Έγκριση ανάθεσης σύνταξης φακέλλου για την Ά Φάση της υποψηφιότητας του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021 σε καλλιτεχνικό διευθυντή

Διαρροές... ομοψυχίας

- Κόστος συμμετοχής 200 χιλ. ευρώ και ανάθεση 20 χιλ. ευρώ -Προτάσσουν τις κοινωνικές ανάγκες κόντρα στις “φιέστες” οι κκ Χρυσαφίδης και Καΐλης

Σύνθημα ομοψυχίας για τη διεκδίκηση σε πρώτη φάση της υποψηφιότητας του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 εξέπεμψε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Θάνος Φώσκολος στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας εγκρίθηκε η ανάθεση του έργου της σύνταξης φακέλλου σε καλλιτεχνικό διευθυντή.

Παρά τη σύμπνοια απόψεων και της μείζονος μειοψηφίας - που διατυπώθηκε ρητά από τον Ανδρέα Γιαλόγλου - στο σύνολο των προσπαθειών, τον συντονιστικό ρόλο των οποίων θα έχει ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, εκφράστηκαν αντίθετες απόψεις από τις δύο παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας δια στόματος των επικεφαλής, Παύλου Χρυσαφίδη και Νικόλα Καΐλη. Οι ίδιοι, στο άκουσμα του ποσού της συνολικής δαπάνης που ανέρχεται σε 200 χιλιάδες ευρώ, - στο οποίο σημειωτέον διευκρινίστηκε πως θα συμβάλλουν και άλλοι Δήμοι του νομού - αντέδρασαν, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα “προκλητικό ποσό” σε μία εποχή που πρωταγωνιστούν τα έντονα κοινωνικά προβλήματα.

Συνολικά η συζήτηση προβάλλεται στο web tv.

Θ. Φώσκολος: Ή διεκδικούμε σοβαρά ή όχι

“Η ημερομηνία επίσημης υποβολής της υποψηφιότητας θα ξεκινήσει 31/ 12 / 2014, οπότε τότε, θα θέσουμε την υποψηφιότητά μας για τον τίτλο” δήλωσε αρχικά ο Θάνος Φώσκολος, τονίζοντας πως, “Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 θα πρέπει να έχει υποβληθεί ο πλήρης φάκελλος υποψηφιότητας” αφού τότε θα ολοκληρωθεί η Α΄ Φάση και θα αναδειχθούν οι υποψήφιοι. Πρόκειται όπως πρόσθεσε, “για την πιο σημαντική περίοδο” της προσπάθειας που χρειάζεται να καταβληθεί, καθώς όπως εξήγησε, “μετά έχουμε να ανταγωνιστούμε για τον τίτλο μόνο δύο πόλεις με πολύ πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ουσιαστικά κρίνεται στις λεπτομέρειες του πρώτου αρχικού φακέλλου που θα υποβληθεί για την ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης”.

Ως εκ τούτου, το θέμα ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα ώστε “για να διεκδικήσουμε σοβαρά τον τίτλο, πρώτα θα πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί”. Σκοπός δεν είναι “απλά να χάσουμε τον χρόνο μας και να πετάξουμε τα χρήματα χωρίς να κάνουμε κάτι”, αντίθετα, ο κ. Φώσκολος υπογράμμισε πως, στόχος αποτελεί η οργανωμένη προσπάθεια. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση ανάθεσης του έργου της σύνταξης φακέλλου σε καλλιτεχνικό διευθυντή, ο οποίος θα διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις.

Γ. Μαραγκός: Κεφαλαιοποίηση κέρδους από τη διαδρομή προς την “Ιθάκη”

Στα ανωτέρω, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, επεσήμανε τη σπουδαία συμβολή που θα διαδραματίσουν και άλλα νησιά του νομού, οι Δήμοι των οποίων θα συνεισφέρουν σε πολλά επίπεδα καθώς και σε οικονομικό. Το όφελος όπως τόνισε, θα είναι μεγάλο τόσο για τη Σύρο, όσο και για τα υπόλοιπα νησιά, αφού η τεράστια προβολή που θα υπάρξει σε πρώτο επίπεδο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, δύναται να μεταφραστεί ποικιλοτρόπως. Διασαφήνισε δε, πως εάν επρόκειτο το συνολικό κόστος της συμμετοχής να επωμιστεί μόνον ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, τότε αυτό θα λειτουργούσε σίγουρα αποτρεπτικά, ωστόσο η καλή συνεργασία με τα υπόλοιπα νησιά που ενδιαφέρονται να “κυνηγήσουν” την προσπάθεια, δίνει το πράσινο φως.

Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφέρει με σαφήνεια, πως ακόμη και στην περίπτωση που δεν περάσει η Σύρος το κρίσιμο στάδιο και δεν έχει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σίγουρα θα πρέπει “να κεφαλαιοποιήσει το όφελος που θα προκύψει” από τη διαδρομή... προς την “Ιθάκη”.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι το νησί και οι Κυκλάδες θα έχουν κέρδος.

Α. Γιαλόγλου: “Παλέτα” νησιών που θα συνεργαστεί η Σύρος

Συμπληρωματικά, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος συμμετέχει και στη συντονιστική ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον κ. Μαραγκό, κατέστησε σαφές πως η γερμανική εταιρεία Acultos δεν είναι εκείνη που θα έχει επιτελικό ρόλο. Στον αντίποδα, ο ρόλος της είναι συμβουλευτικός. Ο κ. Γιαλόγλου, ενημέρωσε πως η ομάδα εργασίας αξιολόγησε τα οικονομικά μεγέθη προτού προβεί σε οποιεσδήποτε προτάσεις, προσθέτοντας πως, σε επίπεδο υποδομών, επιβάλλεται εύλογα η συμμετοχή των άλλων νησιών. Σε αυτό το μήκος κύματος, έγκειται και η παρέμβαση του καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος θα φτιάξει “την παλέτα των νησιών που θα στηρίξουν και μέσω μνημονίων συνεργασίας την υποψηφιότητα της Σύρου”.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του, σχολίασε πως η εν λόγω προσπάθεια είναι ευκαιρία να συστρατευθούν οι πολίτες πίσω από μία κοινή “ψυχή”.

Π. Χρυσαφίδης: Συσκότιση για οφέλη και κόστος

Παρά τις διευκρινίσεις που παρείχαν οι προαναφερόμενοι, ο κ. Χρυσαφίδης, εμμένοντας στο βασικό επιχείρημά του, δήλωσε πως ο Δήμος αποφασίζει ερήμην των πολιτών, σε μία χρονική περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη. “Σε μία εποχή που οι συμπολίτες μας πλήττονται από την κρίση, είναι μάλλον πρόκληση να σπαταλούνται πόροι που θα μπορούσαν να αποφέρουν ένα απτό αποτέλεσμα για τη σύνταξη ενός φακέλλου μόνον συμμετοχής” ανέφερε, προσθέτοντας στη συνέχεια, πως, “βασική αρχή μας σε ζητήματα τόσο σημαντικά είναι οι πολίτες να αποφασίζουν, αφού πρώτα πληροφορηθούν τα κόστη και τα πιθανά οφέλη”. Ο κ. Χρυσαφίδης, συμπλήρωσε ακόμη, πως “δεν είναι δυνατόν μία ομάδα ανθρώπων που οραματίστηκαν κάτι, όσο καλή πρόθεση κι αν έχουν, να σέρνουν στην κυριολεξία ένα ολόκληρο νησί”. Ισχυρίστηκε δε, πως “υπήρξε συσκότιση όσον αφορά στην ενημέρωση των πολιτών προεκλογικά από τις δύο μεγάλες παρατάξεις”, λέγοντας τέλος, πως “ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σίγουρα είναι μία μπίζνα για κάποιους”. Ενδεικτικά, ανέφερε ως αποτυχημένα – πλην όμως αποκαλυπτικά – παραδείγματα την προσπάθεια της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. “Για εμάς ο Πολιτισμός αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο αυτού του νησιού” κατέληξε, κεφάλαιο για το οποίο θα πρέπει να καταθέσουν όλοι την άποψή τους.

Ν. Καΐλης: Ο Πολιτισμός δεν είναι πραμάτεια

Αντίθετη με τη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι και η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, ο επικεφαλής της οποίας, Νικόλας Καΐλης, υποστήριξε πως έχει συνδεθεί με “κατασπατάληση χρημάτων, πολιτικά καπελώματα και εξυπηρέτηση εργολάβων και μεγαλοεπιχειρηματιών του Πολιτισμού”. Αντίθετα, όπως πρόσθεσε, δεν προωθεί την καλλιέργεια του Πολιτισμού στα λαϊκά στρώματα. Με αυτά τα δεδομένα, εξήγησε πως ο θεσμός “ενισχύει τον ανταγωνισμό των πόλεων σε επίπεδο Πολιτισμού”, προβαίνοντας στο συμπέρασμα, πως “ο Πολιτισμός δεν είναι μία φιέστα ή πραμάτεια και τουριστική ατραξιόν. Ο Πολιτισμός πρώτα και κύρια σημαίνει αξιοπρέπεια, να έχεις δουλειά και αξιοπρεπή σύνταξη αλλά και σχολεία με δασκάλους”. Συμπερασματικά, ο κ. Καΐλης πρόταξε τις ανάγκες σε επίπεδο κοινωνικό ως το μείζον ζήτημα που πρέπει να εστιάσει ο τόπος.