Εκδηλώσεις στη Σύρο στο πλαίσιο του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Εδώ Πολυτεχνείο...

Για 41η χρονιά τιμάται σήμερα, μια από τις σημαντικότερες ημέρες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νομέμβριο του 1973, η οποία ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση που προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Με αφορμή αυτήν την ιστορική ημέρα σύλλογοι εκπαιδευτικών, φοιτητών αλλά και κομματικές παρατάξεις διοργανώνουν συγκεντρώσεις στην μνήμη όσων συμμετείχαν στον τότε αγώνα κατά της δικτατορίας.

«Η επέτειος της εξέγερσης, δεν είναι γιορτή, αλλά ημέρα ιστορικής μνήμης»

Με κοινή ανακοίνωση τους τα σωματεία του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου- Μυκόνου και της Α ΕΛΜΕ καλούν σύσσωμους την εκπαιδευτική κοινότητα, τους εργαζομένους, τους φοιτητές και τους μαθητές να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση που πρόκειται να πραγματοποιήσουν για την επέτειο της εξεγέρσεως σήμερα στην πλατεία Μιαούλη στις 18:00.

Στην ανακοίνωση τους ο σύλλογος και η Α ΕΛΜΕ μεταξύ άλλων τονίζουν ότι «Η 17η Νοέμβρη, επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δεν είναι γιορτή, αλλά μέρα ιστορικής μνήμης και αγώνα. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής –αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαϊκού κινήματος που οδήγησε στην πτώση της χούντας των συνταγματαρχών. Ο αγώνας τότε που ξεκίνησε από τα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών στα πανεπιστήμια εξελίχθηκε άμεσα σε συνολικό αντιδικτατορικό αγώνα, παίρνοντας κοινωνικά εργατικά χαρακτηριστικά για το ψωμί, την παιδεία και την ελευθερία. Με αυτό τον τρόπο, κατέρρευσε η τότε προσπάθεια διαιώνισης του δικτατορικού καθεστώς, διαμέσου του ελεγχόμενου εκδημοκρατισμού που υπόσχονταν η διορισμένη κυβέρνηση- μαριονέτα του Μαρκεζίνη. Ήταν ένας αγώνας για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα της νεολαίας και της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Σήμερα 41 χρόνια μετά, η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Η πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου οδηγεί στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας των 400 ευρώ και 30% ανεργία. Διαλύουν το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο με την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τα κατακερματισμένα προγράμματα σπουδών, το διοικητικό αυταρχισμό των αξιολογήσεων και τους “εθελοντές” απλήρωτους εκπαιδευτικούς. Επιδιώκουν να στείλουν τη νεολαία στο μορφωτικό καιάδα των καταρτίσεων και της απλήρωτης εργασίας, ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς στο σχολείο με την τράπεζα θεμάτων. Την ίδια στιγμή ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της συγκυβέρνησης δεν έχει σταματημό: διορισμένοι κυβερνητικοί πρυτάνεις στέλνουν, μέσα στην εβδομάδα του εορτασμού της εξέγερσης, τα ΜΑΤ για να καταλάβουν τα πανεπιστήμια και πνίγουν τη Νομική σχολή στα δακρυγόνα.

Κατάληψη και πορεία πραγματοποιεί το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και ο φοιτητικός σύλλογος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ο οποίος αποφάσισε για σήμερα να προβεί τόσο σε κατάληψη του τμήματος όσο και σε πορεία η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 στην πλατεία Μιαούλη. Στο πλαίσιο αυτό ο φοιτητικός σύλλογος αναφέρει χαρακτηριστικά με τη σειρά του ότι «Η συμπλήρωση 41 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου συμπίπτει με την πιο άγρια επίθεση στα δικαιώματα μας. Σαν Φοιτητικός Σύλλογος είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των φοιτητών του ΕΚΠΑ ενάντια στην κρατική καταστολή, πάντα υπερασπιζόμενοι το δίκαιο αγώνα για δημόσια ¬δωρεάν παιδεία.

Το σύνθημα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" παραμένει επίκαιρο σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιλέγει να απαξιώσει περαιτέρω την παιδεία, να εντείνει τον αυταρχισμό, και να υποβαθμίσει κι άλλο τις ζωές μας μέσω των μνημονιακών πολιτικών της. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο αγώνας των φοιτητών (αλλά και των μαθητών και των εργαζομένων που στήριξαν την εξέγερση) δεν είναι απλά αντικείμενο ιστορικής μελέτης αλλά οδηγός για τις μάχες των "απο κάτω" απέναντι στην κυβέρνηση και στο σύστημα που υπηρετείς».

Τέλος εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου διοργανώνουν και τα μέλη των τοπικών ορανέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος. Πέρα από την πορεία η οποία θα λάβει χώρα στις 18:30, η εκδήλωση περιέχει και προβολή ταινίας με τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο» ενώ παράλληλα θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στην πλατεία Τσιροπινά.

Σημειώνεται ότι αυτούσιες οι ανακοινώσεις των συλλόγων έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της "Κοινής Γνώμης".

Ετικέτες: