Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για τις εξελίξεις στην παραχώρηση του στρατοπέδου

Τη θέση της διατυπώνει με σαφήνεια η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης όσον αφορά στις εξελίξεις που έχουν προκύψει αναφορικά με την παραχώρηση του στρατοπέδου, για την οποία εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας τους δημότες πως, δεσμεύεται στο σοβαρό ζήτημα να κινηθεί και να ανταποκριθεί "με νηφαλιότητα και άμεσους χειρισμούς". 

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η απρόσμενη εξέλιξη στην περιβόητη υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου της Σύρου, που συζητείται επί δέκα (10) και πλέον χρόνια, μας αναγκάζει να προβούμε στις παρακάτω διευκρινήσεις έτσι ώστε ο Συριανός λαός να είναι ενήμερος για λάθη και παραλήψεις που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων ετών.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 03 Σεπτεμβρίου 2013 παρόντων μελών της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Δεκαβάλλα, του Βουλευτή Κυκλάδων Π. Ρήγα, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίου και του Προέδρου του Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο κ. Ι. Δαρζέντα φαίνεται ξεκάθαρα, από το πρακτικό συσκέψεως που υπέγραψαν όλοι οι μετέχοντες, ότι οι εκπρόσωποι του ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) είχαν υποβάλλει τις έντονες ενστάσεις τους, σχετικά με την πράξη εφαρμογής της Πολεοδόμησης του στρατοπέδου, θεωρώντας ότι το ποσοστό που παραμένει στην κυριότητα του στρατού είναι ιδιαίτερα μικρό και τότε ρώτησαν τον τότε Δήμαρχο κ. Δεκαβάλλα για το αν ο Δήμος θα μπορούσε να παραχωρήσει συμπληρωματικά κάποια άλλη έκταση στο στρατό. Προφανής έγινε τότε, η πρόθεση του ΤΕΘΑ, να λάβει από το Δήμο Σύρου- Ερμούπολης, κάποιο ακίνητο σε αντάλλαγμα με την παραχώρηση του προαναφερομένου τμήματος του στρατοπέδου. Παρ' όλα αυτά, στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ασχολήθηκε πολλές φορές με το εν λόγω θέμα, όλως περιέργως, αναφέρθηκαν μόνο τα συμπεράσματα του εν λόγω πρακτικού και όχι το σύνολό του, αποφεύχθη δε με τον τρόπο αυτόν, εύστοχα η ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων και κατά συνέπεια του Συριανού λαού, αναφορικά με τις ανωτέρω απαιτήσεις του ΤΕΘΑ.

Παρ' όλο που στις 3 Απριλίου 2014, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλος, είχε υπογράψει έγγραφο γνωμάτευσης προς το ΤΕΘΑ για την άμεση ενεργοποίηση και άμεση μεταβίβαση του ακινήτου του στρατοπέδου στο Δήμο, η προηγούμενη δημοτική αρχή γνώριζε ότι μόνη αρμόδια επιτροπή για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων του ΤΕΘΑ είναι η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΘΑ, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 2745/1999, της οποίας μέλος είναι και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Κατά συνέπεια, το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου θα οριστικοποιούσε απόφαση της ανωτέρω Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΘΑ και μόνο τότε θα εδικαιούτο η τέως δημοτική αρχή να πανηγυρίσει. Αντίθετα, επέδειξε μια πρωτοφανή, επιδερμική και επιπόλαιη αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, δίνοντας εσφαλμένη εντύπωση στο Συριανό λαό, ακόμα και έναν μόλις μήνα πριν τις εκλογές κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν πανηγύριζε ανακοινώνοντας την “δήθεν” οριστική παραχώρηση του στρατοπέδου στο Δήμο.

Αναλαμβάνοντας η νέα Δημοτική Αρχή, με συνέπεια και ευσυνειδησία, κινήθηκε με γοργούς ρυθμούς προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του στρατοπέδου, με σκοπό την ανάπτυξη της Σύρου, αλλά και την προσπάθεια να μη χαθεί χρηματοδότηση των αναπτυξιακών έργων που έχουν σχεδιαστεί για την περιοχή αυτή. Ήρθε δε σε επαφή με την αρμόδια υπηρεσία του ΤΕΘΑ, η οποία την έφερε προ δυσάρεστης εκπλήξεως όταν, με επίσημο έγγραφο ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι το ζήτημα του στρατοπέδου όχι απλώς δεν βρίσκεται σε φάση επίλυσης, αντίθετα με τις διαμορφωμένες εξελίξεις, βρίσκεται στον αέρα.

Συγκεκριμένα το ΤΕΘΑ, στο ανωτέρω έγγραφο της 1/10/2014 - Α.Π. Φ. 914.2/18/1/3748, ανέφερε ότι είχε εκφράσει ήδη από τις Αρχές του 2012 τις έντονες επιφυλάξεις του, θεωρώντας την παραχώρηση του στρατοπέδου απολύτως ανισοβαρή, κάτι το οποίο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τελούσε στην απόλυτη γνώση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, και εις βάρος των καλώς εννοουμένων συμφερόντων του Ταμείου, ως αυτά απορρέουν από τον ιδρυτικό του Νόμο περί συστάσεως και λειτουργίας του. Συγκεκριμένα ζητάει επιπρόσθετη υπέρ ΤΕΘΑ απόδοση τμήματος πολεοδομημένης γης η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την κατά κυριότητα παραχώρηση ετέρου ακινήτου ιδιοκτησίας του Δήμου και προτείνει ότι ένα από τα ακίνητα που θα μπορούσε κάλλιστα να επιλεγεί είναι αυτό που βρίσκεται στη θέση Μύλος, συνοικίας Βαποριών, εκτάσεως 2.176 τ.μ. για το οποίο, όλως τυχαίως, γνωρίζει ακόμη και κωδικό του στο Κτηματολόγιο, το οποίο και στο παρελθόν είχε δρομολογηθεί η παραχώρησή του στο ΤΕΘΑ, χωρίς όμως ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Σε συνάντηση που διεξήχθη στο Δημαρχιακό Μέγαρο μεταξύ του Δημάρχου κ. Μαραγκού και του τ. Δημάρχου κ. Δεκαβάλλα, ο τελευταίος αναγνώρισε τη δυσχερή θέση στην οποία περιήλθε η νέα Δημοτική Αρχή, ένεκα του γεγονότος ότι η παραχώρηση του στρατοπέδου βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα» και δεδομένων των ιδιαιτέρων πιεστικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αποφασίστηκε η επίσκεψη στο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και στη συνέχεια στον αρμόδιο Υπουργό και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ (ΤΕΘΑ και ΥΑΜΣ).

Η νέα Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με νηφαλιότητα και με προσεκτικούς και άμεσους χειρισμούς έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεταβίβαση του στρατοπέδου καθώς και η υλοποίηση του τουριστικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού της Σύρου.