Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

  • Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου, 2014 - 06:10

Την περασμένη Τρίτη, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εργασίας ανακοίνωσαν με πανηγυρικό τρόπο από το Ζάππειο (ατυχής επιλογή χώρου!), την έναρξη της “πιλοτικής” εφαρμογής του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος σε 13 Δήμους της χώρας, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως «την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση».

Θεωρούμε ότι, εφόσον είναι προφανές ότι δεν αισχύνονται, θα όφειλαν να είναι τουλάχιστον πιο μετριοπαθείς. Την ώρα που η κοινωνία καθημερινά φτωχοποιείται από τις δικές τους πολιτικές, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφουν ότι 3,9 εκατομμύρια έλληνες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, 1 στους 5 δεν έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, είναι ύβρις απέναντι σε αυτούς τους πολίτες να ψηφοθηρείς μιλώντας για πρωτογενή πλεονάσματα, ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση.

Το συγκεκριμένο “πιλοτικό” πρόγραμμα αποτελεί δέσμευση-προαπαιτούμενο απέναντι στην τρόικα, δεδομένου ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δίχτυ προστασίας για όσους δεν έχουν κανένα εισόδημα. Για το πρόγραμμα αυτό, επί υπουργίας Στουρνάρα έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό 20εκ. ευρώ, ενώ στο σχέδιο του πρόσφατα κατατεθέντος προϋπολογισμού για το 2015 δεν υπάρχει ανάλογη εγγραφή, που να εγγυάται την χρηματοδότηση για την επέκταση του “πιλοτικού” προγράμματος (αν πετύχει!) σε πανελλαδική κλίμακα.

Ο Δήμος Σύρου, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, είναι ένας από τους Δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα, κάτι το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου, επετεύχθη «μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις», καθώς όπως τονίζει “πολλοί δήμοι του Ν.Αιγαίου εποφθαλμιούσαν αυτό το πρόγραμμα”.

Δύο απορίες δημιουργούνται: Η πρώτη αφορά τον τρόπο επιλογής των δήμων, καθώς όπως είχε δηλώσει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Α. Μπέζας, η επιλογή των δήμων δεν έγινε τυχαία αλλά «χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια επιλογής που έχουν σχέση με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση κάθε Δήμου, την αντιπροσωπευτικότητά του σε επίπεδο Περιφέρειας και κυρίως τη δυνατότητά του να παρέχει ασφαλή συμπεράσματα για τη γενικευμένη εφαρμογή του θεσμού αμέσως μετά». Τι από τα δύο δηλαδή οδήγησε στην επιλογή του Δήμου Σύρου, η πλήρωση αυτών των προϋποθέσεων και σ΄αυτήν περίπτωση ποια είναι εκείνα τα δεδομένα που καθιστούν τη Σύρο “αντιπροσωπευτικό δείγμα”, ή ήταν «το επιστέγασμα της πολύ καλής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και της νέας Δημοτικής Αρχής», τα οποία θα θέλαμε να γνωρίζουμε και να γνωρίζουν και οι πολίτες του νησιού.

Η δεύτερη αφορά την ουσία του περιεχομένου και του αποτελέσματος της εφαρμογής αυτού του προγράμματος, ώστε να το καθιστά αντικείμενο “έριδας” μεταξύ των δήμων για το ποιος θα το πάρει. Χωρίς καμία διάθεση μηδενισμού, κρίνουμε ότι ένα «πιλοτικό» πρόγραμμα εφαρμογής για 6 μήνες, το οποίο απ΄ ό,τι διαφαίνεται μέσα από τα πολύ αυστηρά κριτήρια που θέτει για την παροχή αυτού τού -στην κυριολεξία ελάχιστου- εγγυημένου εισοδήματος, αποκλείει μεγάλη μερίδα πολιτών που πραγματικά έχουν ανάγκη, δεν μπορεί να καθίσταται αντικείμενο ικανοποίησης εκ μέρους μια δημοτικής αρχής, ούτε να οδηγεί τους εκπροσώπους της να χαμογελούν δίπλα σε εκείνους που έχουν οδηγήσει με τις πολιτικές τους αυτό το λαό στην ανεργία και την ανέχεια, που διαλύουν τον όποιο παραγωγικό και κοινωνικό ιστό, που χαρίζουν χρέη σε φοροφυγάδες και μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου.

Θα περιμέναμε από τον Δήμαρχο, που εξελέγη με το 62,96% των πολιτών του νησιού μας ως ανεξάρτητος (θυμόμαστε όλοι την μεγάλη του επιμονή να απεμπολήσει τη στήριξη των κυβερνητικών εταίρων κατά την προεκλογική περίοδο) να ενδιαφερθεί πραγματικά για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και όχι να φωτογραφίζεται χαμογελαστός πλάι στον Υπουργό που ώθησε στην αναξιοπρέπεια εκατομμύρια πολίτες ωθώντας τους στην ανεργία.

Ας δούμε όμως γιατί πανηγυρίζει ο νέος δήμαρχος, ποιό είναι το "πρόσθετο εισόδημα που θα πέσει στην αγορά της Σύρου".

Το μέτρο προβλέπει πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα οποία κυμαίνονται από 2.400 ευρώ τον χρόνο για τον άγαμο μέχρι τα 6.000 ευρώ για τον παντρεμένο με τέσσερα παιδιά.

Ακόμη όμως και αυτοί που καταφέρνουν να επιβιώσουν με αυτές τις αποδοχές, δεν θα λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό του επιδόματος. Η πολιτεία θα έρχεται να «συμπληρώσει» μόνο το ποσό που υπολείπεται μέχρι να πιάσει κάποιος το όριο που ορίζει η απόφαση. Έτσι, αν μια οικογένεια με δύο παιδιά έχει εισόδημα 4.000 ευρώ, η πολιτεία θα δώσει ως πρόσθετη ενίσχυση το ποσό των 800 ευρώ/έτος καθώς η απόφαση προβλέπει ότι η οικογένεια με τα δύο παιδιά πρέπει να ζει με 4.800 ευρώ!(όταν το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ανέρχεται στα 11.986 ευρώ!!!!) Και προσοχή: ως εισόδημα θα θεωρηθεί και το επίδομα ανεργίας που ενδεχομένως να εισπράττει αλλά και το επίδομα τέκνων που σίγουρα εισπράττει μια οικογένεια με δύο παιδιά.

Πραγματικά, η κυβέρνηση της εξαθλίωσης του λαού μας μοιράζει κόκκαλα στους ιθαγενείς και ο δήμαρχος πανηγυρίζει που κατάφερε το νησί μας να είναι μέρος του "πιλοτικού" προγράμματος, που θα εισρεύσει στο νησί το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Ας σοβαρευτούμε, τα 4.800 ευρώ εισόδημα/έτος για μια οικογένεια 4 ατόμων δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές της ανάγκες (φαγητό, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο), πόσο μάλλον να ενισχύσει την τοπική αγορά.

Η λογική του "να μη χάσουμε όσα μας δίνουν", δείχνει υποτέλεια, υποτίμηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών ενώ έρχεται σε αντίθεση με τα όσα μας τόνιζε προεκλογικά ότι "δεν είμαστε επαίτες, παρήλθε η περίοδος της επαιτείας".

Ας σταματήσει λοιπόν ο δήμαρχος να δίνει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση των μνημονίων και ας συμπαραταχθεί με τους πολίτες ενάντια στις πολιτικές που φτωχοποιούν ολοένα και περισσότερο τους συμπολίτες μας, όλους μας. Ας αποδείξει στην πράξη ότι είναι πραγματικά ανεξάρτητος και ας αγωνιστεί για την πραγματική ανάπτυξη που δεν είναι τα όποια πρόσκαιρα, ευκαιριακά και αμφίβολα έσοδα στο νησί, αλλά η αξιοπρέπεια των πολιτών.

Ας διεκδικήσει όπως υποσχέθηκε.

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : kinisipolitonsyrou@gmail.com