Νέες αρμοδιότητες για την Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ενόχλησαν οι υποδείξεις

Το δικαίωμα παραχώρησης του συνόλου των πολιτιστικών χώρων ιδιοκτησίας ή ευθύνης του δήμου με απόφασή της στην οποία θα τίθενται και οι όροι παραχώρησης, προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται και θέσεις συμφωνητικού, εξασφάλισε η Επιτροπή Πολιτισμού στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Με ομόφωνη απόφασή του, το Σώμα παραχώρησε επίσης στην Επιτροπή την αρμοδιότητα καθορισμού προγράμματος λειτουργίας όλων των ανωτέρω χώρων (ώρες κοινού, εκδηλώσεων, προβών κλπ) και να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο της επιτροπής να υπογράφει τα διαβιβαστικά που αφορούν τις δύο προαναφερθείσες αρμοδιότητες. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Θάνος Φώσκολος, κατέστησε γνωστό ότι οποιαδήποτε εισήγηση με οικονομικό περιεχόμενο θα παραπέμπεται στο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση.

Δικαίωμα παραχώρησης πολιτιστικών χώρων

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος, ο ρόλος της Επιτροπής Πολιτισμού ήταν αποκλειστικά εισηγητικός, με αποτέλεσμα τα μέλη του δημοτικού συμβούλου να καλούνται να λάβουν αποφάσεις ακόμα και για απλά διαδικαστικά θέματα, όπως η παραχώρηση χώρου σε ενδιαφερόμενους φορείς. Οι νέες αρμοδιότητες έρχονται να προσφέρουν ευελιξία κινήσεων στην Επιτροπή, η οποία θα έχει πλέον την ευκαιρία να δίνει άμεσες λύσεις σε ζητήματα τα οποία δεν απαιτούν κάποια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Γ. Κεράνης: “Ανώριμες, ανέτοιμες και ετεροχρονισμένες αποφάσεις”

Ωστόσο, δεν άργησε να “μυρίσει μπαρούτι”, όταν αποφάσεις της Επιτροπής Πολιτισμού έτυχαν αμφισβήτησης από μέλη της μειοψηφίας, με τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Κεράνη να κάνει λόγο για “ανώριμες, ανέτοιμες και ετεροχρονισμένες αποφάσεις”. Ο ίδιος μάλιστα, δε δίστασε να προτείνει την απόσυρση του θέματος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα και μια επικαιροποίηση, προκειμένου να μην περνούν στο δημοτικό συμβούλιο προτάσεις που δεν περιλαμβάνουν οικονομικά μεγέθη. Υποστήριξε, δε ότι από τις 49 εισηγήσεις που κατατέθηκαν στο σώμα, μόνο οι πέντε θα έπρεπε να συζητηθούν

Ως εκ τούτου, μετά και από επανειλημμένες επισημάνσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, το Σώμα συμφώνησε στην απόσυρση της απόφασης 144, που αφορά σε μείωση τελών εισόδου στο Θέατρο Απόλλων. Όπως τόνισε ο κ. Γιαλόγλου, κρίνεται απαραίτητη η τήρηση της διαδικασίας που ακολουθήθηκε ομοίως και στην περίπτωση αντίστοιχης μείωσης τελών 50% για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και φοιτητές.

Την αντίθεσή του με τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων καθαρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές του δήμου εξέφρασε ο Νικόλας Καΐλης, σημειώνοντας πως “από τη στιγμή που υπάρχουν ανάγκες, είναι καθήκον του δήμου να απαιτήσει νέες προσλήψεις εργαζομένων και όχι να προχωράμε με μορφώματα εθελοντικά για την κάλυψη τέτοιων ζητημάτων”.

Θ. Φώσκολος: “Καλύπτουμε αναδρομικά παλαιότερες αποφάσεις”

Από την πλευρά του, ο κ. Φώσκολος εξήγησε ότι η πλειοψηφία των εισηγήσεων αποτελούν παλαιότερες αποφάσεις της επιτροπής. “Ο λόγος που έφερα το θέμα στο Σώμα ήταν για να καλύψουμε αυτό το κενό και να εγκρίνουμε αναδρομικά όλες τις αποφάσεις. Διαφορετικά θα ήταν σαν να ακυρώνουμε όλα όσα έγιναν μέχρι τώρα και όλα όσα έχουμε ήδη παραχωρήσει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Κεράνης, ορμώμενος από τη γνώση του και την εμπειρία του στα θέματα πολιτισμού του δήμου επέμεινε στην αρχική του θέση, επαναλαμβάνοντας ότι πολλές από τις αποφάσεις είναι ετεροχρονισμένες. Υποστήριξε ακόμα ότι όπως προκύπτει από το περιεχόμενό τους, “υπάρχει μακροχρόνια δέσμευση για το Θέατρο Απόλλων σε πολλά πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να διοργανώνονται στο θέατρο, όπως σεμινάρια. Το θέατρο είναι για μουσική, θεατρικές παραστάσεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες”.

Πρόταση για τη δημιουργία ανοικτού θεάτρου

Καθίσταται δε γνωστό ότι ανάμεσα στις εισηγήσεις της Επιτροπής Πολιτισμού περιλαμβάνεται και η πρόταση του προέδρου για τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, υπό τη μορφή πτυσσόμενης κατασκευής. Η πρόταση του κ. Φώσκολου προκάλεσε για μία ακόμη φορά την αντίδραση του κ. Κεράνη, ο οποίος έκρινε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει διερεύνηση για τη δημιουργία θεάτρου και σε άλλους χώρους, όπως το πρώην Λατομείο Καραβέλα.

Τέλος, ο κ. Γιαλόγλου συνηγορώντας στην άποψη του κ. Κεράνη περί ανωριμότητας του θέματος, τόνισε “ συμφωνούμε με το πνεύμα των αποφάσεων όπως διακινδυνεύουμε να ψηφίσουμε αποφάσεις με οικονομικό αντικείμενο χωρίς να έχουν περάσει από οικονομική επιτροπή. Για διαδικαστικούς λόγους, συνηγορούμε στο πνεύμα του πολιτισμού που προωθείται από την επιτροπή, αλλά θεωρώ ότι είναι ανώριμο διαδικαστικά”. Καταλήγοντας ο κ. Φώσκολος, πρόθυμος για επαναδιατύπωση και αλλαγή κάποιων αποφάσεων κατόπιν συζήτησης, διευκρίνισε στην “Κοινή Γνώμη” ότι “δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στην επιτροπή πολιτισμού. Δεν μπορούμε να συζητάμε αν λήφθηκαν σωστά ή όχι οι αποφάσεις. Εμείς μεριμνάμε για το καλό των πολιτών”.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Πολιτισμού εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, καθώς το θέμα καταψηφίστηκε από τα μέλη της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας.