Άκυροι τρεις διαγωνισμοί για τα απορρίμματα στη Σύρο

Η συγγένεια «καίει» τα απορρίμματα

Με τρεις ακυρώσεις διαγωνισμών σχετικών με τα απορρίμματα, παρουσιάζει η Σύρος μία απαράδεκτη εικόνα στους κάδους ανακύκλωσης, που ξέχειλοι σηματοδοτούν την έναρξη της τουριστικής περιόδου ως την καλύτερη ένδειξη άριστης λειτουργίας των υπηρεσιών.

Αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο οι ακυρώσεις των διαγωνισμών και ως μόνη λύση πλέον επιλέγεται η οδός των απευθείας αναθέσεων και μόνο η νέα δημοτική αρχή, όταν θα αναλάβει μετά την 1η Σεπτεμβρίου, νομιμοποιείται να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό.

Οι διαγωνισμοί αφορούσαν στην λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά και στην αποκομιδή των απορριμμάτων ανακύκλωσης.

Όσον αφορά στην ανακύκλωση ο πρώτος διαγωνισμός του Ιανουαρίου, που είχε κατοχυρωθεί σε εργολάβο της Σύρου, ακυρώθηκε, όπως συνέβη και με τον δεύτερο αντίστοιχο διαγωνισμό που κατοχυρώθηκε σε αθηναϊκή εταιρεία.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πως όλα τα χρήματα του οκταμήνου πέρασαν στον δεύτερο διαγωνισμό του εργολάβου από την Αθήνα;

Ακυρώθηκε επίσης και ο διαγωνισμός που αφορούσε στο χώμα με το οποίο σκεπαζόταν τα απορρίμματα στο «Κοράκι», με αποτέλεσμα τώρα να μην υπάρχει ούτε χώμα για να ταφούν τα απορρίμματα.

Οι απευθείας αναθέσεις είναι τώρα η μόνη λύση, η οποία αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα, προκειμένου αντιμετωπιστεί η οριακή πλέον κατάσταση με την αποκομιδή των απορριμμάτων ανακύκλωσης, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται σήμερα και να λειτουργήσει υπό αυτό το καθεστώς για το επόμενο δίμηνο και εν συνεχεία νέες αναθέσεις έως την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής Αρχής, που είναι αυτή που νομιμοποιείται να προχωρήσει στη διαγωνιστική διαδικασία.

Οι τρεις ακυρώσεις

Εκ μέρους των αρμοδίων φορέων του Δήμου, όπως είναι ο ΦΟΣΔΑ, είναι εντυπωσιακή η σιγή ιχθύος που τηρήθηκε καθ’ όλο αυτό το διάστημα της αναστάτωσης που έχει προκληθεί με δική του υπαιτιότητα, καθώς ενώ γνώριζαν, ως έμπειροι αυτοδιοικητικοί ότι σαφώς ο νόμος ορίζει, σχετικά με τη σύνθεση των επιτροπών για την διενέργεια των διαγωνισμών παρ’ όλα αυτά δεν τήρησαν στο ελάχιστο τα προβλεπόμενα.

Ο ένας διαγωνισμός αφορούσε στην «Λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων έτους 2014», ο οποίος ακυρώθηκε με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΑΔΑ:ΒΙΥ0ΟΡ1Ι-ΞΨΝ), καθώς από τα τρία μέλη της αρμόδιας επιτροπής, μεταξύ των δύο υπήρχε βαθμός συγγένειας, και όπως ο νόμος ορίζει «Μέλη συλλογικού οργάνου τα οποία είναι σύζυγοι ή συνδέονται μεταξύ τους με συγγένεια έως και τετάρτου βαθμού εξ αίματος ή αγχιστείας, δεν επιτρέπεται να μετάσχουν στην ίδια συνεδρίαση».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση ακύρωσης «Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού και το αναπληρωματικό μέλος συνδέονται μεταξύ τους με συγγένεια 4ου βαθμού όπως προκύπτει από τις 2/06.2014 υπεύθυνες δηλώσεις που προσκόμισαν στην υπηρεσία».

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορούσε στην «Αποκομιδή και μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών έτους 2014», που και αυτός ακυρώθηκε με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΑΔΑ:ΒΙΥ0ΟΡ1Ι-6Ν5),για ακριβώς τους ίδιους προαναφερόμενους λόγους.

Η τρίτη ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (ΑΔΑ:ΒΙΥ0ΟΡ1Ι-500), αφορούσε στον διαγωνισμό του ΦΟΣΔΑ για την «Σύνθλιψη μπαζών στον ΧΥΤΑ», και πάλι για τους ίδιους λόγους.

Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση ή έστω αιτιολόγηση της προκληθείσας κατάστασης, με μία τυπική έστω έκφραση συγνώμης προς τους πολίτες του νησιού.

Απαιτήσεις χωρίς αντίκρυσμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως καταγράφηκε από την δημοσιογραφική έρευνα επί 6 μήνες δεν έχει καταβληθεί η ανάλογη πληρωμή από τον Δήμο για την λειτουργία του ΧΥΤΑ, προς τον εργολάβο εξαιτίας ακύρωσης του πρώτου διαγωνισμού του Ιανουαρίου.

Σε όλο αυτό το διάστημα κανείς από τους αρμόδιους δημοτικούς εκπροσώπους δεν έχει ενδιαφερθεί για το πως αμείβονται οι 4 υπάλληλοι που απασχολούνται, όπως ο μηχανικός, οι χειριστές, ο υπάλληλος της πλάστιγγας, με τον απλήρωτο εργολάβο να καταβάλλει τους μισθούς τους κανονικά καθώς η σύμβαση του είναι ακόμα ενεργή και ο ίδιος δεν έχει άλλο δρόμο παρά να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά δια της δικαστικής οδού.

Κάποιες μικρές λεπτομέρειες που αφορούν στην συμπεριφορά των αρμοδίων του φορέα διαχείρισης, είναι χαρακτηριστικές του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς τους, όταν ο εργολάβος ενημέρωσε ότι θα σταματήσει την αποκομιδή διότι παραμένει απλήρωτος, του εστάλη έγγραφο ότι θα κηρυχθεί έκπτωτος, παρότι ο διαγωνισμός ήταν άκυρος με δική τους υπαιτιότητα, στερώντας του με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα της όποιας μελλοντικής του συμμετοχής σε προκήρυξη διαγωνισμού.

Αντίστοιχο είναι και το σκηνικό που δημιουργήθηκε με τον υπάλληλο του εργολάβου στον ΧΥΤΑ, όταν του ζητήθηκε να παραμένει και να λειτουργήσει τον ΧΥΤΑ εκτός ωραρίου, χωρίς να έχει λάβει ούτε αυτός αλλά ούτε και ο υπεύθυνος εργολάβος σχετικό έγγραφο, ενώ να σημειωθεί ότι η μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του από τον αντιπρόεδρο του ΦΟΣΔΑ, είναι ακόμα σε ισχύ.

Η προσπάθεια και η βοήθεια

Η συμβολή των κατοίκων της Σύρου στην ανακύκλωση, με την ευαισθητοποίηση και την οικολογική συνείδηση που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσαν τα στοιχεία που έφεραν το νησί στις πρώτες θέσεις των περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης.

Όμως τώρα πλέον αρχίζει αυτή η άνοδος και η πρωτιά να καταγράφει καθοδική πορεία εξαιτίας της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί σε όλους τους κάδους της ανακύκλωσης του νησιού, ανατρέποντας όλη την προηγούμενη θετική προσπάθεια.

Άλλωστε αυτό είναι εμφανές και από την έντονη αντίδραση αλλά και αγανάκτηση των πολιτών, όπως καταγράφεται καθημερινά μέσω των καταγγελιών που γίνονται στην εφημερίδα.

Ένα σημείο δε που είναι άξιο αναφοράς είναι η επιφόρτιση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου, με την αποκομιδή και των ανακυκλώσιμων, τουλάχιστον από τα κεντρικά σημεία της πόλης, οι οποίοι αναλαμβάνουν επιπλέον ευθύνες και εργασία που δεν του αναλογεί, ενώ τόσες ποσότητες ανακυκλώσιμων ακολουθούν την τύχη των κοινών απορριμμάτων.

Τόνοι δε ανακυκλώσιμων υλικών λόγω της μακράς παραμονής τους μακριά από τους χώρους διαλογής και διάθεσης, έχουν χάσει την ανακυκλώσιμη αξία τους, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί.

 

Ετικέτες: