Μέτωπο κατά της πλαστικής σακούλας
- Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, 2014 - 06:09
Στην ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον με τίτλο “Life Debag” θα συμμετάσχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Στόχος του πιλοτικού ευρωπαϊκού προγράμματος είναι η μείωση του προβλήματος που προκαλεί στο περιβάλλον η χρήση της πλαστικής σακούλας. Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως το 2010 είχαν χρησιμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση 95,5 δισεκατομμύρια πλαστικές, ενώ στις μέρες μας υπολογίζεται πως έχουν ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια κομμάτια. Σύμφωνα με στοιχεία, τουλάχιστον οκτώ δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα.
10 δισ. πλαστικές σακούλες στην Ελλάδα
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι για τη διάλυση της πλαστικής σακούλας απαιτούνται 400-500 χρόνια. 267 είδη θαλάσσιων οργανισμών, μεταξύ αυτών, φάλαινες, φώκιες, χελώνες, απειλούνται από την κατάποση πλαστικών και ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτά.
Εξίσου έντονη είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση και στην Ελλάδα, ειδικά στις περιοχές που περιβρέχονται από θάλασσα. Οι πλαστικές σακούλες κυριαρχούν μεταξύ των απορριμμάτων που συναντά κανείς στις ελληνικές ακτές, με την πλαστική σακούλα μιας χρήσης, το πλαστικό μπουκάλι νερού και το αλουμινένιο κουτάκι να αποτελούν το 50% των σκουπιδιών που βρίσκονται στον θαλάσσιο βυθό. Από την άλλη, το ποσοστό των πλαστικών που επιπλέουν στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών ανέρχεται στο 80%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 10 δισεκατομμύρια σακούλες, συνολικού κόστους 300 δισ. ευρώ. Από αυτές, το 23% ανακυκλώνεται, ενώ το 8% καταλήγει στο περιβάλλον.
Πιλοτική εφαρμογή στη Σύρο
Το πρόγραμμα “Life Debag” συντονίζει το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με εταίρους την Terra Nova ΕΠΕ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης. Το έργο έχει διάρκεια 2,5 χρόνια και ως περιοχή πιλοτικής εφαρμογής έχει επιλεγεί το νησί της Σύρου.
Στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός διευκρίνισε ότι ο δήμος λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα ως υποστηρικτικός φορέας και η συμμετοχή του θα αναφέρεται κυρίως σε έντυπα και ανακοινώσεις. Υποστήριξε δε πως πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία προβολής του δήμου με στόχο την προσέλκυση περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων τουριστών. Τέλος, σημείωσε πως την ευθύνη της γραφειοκρατίας και των μηνιαίων εκθέσεων και αναφορών κατά τη διάρκεια του έργου θα αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις λεγόμενες “plastic bag free weeks”, δύο εβδομαδιαίες κεντρικές δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας, μία για κάθε έτος, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνει ενημέρωση από πόρτα σε πόρτα ενός μεγάλου μέρους κατοίκων της Σύρου σχετικά με τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας. Επιπλέον, θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικές ομιλίες και παιχνίδια για παιδιά.
Από την πλευρά του, ο δήμος καλείται να παραχωρήσει στους συμμετέχοντες εταίρους κάποιους δημοτικούς χώρους, όπως τμήμα της κεντρικής πλατείας Μιαούλη, το θέατρο Απόλλων ή άλλες εγκαταστάσεις για τη διοργάνωση δράσεων όπως, διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι, εκπαιδευτικές ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και καμπάνιες ανταλλαγής πλαστικής σακούλας.
Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν ορισμένα διαφημιστικά σποτ πανελλήνιας εμβέλειας για την προώθηση της plastic bag free week μέσα τα οποία θα προβάλλεται το νησί της Σύρου ως ένας δήμος που δηλώνει ευαισθητοποιημένος περιβαλλοντικά και ενισχύει εκδηλώσεις που αφορούν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Τέλος, θα υλοποιηθούν ενημερωτικές καμπάνιες στο διαδίκτυο και θα υπάρξουν επαφές με τα σχολεία της Σύρου, ώστε να δημιουργηθούν εικαστικά έργα από τους μαθητές, τα οποία θα εκτεθούν στη διάρκεια των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο νησί.
Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό “η συμμετοχή του νησιού δεν εμπεριέχει τον παραμικρό βαθμό επικινδυνότητας, με δεδομένο ότι οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μπορούν να κεφαλαιοποιηθούν επ' ωφελεία της τοπικής κοινωνίας, να ευαισθητοποιήσουν περιβαλλοντικά τους κατοίκους της Σύρου αλλά και να συμβάλουν στην προσέλκυση περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων στο νησί.
“Φρενάρισμα” της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
“Αξιέπαινη” χαρακτήρισε κάθε προσπάθεια “φρεναρίσματος” της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ο επικεφαλής της “Κίνησης Πολιτών Σύρου” Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος τόνισε πως οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς και συσκευασίας μιας χρήσης αποτελούν σύμβολο της καταναλωτικής κοινωνίας.
Στόχους για τη δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας και άλλων πλαστικών υλικών που δεν ανακυκλώνονται εύκολα έθεσε τον περασμένο Μάιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το αντιπροσωπευτικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκε πρόθυμο να λάβει δραστικά μέτρα στην καταστροφική αυτή συνήθεια που επιστρέφει μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο.
Σε σχετικό ψήφισμα, αποφάσισε έως το 2019 οι πολίτες της Ε.Ε. να μειώσουν κατά 80% την κατανάλωση στις πιο λεπτές πλαστικές σακούλες, δίδοντας λύση στα 8 δισ. πλαστικές σακούλες που καταλήγουν κάθε χρόνο στο φυσικό περιβάλλον, καθώς υπολογίζεται πως καθένας από εμάς χρησιμοποιεί περί τις 200 πλαστικές σακούλες ετησίως.
Υπογραμμίζεται ότι στη Βόρεια Θάλασσα, το 94% όλων των πτηνών έχει στο στομάχι του πλαστικές ύλες, ενώ 250 δισ. μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού επιπλέουν στη Μεσόγειο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Θέσεις για περιβάλλον και ποιότητα ζωής
10 Μαΐου. 2019 - 17:24 - Δήμος-πρότυπο στην προστασία του περιβάλλοντος
20 Οκτ. 2016 - 6:19 - Διάκριση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης στα Ελληνικά Βραβεία για το περιβάλλον
11 Απρ. 2016 - 13:21 - Διάκριση για το “αειφόρο μέλλον”
23 Μαρ. 2016 - 6:20 - Μήνυμα Γιάννη Δεκαβάλλα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
5 Ιουν. 2014 - 15:35