Στην πρώτη γραμμή ο “άνθρωπος”
- Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου, 2014 - 06:08
Θέματα ασφάλειας και κοινωνικής ευαισθησίας κατέχουν κυρίαρχη θέση στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης για το 2015, το οποίο ιεραρχήθηκε με βασικό κριτήριο τη διαμόρφωση ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για την άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση τόσο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όσο και του συνόλου των πολιτών στο κέντρο της πόλης.
Στόχος του νέου συμβουλίου αποτελεί η υλοποίηση αποφάσεων οι οποίες εκκρεμούσαν τα τρία τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αιτημάτων να μείνουν ανικανοποίητα. “Επειδή τα χρήματα είναι περιορισμένα, αποφασίσαμε ομόφωνα να επικεντρωθούμε στην ασφάλεια, μέσα από παρεμβάσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ερμούπολης που αποσκοπούν στο κοινό καλό”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος της Κοινότητας, Ανθή Χαλκιά.
Προτεραιότητα στις ανάγκες των ΑμεΑ
Σύμφωνα με την ιεράρχηση, προτεραιότητα των μελών αποτελεί η κατασκευή ραμπών στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Σταματίου Πρωίου και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία του κέντρου, όπου η πρόσβαση των πολιτών με κινητικά προβλήματα κρίνεται από δύσκολη έως απαγορευτική. “Να αρχίσει η πόλη να γίνεται προσιτή προς τα άτομα αυτά”, τόνισε στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας ο κ. Γιάννης Καφούρος, καθιστώντας γνωστό ότι στο παρελθόν έχει πραγματοποιηθεί η καταγραφή όλων των σημείων του ιστορικού κέντρου, όπου η δημιουργία ραμπών είναι εφικτή.
Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανακατασκευής ή και αντικατάστασης μέρους των υπαρχουσών ραμπών για λόγους λειτουργικούς, καθώς πολλές φορές τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, που καλούνται να τις χρησιμοποιήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ράμπα επί της Εθνικής Αντιστάσεως, απέναντι από την πιάτσα των ταξί, η ανάβαση και η κατάβαση της οποίας απαιτούν τη διέλευση των πεζών, των τυφλών ή των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα στον κεντρικό δρόμο διπλής κατευθύνσεως, ακόμα και με αυξημένη κυκλοφορία. Ως εκ τούτου, τέθηκε από τη σύμβουλο Ελένη Τσελεμπή, η πρόταση μεταφοράς της ράμπας στην άκρη του πεζοδρομίου, στην είσοδο της αγοράς.
“Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας”
Από την πλευρά του, ο κ. Καφούρος ενημέρωσε πως αρκετά αιτήματα, ανάλογου περιεχομένου έχουν σκοντάψει κατά το παρελθόν στο υπουργείο Πολιτισμού με τη γνωστή δικαιολογία του ιστορικού κέντρου. Σημείωσε μάλιστα πως η άτυπη δημιουργία θέσης στάθμευσης ΑμεΑ σε κεντρικότατο σημείο, πέριξ της πλατείας Μιαούλη έτυχε ευρείας ανταπόκρισης και σεβασμού των δημοτών, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, αφουγκράζονται τις ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. “Σε θέματα ασφάλειας και κοινωνικής ευαισθησίας, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, να φοβόμαστε ή να επικαλούμαστε τον ιστορικό τόπο” κατέληξε, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα σε αποφάσεις που στοχεύουν στην άρση των όποιων κοινωνικών ανισοτήτων.
Με τη θέση του κ. Καφούρου συστρατεύθηκαν και άλλα μέλη της Κοινότητας, τα οποία αναφέρθηκαν σε προσωπικά προβλήματα που αντιμετώπισαν στο παρελθόν, στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν στο κέντρο της πόλης. “Όταν έσπασα το πόδι μου το 2010, μου ήταν αδύνατο να περάσω μέσα στην Ερμούπολη με τις πατερίτσες” σημείωσε η κ. Ηρώ Στίνη, κρίνοντας σημαντική τη βοήθεια όλων για την αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών, με στόχο την εύκολη πρόσβαση των πολιτών.
Μετ' εμποδίων η πρόσβαση στο κέντρο της Ερμούπολης
“Σχεδόν όλες οι ράμπες είναι κατασκευασμένες λάθος”, δήλωσε με τη σειρά της η σύμβουλος Ελευθερία Βιτάλη, εξηγώντας ότι η κλίση τους δεν επιτρέπει ούτε στα άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο, ούτε και στις μητέρες με καρότσι να τις χρησιμοποιήσουν χωρίς τη βοήθεια κάποιου άλλου προσώπου.
Την ανάγκη εύκολης διέλευσης στην πόλη για το σύνολο των δημοτών επεσήμανε με τη σειρά της η Μόσχα Κοντορούσα, υποστηρίζοντας ότι ένα ακόμη εμπόδιο είναι σε πολλές περιπτώσεις η ύπαρξη δέντρων στο κέντρο των πεζοδρομίων, όπως στην περιοχή της Λαλακιάς, που αναγκάζουν τους πεζούς να προχωρούν στην άκρη του δρόμου. “Είναι ωραία τα δέντρα, αλλά δεν υπάρχει χώρος. Οπότε, πρέπει να σκεφτούμε τι θέλουμε. Τα δέντρα ή τη διέλευση των πεζών;” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ακόμα ότι για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση καθρεφτών και η δημιουργία διαβάσεων σε σημεία με μειωμένη ορατότητα. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κοινότητας κ. Χαλκιά τόνισε ότι παρά τον περιορισμένο αριθμό έργων τα οποία θα προωθηθούν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου λόγω των ισχνών οικονομικών πόρων, το συμβούλιο οφείλει να υποβάλει σχετικές αιτήσεις με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών. Τέλος, η κ. Κοντορούση αιτήθηκε τη σηματοδότηση δύο θέσεων στάθμευσης στον εξωτερικό χώρο του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων.
Ιεράρχηση παλαιών αιτημάτων και νέες αποφάσεις
Παράλληλα, σημειώνεται ότι εκτός από την ιεράρχηση αποφάσεων του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης εντάσσει στο πρόγραμμά της και δύο νέες αποφάσεις οι οποίες λήφθηκαν από τα μέλη της σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Η μία αφορά στην περίφραξη της αφύλαχτης περιοχής στη θέση Σκορδιά για την προστασία των παιδιών και των κατοίκων, οι οποίοι σταθμεύουν τα οχήματά τους στο εν λόγω σημείο, αλλά και η διαμόρφωση των οδών Σαλαμίνας και Σεφέρη, στα Τρία Γεφύρια, όπου κατεβαίνει το ρέμα. “Έχει ήδη καθαριστεί ένα οικόπεδο και αποφασίσει να γίνει και ο δρόμος που θα ενώνει από τον Άγιο Γεώργιο μέχρι την οδό Σεφέρη”, ανέφερε η κ. Χαλκιά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συγχαρητήρια επιστολή της δημοτικής κοινότητας Ερμούπολης προς την ομάδα του ΑΣΕ Νεωρίου
27 Φεβ. 2024 - 8:09 - Επέκταση της ανακύκλωσης στη Σύρο
25 Οκτ. 2019 - 6:17 - Προσωρινό «φως» στο σκοτάδι
24 Απρ. 2017 - 6:18 - Μακροσκελής κατάλογος ανοικτών αναγκών
19 Ιουλ. 2016 - 6:20 - “Δεν μπορεί ο Δήμος να παρανομεί”
31 Μαΐου. 2016 - 19:31