Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρου Γουσγουνέλη

Ανοιχτή επικοινωνία με τους δημότες

Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης, η αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου καθώς και η επέκταση του στόλου των δημοτικών λεωφορείων για την επίλυση του κυκλοφοριακού και κατ' επέκταση την ευκολότερη πρόσβαση στην πόλη, αποτελούν μερικές από τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής.

Σε συνέντευξή του στο web tv της “Κοινής Γνώμης”, o Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Υπηρεσιών Δόμησης, Σταύρος Γουσγουνέλης υπογραμμίζει ότι στόχος του τμήματος είναι η αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων, τα οποία επί σειρά ετών παρέμεναν άλυτα, με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια και τα μόνιμα παράπονα των δημοτών.

Σημειώνει μάλιστα ότι στα σχέδια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία μίας τηλεφωνικής γραμμής, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν επώνυμα τα αιτήματά τους και να λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς να κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψή τους στα γραφεία της υπηρεσίας.

Θα έλεγε κανείς ότι το δικό σας φορτίο είναι βαρύτερο από αυτό των υπολοίπων, καθώς πέρα από τον σχεδιασμό του Τεχνικού Προγράμματος, κληθήκατε από την αρχή της θητείας σας να αντιμετωπίσετε και τις τρέχουσες ανάγκες του νησιού.

“Σαφώς και είναι βουτιά στα βαθιά, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ουσιαστικά δεν είχα προκάτοχο. Ο κ. Αλμπανόπουλος αντικαταστάθηκε από τον κ. Γιαλόγλου, ο οποίος κάποια στιγμή παραιτήθηκε. Οπότε, εγώ βρήκα ένα κενό γραφείο και προσπαθώ μόνος μου με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της υπηρεσίας να μπορέσω να δω πραγματικά τι παραλαμβάνουμε. Δεν υπήρχε παράδοση – παραλαβή. Από κει και πέρα βρήκα ένα πολύ καλό κλίμα στην υπηρεσία. Νομίζω ότι τα στελέχη, οι υπάλληλοι, οι μηχανικοί της υπηρεσίας έχουν δει θετικά την αλλαγή και ήδη από τις πρώτες ημέρες φαίνεται ότι δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να δούμε και να προγραμματίσουμε μελλοντικά κάποια έργα και να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες, όπως τον καθαρισμό των ρεμάτων. Φανταστείτε ότι τα χόρτα του καλοκαιριού με την αδράνεια που υπήρχε, καθαρίστηκαν τον Σεπτέμβρη και γενικότερα κάθε μέρα ανακύπτουν καινούρια προβλήματα”.

Πόσο πιεστική είναι για έναν αιρετό, που έλαβε το “βάπτισμα του πυρός” πριν από λίγες ημέρες η ανάγκη για άμεση ανάληψη των καθηκόντων του;

“Προσωπικά δεν πρωτοπήγα στην υπηρεσία την 1η Σεπτεμβρίου γιατί όλοι οι αντιδήμαρχοι και όσοι θα είχαμε κάποια θέση ευθύνης, από τον Ιούλιο είχαμε αρχίσει δειλά δειλά τις επαφές με τα στελέχη των υπηρεσιών για να ενημερωθούμε όσο καλύτερα γίνεται. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε αιτήματα πολιτών, οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις στο δήμο σχετικά με προβλήματα, όχι μόνο σημερινά αλλά και των προηγούμενων ετών. Δεχόμαστε έναν βομβαρδισμό αιτημάτων τα οποία υποβάλλουν ξανά και ξανά. Εγώ τουλάχιστον προσπαθώ να βάλω στέρεες βάσεις της διαχείρισης όλων αυτών αιτημάτων και ήδη, σε συνεννόηση με τους αντιδημάρχους και το δήμο είμαστε στην οργάνωση ενός δωρεάν τηλεφώνου για τους κατοίκους της Σύρου. Ο καθένας, θα μπορεί αντί να πηγαίνει στο δήμο και να συμπληρώνει μια αίτηση, να καταθέτει τηλεφωνικά το πρόβλημά του, δίνοντας πλήρη στοιχεία και λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου. Όλα τα αιτήματα θα απαντώνται είτε είναι εφικτή η επίλυσή τους, είτε όχι”.

Η εφημερίδα μας έχει πολλάκις ασχοληθεί με τεχνικά προβλήματα του νησιού, έχοντας λάβει την απάντηση ότι “αρέσκεται στο να μεγαλοποιεί την κατάσταση”. Εσείς, όταν παραλάβατε το φάκελο της υπηρεσίας, τι εικόνα σχηματίσατε;

“Η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε κάποια προβλήματα που ήταν ωρολογιακές βόμβες να σκάσουν στα χέρια κάποιων άλλων. Από κει και πέρα, εμείς θα προσπαθήσουμε έστω και τελευταία στιγμή να σώσουμε ό,τι μπορούμε, όπως τα λεγόμενα έργα ΟΣΑΑ, ύψους 1,5 εκ. ευρώ , που κινδυνεύουν να χαθούν. Ήδη σε συνεργασία με την υπηρεσία και με την εκτελεστική επιτροπή προτείνουμε κάποια έργα τα οποία κρίνουμε ότι προλαβαίνουν να ωριμάσουν. Θα συμπεριλάβουμε κάποιες παιδικές χαρές, οι οποίες με την καινούρια νομοθεσία θα πρέπει να πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές, ενώ θα προσπαθήσουμε να επισκευάσουμε φέτος ακόμα τρεις. Προωθούμε την αγορά κι άλλων mini-bus για τη λύση του κυκλοφοριακού. Επιπλέον, θα εντάξουμε την επισκευή του Πνευματικού Κέντρου, το οποίο είναι ένα κόσμημα στην πλατεία. Έχει φτάσει στην κατάσταση να είναι μέσα με σκαλωσιές και να μη χρησιμοποιείται η κύρια αίθουσα, η μεγάλη. Η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά χωρίς να έχει βρεθεί χρηματοδότηση. Οπότε θα πρέπει να βγάλουμε από το πρόγραμμα κάποια έργα που σίγουρα δε θα γίνουν και κάποια που δεν είναι άμεσης ανάγκης, όπως φωτισμοί κτηρίων. Προτεραιότητά μας αποτελεί ακόμα η ανάπλαση της παραλίας. Δεν μπορούμε να έχουμε Μουσειολογική Μελέτη και να συζητάμε για μια ανάπλαση της παραλίας, που είναι η βιτρίνα του νησιού και να μην προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση. Αν καταφέρουμε να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των τευχών δημοπράτησης ώστε να μπορέσει να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει η περάτωση του έργου”.

Η επισκευή των σχολικών κτιρίων είναι ένα θέμα το οποίο επανέρχεται στην επιφάνεια κάθε καλοκαίρι, ωστόσο φέτος παρατηρήθηκε μία μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών.

“Από το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα είχε ενταχθεί ένα έργο ύψους 130.000 ευρώ, το οποίο υλοποιείται από τον Αύγουστο. Τα σχολεία είναι παλιά κτίρια και έχουν πάρα πολλές ανάγκες. Φέτος έχουν γίνει εκτεταμένες επισκευές. Αν επισκεφτείτε σχολεία, θα δείτε ότι έχουν επιδιορθωθεί τοίχοι, οροφές και οτιδήποτε μας έχει αναφερθεί από τους διευθυντές των σχολείων. Ο επιβλέπων μηχανικός εξετάζει το πρόβλημα μαζί με τον ανάδοχο του έργου και γίνεται η αποκατάστασή του. Τα περισσότερα από τα πολύ επικίνδυνα έχουν φτιαχτεί, αν όχι όλα. Σαφώς και οι φετινές εργασίες θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Είδαμε όλοι ότι η απελθούσα δημοτική αρχή κάποια στιγμή παρέδωσε τα όπλα. Αυτό, σε συνδυασμό και με τις πρακτικές δυσκολίες λόγω εκλογών συνέβαλε σε αυτή την καθυστέρηση. Εμείς το τρέξαμε όσο μπορούμε με τον επιβλέποντα προσωπικά και νομίζω πως έχουν γίνει τα περισσότερα”.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι όλα τα χρόνια η προσοχή εστιαζόταν περισσότερο στις ανάγκες της Ερμούπολης.

“Είναι τρομερό λάθος να βλέπεις μόνο Ερμούπολη. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι όλες οι υποδομές έχουν γίνει στο κέντρο. Κολυμβητήρια, στάδια κλπ, κάτι το οποίο είναι αρνητικό. Όλοι συμφωνούμε στο ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη. Δε νοείται να είναι αναπτυγμένη μόνο η πόλη και τα χωριά να έχουν τόσες πολλές εκκρεμότητες. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του κόσμου και προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουν παραμείνει, να μην πω είκοσι, αλλά πέντε χρόνια, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Από κει και πέρα εγγυόμαστε ότι θα αλλάξει η νοοτροπία και θα βελτιωθεί η λειτουργία του δήμου και ως προς τον πολίτη και υπηρεσιακά. Εμείς δεν κάνουμε χάρη σε κανέναν. Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να είναι μία καλοκουρδισμένη μηχανή και να εξυπηρετεί τον πολίτη”.

Ολόκληρη η συνέντευξη βρίσκεται διαθέσιμη στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.