Αποψίλωση καλαμιώνα στον παλαιό αιγιαλό του Γαλησσά

Απροκάλυπτη... περιβαλλοντική ευαισθησία

Εκμίσθωση χώρου 62 τ.μ. για οργανωμένη λειτουργία τμήματος της παραλίας

Αυθαίρετη μοιάζει να είναι η αποψίλωση ενός ολόκληρου καλαμιώνα στον παλαιό αιγιαλό του Γαλησσά όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία, ενέργεια για την οποία – από όπου κι αν προέρχεται – ουδείς έχει ελέγξει εάν ξεπερνά τα όρια της νόμιμης παρέμβασης σε φυσικό περιβάλλον.

Όπως γίνεται αντιληπτό σε ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής έχουν αφαιρεθεί και έχουν καταπατηθεί τα καλάμια που μέχρι πρότινος υπήρχαν, ενώ δίπλα από το συγκεκριμένο σημείο έχει τοποθετηθεί καντίνα και βάσεις για ομπρέλες μετά από σχετική απόφαση που έλαβε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με το δημοτικό συμβούλιο και την οικονομική υπηρεσία να “ανάβουν” το πράσινο φως στην πρόθεση του ενοικιαστή για εκμίσθωση χώρου, ο οποίος κανονικά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 62 τ.μ. για τη δραστηριότητά του κατά τους θερινούς μήνες.

Πώς, πότε και από ποιον(;)

Τα ερωτήματα που έρχονται στο προσκήνιο με αφορμή την εν λόγω ενέργεια της αποψίλωσης του καλαμιώνα, ο οποίος κάλυπτε μία μεγάλη έκταση του παλαιού αιγιαλού και επρόκειτο για το τελευταίο κομμάτι της παραλίας γενικότερα, που έμοιαζε ανέπαφο κι ανεπηρέαστο από ανθρώπινη παρουσία, αφορούν στον τρόπο που αυτή πραγματοποιήθηκε, αν ήταν νόμιμη αλλά και αν ο υπεύθυνος είχε στη διάθεσή του, όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Αξίζει να διευκρινισθεί εξ αρχής, πως για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να χρεώσει ευθύνη στον ενοικιαστή, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δραστηριοποιηθεί στα 62 τ.μ. που νόμιμα αναφέρει η απόφαση της εκμίσθωσης ότι έχει δικαίωμα να εκμεταλλευθεί καταβάλλοντας παράλληλα το σχετικό αντίτιμο στον Δήμο. Ταυτόχρονα, κρίνεται αναγκαίο να υπογραμμισθεί ότι αρκετοί εκ των λουομένων πλέον ζητούν να επισκεφθούν οργανωμένες παραλίες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν με άνεση την παραμονή τους στην παραλία αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κάποια είδη που παρέχουν οι καντίνες. Το ζητούμενο ωστόσο είναι η οργανωμένη λειτουργία της παραλίας να μπορεί να συνυπάρχει με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να αλλοιώνεται ολοκληρωτικά ένα τοπίο που σίγουρα οι λάτρεις της φύσης επιθυμούν να αντικρίζουν.

Κανένας έλεγχος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προκειμένου να γίνει γνωστό εάν η αποψίλωση του καλαμιώνα στον παλαιό αιγιαλό, ο οποίος φαίνεται να καταλάμβανε αρκετά τ.μ., κινείται σε νόμιμο πλαίσιο ή αν σχετίζεται με την εκμίσθωση στην οποία προχώρησε ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, η εφημερίδα επικοινώνησε με τον αρμόδιο - επί των οικονομικών θεμάτων – αντιδήμαρχο, Δημήτρη Ρούσσο, ο οποίος ανέφερε ότι η ενοικίαση του συγκεκριμένου τμήματος έχει λάβει την θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ενώ κατακυρώθηκε μόλις χθες από την Οικονομική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε και για το σχετικό θέμα. Διευκρίνισε δε, πως η αρμοδιότητα της Δημοτικής Αρχής φθάνει έως αυτό το σημείο και δεν φέρει την ευθύνη του ελέγχου για το τμήμα του κατεστραμένου καλαμιώνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει καμία αρμοδιότητα η Λιμενική Αρχή Σύρου στο συγκεκριμένο τμήμα, ενώ η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, η οποία κατά κύριο λόγο είναι υπεύθυνη για την άσκηση ελέγχου, δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα αυτοψία, αφού δεν έχει υπάρξει καμία σχετική καταγγελία, αν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” φαίνεται πως κατά πάσα πιθανότητα έχει γνώση του θέματος.

Αξιοποίηση δια της πλαγίας οδού(;)

Το μεγαλύτερο ερώτημα που αναδεικνύεται ωστόσο, είναι αν αυτή η παρέμβαση – δηλαδή η αποψίλωση του καλαμιώνα - αποτελεί “όχημα” για περαιτέρω εκμετάλλευση με έντεχνο τρόπο, του τμήματος του αιγιαλού από οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο, πλην του ενοικιαστή των 62 τ.μ., ο οποίος αξίζει να προσθέσουμε ότι έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και ήδη έχει τοποθετήσει την καντίνα στο εκμισθωμένο τμήμα που γειτνιάζει με τον καλαμιώνα - φάντασμα. Το προαναφερόμενο ερώτημα μάλιστα, “γεννάται” εύλογα, αφού σταδιακά η αξιοποίηση – εκμετάλλευση των αιγιαλών αποτελεί επιθυμία επενδυτών, οι οποίοι έχοντας με το μέρος τους - με την παρέλευση του χρόνου - και τη νομοθεσία, ζητούν διακαώς τμήματα παρθένα προς... αξιοποίηση. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να υπάρξει έλεγχος από όποια υπηρεσία είναι αρμόδια στο νησί, αφού δεν αποκλείεται παρόμοιες ενέργειες να συμβούν και σε άλλα τμήματα αιγιαλών.