Διάχυτη συγκίνηση στην εκδήλωση που έγινε στη μνήμη του Αντώνη Μαρκουλή

Τιμή σε έναν μεγάλο Συριανό

Τιμητική πλακέτα στη σύζυγο του Αντώνη Μαρκουλή, κ. Ξένη, απένειμε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σε αναγνώριση των μεγάλων υπηρεσιών που προσέφερε ο αείμνηστος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Ερμούπολης για την αποκατάσταση του θεάτρου Απόλλων, τη δημιουργία του χώρου αναμνήσεων του ιστορικού θεάτρου, και τον πολιτισμό του νησιού.

Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Απόλλων, παρουσία φίλων, συνεργατών και οικείων προσώπων του Αντώνη Μαρκουλή, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας αναφέρθηκε στο δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε πίσω του ο επί δεκαεπτά χρόνια επίτιμος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. “Ακόμα δεν μπορώ να συνηθίσω στην ιδέα ότι δεν ανοίγει η πόρτα πια για να μπει στο γραφείο μου”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δυσαναπλήρωτο κενό

Όπως μοιράστηκε με το κοινό, ο θάνατος του στενού συνεργάτη και αγαπημένου φίλου του στις αρχές του περασμένου Απριλίου, τον έκανε να χάσει κυριολεκτικά τη γη κάτω από τα πόδια του. “Κανένας δεν περίμενε ότι ένας τόσο ζωντανός και δραστήριος άνθρωπος μέχρι και την τελευταία του στιγμή, θα έφευγε έτσι ξαφνικά από κοντά μας” επεσήμανε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι όλα αυτά τα χρόνια, ο Αντώνης Μαρκουλής υπήρξε για τον ίδιο ένας πολύτιμος συνεργάτης. “Είχα απεριόριστη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, την εντιμότητά του, την εργατικότητά του και στον επαγγελματισμό του, με τον οποίο ασκούσε απόλυτα ευσυνείδητα τα καθήκοντά το”, τόνισε.

Πολύτιμη συμβολή στην αυτοδιοίκηση και τον πολιτισμό

Ο Αντώνης Μαρκουλής γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1928, αριστούχος και υπότροφος του 1ου Γυμνασίου Σύρου. Το 1948 εισήχθη στην Αμερικάνικη Σχολή Υφαντουργίας PALMER εργαζόμενος συγχρόνως στην νυχτερινή βάρδια του Υφαντήριου Βελισσαροπούλου στο Ν. Φάληρο. Τελειώνοντας τις σπουδές του παρακολούθησε μαθήματα στην E.S.P.P και πήρε Δίπλωμα Σχεδιαστού.

Επιστρέφοντας στην Σύρα το 1954 εργάσθηκε ως τεχνικός κατ’ αρχήν και στην συνέχεια από το 1960 ως τεχνικός διευθυντής της Υφαντουργίας Ε. Μπαρμπέτας Α.Ε. αναλαμβάνοντας το 1972 και την Τεχνική Διεύθυνση του Κλωστηρίου της εταιρίας, με μετεκπαίδευση σε Αγγλία-Γερμανία ενώ συγχρόνως επί 20 χρόνια διδάσκει Μηχανολογικό και Ηλεκτρολογικό σχέδιο στις Τεχνικές Σχολές της Σύρου.

Το 1978 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος , εκλεγόμενος επί 7 συνεχείς τετραετίες. Έχει διατελέσει 9 χρόνια Αντιπρόεδρος Δ.Σ., 2 χρόνια Γραμματέας του Δ.Σ. και περίπου 17 χρόνια Πρόεδρος του Δ.Σ. συνεχώς, μοναδικό ρεκόρ από την εποχή της δημιουργίας του Δήμου μας το 1835.

Εκτός όμως από το έργο του ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ασχοληθεί με μια σειρά θεμάτων και έχει υποβάλει στο σώμα μερικές ειδικές προτάσεις οι οποίες έγιναν ομόφωνα αποδεκτές.

Ο Αντώνης Μαρκουλής ήταν επί σειρά ετών μέλος του Πνευματικού Κέντρου, συμμετείχε δε από την εποχή της δημαρχίας του Γιάννη Μανούσου στην επιτροπή αποκατάστασης του Θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ. Στα εγκαίνια για την επαναλειτουργία του θεάτρου μίλησε για το εναρκτήριο έργο “Ο Βαφτιστικός” και τον συνθέτη του Θεόφραστο Σακελαρίδη κάνοντας έκκληση συγχρόνως για την συγκέντρωση διαφόρων αναμνηστικών της παλαιάς καλλιτεχνικής ζωής του Θεάτρου, με αποτέλεσμα την δημιουργία του χώρου αναμνήσεων Θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ τον Ιούνιο του 2002. Την προσπάθεια αυτή ενίσχυσαν με τις δωρεές τους ο Μάνος Ελευθερίου, ο Σταύρος Βαφίας, ο Μιχάλης Μακρουλάκης, ο ίδιος, η Γιολάντα Τερέντσιο, ο αδελφός της Ελένης Παπαδάκη, η Πέγκυ Στεργίου, ο Δημήτρης Σγούρος, η Βαλεντίνη Ποταμιάνου και πολλοί άλλοι.

Το 1994 με δωρεά του ζεύγους Βάτη, έφτιαξε την αίθουσα Τέχνης “ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ” με την τεχνική καθοδήγηση του Μιχάλη Μακρουλάκη. Ο Αντώνης Μαρκουλής επιμελήθηκε το 1995 την πρώτη έκδοση τουριστικού εντύπου “Ερμούπολη” το οποίο συμπληρούμενο κατά καιρούς διανέμεται δωρεάν μέχρι σήμερα από το Δήμο μας (σε 5 γλώσσες) σε κείμενα Μαρίας Ρώτα και φωτογραφίες των Νίκου Δεσύπρη, Πέτρου Καρβώνη, Δημήτρη Βαμβακούση ως και του εκ Θεσσαλονίκης φωτογράφου Τέλη Ναχμία.

Μεταξύ άλλων, το 1997 μαζί με τον Δήμαρχο μετέβησαν στην Arle της Γαλλίας όπου και διεκδίκησαν την διοργάνωση το 1998 του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων “Cartoon Foroum” στην Σύρο, του οποίου υπήρξε και μέλος της Οργανωτικής του Επιτροπής.

Ο ίδιος είχε την επίβλεψη έκδοσης του ημερολογίου της Ερμούπολης από το 1992 καθώς και των προγραμμάτων και αφισών των ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΙΩΝ από το 1995, έχει πρωτοστατήσει σε όλες τις αδελφοποιήσεις του Δήμου και των οποίων υπήρξε ο κύριος ομιλητής. Συμμετείχε στην Επιτροπή Τουρισμού από το 1990.

Το 2000 βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων ως ένας από τους μακροβιότερους Προέδρους, ενώ έχει βραβευτεί επίσης και από το Ροταριανό Όμιλο Ερμουπόλεως.

“Μας έμαθε να υλοποιούμε αυτό που οραματιζόμαστε”

“Ο Αντώνης Μαρκουλής ήταν ένας “δάσκαλος” για όλους εμάς τους νεότερους δημοτικούς συμβούλους”, δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού & Αθλητισμού Γιάννης Κεράνης, προσθέτοντας πως “αυτό που μας έμαθε είναι ότι όταν οραματιστείς κάτι, πρέπει να το υλοποιήσεις κιόλας”. Όπως κατέστησε γνωστό, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των μελών της, η Επιτροπή αφιέρωσε μία προθήκη στο χώρο αναμνήσεων του Θεάτρου Απόλλων στη μνήμη του Αντώνη Μαρκουλή, όπου θα τοποθετηθεί το λεύκωμα, που είχε ξεκινήσει να συγγράφει για τα 150 χρόνια του θεάτρου.

Το μεγάλο “ευχαριστώ” της κ. Ξένης Μαρκουλή

Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα από τα χέρια του δημάρχου, η κ. Ξένη Μαρκουλή ευχαρίστησε τόσο τον ίδιο για την αγάπη και την πραότητα με την οποία αντιμετώπιζε τον εκρηκτικό -πολλές φορές- χαρακτήρα του συζύγου της, όσο και την Επιτροπή Πολιτισμού για την αγαστή συνεργασία της. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι αυτό που χαρακτήριζε τον Αντώνη Μαρκουλή ήταν σύμφωνα με την Γιολάντα Τερέντσιο “οι φαεινές ιδέες του που πραγματοποιούνταν με τον καλύτερο τρόπο”.

Σημειώνεται ότι το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, δημοτικοί σύμβουλοι και ο νέος αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου, Θάνος Φώσκολος.