“Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί”
- Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2014 - 06:10
Την ανάγκη ουσιαστικών ενεργειών από την πλευρά της νέας Δημοτικής Αρχής σε επίπεδο εξασφάλισης πόρων μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου χρήματα να διοχετευθούν σε κοινωνικές ανάγκες, τονίζει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θάνος Φώσκολος στο πλαίσιο της συνέντευξής του.
Ο υποψήφιος με τον συνδυασμό του Γιώργου Μαραγκού “Η Σύρος που αξίζουμε” αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που καταγράφονται σε επίπεδο κοινωνικών αναγκών, καταθέτοντας τις προτάσεις και τις σκέψεις του για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική η νέα Δημοτική Αρχή.
Αναλυτικά η συνέντευξη προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.
· Σημαντικό ζήτημα για τη Σύρο εκτός από την τουριστική ανάπτυξη είναι και οι κοινωνικές ανάγκες που προβάλλουν καθημερινά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αντεπεξέλθει σε έναν κυκεώνα από αρμοδιότητες με μειωμένους πόρους. Σε πρώτο επίπεδο ποιο είναι το σχόλιό σας;
“Καταρχήν πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο ορθής διαχείρισης των πόρων του Δήμου, τόσο συνολικά, όσο και όταν ο προϋπολογισμός κατακερματίζεται και έρχεται στις δομές. Θα πρέπει να εξετάσουμε την κάθε δομή ξεχωριστά. Βλέποντας ποιες δομές αφορούν τον κοινωνικό ιστό του Δήμου μας, θα πρέπει το ταμείο πάντα να κοιτάζουμε να μην έχει ζημία ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες”.
· Ποια προβλήματα καταγράφετε σε κοινωνικό επίπεδο ως τα σημαντικότερα για το νησί και ποιες είναι οι θέσεις σας για τη διατήρηση και συνέχιση λειτουργίας των δομών;
“Τα προβλήματα είναι άπειρα όσον αφορά, τουλάχιστον, στην κοινωνική πολιτική που θα έπρεπε να έχει ένας Δήμος. Το πιο βασικό είναι το δίκτυο προσβασιμότητας. Μάλιστα δέχθηκα αυτές τις ημέρες κι ένα τηλεφώνημα ώστε να μάθει κάποιος πού πρέπει να απευθυνθεί για τα δίκυκλα και τα οχήματα που σταθμεύουν στην οδό Χίου, καθώς ένας συμπολίτης μας με το αναπηρικό αμαξίδιό του, δεν μπορούσε να κινηθεί. Εννοείται ότι και εμείς ως πολίτες πρέπει να έχουμε συνείδηση και να μη σταθμεύουμε σε θέσεις ΑΜΕΑ ή να μη διπλο-σταθμεύουμε και εντείνουμε το πρόβλημα. Ο Δήμος οφείλει να διασφαλίσει αυτή τη συνείδηση. Επίσης, ένα σημαντικό ζήτημα είναι η καθυστέρηση στα προνοιακά επιδόματα, καθώς είμαστε μητροπολιτικός Δήμος. Στην περίπτωση που δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε σωστά και έγκαιρα, οφείλουμε να εξετάσουμε αν δύναται ο κάθε Δήμος να αναλάβει τα δικά του. Επίσης, υπάρχουν τα γεύματα αγάπης που είναι μία προσφορά την οποία ο Δήμος πρέπει συνεχίσει. Προσωπικά έζησα και την προσπάθεια των γευμάτων από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και γνωρίζω ότι γεύματα προσφέρει και η Ιερά Μητρόπολη. Τα προβλήματα δεν σταματούν πουθενά. Όλα αυτά τα ζητήματα είναι εντός του πλαισίου της κοινωνικής πολιτικής και είναι μείζονος σημασίας, ενώ υπάρχουν κι άλλα που αφορούν στις κοινωνικές δομές. Θεωρώ πως οι υπάρχουσες δομές στο σύνολο τους πρέπει να διατηρηθούν. Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” πρέπει να συνεχισθεί πάση θυσία και οφείλουμε να αναζητήσουμε τον τρόπο. Επιπλέον, απαραίτητη είναι και η διατήρηση του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, καθώς εξυπηρετεί πολύ κόσμο. Επιπρόσθετα οφείλουμε να δούμε ποιες άλλες κοινωνικές υπηρεσίες μπορούμε να προσφέρουμε ως Δήμος, οι οποίες την παρούσα χρονική στιγμή λείπουν”.
· Για το σύνολο των προαναφερομένων ο Δήμος θα κληθεί να αναζητήσει χρηματοδοτήσεις δεδομένων των περικοπών από το κεντρικό κράτος. Κατά την κρίση σας, πώς θα μπορούσε να αναζητήσει πόρους;
“Πέρα από προγράμματα που μπορεί να υπάρχουν στο ΕΣΠΑ 2014-2020, θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι εξοικονόμησης πόρων από άλλα κονδύλια και αν γνωρίζουμε καλά το νομικό πλαίσιο, τότε θα ξέρουμε πώς να τους διαθέσουμε σε άλλες ανάγκες όπως οι κοινωνικές ανάγκες. Λόγω του επαγγέλματός μου, θεωρώ ότι ένας εύκολος τρόπος να εξασφαλίσουμε χρήματα είναι μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας. Σκεφθείτε τί θα γινόταν εάν μπορούσαμε να δώσουμε μέσω της αιολικής ενέργειας αυτονομία στο εργοστάσιο της αφαλάτωσης ή έστω να μειώσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος άρα και το τιμολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο απ΄ ό,τι γνωρίζω με τα στοιχεία που έχουμε, μπορεί να φθάσει μηνιαίως τις 100 χιλ. ευρώ. Και τα μισά χρήματα να εξοικονομούσε ο Δήμος, φαντασθείτε που θα μπορούσαν να διοχετευθούν”.
· Στην ίδια κατεύθυνση έχει γίνει λόγος και για τη λειτουργία αιολικών πάρκων. Θεωρείτε ότι η Σύρος από τη λειτουργία ενός αιολικού πάρκου στη Γυάρο, θα μπορούσε να αποκομίσει πολλά οφέλη;
“Σαφώς. Καταρχήν ορίζεται ότι ο Δήμος έχει ένα ποσοστό ανταπόδοσης από τη λειτουργία ενός αιολικού πάρκου, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι διαμορφωμένο στο 2%. Αν μπορούμε ως Δήμος να διεκδικήσουμε την αύξηση του ποσοστού ή ακόμη και με το 2%, τότε αυτό το ποσό μπορεί να φθάσει το 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, που είναι ένα σεβαστό ποσόν. Επίσης, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει την ανεμογεννήτρια στη θέση “Βούλιας”, η οποία παραμένει ανενεργή καθώς έχει υποστεί βλάβη εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ούτε καν για την επισκευή της. Πλέον μπορεί μόνο να αντικατασταθεί και μάλιστα με μία ανεμογεννήτρια μεγαλύτερης ισχύος που θα καλύπτει μεγαλύτερες ανάγκες”.
· Στο πλαίσιο της αναζήτησης και εξοικονόμησης πόρων, κρίνετε ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ακίνητη περιουσία του Δήμου που ενδεχομένως να μένει αναξιοποίητη;
“Βεβαίως. Πέραν των κτιρίων που χρησιμοποιεί ο Δήμος και θα μπορούσε να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας ακόμη και με απλές κινήσεις όπως η αλλαγή λαμπτήρων, υπάρχουν επίσης τα ιστορικής σημασίας κτίρια που πρέπει να αναδειχθούν άρα κατανοούμε ότι εδώ, αυξάνουμε τη ζήτηση ενέργειας, παρόλα αυτά με ασφαλείς τρόπους και χωρίς να χρειάζεται η αδειοδότηση από υπουργεία, μπορεί να υπάρξει η αντίστοιχη εξοικονόμηση ενέργειας ως προς την κατανάλωση. Το κτιριακό απόθεμα που διαθέτει ο Δήμος είναι τεράστιο. Κτίρια είναι κενά, κληροδοτήματα (δεν ανήκουν στον Δήμο) στα οποία ο Δήμαρχος θα είχε τη δυνατότητα να εκφέρει μία άποψη, ως προς την αξιοποίησή τους και ίσως να δοθούν προς κάποιους συλλόγους που τα ζητούν. Έτσι κι ο Δήμος θα είχε μείωση εξόδων και αύξηση των εσόδων, ώστε να διοχετευθούν ποσά για την κοινωνική πολιτική”.
· Η συντήρηση των υπαρχουσών σχολικών μονάδων είναι ένα ακόμη ζήτημα. Από την πλευρά σας, πώς θα ενεργήσετε;
“Θεωρούμε βασικό μέλημα πως ο Δήμος πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν ενεργειακό υπεύθυνο για τα δημόσια κτίρια, όπως ορίζει ο νόμος. Αναφέρομαι ξανά στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά σκεφθείτε ότι ένα σχολικό κτίριο μπορεί να έχει προβλήματα. Σκεφθείτε πόσο θα βοηθούσε την εκπαιδευτική διαδικασία ένα σύγχρονο κτίριο με τη σωστή θερμοκρασία, αλλά και πώς θα κερδίζαμε χρήματα για τη θέρμανση που βλέπουμε κάθε χρόνο ότι δεν επαρκούν για το πετρέλαιο.
Θέλουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε πρώτα από όλα στα σχολεία να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας, πόρων όσον αφορά στη θέρμανση και να παρέχουμε θερμική άνεση σε διδάσκοντες και μαθητές.
· Είναι θέμα 24ωρων η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη ποιο μήνυμα απευθύνετε προς τους συμπολίτες μας; Γιατί να στηρίξουν τον Γιώργο Μαραγκό, εσάς και το συνδυασμό;
“Να μας εμπιστευθούν. Νομίζω ότι έχουμε δείξει πως δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί και δε μας ενδιαφέρει η πολιτική σαν πολιτική. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε τον τόπο μας να βελτιώνεται και να παρέχει τα αυτονόητα στους πολίτες του. Θεωρώ ότι δημιουργήσαμε μία καλή και δεμένη ομάδα με μεγάλη όρεξη για δουλειά. Θεωρώ ότι αν μας εμπιστευθούν, θα τους βγάλουμε ασπροπρόσωπους”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στη Σύρο μεθαύριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκης
20 Φεβ. 2025 - 19:48 - Λιμενικό Ταμείο Σύρου: Καθορισμός ανταλλάγματος για παραλιακούς χώρους - Οδηγίες για αίτηση
20 Φεβ. 2025 - 12:06 - Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων: Νέος πρόεδρος ο Νίκος Λούβαρης
20 Φεβ. 2025 - 10:52 - Οδεύει σε αναζήτηση γενικού γραμματέα
20 Φεβ. 2025 - 6:20 - Σε έκπτωση ο ανάδοχος λόγω τεράστιων καθυστερήσεων
20 Φεβ. 2025 - 6:19