Συνέντευξη με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Γ. Παπαμανώλη

“Κάθε πέτρα που σηκώνουμε βρίσκουμε εκκρεμότητες”

Με χαρτί και μολύβι, ώστε να συμπληρωθεί πλήρως το παζλ των “σοβαρών οικονομικών εκκρεμοτήτων” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε θέμα που βρίσκεται στο προσκήνιο, ασκεί ήδη την οικονομική πολιτική της νέας Δημοτικής Αρχής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαμανώλης.

Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο ίδιος μιλά μεταξύ άλλων, για τους στόχους που θέτει ως υπεύθυνος για τη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών του ενιαίου Δήμου, ενώ παράλληλα, αναφέρεται στο σοβαρό ζήτημα των ανεισπράκτων, των οποίων η αιτία, όπως υποστηρίζει, είναι η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού της πρώην Δημοτικής Αρχής και η “μοναχική” πορεία του κάθε τμήματος.

Συνολικά η συνέντευξη προβάλλεται στο web tv.

· Έχετε αναλάβει τον “φάκελλο” της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που μοιάζει με “καυτή πατάτα”. Σήμερα έχετε σαφή εικόνα σχετικά με το τί έχετε παραλάβει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή;

“Πρώτα έπρεπε να ελέγξουμε τα ταμεία του Δήμου και τα υπόλοιπα των λογαριασμών, τα οποία ελέγξαμε τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου όταν γνωρίσαμε την εκλογή μας, αλλά και κατά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Η υπηρεσία τα παρακολουθεί με επάρκεια και πληρότητα και δεν υπάρχει σήμερα τουλάχιστον κανένα ζήτημα ή αμφιβολία περί αυτών. Εκτός όμως, από το ταμειακό υπόλοιπο, σε κάθε πέτρα που σηκώνουμε βρίσκουμε εκκρεμότητες. Αυτό μας προβληματίζει για το μέλλον. Τί άλλες εκκρεμότητες θα βρίσκουμε κάθε μήνα, κάθε ημέρα. Βέβαια το ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Χωρίς να είμαστε υπεράνθρωποι μπορούμε σταδιακά και βάζοντας τάξη, αφενός να συμπληρωθεί η εικόνα που έχουμε για τα οικονομικά του Δήμου και αφετέρου, να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα των εσόδων και να βεβαιωθούν έσοδα, τα οποία δεν είχαν καν βεβαιωθεί μέχρι τώρα. Μπορεί αν βελτιωθεί η εικόνα, η μέση επιβάρυνση στον δημότη να εξορθολογιστεί”.

· Σε τί ποσό ανέρχονται τα ανείσπρακτα του Δήμου; Ως αρμόδιος αντιδήμαρχος αλλά και ως μέλος της Δημοτικής Αρχής, τί προσδοκάτε για την είσπραξή τους;

“Τα ανείσπρακτα στα βιβλία του Δήμου είναι περίπου 1,9 εκατ. ευρώ. Τονίζω στα βιβλία του Δήμου γιατί υπάρχει μία σειρά από άλλα ανείσπρακτα – εκκρεμότητες που διαπιστώνουμε, τα οποία δεν απεικονίζονται καν στα βιβλία του Δήμου. Δεν έχουμε εικόνα για το ύψος τους. Αυτό αφορά δημοτικά τέλη και ΤΑΠ μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, τα οποία βεβαιώθηκαν τελευταία φορά το 2011. Τα τρία τελευταία χρόνια δεν έχει ειδοποιηθεί κανείς για τίποτα. Παλαιότερα οι δημότες θα θυμούνται ότι για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή για οικόπεδα εντός οικισμού, κατέβαλαν το ΤΑΠ. Τα ποσά για τον κάθε δημότη είναι μικρά, αθροιζόμενα όμως είναι ένα σημαντικό έσοδο για τον Δήμο μας και δεν έχει γίνει καμία κίνηση για να βεβαιωθούν έστω. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως μεσολάβησε ο “Καλλικράτης” και η συνένωση δημιούργησε ένα πρόβλημα συγχώνευσης των βάσεων των δεδομένων των τριών πρώην Δήμων. Αυτό είναι μία δικαιολογία σεβαστή μεν, διαχειρίσιμη δε. Επιπλέον, στα ανείσπρακτα πρέπει να προσθέσουμε ποσά που είχαν βεβαιωθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί και δεν μας έχουν αποδοθεί. Αυτά αθροίζονται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ. Είναι πολύ μεγάλο ποσό. Είναι σχεδόν άλλα τόσα, από τα σημερινά ποσά στα βιβλία του Δήμου. Δεν έχει προηγηθεί ούτε καν προβληματισμός για το πώς αυτό θα μπορέσει να εισπραχθεί”.

· Ποια θεωρείτε ότι είναι η “ρίζα” του κακού για τη συσσώρευση αυτού του ποσού;

“Συμπεραίνω κάθε ημέρα, πως ο Δήμος δεν λειτουργούσε σαν ένας οργανισμός που επικοινωνούσαν όλα τα κομμάτια μεταξύ τους. Κάθε τμήμα του Δήμου ήταν μονάδα που λειτουργούσε στον αυτόματο πιλότο χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων και των διευθύνσεών του”.

· Σύμφωνα με τον κ. Δεκαβάλλα η νέα Δημοτική Αρχή κληρονόμησε έναν πλεονασματικό Δήμο. Παρατηρούμε ωστόσο, όπως έχουν γνωστοποιηθεί, σημαντικά οικονομικά ζητήματα που επίσης, κληρονομήθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μελέτη του Βιομηχανικού Μουσείου, τα δημοτικά τέλη, ένα ταμειακό έλλειμμα, η υπόθεση εκκαθάρισης του ΚΕΚ Φερεκύδης. Φοβάστε ότι τέτοια ζητήματα μπορεί να “κρεμάσουν” την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου;

“Για τα ζητήματα που αναφέρετε και τα γνωρίζουμε, πιστεύω ότι μπορούμε να τα διαχειριστούμε εφόσον αντιμετωπίζουμε ένα ένα σταδιακά. Αυτό που με φοβίζει είναι - όπως προείπα -, τί άλλο θα ανακαλύψουμε. Όλα αυτά είναι διαχειρίσιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα δυσκολέψουν τον Δήμο. Υπάρχει τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε ώστε να μην κλυδωνίσουν την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Είναι οξύμωρο το γεγονός πως, ενώ ο κ. Δεκαβάλλας πάντα διατυμπάνιζε το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου μας, παραδέχθηκε πως οι απαιτήσεις από το ΚΕΚ Φερεκύδης, αν αυτές περιέλθουν στον Δήμο και αναγκαστούμε να καταβάλουμε ποσό άνω των 300 χιλιάδων ευρώ, τότε θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Ποια είναι τελικά εκείνα τα μεγάλα πλεονάσματα που θωρακίζουν τον Δήμο; Να ξεκαθαρίσουμε πως ένα μεγάλο μέρος του ταμειακού υπολοίπου του Δήμου, αφορά εξειδικευμένα έσοδα που σχετίζονται με έργα τα οποία έχουν προϋπολογισθεί και δεν είχαν μέχρι σήμερα έναν καλό ρυθμό υλοποίησης. Άρα, ένα μεγάλο ποσό, οφείλεται ουσιαστικά στην αδράνεια της Δημοτικής Αρχής και στην καθυστέρηση ωρίμανσης έργων. Το ταμειακό υπόλοιπο που αφορά στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών ανέρχεται περίπου στο 1.5 εκατ. ευρώ. Εκ του νόμου πρέπει το υπόλοιπο να καλύπτει κάποιες μηνιαίες μισθοδοσίες του Δήμου και άρα, αν “σκάσει” το θέμα του ΚΕΚ Φερεκύδης και κληθούμε να πληρώσουμε άμεσα τις οφειλές σε εργαζομένους, στη ΔΟΥ και στο ΙΚΑ μαζί με σημαντικά πρόστιμα, δεν θα επαρκεί αυτό το ταμειακό υπόλοιπο για τις μισθοδοσίες που προβλέπει ο νόμος”.

· Σε περίοδο κρίσης, θα υπάρξει οικονομική πολιτική που θα ανακουφίσει τους δημότες;

“Θα πρέπει να εξετάσουμε ξανά τα δημοτικά τέλη και την πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Να δούμε κατά πόσον αυτή μπορεί να βελτιωθεί. Να δούμε τί μπορεί να γίνει καλύτερο. Τα δημοτικά τέλη μαζί με τον προϋπολογισμό του 2015 πρέπει να εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014. Οπότε μέχρι τότε, θα έχουμε νεότερα με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς”.

· Τι να αναμένουν οι δημότες από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στην οικονομική πολιτική που θα ασκήσει; Τί θα αλλάξετε;

“Θέλω να λειτουργούν οι υπηρεσίες και να βεβαιώνονται συντονισμένα τα έσοδα που πρέπει, γιατί μέχρι τώρα εν γένει στον δημόσιο τομέα, γινόταν πολλή κουβέντα για τα έξοδα και τις περικοπές που τις βίωσαν οι δημοτικοί υπάλληλοι και όλοι οι εργαζόμενοι. Δεν είδαμε κάτι σοβαρό όμως, από την πλευρά των εσόδων. Ενδεικτικά να πω ότι το 2011, οι άδειες κατάληψης κοινόχρηστων χώρων ήταν περί τις 250 – 300, ενώ το 2014 είναι περίπου στις 20. Θα υπάρξουν σίγουρα κι άλλες. Δεν είναι δυνατόν όμως να έχουμε εκδώσει άδειες για το 10% που αντιστοιχούσε σε περασμένα χρόνια. Αυτό έχει αντίκτυπο αφενός στα έσοδα και δείχνει ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν, καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο και δεν τους αναζητά κανείς να πληρώσουν τα δημοτικά τέλη που τους αντιστοιχούν. Κατανοώ ότι η αγορά δεν είναι στα καλύτερά της, όμως όταν πληρώνουν όλοι το μερίδιο που τους αναλογεί, διευρύνεται η φορολογική βάση και μπορεί ο κάθε ένας να πληρώσει λιγότερο τελικά. Αν δεν εισπράττονται συντονισμένα τα έσοδα από κάθε οφειλέτη, κάποιοι επιβαρύνονται δυσανάλογα. Αυτό βιώνουμε σήμερα και σε δημοτικό και σε εθνικό επίπεδο”.