Ημερίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με θέμα “Η Σύρος προετοιμάζει το μέλλον της”

“Ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος”

Παρουσία σύσσωμων των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των τοπικών συλλογικών φορέων του νησιού πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η ημερίδα του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με θέμα “Η Σύρος προετοιμάζει το μέλλον της”.

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, οι εισηγητές, Κωνσταντίνος Χατζηγεωργίου, Νίκος Πανουσόπουλος και Χρήστος Νικολαΐδης έθεσαν τις κατευθυντήριες γραμμές με στόχο την ενεργοποίηση της απαραίτητης ζύμωσης και της αλλαγής νοοτροπίας, που θα οδηγήσει το νησί σε ριζική αλλαγή πλεύσης: νέο όρμα, απτούς στόχους και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματά του.

Εστιάζοντας στην ανάδειξη της σημασίας της συλλογικότητας, στην αναγνώριση της σημασίας της τουριστικής ταυτότητας του τόπου μας και στην οριοθέτηση των ωφελειών της κρουαζιέρας, οι τρεις ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη για πρωτοβουλία, καινοτομία, συντονισμό και υπευθυνότητα, με απώτερο σκοπό τη σταδιακή καθιέρωση της Σύρου ως αναγνωρισμένου τουριστικού προορισμού.

Γ. Μαραγκός: Προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την επόμενη πενταετία, ο οποίος θα περιλαμβάνει δύο βασικές κατευθύνσεις. Η μία θα αφορά στις αναγκαίες υποδομές, οι οποίες θα πρέπει είτε να αναπτυχθούν, είτε να βελτιωθούν, όπως το λιμάνι, η μαρίνα, το αεροδρόμιο ή ένα συνεδριακό κέντρο, καθώς επίσης και στο σχεδιασμό, την ωρίμανση και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων υποδομής.

Η δεύτερη κατεύθυνση θα αφορά στη στοχευμένη προβολή και προώθηση της Σύρου ως τουριστικού προορισμού με τρόπο ώστε να προβάλλονται τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού. Ο τρόπος αυτός θα προβάλλει ξεκάθαρα μία διακριτή αναγνωρισιμότητα για τη Σύρο και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με έμφαση στο θεματικό τουρισμό. Μορφές τουρισμού όπως ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός, ο ιστορικός, ο εκπαιδευτικός, ο θαλάσσιος και ο συνεδριακός τουρισμός, απευθύνονται κατά τεκμήριο σε επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης.

“Ας συναισθανθούμε την ιδιαιτερότητα του τόπου μας”

Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί η ύπαρξη επαγγελματισμού, γνώσεων και δεξιοτήτων καθώς και η καλλιέργεια μίας τουριστικής συμπεριφοράς. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να συναισθανθούμε την ιδιαιτερότητά μας, να γίνουμε γνώστες και κοινωνοί της ιστορίας, του πολιτισμού και των πλεονεκτημάτων μας και στη συνέχεια, να γίνουμε υπερήφανοι πρεσβευτές του τόπου μας. Πρόσθεσε ακόμα ότι το νησί έχει μια μοναδική ευκαιρία να οικοδομήσει σχεδόν από το μηδέν το επιθυμητό τουριστικό προφίλ, με στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου και επισκέπτες για όλο το χρόνο. Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι τα επόμενα χρόνια ο τουρισμός θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για το δήμο. Για το λόγο αυτό συνδέθηκε ο τουρισμός με τον πολιτισμό, σε μία προσπάθεια κεφαλαιοποίησης των οφελών και των πλεονεκτημάτων από τον πολιτισμό προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Καταλήγοντας, σημείωσε “ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να καταφέρουμε με τις πράξεις και τα δείγματα γραφής που θα δείξουμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο, να δείξουμε ότι κρατάμε γερά και σταθερά το τιμόνι αυτού του σκάφους που λέγεται “Σύρος” και από κει και πέρα όλοι μαζί, πλήρωμα και επιβάτες να κινηθούμε σε ήρεμες θάλασσες”.

Θ. Φώσκολος: “Δεν μας ενδιαφέρει ο τουρισμός που σκοτώνει”

Με την ίδια φιλοσοφία, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Πολιτισμού, Θάνος Φώσκολος χαρακτήρισε τον τουρισμό ως το πιο γρήγορο “τρένο” για τη στήριξη της τοπικής αγοράς, αλλά και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού σε ένα υψηλό επίπεδο. Σημείωσε δε ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να κινηθεί αποφασιστικά, συντονισμένα και μεθοδικά, με ξεκάθαρο στόχο, αλλά κυρίως με συλλογικότητα. “Δεν μας ενδιαφέρει ο τουρισμός που σκοτώνει, αλλά εκείνος που θα βοηθήσει τη Σύρο να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς” ανέφερε, κρίνοντας απαραίτητη τη στήριξη της προσπάθειας από το σύνολο της κοινωνίας.

Γ. Ρούσσος: “Όλοι οι οικονομικοί άξονες της Σύρου έχουν πληγεί”

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος κατέστησε γνωστό ότι η διοίκησή του αποφάσισε να στρέψει την προσοχή της στο θέμα της Σύρου, οι οικονομικοί άξονες της οποίας έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο νησί. Υποστήριξε επίσης ότι ο τουρισμός είναι μια ανεξάντλητη οικονομική πηγή, ενώ τόνισε θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα οδηγήσει το νησί στην ανάπτυξη.

Ανάληψη της ευθύνης

Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο Κωνσταντίνος Χατζηγεωργίου, Ειδικός σε θέματα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Διαμόρφωσης Κουλτούρας, Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Βελτιστοποίησης Απόδοσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη “συλλογικότητα της ευθύνης”. Όπως υπογράμμισε, η Σύρος είναι ένα νησί ξεχωριστό, με ένδοξη ιστορία, πλούσια πολιτιστική ομορφιά και ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, το οποίο όμως δεν συγκαταλέγεται στους προορισμούς, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί τουριστικά. Έκρινε δε ότι η διαπίστωση αυτή γενικά το εύλογο ερώτημα, “ποιος ευθύνεται όταν ένας προορισμός δεν επιτυγχάνει τους ρυθμούς ανάπτυξης που επιθυμεί και αξίζει”. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ανάληψη της ευθύνης είναι ικανότητα και δύναμη, ενώ η μετάθεσή της ουσιαστικά οδηγεί σε αδιέξοδο, στερεί τη δυνατότητα για ανάπτυξη και δημιουργία. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει ανάληψη προσωπικής ευθύνης, πρωτοβουλία και απόλυτη δέσμευση όχι μόνο των ηγετών, αλλά καθενός ξεχωριστά για συμμετοχή στη διαδικασία, που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για όλους.

Το τουριστικό προϊόν καθορίζεται από τον άνθρωπο

Στην “Τουριστική ταυτότητα της Σύρου” αναφέρθηκε ο Νίκος Πανουσόπουλος, Ειδικός στο Marketing, Branding και στην Επικοινωνία με 35 χρόνια εμπειρία στο χώρο, ο οποίος υπογράμμισε ότι τουριστικός προορισμός πατάει σε δύο βασικούς πυλώνες: το hardware (τα μηχανήματα και στην περίπτωση του τουρισμού οι υποδομές) και στο software (το λειτουργικό σύστημα, δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό.

Τέλος, ο Χρήστος Νικολαΐδης, Ειδικός Σύμβουλος - Εμπειρογνώμονας Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνούς Κρουαζιέρας με 30 χρόνια εμπειρία στο χώρο, ανέπτυξε το θέμα “Η Σύρος ως προορισμός κρουαζιέρας”. Ο ίδιος έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος, Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης σε Μεγάλους Τουριστικούς Οργανισμούς στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, υποδομών αεροδρομίων και λιμένων.

Ετικέτες: