμίσω πως επειδή δεν είναι μία απλή επιχείρηση, αλλά έχει να κάνει με την ενημέρωση του δημότη και τη διαμόρφωση γνώμης θα πρέπει να υπάρξει μία επιτροπή δεοντολογίας που θα ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας της”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, εκτός του ανωτέρω θέματος, “πρέπει να ξεκαθαρίσουν και τα λοιπά θέματα λειτουργίας που είχαν τεθεί από ιδιώτες εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών σε προηγούμενη συνεδρίαση”, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα του υγιούς ανταγωνισμού και λέγοντας πως πρέπει “να είναι ομαλές όλες οι εργασιακές σχέσεις” εξηγώντας ταυτόχρονα ότι “δε νοείται χορηγία σε μία εκπομπή”, η οποία “τρόπον τινά πληρώνει τον εθελοντή χωρίς να κόβονται παραστατικά” ενώ ακόμη, “δεν νοείται χρήση εξωτερικών μηχανημάτων εργαλείων που χρησιμοποιεί ιδιώτης, χρησιμοποιώντας και τον σταθμό και κατά το δοκούν μετά μπορεί να μοιράζει την εικόνα. Όλα αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα”, υποστήριξε κατηγορηματικά ο κ. Αλμπανόπουλος, κλείνοντας το θέμα.