Συνέντευξη με την Άννα Βαφία για την πορεία της στην Αυτοδιοίκηση και τη συμπλήρωση του κύκλου της στα κοινά

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ερωτεύσιμη”

Διατηρώντας άσβεστη την επιθυμία της να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο ακόμη και μετά το τέλος της αυτοδιοικητικής πορείας της, η πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικού Έργου και Αρωγής του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης Άννα Βαφία, δηλώνει πως θα εξακολουθήσει να είναι ενημερωμένη πολίτης για τον τόπο της, ενώ θα συνεχίσει να στηρίζει τους συμπολίτες της με τη συμμετοχή της στο Ίδρυμα της Αδελφότης των Κασίων.

Με ιδιαίτερη ευγένεια η ίδια υποδέχθηκε την “Κοινή Γνώμη” στην οικία της προκειμένου να παραχωρήσει μία συνέντευξη για το εικοσάχρονο πέρασμά της από τα δημοτικά δρώμενα του νησιού (1994 - 2014), στο πλαίσιο της οποίας μίλησε για την κοινωνική μέριμνα, για τον “Καλλικράτη”, την κατάργηση του πρώην ΟΠΚΑ και τη δυσκολία συγχώνευσης των υπηρεσιών στον ενιαίο Δήμο, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα ξεχωριστή μνεία σε ανθρώπους που συνάντησε στα κοινά και προβαίνοντας τέλος, σε μία συναισθηματική αναφορά στον πατέρα της, παλαιό δήμαρχο Ερμούπολης, Σταύρο Βαφία και στο κατά πόσον η δική της παρουσία στιγματίστηκε από το πέρασμά του στα κοινά επί Χούντας.

Αναλυτικά η συνέντευξη παρουσιάζεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Νέες δυσκολίες στον Δήμο με τον “Καλλικράτη”

Η Άννα Βαφία έχοντας γνωρίσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση προ και μετά “Καλλικράτη” μίλησε αρχικά για το νέο αυτοδιοικητικό θεσμό. “Η υπόθεση είναι όσο περνούν τα χρόνια πώς θα διευκολύνουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πώς θα μπορούμε να την αναπτύξουμε έτσι που να έχει μάθει όλο τον κύκλο της ο κάθε δημότης. Με τον “Καλλικράτη” τα πράγματα δυσκόλεψαν” σχολίασε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως η ίδια είχε ταχθεί υπέρ της μη ενοποίησης των Δήμων, δηλώνοντας πως “θα ήθελα να υπάρχει πάντα ο ιστορικός Δήμος της Άνω Σύρου όπως ήταν με το θεσμό του “Καποδίστρια””. Ωστόσο, στη συνέχεια, με τη σκέψη πως ένας ενιαίος Δήμος “θα ήταν προς το συμφέρον του νησιού”, πρόσθεσε πως, “τα συναισθήματά μας έπρεπε να παραμερισθούν και να δούμε ποιο είναι το καλό του μοναδικού νησιού που αξίζει τον κόπο με όλες τις δυνάμεις μας να το υπηρετούμε”.

Αγάπη για την Τρίτη Ηλικία και εθελοντισμός

Η αυτοδιοικητική πορεία της ίδιας, συνδέθηκε άρρηκτα με τα θέματα κοινωνικής μέριμνας του νησιού τόσο στον πρώην Δήμο Ερμούπολης, όσο και στον ενιαίο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Μία μεγάλη αγάπη της Άννας Βαφία αποτέλεσε η ενασχόλησή της με την Τρίτη Ηλικία. “Πάντοτε είχα πολύ μεγάλη ευαισθησία για την Τρίτη Ηλικία” γεγονός που όπως εξήγησε είχε τη ρίζα του, στην αγάπη της για τους δικούς της ανθρώπους και συγγενείς τους οποίους έζησε. Έτσι γεννήθηκε η επιθυμία της για την ενεργό ενασχόληση με την Τρίτη Ηλικία, η οποία όπως ανέφερε, “για εμένα εκπροσωπούσε το σπιτικό με τη γιαγιά και τον παππού”.

Η Άννα Βαφία σημείωσε δε, πως αυτός ήταν και ο λόγος που θέλησε να δώσει “ένα άλλο κλίμα στα ΚΑΠΗ” όταν ανέλαβε την προεδρία τους, ώστε οι άνθρωποι “να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους”.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε παράλληλα και στην πολύτιμη εθελοντική παρουσία προσώπων που συνέδραμαν καταλυτικά στη λειτουργία των ΚΑΠΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “πιστεύω πάρα πολύ στον εθελοντισμό”. Όνειρό της μάλιστα, παραμένει “η δημιουργία μίας μεγάλης εθελοντικής ομάδας, ώστε ο κάθε ένας να μπορεί να βοηθά υπό την “ομπρέλα” του Δήμου”, αφού όπως εξηγεί “με αυτόν τον οργανωμένο τρόπο δίδεται κίνητρο και σε άλλους ανθρώπους να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο”. Χαρακτηριστικά, συμπλήρωσε μάλιστα, πως “χωρίς τον εθελοντισμό δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε τα ΚΑΠΗ και τα παραρτήματά τους”.

“Μακάρι να συσταθούν ξανά οι Οργανισμοί”

Σημείο στο οποίο εστιάσθηκε η συζήτηση με την κ. Βαφία ακολούθως, δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού και των παιδικών σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Απολογιστικά και μετά από τις αντιδράσεις που είχαν προκύψει από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας τμημάτων του βρεφονηπιακού σταθμού στην έναρξη της τρέχουσας θητείας, η κ. Βαφία υποστήριξε αρχικά πως, “καταφέραμε στη συνέχεια να λειτουργήσουν τμήματα και πήραμε εν τέλει περισσότερο αριθμό παιδιών ενώ γλίτωσε ο Δήμος από πολλά έξοδα”. Εξήγησε δε, πως, οι αιρετοί που γνωρίζουν τί συμβαίνει σε επίπεδο οικονομικό στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, “θα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας οικονομικότερα”.

“Τελικώς, πετύχαμε από 12 παιδιά να πάρουμε 26 με το προσωπικό του βρεφικού να δίνει τον δικό του αγώνα” ανέφερε, σημειώνοντας πως, όταν ανέλαβε τα ηνία των σταθμών, θέλησε να ακολουθήσει μία συλλογική διαδικασία στη λήψη αποφάσεων και ως εκ τούτου, για όσα έγιναν “συζητούσε πρώτα το διοικητικό συμβούλιο”. Ωστόσο, υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, που εξηγεί πως “πλέον έχουν σβήσει”.

“ΚΑΠΗ και παιδικοί σταθμοί έγιναν οι δύο αγάπες μου” ανέφερε παρακάτω, διασαφηνίζοντας πως σε όλη τη θητεία της, έδωσε προσοχή στο σύνολο των δράσεων του πρώην ΟΠΚΑ. “Όμως, τα παιδιά και η Τρίτη Ηλικία είναι οι πιο ευαίσθητες χορδές στον κοινωνικό ιστό” πρόσθεσε, λέγοντας πως η ενασχόλησή της με τον Οργανισμό και τα κοινωνικά θέματα “υπήρξε προκειμένου να βοηθήσει όσο μπορούσε στα κοινωνικά προβλήματα”.

“Μελανό” σημείο όμως αποτελεί και η λειτουργία του παιδικού σταθμού του Βήσσα, ο οποίος στηρίχθηκε οικονομικά από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα σε επίπεδο συμβάσεων του προσωπικού το οποίο εργάζεται χωρίς να μπορεί να εισπράττει τα δεδουλευμένα του. Στόχος, όπως εξήγησε η κ. Βαφία ήταν η διατήρησή του και η λειτουργία του σταθμού όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι που ανήκαν στον ενιαίο Δήμο.

Με “φόντο” τα προαναφερόμενα, η συζήτηση προχώρησε στο γεγονός της κατάργησης του ΟΠΚΑ και της απορρόφησής των αρμοδιοτήτων του στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Η Άννα Βαφία εξέφρασε την πεποίθηση πως εκ του αποτελέσματος, απεδείχθη ότι η κατάργηση του Νομικού Προσώπου προκάλεσε καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση ακόμη και των πιο απλών υποθέσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα πως υπήρξαν σημαντικά γραφειοκρατικά κωλύματα. “Δείξαμε ευαισθησία και ο δήμαρχος και εγώ προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων. Σήμερα όμως, δεν νομίζω ότι υπάρχει υπάλληλος που να συμφωνεί πλέον” επεσήμανε. “Δεν ήταν εύκολη υπόθεση η απορρόφηση ενός Οργανισμού. Γεννήθηκε μία αναστάτωση που είχε αντίκτυπο και στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις που συνεργαζόμασταν για τις προμήθειές μας και εκτός Δήμου” ανέφερε στη συνέχεια, ευχόμενη να μπορέσουν να συσταθούν ξανά. “Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν πάλι οι Οργανισμοί” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Άνθρωποι να δίνουν το έναυσμα προσφοράς

Δεδομένης της παρούσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας η διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα που όπως προσθέτει ακολούθως η κ. Βαφία, θα πρέπει να απασχολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. “Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις κοινωνικές ανάγκες” σημείωσε, αξιολογώντας πως, “αν εντός της κρίσης και με εθελοντισμό, δεν βοηθήσουμε τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ανθρώπων που πλήττονται, είμαστε πεθαμένη ως κοινωνία” υποστήριξε, εξαίροντας την ευαισθησία που διακρίνει τη Συριανή κοινωνία σε επίπεδο προσφοράς. “Κρατούμε μία αξιοπρέπεια σε έναν βαθμό σεβαστό ως κοινωνία” που όπως σημείωσε λειτουργεί ανακουφιστικά στη δύσκολη εποχή. “Αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι και κυρίως γυναίκες που να δίνουν το έναυσμα και να επηρεάζουν το συναίσθημα του πολίτη να προσφέρει στον συνάνθρωπό τους”. Σε επίπεδο διατήρησης των κοινωνικών δομών, συμπλήρωσε μάλιστα πως κρίνεται αναγκαία η λειτουργία τους, ώστε να ανακουφίζονται όλες οι κοινωνικές ομάδες, παιδιά, γονείς και Τρίτη Ηλικία.

“Ο Γ. Δεκαβάλλας μου θυμίζει τον πατέρα μου”

Από το 1994 οπότε και εξελέγη πρώτη φορά στα κοινά του τόπου η Άννα Βαφία συνυπήρξε και συνοδοιπόρησε αυτοδιοικητικά με αρκετά πρόσωπα. Ξεχωρίζοντας κάποιους εξ αυτών ολοκληρώνοντας τον κύκλο της την τρέχουσα θητεία, ανέφερε πως ως πολύτιμο “φυλακτό” έχει κρατήσει τη γνωριμία της με τον δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα, για τον οποίο τόνισε ότι “της θύμιζε πολύ τον πατέρα της, ο οποίος 24 ώρες το 24ωρο είχε τον νου του στο Δήμο”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “τον σέβομαι σαν δήμαρχο και τον αγαπώ σαν φίλο γιατί έχει καλά αισθήματα, είναι ταπεινός άνθρωπος και έχει γνώση την οποία δεν προβάλλει χωρίς λόγο”. Παράλληλα, η κ. Βαφία έκανε αναφορά στον αείμνηστο Αντώνη Μαρκουλή, λέγοντας πως, “η έλλειψή του με έχει επηρεάσει γιατί θεωρώ ότι η Σύρος έχασε έναν άνθρωπο που ήταν μία ιστορία”. Εξέφρασε επιπλέον την πεποίθηση, πως τα νέα πρόσωπα στην Αυτοδιοίκηση “θα μπορέσουν να ανταποκριθούν” ενώ επιστρέφοντας στο ερώτημα, συμπλήρωσε πως, “Σέβομαι επίσης τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον κ. Λούκο”, καθώς εξήγησε πως, “πιστεύω ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι ήταν τα διαμάντια για το νησί”. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στον καθηγητή Ιωσήφ Στεφάνου, επισημαίνοντας πως είναι θετικό “το ότι έχει ενστερνιστεί με όλο του το Είναι την προσπάθεια για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας” εκφράζοντας τη λύπη της “για την απόφασή του να παραιτηθεί”. Η Άννα Βαφία σημείωσε δε, πως διατηρεί φιλικά αισθήματα για όλους τους δημοτικούς συμβούλους που συνεργάστηκε είτε από την πλειοψηφία, είτε από τη μειοψηφία αλλά και τους υπαλλήλους του Δήμου, με τους οποίους εξήγησε πως, “συνεργάστηκα πολύ καλά”.

“Θα ήθελα να ήταν “μπροστά” μου το '94”

Η Άννα Βαφία διασαφήνισε πως ο κύκλος που συμπληρώνεται για την ίδια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν σημαίνει την παύση της κοινωνικής προσφοράς της, η οποία άλλωστε θα συνεχιστεί μέσω της συμμετοχής της στο Ίδρυμα της Αδελφότης των Κασίων αφού είναι αντιπρόεδρος. Ανέφερε μάλιστα πως, η αγάπη της για τον Δήμο “γεννήθηκε” λόγω του πατέρα της, του Σταύρου Βαφία, που την έκανε από τα πέντε της χρόνια να περάσει το κατώφλι του Δήμου. Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι “στιγμάτισε” την αυτοδιοικητική ζωή της, η δική του πορεία, μεταξύ άλλων ανέφερε, “Για εμένα ήταν ο καλύτερος πατέρας του κόσμου” προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως, ο ίδιος με τον διορισμό του την περίοδο της Χούντας, της είχε πει, “θα μείνει το στίγμα στην οικογένειά μας”.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή της, η Άννα Βαφία αποχαιρετώντας τα κοινά σημείωσε χαρακτηριστικά πως, “Ένας κύκλος κλείνει. Ένας άλλος ανοίγει τώρα για εμένα. Αν θα μου πείτε τι θα ήθελα, θα έλεγα να ήταν μπροστά μου πάλι το 1994 και να περνούσα ό,τι πέρασα. Και τα καλά και τα άσχημα. Αυτό που λένε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ερωτεύσιμη είναι αλήθεια. Ασχολείσαι με τους ανθρώπους που καλημερίζεις κάθε μέρα. Προτρέπω τους ανθρώπους και κυρίως τις γυναίκες να ασχοληθούν. Γιατί ταιριάζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις γυναίκες. Αρκεί να μη βιάζονται”. Καταλήγοντας μάλιστα, τόνισε, “Θα προσπαθώ από όπου βρίσκομαι να είμαι ενημερωμένη πολίτης, στοχεύοντας στο να επαινώ τα καλά αλλά και για όσα νομίζω κατά την κρίση μου - χωρίς ιδιαίτερες εμφάσεις -, να έχω έναν διάλογο και να λέω τη γνώμη μου”.

Ετικέτες: