Απάντηση του Δημάρχου Γ. Δεκαβάλλα για τις απευθείας αναθέσεις

Κάλυψη αντί απάντησης

Για άλλη μια φορά η εφημερίδα σας προχώρησε με ιδιαίτερη ευκολία στη συκοφάντηση του Δήμου μας, υπαλλήλων του αλλά και επιχειρηματιών του νησιού μας, χωρίς φυσικά να μπει στον κόπο να υποβάλει πρώτα ένα ερώτημα, να ζητήσει έστω μια διευκρίνιση για την υπόθεση, όπως οφείλει. Αντίθετα, υιοθέτησε πλήρως τις καταγγελίες τρίτων και ασφαλώς δεν θα διστάσει να ανταπαντήσει επί των διευκρινήσεων που δίνουμε σήμερα, με το γνωστό πλέον -καταγγελτικό της- ύφος, διατηρώντας για τον εαυτό της τον τελευταίο λόγο, όπως εξάλλου πρόσφατα έκανε στο σχετικό άρθρο για τα έργα στην πλατεία Ηρώων.

Ας δούμε όμως όσο πιο σύντομα γίνεται, τα σχετικά με το πρόσφατο άρθρο σας.

(α) Η διαδικασία της «απευθείας ανάθεσης» με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα (και όχι την «οικονομικότερη», όπως λανθασμένα αναφέρετε) τιμή είναι διαδικασία απολύτως νόμιμη στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία με στόχο την επιλογή της πλέον συμφέρουσας προσφοράς σε μικρό χρόνο, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ως διαδικασία, εκτός από νόμιμη είναι επίσης χρήσιμη, ωφέλιμη, αποτελεσματική και χρησιμοποιείται από το Δημόσιο και τους Δήμους κατά κόρον. Ουδέποτε έχετε διαμαρτυρηθεί για αυτήν στο παρελθόν (υπάρχουν δεκάδες άλλες περιπτώσεις) και ιδιαιτέρως, ουδέποτε διαμαρτυρηθήκατε όταν χρησιμοποιήθηκε για ανάθεση ποιοτικών εργασιών σε συμφέρουσα τιμή, στην εταιρία στην οποία εργάζεστε.

(β) Παρομοίως, τόσο στην περίπτωση αυτή, όσο και σε άλλες προγενέστερες, ο Δήμος μας τήρησε ευλαβικά τη νομοθεσία επιλογής αναδόχων και τα κριτήρια που ο νόμος θέτει. Πολλές αναθέσεις έχουν πράγματι γίνει σε πρόσωπα που έχουν κάποιο συγγενή στο Δήμο (αλίμονο, ζούμε σε μικρό τόπο και οι συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού όλων των δημοτικών υπαλλήλων είναι εκατοντάδες ή μάλλον χιλιάδες), πάντα όμως με τήρηση των προβλεπόμενων. Για παράδειγμα, κανείς υπάλληλος δεν μετέχει σε Επιτροπή Διαγωνισμού, όταν διαγωνίζεται συγγενής του, κανείς δεν αναθέτει απευθείας σε συγγενή του κλπ. Θα ήταν όμως προδήλως άδικο, να αποκλείεται γενικώς από τις προμήθειες του Δήμου, κάθε επιχειρηματίας που τυχαίνει να έχει κάποιο συγγενή στο Δήμο και ειδικά όσοι είναι ικανοί και δραστήριοι όπως στην προκειμένη περίπτωση.

(γ) Η συγκεκριμένη ανάθεση, που αφορά έργο υποστήριξης των εκδηλώσεων του Θεάτρου Απόλλων για διάστημα 14 μηνών και ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος ότι το Θέατρο κλείνει φέτος τα 150 έτη, έγινε αποκλειστικά με βάση το εντυπωσιακό βιογραφικό, τις σπουδές και την εμπειρία του αναδόχου σε καλλιτεχνικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκτιμούμε ότι είναι προς όφελος του Δήμου, του Θεάτρου, των καλλιτεχνών και της προβολής του νησιού μας. Ο σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η επιλογή είναι στη διάθεση της εφημερίδας σας, σήμερα κιόλας, προκειμένου να κρίνετε με βάση αυτά και μόνο. Απαράδεκτο επίσης θεωρούμε το ότι υπονοείτε στο κείμενό σας ότι έχουν γίνει πολλές αναθέσεις στο συγκεκριμένο ανάδοχο, καθώς είναι η πρώτη φορά που του αναθέτει ο Δήμος εργασίες.

(δ) Παρομοίως, η επιλογή αναδόχου για λογισμικό, branding και ιστοσελίδα του Θεάτρου, στηρίζεται στην εμπειρία, τις δυνατότητες και ανάλογα εξειδικευμένα προηγούμενα έργα του ιδίου. Συγκεκριμένα, επιλέχτηκε ένα λογισμικό που δεν μπορούσε να κατασκευάσει ο καθένας, αφού χρησιμοποιείται από 700 πολιτιστικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Royal Albert Hall, το Barbican, το Metropolitan Museum of Art και πολλούς ακόμα, μικρούς και μεγάλους. Είναι εντυπωσιακό, ότι ως Δήμος (ανάλογα με την εποχή και το δημοσίευμα) απολογούμαστε όχι μόνο όταν δεν κάνουμε κάτι έγκαιρα (δικαίως μάλιστα τότε) αλλά όταν επίσης κάποια στιγμή το υλοποιήσουμε. Επιπλέον, είναι απολύτως αναληθές και συκοφαντικό ότι αγοράζουμε ίδιο λογισμικό για δεύτερη φορά, αφού απολύτως τίποτα παρόμοιο με το συγκεκριμένο δεν διαθέτει ο Δήμος μας.

(ε) Τέλος, δεν βρίσκουμε πώς συνδέονται οι δύο αναθέσεις με το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, καθώς ο Δήμος μας έχει ως τώρα στηρίξει την προσπάθεια, ξεκινώντας με την ανάθεση προετοιμασίας φακέλου σε εξειδικευμένη εταιρία με διεθνή χαρακτήρα και εμπειρία σε προηγούμενες υποψηφιότητες. Με τη δική της συμβουλή και υπόδειξη, ο Δήμος δεν προβαίνει σε επιπλέον έξοδα ως την επόμενη φάση της διαδικασίας υποψηφιότητας. Είναι η σωστή και σύμφωνη με τα συμφέροντα του Δήμου τακτική. Εξάλλου η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει σε σύντομο διάστημα. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε αν θα προχωρήσει σε πρόσθετες δαπάνες αντίθετα με την υπόδειξη της διεθνούς αναδόχου εταιρίας. Ολοκληρώνοντας, θεωρούμε απαράδεκτο να κατηγορείτε το Δήμο για αδιαφάνεια στις αναθέσεις του, τη στιγμή που το δημοσίευμα στηρίζεται ακριβώς στις συμβάσεις που ο Δήμος μας αναρτά δημόσια στη «Διαύγεια», όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος.

Μηδέν επί της ουσίας

Για ακόμα μία φορά οι δημοσιογραφικές αναφορές σε ότι σχετίζεται με τον τρόπο δράσης της Δημοτικής Αρχής γίνονται αιτία χαρτοπόλεμου, ανταπαντήσεων και δημιουργίας εντυπώσεων, υποδηλώνοντας έτσι τόσο την δυσκολία του ρόλου όσων ασκούν δημοσιογραφία στο νησί όσο και την νοοτροπία των διοικούντων.

Χαρακτηρισμοί αλλά και το ύφος των απαντήσεων δείχνουν το μέγεθος της ενόχλησης που έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα, την οποία όμως δεν θα ήταν δυνατόν να έχουν προκαλέσει εάν ήταν αμφισβητήσιμη η ορθότητα τους.

Καθώς έχει γίνει κουραστική έως και αστεία η συνέχιση αυτής της τακτικής εκ μέρους του Δήμου, από την πλευρά της εφημερίδας δηλώνεται ότι θα συνεχίσει η δημοσιοποίηση όσων στοιχείων αφορούν στην όποια δημοτική τακτική.

Άλλωστε και για το επίμαχο θέμα θα μπορούσε πολύ εύκολα να δοθεί συνέχεια με δημοσιοποίηση στοιχείων, που όμως από την πλευρά της εφημερίδας μία τέτοια κίνηση θεωρείται περιττή, καθώς τα όσα ήδη έχουν αναφερθεί θεωρούνται υπέρ αρκετά για την κατανόηση του θέματος εκ μέρους των αναγνωστών.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα υποκύψει στην λαϊκίστικη λογική τέτοιου είδους ωχρών αποχρώσεων δημόσιας αντιπαράθεσης, στην οποία θέλει να την σύρει η Δημοτική Αρχή.

Αντί λοιπόν όποιων άλλων αορίστων απαντήσεων εκ μέρους του Δήμου, θα ήταν επιθυμητή η επί της ουσίας απάντηση των ερωτημάτων που το κάθε άρθρο θέτει ώστε να αφεθεί στην κρίση του αναγνώστη η ορθότητα των λεγομένων της κάθε πλευράς.