“Βουτιά” στην ιστορία της Σύρου με το άνοιγμα των θυρών παλαιών αρχοντικών

Η Σύρος αναλαμβάνει δράση

  • Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Λύσεις αναζητά το νησί για αναβάθμιση των υποδομών του, στοχεύοντας στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών, ιδιαίτερα από το εξωτερικό. Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Σύρου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την υιοθέτηση ενός πιλοτικού προγράμματος αστικής ξενάγησης στο χώρο της Ερμούπολης, χαίρει ευρείας αποδοχής και θαυμασμού από τον έντυπο τύπο όλης της χώρας και δημιουργεί ένα ελπιδοφόρο κλίμα στο νησί.

Ανάγκη για πρωτοτυπία

Κάθε νησί χαρακτηρίζεται από τα ξεχωριστά στοιχεία του, τα όποια του προσδίδουν και την ιδιαίτερη ταυτότητα του. Αποτέλεσμα της αξιοποίησης των διαφορετικών αυτών χαρακτηριστικών από το εκάστοτε νησί, είναι η διαμόρφωση του τουριστικού του πεδίου όπως και το προφίλ των επισκεπτών του. Την συγκεκριμένη πολιτική πρακτική ακολουθεί και η Μύκονος, αξιοποιώντας την αφρόκρεμα της εγχώριας αλλά και ξένης showbiz που κατά καιρούς την επισκέπτεται, μετατρέποντας το νησί σε έναν τόπο ολοήμερης διασκέδασης και ψυχαγωγίας, παγκοσμίως γνωστό για αυτό. Με την σειρά της η Σαντορίνη, εκμεταλλευόμενη την μοναδικότητα του φυσικού της τοπίου και του μαγικού της ηλιοβασιλέματος, κατάφερε να προσεγγίσει τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου.

Στα ίδια βήματα , βαδίζει πλέον και η Σύρος η οποία ετοιμάζεται να αναδείξει το δικό της τουριστικό προϊόν, βασιζόμενη στον κοσμοπολίτικο και αρχοντικό χαρακτήρα της. Γεγονός που αποδεικνύει ότι ο λαός του νησιού, απογοητευμένος από άκαρπες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Αντιτίθεται στις ως τώρα μη κερδοφόρες τουριστικές πρακτικές του Δήμου, ακολουθώντας ένα πιο παραδοσιακό τρόπο με καλή διάθεση και φιλική φιλοξενία. Εκφραστής, της ανάγκης αυτής για πρωτοτυπία στο νησί είναι το καινοτόμο πρόγραμμα Σχεδιασμού και Εφαρμογής αστικής ξενάγησης στην πόλη της Ερμούπολης, μιας και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποτελεί ένα τόπο με έντονα πολιτισμικά στοιχεία.

Η ουσία του προγράμματος

"Στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες οι ξεναγήσεις σε τέτοιου είδους χώρους. Οι λόγοι που ανοίγουν τα κτίρια είναι πολλοί. Άλλοι το κάνουν για να μπορούν με τα έσοδα να τα συντηρούν, άλλοι για φιλανθρωπικούς σκοπούς, άλλοι τα βλέπουν ως επιχείρηση. Η διαφορά με τη Σύρο είναι πως πολλά κτίρια του εξωτερικού δεν κατοικούνται, απλώς μένουν επιπλωμένα". Αυτά ήταν τα λεγόμενα της Ελένης Μπούρλιου, μία από τις τέσσερις φοιτήτριες, του τμήματος Σχεδίασης προϊόντων και πληροφοριακών Συστημάτων, που εργάζονται πάνω στο πρότζεκτ.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα προτείνει την πιλοτική αστική ξενάγηση σε επιλεγμένα ιστορικά ακίνητα που ανήκουν είτε στην δημόσια είτε στην ιδιωτική σφαίρα. Σύμφωνα με την παρουσία της μελέτης , έχει επιλεχθεί μια πρώτη διαδρομή στο εσωτερικό της πόλης για την πραγματοποίηση της ξενάγησης ωστόσο προβλέπεται και η δημιουργία νέων διαδρομών. Παράλληλα η διαδικασία και τα αποτελέσματα της θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη του Δήμου Σύρου Ερμούπολης όπως και όλων των εμπλεκόμενων τουριστικών φορέων του νησιού.

‘’Η Σύρος ξεκλειδώνει τις πόρτες’’, είναι η φράση που χρησιμοποιείται από τα ΜΜΕ για να εκφράσουν την νέα στάση του νησιού απέναντι στις προσδοκίες για ενδεχόμενη τουριστική ανάπτυξη. Οι μελλοντικοί επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν παλαιού τύπου κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία ενώ οι εξαίρετες τοιχογραφίες θα προκαλέσουν τον έντονο θαυμασμό των τουριστών και θα αποτελέσουν στοιχείο έμπνευσης. Το πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ‘’γευτούν’’ ένα κομμάτι της ιστορίας του νησιού και να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Θετικές εντυπώσεις

Στην παρουσίαση ήταν παρόν και ο νέος δήμαρχος, κ Γ. Μαραγκός ο οποίος στις τοποθετήσεις του τονίζει πως είναι πρόθυμος να υιοθετήσει το νέο πρότζεκ στην προσπάθεια του να δώσει μια ανάσα στην καμπή του τοπικού τουρισμού. Μάλιστα δήλωσε πως σκοπεύει να συνεργαστεί περαιτέρω με το Πανεπιστήμιου Αιγαίου ώστε να αναβαθμίσουν το νησί. Σύμφωνοι με την πρωτότυπη ιδέα ήταν ο πρόεδρος Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβο Αρβανίτης όπως και ο κ. Σταύρος Κοής που παρακολούθησε την παρουσίαση και αποτελεί έναν από τους πολίτες που παραχώρησαν το σπίτι του για τις συγκεκριμένες ξεναγήσεις.

Παράλληλα , εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές των αρχοντικών, έφυγε και ο υπουργός Τουρισμού, Νεότητας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Ταταρστάν Σεργκέι Ιβάνοφ, ο οποίος έκανε ποδαρικό σε μια από τις πρώτες πιλοτικές ξεναγήσεις στο νησί. Η παρουσία του υπουργού στην Σύρο προϊδεάζει για ενδεχόμενη επίσκεψη περισσότερων Ρώσων τουριστών φέρνοντας το νησί ένα βήμα κοντά στον στόχο του.

Βασικός στόχος

Η επιτακτική ανάγκη του νησιού για ανάπτυξη του τουρισμού, οδήγησε πολλές φορές σε λανθασμένες πρακτικές. Ο Π. Τιμπόρις λόγου χάριν, αν και με καλλιτεχνικές ευαισθησίες , με κλίση στην κλασσική μουσική, δε δίστασε να δεχτεί υψηλές απολαβές ώστε να οργανώσει το ‘’Φεστιβάλ Αιγαίου’’ στο νησί της Σύρου. Στόχος του ήταν όπως δηλώνει και σε συνεντεύξεις του, η προβολή της Σύρου όπως και η προσέλκυση πάνω από 2.000 τουριστών. Ωστόσο ο σκοπός δεν επετεύχθη, αλλά αντίθετα δημιουργήθηκαν έντονες αντιδράσεις για άσκοπη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Στον αντίποδα, το νέο πρόγραμμα των φοιτητών δεν προβλέπει στην χρηματική εκμετάλλευση του δήμου. Βασίζεται κατά κύριο λόγο στην φράση ‘’ο σκοπός αγιάζει τα μέσα’’. Καταβάλουν δηλαδή κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προωθήσουν ένα νέο τουριστικό προϊόν που η διαφορετικότητα του θα προσεγγίσει τουρίστες με ποιοτικό προφίλ . Η Σύρος δηλώνει ενεργά πως αναλαμβάνει δράση και κάνει ένα βήμα προς την τουριστική ανάπτυξη.