Πρώτη λαϊκή συνέλευση στον Πάγο από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Και εκτός πόλης η νέα Δημοτική Αρχή

Γ. Μαραγκός: “Ήρθαμε να σας ακούσουμε και όχι να μας ακούσετε”

Στο πιο “αδικημένο χωριό της Σύρου” όπως ανέφεραν οι κάτοικοι του Πάγου πραγματοποιήθηκε η πρώτη λαϊκή συνέλευση της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, με εκπροσώπους της, να έρχονται τετ α τετ με τους πολίτες της περιοχής χθες το πρωί, ώστε να συζητήσουν θέματα που πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητά τους.

“Ήρθαμε να σας ακούσουμε και όχι να μας ακούσετε” δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός χαιρετώντας τους παρευρισκομένους και ανοίγοντας ένα νέο και ουσιαστικό τρόπο επικοινωνίας με τους κατοίκους του Πάγου, μέσω του οποίου γράφει τις πρώτες αράδες ενός σημαντικού κεφαλαίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Σύρου.

Οι κάτοικοι του Πάγου “αγκάλιασαν” με ζέση την εν λόγω ενέργεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καλωσόρισαν τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και συνομίλησαν μαζί τους στην ενοριακή αίθουσα του Πάγου για όσα ζητήματα βρίσκονται στο προσκήνιο και επηρεάζουν τη ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πλην του δημάρχου και των αντιδημάρχων, Αλέξη Αθανασίου, Μάριου Βουτσίνου και Γιώργου Παπαμανώλη, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πάγου, Δημήτρη Νομικού, καθώς και της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Μαρίας Καζαντζάκη, αιρετών της πλειοψηφίας και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, Μάρκου Πρίντεζη, στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Βρούτσης ενώ από την “Κίνηση Πολιτών Σύρου”, η εκλεγμένη στη Δημοτική Κοινότητα Μάννα, Μαρίνα Μακρή και το μέλος, Αλέξανδρος Σπόντης.

Στο “Κοράκι” ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων

Προτεραιότητα από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής σε επίπεδο αναφοράς στα θέματα που αφορούν στην περιοχή, δόθηκε στο γνωστό θέμα του αμαξοστασίου του Πάγου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μάριος Βουτσίνος, δήλωσε πως έχει “κλείσει” οριστικά το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Προσωρινής Αποθήκευσης Ανακυκλώσιμων Υλικών στο αμαξοστάσιο του Πάγου, εξηγώντας παράλληλα, πως πρόκειται για την άμεση ικανοποίηση ενός αιτήματος των κατοίκων από τη νέα Δημοτική Αρχή, η οποία υποστηρίζει πως, ό,τι σχετίζεται με τα απορρίμματα θα πρέπει να “οριοθετείται” σε έναν χώρο που δε θα βλάπτει τους πολίτες. Ως εκ τούτου, στη συνέχεια, ανακοίνωσε τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών στο χώρο του ΧΥΤΑ και ειδικότερα στη θέση “Κοράκι”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο ίδιος, πρόκειται για μία άξια λόγου και αναφοράς απόφαση, η οποία έρχεται να ανταποκριθεί στην πολύμηνη αγωνία των κατοίκων του Πάγου.

Νεολαία, μετακινήσεις, ΚΑΠΗ, αγροτικό ιατρείο

Εκτός της ανωτέρω απόφασης, στο πλαίσιο της συνάντησης, οι κάτοικοι έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα του γηπέδου ποδοσφαίρου της περιοχής όπως το έχει αναφέρει και ο Α.Ο. Πάγου, για το οποίο, η Δημοτική Αρχή, δεσμεύθηκε να διερευνήσει κατά πόσο είναι εφικτή η μετατροπή του σε κανονικό γήπεδο, καθώς όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, υπάρχει πλέον ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί οποιαδήποτε ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά της Δημοτικής Αρχής, διευκρίνισε πως προτεραιότητά της είναι η νεολαία και όσα θέματα την απασχολούν, ανάμεσα στα οποία και η ασφαλής μετακίνησή τους από και προς τα σχολεία, παρατήρηση στην οποία προέβησαν πρώτοι οι κάτοικοι της περιοχής, αιτούμενοι προς τον Δήμο να μεριμνήσει – ενημερώνοντας και ασκώντας πίεση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους από τα ΚΤΕΛ, καθώς καθημερινά, οι μαθητές προκειμένου να επιβιβαστούν στα σχολικά, πρέπει να περιμένουν στον κεντρικό δρόμο. Ο κ. Μαραγκός, άδραξε την ευκαιρία να τονίσει, ότι ενόψει της νέας σύμβασης, θα πρέπει να υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση, με σκοπό την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε η λειτουργία του παραρτήματος ΚΑΠΗ στην περιοχή, αλλά και η ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, ο οποίος αναμένεται να βρει “στέγη” για τη δραστηριότητά του στο κτίριο του σχολείου, ενώ σύντομη αναφορά υπήρξε στην εβδομαδιαία παρουσία μίας νοσοκόμας στο αγροτικό ιατρείο της περιοχής. Σε επίπεδο συντηρήσεων, ο κ. Βουτσίνος τόνισε ότι είναι στο πλάνο του Δήμου η μικροεπισκευή του κτιρίου της Τοπικής Κοινότητας, αλλά και ο καθαρισμός των ρεμάτων. Όσον αφορά δε, στο αίτημα περί ασφαλτόστρωσης πολλών δρόμων, η νέα Δημοτική Αρχή, μιλώντας ρεαλιστικά, επεσήμανε πως δεδομένων των οικονομικών δυνατοτήτων, ο Δήμος θα πράξει ανάλογα σε όλο το νησί, ιεραρχώντας όμως, τις υπάρχουσες ανάγκες.

Με στόχο την καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα σε δημότες και Δήμο, ανακοινώθηκε επιπλέον, πως από σήμερα και στο εξής, για μία ημέρα κάθε εβδομάδα, το γραφείο της Κοινότητας θα υποδέχεται τους πολίτες ώστε να καταγράφει τις ανάγκες αλλά και τις θέσεις – προτάσεις τους για την περιοχή.

Μικρές “ανάσες” και πορεία ανάπτυξης

Άκρως ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι για θέματα ευρύτερης σημασίας, οι κάτοικοι του Πάγου έθιξαν το ζήτημα της ανεργίας και της φτώχειας που έχει αγγίξει αρκετούς πολίτες στο νησί, ενώ κάποιοι απευθυνόμενοι στον δήμαρχο, ζήτησαν να συμβάλει με τη σειρά του στην προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Ο Γιώργος Μαραγκός, διευκρίνισε εξ αρχής πως, το θέμα της ανεργίας είναι ζήτημα κεντρικής πολιτικής, κάνοντας αναφορά ωστόσο, στη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στη Σύρο και εξηγώντας ταυτόχρονα, πως από τη θέση της, η νέα Δημοτική Αρχή, επιθυμεί την ανάπτυξη επενδύοντας στον Τουρισμό, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η οικονομική δραστηριότητα στο νησί αλλά και να καταγραφεί έντονα η επιχειρηματική δραστηριότητα πολιτών της Σύρου, που μοιραία αυτό, θα σημάνει νέες θέσεις εργασίας.

Η εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Μαρίνα Μακρή με τη σειρά της, κατέθεσε τη διαφωνία της, ως προς το γεγονός ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν θα δώσει ουσιαστική λύση στους συμπολίτες μας που βιώνουν σημαντικά προβλήματα, υποστηρίζοντας πως, βάσει αυτής της παρατήρησης, δε θα πρέπει να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι και να “πανηγυρίζουμε”. Κλείνοντας το θέμα, ο κ. Μαραγκός, τόνισε πως δεν έκανε λόγο ουδείς για οριστική λύση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας μέσω του προγράμματος, ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη να έχει η Σύρος, μερίδιο σε ό,τι μπορεί να προσφέρει έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, οικονομική ανακούφιση.

Συμπερασματικά, η Μαρία Καζαντζάκη, σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά της, καθώς ξεκινά την προσπάθειά της, χωρίς να έχει κάποια βάση, υποστηρίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος και με τον Δημήτρη Νομικό, πως κρίνεται επιβεβλημένος ο ουσιαστικός διάλογος των δημοτών με την Τοπική Κοινότητα, στο πλαίσιο μίας πολιτικής ισόρροπης ανάπτυξης που προωθεί ο Δήμος σε όλο το νησί.