11η Αναμόρφωση και διάθεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2014

"Αναμόρφωση αντιδράσεων" με φόντο ΡΕΔΗΣΕ

Η νομιμότητα της Ραδιοτηλεοπτικής Επιχείρησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επανήλθε εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή την επιχορήγηση της ΡΕ.ΔΗ.Σ.Ε. με το ποσό των 30.000 ευρώ, η οποία περιλαμβάνεται στην 11η αναμόρφωση και διάθεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2014.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, όπου το παρών έδωσε, μεταξύ άλλων, ο νέος πρόεδρος της ΡΕ.ΔΗ.Σ.Ε. Γιάννης Ρούσσος, ενημερώνοντας το Σώμα για τις πρόσφατες ενέργειες της Επιχείρησης σχετικά με τη νομική κάλυψη των συνεργατών της.

Στην εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παπαμανώλης υπενθύμισε ότι το 2011 είχε ακυρωθεί σχετικό παραστατικό, το οποίο σηματοδοτούσε την έναρξη των διαδικασιών χρηματοδότησης του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού. Μετά την παραπάνω απόφαση, το καθορισμένο ποσό, το οποίο φαινόταν μέχρι σήμερα ως οφειλή του δήμου από τα προηγούμενα χρόνια διαγράφεται και εντάσσεται στον προϋπολογισμό του 2014. Σημειώνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με το άρθρο 259 του ΔΚΚ ο Δήμος μπορεί να καταβάλει επιχορήγηση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους. Για το λόγο αυτό, εντός του τρέχοντος έτους πρόκειται να καταβληθεί στη ΡΕ.ΔΗ.Σ.Ε. το ποσό των 30.000 ευρώ.

Γ. Ρούσσος: “Δεν υφίσταται καμία παρανομία”

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης έθεσε ανοιχτά το ερώτημα περί νομιμότητας της Επιχείρησης, ορμώμενος από τα διάφορα “σενάρια”, τα οποία αποτέλεσαν στο παρελθόν την αφορμή για πολύωρες και εκρηκτικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Όπως ο ίδιος τόνισε “είμαστε υπέρ της δημοτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, αλλά θέλω σήμερα μία υπεύθυνη και σαφή απάντηση για το αν οι λειτουργούντες σταθμοί της ΡΕ.ΔΗ.Σ.Ε. υφίστανται και λειτουργούν νόμιμα”.

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της επιχείρησης Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος κατέστησε γνωστό ότι τους τρεις τελευταίους μήνες η Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση λειτουργεί υποδειγματικά και πολύ σοβαρά, με αποτέλεσμα ορισμένες “ατασθαλίες” του παρελθόντος, να μην υφίστανται πλέον. “Έχουν μείνει κάποια άτομα στο σταθμό τα οποία είναι καθόλα νόμιμα. Πρόκειται είτε για παραγωγούς είτε για υπαλλήλους των παραγωγών, οι οποίοι ασφαλίζονται. Οι μεν παραγωγοί είναι στον ΟΑΕΕ και οι δε υπάλληλοι των παραγωγών στο ΙΚΑ” ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι “ο σταθμός βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο από όλες τις πλευρές και από θέμα νομιμότητας και από θέμα συνέχισης προς την ψηφιακή εποχή”.

Αποχή Κ. Στρογγύλη λόγω... κωλύματος

Σημειώνεται ότι από τη συζήτηση του θέματος απείχε ο δημοτικός σύμβουλος και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού “SYROS TV1”, ο οποίος μετά από παρότρυνση της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Μαρίας Καζαντζάκη δήλωσε κώλυμα.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας “δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου ή να συμμετέχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα τα οποία γνωμοδοτούν για το θέμα που θα εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος ή συγγενείς του έως τον δεύτερο βαθμό εξ' αίματος ή εξ' αγχιστείας έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον. Απόφαση που έχει ληφθεί κατά παράβαση της διάταξης αυτής είναι άκυρη. Ο σύμβουλος που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται με την ποινή της αργίας σύμφωνα με τα Άρθρα 142 και 143”.

“Δεν έχω έννομο συμφέρον”

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Στρογγύλης απείχε της συζήτησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν έχει έννομο συμφέρον από τη λειτουργία ή μη της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης. “Ούτε υπογράφω συμβάσεις με το δήμο, ούτε έχω υπογράψει ποτέ, ούτε θα προστεθούν έσοδα στην τηλεοπτική επιχείρηση που κατευθύνω εγώ. Εγώ προστατεύω το δημόσιο συμφέρον” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας.

Επιχορήγηση του “Βοήθεια στο σπίτι”

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου κλήθηκαν να αποδεχτούν τη χρηματοδότηση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” με το ποσό των 72.563,27 ευρώ για την περίοδο Οκτώβριο 2013-Σεπτέμβριο 2014 – Α' Δόση, μετά από την υποβολή σχετικού εγγράφου προς την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τις τακτικές αποδοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης δώρα γενικά και ειδικά τακτικά επιδόματα (57.780 ευρώ), καθώς και για τις εργοδοτικές εισφορές έκτακτου προσωπικού (14.783 ευρώ). Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στο πρόγραμμα παρατάθηκαν μέχρι τις 31/12/2015.

Στον προϋπολογισμό εντάσσεται επίσης ένα μέρος της αναμόρφωσης του πλάνου της τουριστικής προβολής, μετά την έγκρισή του από τον ΕΟΤ, που αφορά στο ποσό των 20.000 ευρώ για τη διαχείριση της κρουαζιέρας. Το ποσό θα διατεθεί για μελέτη και εκπόνηση εξειδικευμένου εγχειριδίου για τη διαχείριση των λειτουργιών του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας (Cruise Port Operation Guide).

Παλαιότερες χάρες που εξαργυρώνονται

Ωστόσο, έντονο προβληματισμό προκάλεσαν έξοδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, ύψους 12.000 ευρώ τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, κατόπιν παλαιότερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την απόφαση, εγκρίθηκε η συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το CMN Δίκτυο Κλασσικής Μουσικής του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής 2014, ενώ τα εισιτήρια της εκδήλωσης θα εκδοθούν και θα εισπραχθούν από το Δήμο και θα παραχωρηθούν στη συνδιοργανώτρια εταιρεία. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι για πρώτη φορά ο δήμος επιχορήγησε τους διοργανωτές με 5.000 ευρώ για έξοδα μετακίνησης και φιλοξενίας μουσικών. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαμανώλης έκανε λόγο για μία λεόντεια συμφωνία εις βάρος του δήμου, την οποία η νέα δημοτική αρχή δεν μπορούσε να αλλάξει. Καταλήγοντας, έκρινε ότι “πολλές από τις δαπάνες πολιτισμού και ο τρόπος προϋπολογισμού και διαχείρισης των εσόδων θα πρέπει να επανεξεταστεί”. Διευκρινιστική ήταν η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού, Γιάννη Κεράνη ο οποίος εξήγησε ότι τα 12.000 ευρώ δεν είναι χρήματα του δήμου. “Αν δεν κάναμε τη διευκόλυνση αυτή, το φεστιβάλ δε θα μπορούσε να έχει προπώληση εισιτηρίων, λόγω του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης. Εμείς εισπράξαμε τα εισιτήρια και τα αποδίδουμε τώρα. Δεν δαπάνησε ο δήμος τα τρελά χρήματα για αυτό το φεστιβάλ, το οποίο είναι υψηλότατου επιπέδου και δίνει πρεστίζ στο νησί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται επίσης η συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες” (300 ευρώ) και το κόστος του καλλιτεχνικού διευθυντή για την υποψηφιότητα της Σύρου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021.

Υπογραμμίζεται ότι το θέμα της αναμόρφωσης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς εκφράστηκε η άποψη από μέλη της μειοψηφίας ότι τόσο το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, όσο και η επιχορήγηση της ΡΕ.ΔΗ.Σ.Ε. θα έπρεπε να έχουν ξεχωριστή θέση στο δημοτικό συμβούλιο, ούτως ώστε να μην υπάρχει μία κοινή απόφαση για όλα τα έσοδα και τα έξοδα του 2014.