Απάντηση του Δημάρχου για την υπόθεση του θόλου

Δημαρχιακές ασάφειες

Απαντήσεις επιχειρεί να δώσει ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, στα όσα κατήγγειλε ο συνδυασμός «Η Σύρος που αξίζουμε», σχετικά με το πολύπαθο έργο του θόλου του κολυμβητηρίου και το πρόστιμο που επιβλήθηκε, αφήνοντας όμως θολά σημεία τα οποία για ακόμα μία φορά μένουν αναπάντητα.

Ο Δήμαρχος επανέρχεται στην απάντηση του, σε όσα δήλωνε κατά τις συνεχείς δημοσιοποιήσεις του θέματος από την «Κοινή Γνώμη», σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο επιφανειακών αιτιολογήσεων.

Στο απαντητικό του κείμενο υπάρχει η παραδοχή επιβολής προστίμου, ερχόμενος μία θητεία μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» να κάνει αναφορά σε οφειλές που παρέλαβε από τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου, ενώ και πάλι προτάσσει το υπέρ αυτού απαλλακτικό βούλευμα.

Η απάντηση του Δημάρχου

«Για μια ακόμη φορά από την πλευρά του συνδυασμού “Η Σύρος που αξίζουμε” επαναφέρεται το θέμα της δημοσιονομικής διόρθωσης που αφορά στον θόλο του κολυμβητηρίου. Όπως είναι γνωστό η επιθεώρηση από την πλευρά της ΕΔΕΛ έγινε γιατί είχε κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά του τέως υπαλλήλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Μιλτιάδη Θεοδωρόπουλου, κατά του Δήμου και εμένα προσωπικά.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε καταγγείλει μεταξύ των άλλων ότι ο διαγωνισμός ήτανε μη νόμιμος, ότι υπήρχε υπερκοστολόγιση του έργου και ότι εξ αιτίας αυτών επήλθε ζημιά του Δημοσίου, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε όλα αυτά ήρθε και απάντησε η ΕΔΕΛ κρίνοντας ότι δεν ευσταθούν.

Με βάση το πόρισμα της ΕΔΕΛ ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου εισηγήθηκε και το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου αποφάνθηκε ομόφωνα ότι όχι μόνο δεν ευσταθούν οι παραπάνω καταγγελίες και οι ισχυρισμοί του μηνυτή, αλλά και επί πλέον ότι καμιά απολύτως εμπλοκή δεν είχε ο δήμαρχος με το διαγωνισμό και καμία απολύτως επιρροή δεν άσκησε στα μέλη της Επιτροπής.

Επομένως, αυτά δεν αποτελούν ισχυρισμούς μου στο πλαίσιο μιας “επικοινωνιακής τακτικής”, αλλά απόφαση του ανώτερου δικαστικού συμβουλίου.

Όσον αφορά στη δημοσιονομική διόρθωση ύψους 47.460,00 Ευρώ που επιβλήθηκε από την ΕΔΕΛ. Όπως διαβεβαιώνει και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν υπάρχει καμία περίπτωση τα τελευταία χρόνια που να έγινε έλεγχος από την ΕΔΕΛ και να μην επιβλήθηκε δημοσιονομική διόρθωση (και όχι πρόστιμο όπως αδόκιμα αναφέρεται στην ανακοίνωση). Κλασικά πρόσφατα παραδείγματα είναι το έργο στο παλαιό λιμάνι της Μυκόνου, το κτίριο του ΤΕΕ Θήρας και πολλά άλλα.

Κατά της απόφασης δημοσιονομικής διόρθωσης ο Δήμος μας έχει προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ευελπιστούμε ότι θα δικαιωθούμε. Γιατί δεν είναι δυνατόν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, να δεχθεί λ.χ. ότι πρέπει να κοπούν χρήματα είτε για το ότι δεν υπάρχει θεώρηση του γνησίου της υπογραφής σε κάποιο έγγραφο, είτε για το ότι έγινε πόρτα εξόδου, η οποία δεν προβλεπόταν στη μελέτη, είτε για το ότι έγινε πόρτα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η οποία πράγματι δεν είχε προβλεφθεί.

Μετά την παρακράτηση των χρημάτων της δημοσιονομικής διόρθωσης ήτανε επόμενο να “προχωρήσει” με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου η λογιστική τακτοποίηση του θέματος. Όπως είναι γνωστό οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ανοιχτές, δημόσιες και γίνονται παρουσία τηλεόρασης κ.λ.π. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να λέγεται ότι κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η πληρωμή ...

Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι σε ένα τεράστιο οργανισμό, όπως είναι ο Δήμος, με πολλά νομικά δημοσίου δικαίου, δημοτικές επιχειρήσεις, αστικές εταιρείες κ.λ.π. δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν να υπάρχουν τέτοια θέματα. Άλλωστε έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε παρόμοια θέματα κατ' επανάληψη.

Παρόμοια θέματα με μικρής έκτασης πρόστιμα εναντίον κυρίως νομικών προσώπων των δύο (τέως) μικρότερων Δήμων, όπως έχω ενημερώσει τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Για έναν Δήμο όμως που διαθέτει περισσότερα ταμειακά διαθέσιμα σε σχέση με αυτά που ορίζει ο νόμος, (πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για λειτουργικά και τέσσερα περίπου εκατομμύρια συνολικά) ακόμη και αυτά – για τα οποία άλλωστε η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει καμία ευθύνη –, είναι διαχειρίσιμα και αντιμετωπίσιμα.

Θέλω να τονίσω κλείνοντας ότι υπάρχουν δεκάδες δημοτικές αρχές σε όλη την Ελλάδα που παρέλαβαν ακόμη και πριν από τέσσερα χρόνια χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ή ακόμη και χρέη άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Δήμος μας που δεν χρωστούσε σε κανέναν απολύτως, παρέλαβε ένα χρέος 800.000 ευρώ από μικρότερο Δήμο και το έχουμε ήδη περιορίσει στις 500.000 ευρώ περίπου.

Αντιλαμβάνομαι την όποια πολιτική σκοπιμότητα υπάρχει. Ωστόσο η πολιτική γενναιότητα επιβάλλει να αναγνωρίσεις ότι κάτω από φοβερά δύσκολες συνθήκες, κρατήσαμε οικονομικά όρθιο το Δήμο, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση συγκρινόμενοι κυρίως για τον τρόπο που αντιμετώπιζαν επί δεκαετίες τα αντίστοιχα θέματα οι πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Αντιλαμβάνομαι - γιατί δεν είχα τη δυνατότητα να παρακολουθώ από τόσο κοντά τα πράγματα -, ότι ειπώθηκαν πολλά και δόθηκαν αρκετές υποσχέσεις κατά την προεκλογική περίοδο.

Στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να υλοποιηθούν δεν θα οφείλεται στην κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου, αλλά στη γενικότερη μιζέρια που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Αυτοδιοίκηση με την περικοπή του 60% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και τη συρρίκνωση κατά 80% του προγράμματος της ΣΑΤΑ, που αφορά σε μικρής κλίμακας έργα, τα οποία έχουν άμεση ανάγκη οι Δήμοι για την επίλυση των προβλημάτων και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας».

Αναπάντητα σημεία

Χωρίς να αποσαφηνίζει καίρια σημεία του θέματος ο Δήμαρχος, δημοσιοποιεί μία απάντηση που γεννά επιπλέον ερωτηματικά.

Όταν υπάρχει απόκλιση μεταξύ του προβλεπόμενου φυσικού αντικειμένου και του υλοποιηθέντος, γίνονται δημοσιονομικές διορθώσεις, όμως ο Δήμαρχος δεν απάντησε γιατί δεν υπάρχει αυτό καθ΄ εαυτό το έργο που είναι ο θόλος.

Για την κάλυψη των 47.460 ευρώ του προστίμου, τα οποία πήρε από τους κωδικούς επιχορηγήσεων των συλλόγων, ευελπιστώντας ο Δήμος να έχει εισπράξεις για να υπάρξει ισοσκελισμός, τις οποίες όμως δεν είχε, άρα πως θα αιτιολογηθούν οι μικρότερες επιχορηγήσεις προς τους συλλόγους, εκτός εάν ως δια μαγείας εξευρεθούν πόροι από άλλες πηγές.

Όμως γιατί να αντιμετωπίζει ο Δήμος ανάλογο πρόβλημα, τη στιγμή που ο Δήμαρχος επικαλείται ότι υπάρχουν μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα;

Αίφνης θυμήθηκε να αναφέρει ότι τέσσερα χρόνια μετά την ενοποίηση των Δήμων παρέλαβε «καμμένη γη» από τον Δήμο Άνω Σύρου, έχοντας αυτή τη στιγμή εκκρεμείς οφειλές 500.000 ευρώ, που ούτε σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να ωφελούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου.

Σε ότι αφορά στον ίδιο τον θόλο δεν γίνεται καμία αναφορά στο που αυτός βρίσκεται, ούτε και στο τι θα συμβεί εάν, βάσει του δικαιώματος που έχει η Διεύθυνση συγχρηματοδοτούμενων έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να προχωρήσει σε σχετικό έλεγχο και εάν δεν βρεθεί στημένος ο θόλος να απαιτήσει την επιστροφή του συνόλου των χρημάτων του έργου, με τις ανάλογες έντοκες προσαυξήσεις.

Σαφή ερωτήματα που αναμένουν σαφείς απαντήσεις.