Απάντηση του ΦΟΣΔΑ για την ακύρωση των διαγωνισμών

Αναγνώριση και επιβεβαίωση

Σε επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της «Κοινής Γνώμης» σχετικά με τις ακυρώσεις των διαγωνισμών που αφορούν στην αποκομιδή της ανακύκλωσης στη Σύρο και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ του νησιού, προχώρησε ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, Στέφανος Βακόνδιος, με επιστολή του προς την εφημερίδα, επιρρίπτοντας το βάρος της προκληθείσας αναστάτωσης στις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Παρά την αναγνώριση εκ μέρους του ΦΟΣΔΑ της ορθότητας του άρθρου μας που προηγήθηκε, θα πρέπει να επισημανθεί το σημείο της επιστολής που αναφέρεται στην μη επικοινωνία μας με μέλη του ΦΟΣΔΑ και πως «περιέχει αυτούσια αιτήματα και σχόλια των εμπλεκομένων εργολάβων και σχολιαστών».

Επ’ αυτού ενημερώνουμε πως όπως συνέβη και κατά την πρόσφατη εμπλοκή που υπήρξε με την ανακύκλωση στη Σύρο, κατά την επικοινωνία μας με τον αντιπρόεδρο του ΦΟΣΔΑ, ως άμεσα εμπλεκόμενου δε στάθηκε ικανή να μας διαφωτίσει καθώς αντί της όποιας απάντησης μας παρέμπεψε στον πρόεδρο του Φορέα, με τον οποίο κάθε προσπάθεια επικοινωνίας κατέστη αδύνατη. Άλλωστε οι επίσημες αποφάσεις τις Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν υπέρ αρκετές παρέχοντας μας τα πλήρη στοιχεία του άρθρου.

Όσον αφορά στο δεύτερο μέρος της πρότασης περί αυτούσιων σχολίων εργολάβων, διευκρινίζουμε πως έχουμε επανειλημμένως αποδείξει ότι δεν ασκούμε δημοσιογραφία υπαγορεύσεων και μεταφοράς λεγομένων τρίτων.

Το απαντητικό κείμενο εκ μέρους του ΦΟΣΔΑ αναφέρει:

«Κα Διευθύντρια,

Όπως σωστά αναφέρετε στο δημοσίευμά σας (Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε τρεις αποφάσεις ανάθεσης μετά από διαγωνισμό, σχετικές όλες με την αποκομιδή της ανακύκλωσης και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Να διευκρινίσουμε ότι ο Φορέας Στερεών Αποβλήτων δεν διαθέτει προσωπικό (ούτε αναμένεται να αποκτήσει στο μέλλον, δεδομένης της κατάστασης της χώρας και της άρνησης της κεντρικής διοίκησης να εγκρίνει ανάλογα αιτήματα) συνεπώς υποχρεώνεται κάθε χρόνο, από την αρχή της λειτουργίας του, να αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες – εργολάβους τις σχετικές εργασίες.

Το δημοσίευμά σας προέκυψε δίχως να έχει υπάρξει κάποια επικοινωνία με Μέλη του Δ.Σ. του Φορέα, περιέχει αυτούσια αιτήματα και σχόλια των εμπλεκομένων εργολάβων και σχολιαστών.

Επί της ουσίας τώρα, ο λόγος ακύρωσης των τριών αποφάσεων ανάθεσης, ήταν ότι στην Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών και Ανάθεσης συμμετείχαν δύο άτομα (ένα στέλεχος του Δήμου και ένα μέλος του ΔΣ του Φορέα) που είναι… πρώτα ξαδέλφια. Να επισημάνουμε ότι, πράγματι, ουδέποτε είχε έλθει στην αντίληψή μας η σχετική διάταξη που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, ουδείς σε ολόκληρο το Δήμο ή άλλους Δήμους με τους οποίους επικοινωνήσαμε την γνώριζε (βεβαίως, δεχόμαστε την άγνοιά μας στο σημείο αυτό) και ουδέποτε (από όσο γνωρίζουμε) έχει εκδοθεί ανάλογη ακύρωση, ιδιαίτερα στους μικρότερους νησιωτικούς δήμους όπου τέτοιες συγγένειες σε επιτροπές είναι συχνές.

Να επαναλάβουμε και να τονίσουμε, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης αυτό που ήδη γράφετε, ότι δηλ. δεν επρόκειτο για συγγένεια ανάμεσα σε μέλος της Επιτροπής και εργολάβο (που θα ήταν μεμπτή), αλλά σε δύο μέλη της Επιτροπής (εκ των οποίων το ένα αναπληρωματικό μέλος) χωρίς να υπάρξει καμία διαμαρτυρία ή προσφυγή των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό εργολάβων κατά του κύρους της απόφασης της Επιτροπής. Επιπλέον, θα αφεθεί αναπάντητο το ειρωνικό σχόλιο της υπογράφουσας κας Βαρλάμη περί 'έμπειρων αυτοδιοικητικών'. Υπό άλλες συνθήκες λοιπόν, θα έλεγε κανείς ότι μια ακραία γραφειοκρατική πρόβλεψη, που δεν έχει εφαρμοστεί ξανά στο Δήμο μας, έρχεται να ακυρώσει τρεις αποφάσεις ανάθεσης καθ’ όλα νόμιμες σε όλα τα υπόλοιπα σημεία τους.

Είναι τιμωρός η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή συνεργάτης και καθοδηγητής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ουδέποτε τα στελέχη της πρώτης μας είχαν επισημάνει τη σχετική διάταξη και ιδιαίτερα στην προκειμένη περίπτωση, ουδεμία (από όσο γνωρίζουμε) προσφυγή κατά των αποφάσεων δεν είχε γίνει. Δεν ήταν λοιπόν περισσότερο σκόπιμο να μας επισημάνει τη διάταξη που δεν ήταν σε γνώση μας, για αποφυγή επανάληψης τους σφάλματος στο μέλλον, χωρίς να ακυρώσει τις αναθέσεις; Ποιο είναι το όφελος της κοινωνίας και του νησιού από την ακύρωση τριών νόμιμων αναθέσεων;

Σε κάθε περίπτωση, θα προχωρήσουμε όπως υποχρεωνόμαστε πλέον σε απευθείας αναθέσεις -μετά από συνεννόηση με τους αναδόχους- με τους ίδιους ποιοτικούς και οικονομικούς όρους, προκειμένου να μη θιγεί το έργο της ανακύκλωσης και η σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ (το δεύτερο, επιπλέον για λόγους δημόσιας υγείας).

Προς τους πολίτες, αφού ζητήσουμε συγνώμη για την αναστάτωση, να επισημάνουμε ότι η διαδικασία ανάθεσης δεν αλλάζει κάτι στην ουσία του έργου της ανακύκλωσης και να τους παρακαλέσουμε να εξακολουθήσουν με την ίδια θέρμη να τη στηρίζουν».

Ετικέτες: