"Σύρος ένα βήμα μπροστά": Παρουσίαση προγράμματος και υποψηφίων

Στην κατάμεστη - από μέλη και φίλους του νέου συνδυασμού “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” με υποψήφιο δήμαρχο τον Ανδρέα Γιαλόγλου – αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Ερμής”, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος και των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της παράταξης που διεκδικεί τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν με σαφήνεια οι θέσεις του συνδυασμού οι οποίες στοχεύουν όπως τόνισε ο επικεφαλής Ανδρέας Γιαλόγλου τόσο στην ανακούφιση και στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, όσο όμως και στην αναπτυξιακή τροχιά που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να ανακάμψει οικονομικά το νησί μέσω επαγγελματικών και τεχνοκρατικών βημάτων.

Στην έντυπη έκδοση της “Κοινής Γνώμης” παρουσιάζονται τα σημαντικότερα από τα πεδία που αναπτύχθηκαν ενώ στο web tv δύναται ο κάθε ενδιαφερόμενος να παρακολουθήσει αναλυτικά τις θέσεις και για τους υπόλοιπους τομείς όπως: Παιδεία, Αθλητισμός, Εξυπηρέτηση του Πολίτη, Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, Πολιτισμός, Ποιότητα Ζωής, Αγροτική παραγωγή και ξεχωριστές δράσεις για την περιφέρεια (ευρύτερες περιοχές – χωριά) της Σύρου.

Συνεργασία, στόχος και ήπιοι τόνοι

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ανδρέας Γιαλόγλου που “άνοιξε” την παρουσίαση, τόνισε πως ο συνδυασμός του έδωσε εξ αρχής το σύνθημα “ενότητας που έχει ανάγκη ο τόπος μας” επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως γι αυτό το γεγονός οι πολιτικοί αντίπαλοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τη νέα προσπάθεια. “Κατηγορηθήκαμε για το γεγονός ότι στελέχη της δημοτικής πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας ενωθήκαμε και πραγματοποιήσαμε μια υπέρβαση, αφήνοντας στην άκρη όσα μας χωρίζουν και βάζοντας μπροστά όσα έχει ανάγκη το νησί μας για να προχωρήσει” σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας επιπλέον ότι “αυτά που έχει ανάγκη η Σύρος είναι η σύνθεση, η συνεργασία, ο διάλογος με την κοινωνία, η αξιοποίηση όλων των ανθρώπων που θέλουν ανιδιοτελώς να προσφέρουν στον τόπο τους, χωρίς αποκλεισμούς του τύπου παλιός – καινούριος, έμπειρος – άπειρος, ηλικιωμένος – νέος” και τα εν λόγω συστατικά στοιχεία φέρει η “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, ισχυρισμός που επιβεβαιώνεται από την “αθρόα προσέλευση νέων ανθρώπων στο συνδυασμό” που “αποτελεί την τρανή απόδειξη ότι η κίνησή μας αυτή είναι σωστή”.

Ο κ. Γιαλόγλου επεσήμανε μάλιστα πως, από την πρώτη ημέρα της γέννησης του νέου συνδυασμού έως και σήμερα, τα μέλη της ομάδας του και ο ίδιος “εργαζόμαστε συλλογικά προσφέροντας ο καθένας τις υπηρεσίες του, ανάλογα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που διαθέτει”, πραγματοποιώντας “έναν προεκλογικό αγώνα με το ελάχιστο δυνατό κόστος, όπως αρμόζει στην εποχή που διανύουμε αλλά και στα οικονομικά μας” και “φροντίζοντας έτσι να μη προκαλέσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα από την οικονομική κρίση”. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως ο τρόπος “συνεργασίας και δουλειάς της παράταξής του” βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με “μία καλοστημένη και δαπανηρή εκστρατεία ενός άλλου συνδυασμού η οποία θυμίζει διαφημιστική καμπάνια λανσαρίσματος ενός άγνωστου προϊόντος και η οποία θεωρώ ότι είναι τελείως έξω από το μέτρο αυτού του τόπου”. Ανέφερε μάλιστα κατηγορηματικά ότι “Δεν επενδύουμε στο φαίνεσθε” αλλά “πράττουμε με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για το νησί μας και έχοντας επίγνωση της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά σε όλους τους τομείς: την κοινωνική μέριμνα, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, την παιδεία και τον αθλητισμό, τις βασικές υποδομές, την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής”.

Απαντήσεις στους επικριτές

Ο Ανδρέας Γιαλόγλου στην ομιλία του δεν άφησε αναπάντητα ούτε όσα εξαπολύονται από αντίπαλους συνδυασμούς τονίζοντας με σαφήνεια πως “το οξύμωρο είναι ότι την ίδια στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία από τους αποκαλούμενους παλιούς υποψηφίους μας έχει δεχτεί πρόταση συνεργασίας από άλλους συνδυασμούς” αποδεικνύοντας για τους πολιτικούς αντιπάλους του πως “από τη μια ενοχοποιούν και κατακρίνουν την εμπειρία και από την άλλη την προσκαλούν κατά προτεραιότητα και μετ’ επιτάσεως”.

Αναφορικά δε, με την “άγνοια των αυτοδιοικητικών πραγμάτων” που φέρουν οι υπόλοιποι συνδυασμοί, επεσήμανε πως αποτελεί “χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόταση να καταργηθούν για έναν χρόνο οι επιχορηγήσεις του Δήμου σε πολιτιστικές δράσεις και τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για την επιδιόρθωση των όψεων του Δημαρχείου”, γνωστοποιώντας ότι “ήδη η αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχείου έχει συμπεριληφθεί στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης της Ερμούπολης με προϋπολογισμό 160.000 ευρώ” και τονίζοντας ότι “δεν έχουν εικόνα για το κόστος ενός τέτοιου έργου”. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαλόγλου χαρακτήρισε ως “επικίνδυνα αντιφατικό χειρισμό” τη στάση των αντιπάλων αναφορικά με τον ποδηλατόδρομο, που “από τη μια προσπάθησαν να παρακινήσουν τους επιχειρηματίες της περιοχής να προσφύγουν κατά της απόφασης του Δήμου, λέγοντάς τους ότι δεν έχει λυθεί το θέμα και από την άλλη, την ίδια στιγμή, προσπάθησαν να ξεσηκώσουν τους υποστηρικτές του ποδηλατοδρόμου υπέρ της διέλευσής του από τη συγκεκριμένη περιοχή”.

Συγκεκριμένη υπήρξε η τοποθέτησή του όσον αφορά και στη στάση άλλου συνδυασμού για το ζήτημα της αστικής συγκοινωνίας, υποστηρίζοντας πως “φιλοξενεί εκπροσώπους με εντελώς διαφορετικές επιδιώξεις πάνω στο θέμα, όπως είναι ο πρόεδρος των συνταξιούχων Κυκλάδων από τη μία και ο πρόεδρος του σωματείου οδηγών ταξί από την άλλη” ενώ αναφερόμενος στα επιχειρήματα για την επέκταση του αεροδρομίου, υπογράμμισε πως δεν είναι “θέμα πολιτικής βούλησης”, αλλά επισημαίνοντας πως “πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καλλιεργούμε τέτοιες προσδοκίες στους συντοπίτες μας” έθεσε τα ερωτήματα: “Γνωρίζουμε ότι το κόστος αυτού του έργου θα είναι σχεδόν πενταπλάσιο από το κόστος κατασκευής του υφιστάμενου αεροδρομίου; Έχουμε σκεφτεί ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ για ένα τέτοιο έργο; Γνωρίζουμε ότι θα είναι σχεδόν ανέφικτο να εξασφαλιστεί η περιβαλλοντική του αδειοδότηση;”. Τέλος, αναφέρθηκε και στις “εξαγγελίες για δημιουργία πλήθους νέων θέσεων εργασίας, για προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων” λέγοντας πως ως συνδυασμός “θα αγωνιστούμε για να γίνει το νησί πόλος έλξης και ευημερίας” αλλά “Δεν είναι δυνατόν να υποσχόμαστε ως υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες πράγματα τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο θέματα εθνικής πολιτικής”.

Προτεραιότητα οι κοινωνικές ανάγκες

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος του νέου συνδυασμού “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, ξεκινώντας από το μείζονος σημασίας πεδίο της “κοινωνικής μέριμνας”. Όπως ειπώθηκε, στα “άμεσα προς υλοποίηση σχέδια συμπεριλαμβάνονται” μεταξύ άλλων, “η δημιουργία ενός “Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης” στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ενεργοί φορείς, λειτουργοί και σύλλογοι που εργάζονται στον ευαίσθητο τομέα της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών” ενώ θα δοθεί έμφαση “στη συνεργασία με την Εκκλησία η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα υποστήριξης και ανακούφισης των ευπαθών ομάδων”. Στην πρώτη γραμμή του προγράμματος έχουν θέση και η συστέγαση των προνοιακών δομών, η εξυπηρέτηση των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών πίστωσης των λογαριασμών τους, η διατήρηση και επέκταση των δομών για την Τρίτη ηλικία, η διατήρηση του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”, η συνέχιση των γευμάτων αγάπης αλλά και η δημιουργία “Λεσχών Φιλίας” για την Τρίτη ηλικία που θα περιλαμβάνουν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των αρμοδίων λειτουργών-στελεχών. Γνωστοποιήθηκε ακόμη πως στόχος αποτελεί η λειτουργία “Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης” για άστεγους, σε χωροθετημένο σημείο δημοτικού ακινήτου, η δημιουργία “Κοινωνιολογίου”, με στόχο την καταγραφή στοιχείων που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων καθώς όμως και με βάση την “Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες” η δημιουργία Γραφείου Ισότητας. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα ΑΜΕΑ αλλά και στις ανάγκες των οικογενειών που έχουν παιδιά που φοιτούν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ με την “αξιοποίηση κοινοτικών πόρων” σκοπός αποτελεί και “η δημιουργία νέου συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει” το σύνολο των βρεφονηπιακών δομών.

Επαγγελματισμός στην τουριστική ανάπτυξη

Πεδίο στο οποίο αφιερώθηκε αρκετός χρόνος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων και υπήρξε ξεχωριστή μνεία, αποτέλεσε και ο Τουρισμός. Κατέστη σαφές πως “η μακρά ύφεση που έχει πλήξει την Χώρα μας, έχει κάνει πλέον φανερές τις επιπτώσεις της στο νησί” και “με δεδομένο ότι η Σύρος είχε ανέκαθεν μια πολυσύνθετη οικονομική βάση (πρωτογενής τομέας, δευτερογενής τομέας, παροχή υπηρεσιών κυρίως δημοσίου χαρακτήρα, τουρισμός κυρίως Ελληνικής προέλευσης κλπ), δεν απέδωσε μέχρι σήμερα τη δέουσα προσοχή σε ένα σαφή τουριστικό προσανατολισμό”. Σκοπός όπως ειπώθηκε είναι “να αναστραφεί αυτή η κατάσταση” καθώς “η Σύρος οφείλει πλέον να αντιμετωπίσει με επαγγελματισμό την τουριστική της ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα”. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο συνδυασμός προτείνει “μία σειρά από δράσεις στις οποίες ο Δήμος καλείται να διαδραματίσει επιτελικό, υποστηρικτικό και καθοδηγητικό ρόλο, η επιτυχία των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από την ενεργοποίηση τόσο των επαγγελματιών του χώρου, όσο και ολόκληρης της συριανής κοινωνίας”. Κάποιες εκ των προτάσεων είναι οι εξής: Η τουριστική επιτροπή θα υποστηρίζεται και από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού και Τουριστικής Προβολής που πρόκειται να συσταθεί στον Δήμο, ενώ, σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες του χώρου, θα προωθηθεί η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Προορισμού ο οποίος θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Επίσης, με την ενεργοποίηση της διοικητικής δομής του Αυτοτελούς Τμήματος και αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της μελέτης καταγραφής των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε νησιού, που εκπονείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση της τουριστικής στρατηγικής για τη Σύρο με βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στόχευση, η οποία θα αναπροσαρμόζεται με αξιολόγηση των μεταβαλλόμενων δεδομένων της τουριστικής αγοράς στην οποία απευθύνεται η Σύρος. Θα δημιουργηθεί “σύγχρονο Brand name” και θα προωθηθεί “ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα” ενώ θα αξιοποιηθεί κάθε μέσον και θα υπάρχει “στοχευμένη συμμετοχή σε εκθέσεις με αξιοποίηση και του καλλιτεχνικού δυναμικού του νησιού”. Επιπλέον, σκοπός είναι να συνδεθεί ο Πολιτισμός με τον Τουρισμό, να προωθηθεί η κρουαζιέρα “με τη σύνταξη πλήρους φακέλου αποτύπωσης των πλεονεκτημάτων του νησιού” ώστε “να χρησιμοποιηθεί στις κατάλληλες αγορές” ενώ πρόθεση υπάρχει για πραγματοποίηση “εκπαιδευτικών σεμιναρίων” αλλά και για “έκδοση εντύπου-εγχειριδίου καλωσορίσματος και ενημέρωσης επισκεπτών και οδηγού τουριστικών διαδρομών”.

Ενδυνάμωση και ενίσχυση επιχειρηματικότητας

“Απαραίτητη” χαρακτήρισε ο συνδυασμός “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” και “την ενίσχυση όλης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του νησιού, με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται από τη νέα Προγραμματική Περίοδο” καθώς η οικονομική κρίση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο. Με άξονα το σχεδιασμό της “Σύρου, ένα βήμα μπροστά”, προτεραιότητα θα δοθεί μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση εστιασμένων ερευνητικών υποδομών, στη χρήση των αποτελεσμάτων έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα, στην ανάπτυξη “έξυπνης εξειδίκευσης” με συνεργατική χρήση των δημόσιων επενδύσεων και μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ενίσχυση της καινοτομίας και τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων με υψηλή προστιθέμενη αξία στους επιλεγμένους κλάδους της περιφερειακής οικονομίας, στη συγκράτηση και προσέλκυση ερευνητικού ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, στην ευρεία χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας, στη δημιουργία παραγωγικών, εμπορικών και λειτουργικών διασυνδέσεων του πρωτογενή και μεταποιητικού τομέα με τις τουριστικές επιχειρήσεις και την τουριστική δραστηριότητα, στη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς ενώ θα υπάρξει εμπλουτισμός τουριστικού προϊόντος/brand name και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. “Με δεδομένο ότι η άμεση υλοποίηση των δράσεων αυτών δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου” όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, “η Δημοτική Αρχή -σε στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού- θα αναλάβει ρόλο ενημέρωσης, καθοδήγησης και διευκόλυνσης των επενδυτών, έτσι ώστε να στραφούν εγκαίρως προς τις σωστές κατευθύνσεις είτε ίδρυσης νέων επιχειρήσεων είτε αναβάθμισης των υπαρχουσών”. Πέρα από τα παραπάνω, ο Δήμος θα είναι αρωγός του επιχειρηματικού κόσμου μέσα από τις ακόλουθες δράσεις: Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και αναπλάσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πελατών στα καταστήματα, διοργάνωση εκδηλώσεων ποικίλου χαρακτήρα, αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών για την ανακούφιση του επιχειρηματικού κόσμου, εκμετάλλευση του νέου νομοσχεδίου για τον θαλάσσιο τουρισμό. Υπογραμμίσθηκε τέλος ότι, “κεντρικό μέλημά μας αποτελεί η στήριξη της λειτουργίας του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου ο οποίος αποτελεί κεντροβαρικό παράγοντα κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας του τόπου”.

Αναπτυξιακός χαρακτήρας και υποδομές

Για το συνδυασμό του Ανδρέα Γιαλόγλου βασική επιδίωξη αποτελεί και “ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της Σύρου”. “Πέρα από την πληθώρα μικρών έργων με τα οποία θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων του νησιού” όπως επισημάνθηκε, “ο σχεδιασμός περιλαμβάνει έργα στρατηγικής σημασίας”. Άμεσης προτεραιότητας προγραμματισμός είναι η συλλογή και μεταφορά των λυμάτων Βάρης και Μέγα Γυαλού προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Ερμούπολης, η αύξηση δυναμικότητας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Ερμούπολης και η βελτίωση και επέκταση του συστήματος ύδρευσης Βάρης και Μέγα Γυαλού. Επίσης, η βελτιστοποίηση και αύξηση δυναμικότητας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων του Κινίου, η ολοκλήρωση των έργων που περιλαμβάνονται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης της Ερμούπολης, η αναβάθμιση του συστήματος ανακύκλωσης μέσω της προμήθειας οικιακών και συνοικιακών κομποστοποιητών, καθώς επίσης και του εξοπλισμού λειτουργίας του ΧΥΤΑ, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η ήδη επιτυχημένη λειτουργία της ανακύκλωσης στο νησί, η κατασκευή της παρακαμπτήριας οδού του οικισμού της Άνω Σύρου καθώς και η προώθηση της διαδικασίας ωρίμανσης των έργων που περιλαμβάνονται στο υπό έγκριση Master Plan του λιμανιού της Ερμούπολης. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί και η βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κρουαζιέρας. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και αξιοποίηση της μαρίνας.

Παράλληλα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής συνεδριακού κέντρου στο νησί αξιοποιώντας τη δυνατότητα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και θα προωθηθεί η διαδικασία ίδρυσης υδατοδρομίου σε συνεργασία με το δίκτυο των νησιών που θα εξυπηρετηθούν. Ανάμεσα σε άλλα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα ωρίμανσης του έργου επέκτασης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στον Φοίνικα, η δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 των δικτύων αποχέτευσης των περιοχών Γαλησσά, Φοίνικα και Ποσειδωνίας ενώ θα γίνουν μελέτες και κατασκευή μικρών έργων οδοποιίας στα χωριά του νησιού. Τέλος, θα συνεχισθεί η διαδικασία αδειοδότησης χρήσης αιολικής ενέργειας για την κάλυψη αναγκών της ΔΕΥΑΣ και θα υποστηριχθεί το προτεινόμενο έργο δημιουργίας αιολικού πάρκου στη Γυάρο.