Δημοψήφισμα για ηχηρό «όχι» στην εφαρμογή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
- Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, 2014 - 06:09
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, ο πρόεδρος του οποίου, κ. Νίκος Παγίδας, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, ώστε να δικαιολογήσει την στάση των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη, αλλά και να ενημερώσει τους πολίτες για τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, στον οποίο εναντιώνονται όλοι οι βασικοί πυλώνες της δικαιοσύνης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 24 Νοεμβρίου ο Δ.Σ. Σύρου, οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επηρεάζουν δραματικά το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, καθώς με πρόσχημα την ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης και της αποσυμφόρησης του όγκου εργασίας των δικαστηρίων, η κυβέρνηση προχωρά σε απαράδεκτες και άδικες ρυθμίσεις για πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη διεκδίκηση τους δικαίου τους, εξυπηρετώντας παράλληλα τα συμφέροντα των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων, των δανειστών και της τρόικας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πάγια πρακτική των εισαγομένων νομοθετικών ρυθμίσεων είναι να μην εξυπηρετούν την τακτοποίηση των προβλημάτων των τομέων που αφορούν, αλλά την διαυκόλυνση των δανειστών, όπως ενδεικτικά τα νομοσχέδια για την υγεία, που μοναδικό κριτήριο των ρυθμίσεων δεν είναι η υγεία αλλά η είσπραξη εσόδων, τα νομοσχέδεια για την παιδεία, που δεν έχουν την στόχο την παιδεία αλλά την είσπραξη εσόδων, με αντίστοιχη τακτική και στον τομέα της δικαιοσύνης, όπου μοναδικός γνώμονας των ρυθμίσεων είναι και πάλι τα έσοδα, με αποτέλεσμα η δικαιοσύνη να έχει ήδη μεταβληθεί από τρίτη συντενταγμένη αρμοδιότητα του κράτους σε θεραπενίδα του Υπουργείου Οικονομικών.
Δίκες χωρίς μάρτυρες
Όπως τόνισε ο κ. Παγίδας στην συνάντησή του με τον Τύπο, με την ρύθμιση περί εμμάρτυρων αποδείξεων, ουσιαστικά καταργείται η εξέταση του μάρτυρα στην πολιτική δικονομία. Εξηγώντας, ανέφερε πως έως σήμερα, στην ακροαματική διαδικασία εξετάζονται οι μάρτυρες, δίνοντας τη δυνατότητα στον δικαστή να αντιλαμβάνεται, μέσω ερωτήσεων αλλά και της στάσης, της κίνησης και των λεγομένων του μάρτυρα, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται η ειλικρίνειά του.
Οι ένορκες βεβαιώσεις χρησιμοποιούνταν και στο παρελθόν, είτε συνεπικουρικά μαζί με τις καταθέσεις των μαρτύρων, είτε σε περιπτώσεις, που δεν υπήρχε χρόνος να εξεταστούν οι μάρτυρες. Όπως σημείωσε ο κ. Παγίδας, «Αυτό που λέγαμε πάντα μεταξύ μας, είναι, αν θέλετε, κοινό μυστικό, είναι ότι τις ένορκες βεβαιώσεις κανένας δεν τις διαβάζει και κανένας δεν τις λαμβάνει υπόψιν, για τον απλούστατο λόγο ότι εγώ σαν δικηγόρος συντάσσω την ένορκη και την υπογράφει ο οποιοσδήποτε απευθύνεται στη δικαιοσύνη και θέλει να καλέσει έναν μάρτυρα. Οπότε, αντιλαμβάνεστε, ότι αν έρθουν 10 ένορκες βεβαιώσεις που θα λένε ότι αυτός έχει λεφτά και τα κρύβει, τι θα ληφθεί υπόψιν; Αυτό που γράφεται. Καταργείται η φυσική παρουσία, η δημοσιότητα, η προφορικότητα», συμπληρώνοντας, πως «έρχοτναι αντίστοιχες αλλαγές και στον ποινικό κώδικα και την ποινική δικονομία, όπου εκεί έρχονται άλλα “τέρατα”, τα οποία μας τα έχουν ψιλοπει, αλλά ακόμη δεν τα έχουμε συζητήσει».
Σε συνέχεια των προηγουμένων, ο κ. Παγίδας υπογράμμισε, ότι «η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης δεν γίνεται με κείμενα και μάλιστα αυτού του είδους που είναι εκτρωματικά, για να μην πω αποτρόπαια για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, εαν θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι, η κυβέρνηση έχει παρακάμψει το βασικό της καθήκον. Το βασικό της καθήκον, είναι να έχει εξασφαλίσει την υλικοτεχνική υποδομή των δικαστηρίων».
Ακάλυπτες οργανικές θέσεις
Συγκεκριμένα για τον νησιωτικό χώρο, ο κ. Παγίδας παρουσίασε ενδεικτικά μερικά στοιχεία για την κατάσταση των δικαστηρίων, αναφέροντας, πως στο Πρωτοδικείο Σύρου υπάρχουν 16 οργανικές θέσεις, αυτή τη στιγμή καλύπτονται 9 με μία αποσπασμένη, η οποία θα φύγει το 2015. Στο Ειρηνοδικείο Άνδρου 2 οργανικές θέσεις, υπηρετεί 1. Στο Ειρηνοδικείο Ερμούπολης 3 οργανικές θέσεις, υπηρετούν 2. Στο Ειρηνοδικείο Μήλου 2 οργανικές θέσεις, υπηρετεί 1. Στο Ειρηνοδικείο Τήνου 2 οργανικές θέσεις, υπηρετεί 1. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο υπάρχου 7 οργανικές θέσεις, με τις 3 να είναι κενές. Στην Εισαγγελία Εφετών 8 οργανικές θέσεις με 3 κενά. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με 12 οργανικές θέσεις, αυτή τη στιγμή καλύπτονται 6, οι 2 εκ των οποίων έχουν παραιτηθεί 2 και θα φύγουν στον επόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα να μένουν 4 στο προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με την θέση του κ. Παγίδα, τα ανωτέρω στοιχεία υποδεικνύουν, πως δεν πρόκειται πλέον για θέμα όγκου εργασιών, αλλά για ζήτημα ελλειπών οργανογραμμάτων, τα οποία δεν μεριμνα κανείς να συμπληρώσει, ώστε να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη, στερώντας το μέλλον των εργαζομένων στον τομέα.
«Το σημαντικότερο απ’όλα, είναι ότι με όλα τα μέτρα που έχουν πάρει μέχρι σήμερα, όπως ΦΠΑ, όπως το 26% (σ.σ. έναρξη φορολόγησης με 26% από το πρώτο ευρώ), όπως ότι είμαστε ασφαλισμένοι, αλλά δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα ασφάλιστρά μας και δεν έχουμε ασφάλιση, έχουν βάλλει κατά των δικηγόρων, κατά έναν τρόπο άγριο και ο λόγος, τον οποίο τον ανέδειξε ο Δικηγορικός Σύλλογος εξ’αρχής, από το 2010, είναι ότι δεν θέλουν δικηγόρους ελεύθερους, μαχόμενους, θέλουν υπαλλήλους των τραπεζών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, καθιστώντας σαφές, πως «δεν προτάσσουμε τα δικά μας θέματα, διότι έχουμε τον χώρο μας και τα αναπτύσσουμε και θεωρούμε ότι προχωρούν καλά τον τελευταίο καιρό, εννοώ από την άποψη της αντίστασης και της διεκδίκησης, αλλά γιατί θεωρούμε ότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και είμαστε επιβαρυμένοι με έναν όρκο που έχουμε δώσει στην τήρηση του Συντάγματος και των Νόμων. Αυτά που γίνονται τον τελευταίο καιρό, είναι εκτροπή από τη δημοκρατία, είναι εκτροπή από τη Δικαιοσύνη. Δεν είναι δικαιοσύνη αυτό που στήνουν».
Όπως ενημέρωσε ο κ. Παγίδας, για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,την αντίθεσή του έχει εκφράσει, εκτός των δικηγορικών συλλόγων, των ενώσεων δικαστών και εισαγγελέων, των δικαστικών επιμελητών και των δικαστικών υπαλλήλων και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους.
Ενωμένη στάση απέναντι στην κυβέρνηση
Αναλύοντας την κυβερνητική στάση, κατήγγηλε, ότι ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χ. Αθανασίου παρέστη στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, στα Καλάβρυτα, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και συμμετείχε στην πολύωρη συνομιλία για τον Κώδικα, παρά το γεγονός ότι διαβεβαίωσε πως γνωρίζει τις αντιδράσεις όλων των πυλώνων της δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι και θα τις λάβει υπόψιν, στη συνέχεια κατέθεσε το νομοσχέδιο, όπως ακριβώς είχε.
Κατόπιν αυτού, «απ’ότι φάνηκε και από την κοινή συνέντευξη τύπου που δώθηκε στην Αθήνα, την περασμένη Τετάρτη, όλοι αυτοί οι πυλώνες είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά για πρώτη φορά και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου», ή τουλάχιστον, την απόσυρση των ρυθμίσεων για τις εμμάρτυρες αποδείξεις και το ζήτημα της εκτέλεσης: « Στην εκτέλεση, όπως γνωρίζετε όλοι, όταν υπήρχε κάποιο χρέος από κάποιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο πρώτο ερχόταν το Δημόσιο, σε όποια σειρά και αν έμπαινε, ήταν πρώτο στην επιλογή. Τώρα, θα είναι οι τράπεζες.»
Ένα επίσης βασικό επιχείρημα που έθεσε ο κ. Παγίδας, είναι η γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, στην οποία αναφέρεται, πως «Από τις προτεινόμενες διατάξεις, ενδέχεται να προκληθεί απώλεια εσόδων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λόγω της αποδυνάμωσης των προνομίων της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης», η οποία συνεχίζει αναφέροντας, πως θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν όλοι οριζόντια, προσβάλλοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για προστασία της οικονομίας και των πολιτών. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ., «το μόνο που εξυπηρετεί είναι οι τράπεζες και κάποιους οι οποίοι έχουν πολλά χρήματα».
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 995 παρ. 6 του Κώδικα, περί εκτέλεσης, αναφέρεται ρητά πως ο δικαστικός επιμελητής θα επισκέπτεται 7 ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, την κατοικία μαζί με τους υποψήφιους διαγωνιζόμενους πλειοδότες. Όπως τόνισε ο κ. Παγίδας, «Όλο αυτό, λοιπόν, έρχεται να αναιρέσει τα περί ελαφρύνσεων και δόσεων και όλα αυτά που μας πουλάνε και είναι «φούμαρα» και όχι μόνο γίνεται αυτή η κατάσταση με αυτόν τον τρόπο, αλλά έρχονται να μας πούνε κιόλας πως μας σώζουν από το χάσιμο της πρώτης κατοικίας. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα με αυτές τις διατάξεις».
Δημοψήφισμα με στόχο το ηχηρό «όχι»
Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ., να γίνει χρήση του άρθρου 138 του Κώδικα Δικηγόρων, όπου έχει εισηχθεί θεσμός δημοψιφίσματος για τους δικηγορικούς συλλόγους σε θέματα που τους αφορούν, αφορούν τον χώρο της δικαιοσύνης και φυσικά τις κοινωνίες, καλώντας όλους τους συναδέλφους του στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014, στις κάλπες που θα στηθούν σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους, να ψηφίσουν αν αποδέχονται ή όχι τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Θα υπάρξουν τρία ψηφοδέλτια, ένα θετικό, ένα αρνητικό με τρόπους κινητοποιήσεων και ένα λευκό.
Ένα θέμα που σχολιάστηκε θετικά από τον κ. Παγίδα, είναι η ανάληψη καθηκόντων προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του κ. Βασίλη Αλεξανδρή, που μετά την μεγάλη αποδοχή του από τα μέλη του Συλλόγου της πρωτεύουσας, έδειξε πως «δεν είχαν επιβραβεύσει, ούτε είχαν εγκρίνει ποτέ τις κινήσεις που μας έφεραν στο χώρο της δικαιοσύνης, αλλά και στο χώρο του δικηγορικού λειτουργήματος σε αυτή την κατάσταση, η οποία είναι χάλια. Πάλι καλά, έστω και την τελευταία στιγμή, μπορούμε να έχουμε έναν πρόεδρο που να εκφράζει την ολομέλεια».
«Αυτό που γίνεται τώρα δεν έχει κανένα άλλο πρόταγμα, παρά την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Παγίδας, εξηγώντας πως ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας έχει άμεση σχέση, τόσο με την αναίρεση των μέτρων για την πρώτη κατοικία, όσο και με την επιβολή νέων μέτρων από το έλλειμα, που θα δημιουργήσει η ρύθμιση για την εκτέλεση, αλλά και με το μείζον ζήτημα των αντικειμενικών αξιών, αφού όπως εξήγησε, η απόφαση της μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε συνδιασμό με τις ρυθμίσεις του Κώδικα, ουσιαστικά, διευκολύνει την «αρπαγή» της περιουσίας των πολιτών, με άμεσους επωφελούμενους τις τράπεζες και τα χρηματο-οικονομικο-πιστωτικοί οργανισμοί.
Ειδικότερα στο θέμα της εκτέλεσης, ο κ. Παγίδας απήυθυνε προς τους πολίτες το μήνημα πως «όταν σου είπαν πως θα σώσουν την πρώτη κατοικία με δόσεις και ελαφρύνσεις, έρχονται τώρα να στο πάρουν με τον νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας και την εκτέλεση και να επιβαρύνουν όλους μας με νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία ακούμε στο Παρίσι τι κάνουν και τι ετοιμάζουν».
Καθιστώντας σαφές πως η ρήξη των δικηγόρων, τοσο με τον Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο με την συγκυβέρνηση είναι πλέον οριστική, ενημέρωσε πως η κινητοποίηση του Συλλόγου θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί εκ νέου ολομέλεια, καθώς θα υπάρχει και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπου πλέον θα υπάρχει η εκφρασμένη άποψη του Σώματος των 50.000 περίπου ατόμων του κλάδου, όσον αφορά στον Κώδικα.
Ο κ. Παγίδας υπογράμμισε, πως έρχονται και άλλες αντίστοιχες τροποποιήσεις αφενός στον Ποινικό Κώδικα, όπου «εκεί θα έρθει το μεγάλο “χτύπημα”», όπως χαρακτηριστικά είπε, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας αφορά την ελευθερία του ατόμου και εμπλέκεται με δάνεια, τονίζοντας, ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κυβερνητικές τακτικές και πρακτικές, όσο και στη διοικητική δικαιοσύνη, όπου για να προσφύγει κανείς, θα υπάρχει ένας «προθάλαμος», ένα αρχικό άτυπο «δικαστήριο», ώστε να «κοβονται» οι περισσότερες υποθέσεις, που όπως σχολίασε, θα γίνεται «χωρίς πολλές πολλές διαδικασίες. Δηλαδή θα υπάρχει μια προέγκριση, αν έχετε δίκιο ή όχι. Πράγματα απαράδεκτα».
Κλείνοντας, ο κ. Παγίδας υποστήριξε, πως υπαίτια για αυτές τις αποφάσεις δεν είναι η τρόικα και τα προαπαιτούμενα, αλλά τοπικά συμφέροντα, σημειώνοντας με έμφαση:
«Το δημόσιο συμφέρον ξεχνά κάθε έννοια ανθρώπου, ανθρώπινης υπόστασης, αξιοπρέπειας και δικαιώματος και μιλάει μόνο με οικονομία. Η οικονομία όμως παράγεται από κόσμο. Από κόσμο που πρέπει να ζει και να ζει αξιοπρεπώς. Πώς θα γίνει όταν αυτός ο κόσμος δεν δουλεύει, τίποτε δεν αναπτύσσεται; Όλα αυτά είναι λόγια, λόγια, λόγια και από κει και πέρα υπάρχουν δράσεις από την συγκυβέρνηση οι οποίες εξουθενώνουν τον Έλληνα πολίτη, εξουθενώνουν κάθε κοινωνική τάξη, κάθε επάγγελμα και κάθε λειτούργημα», προσθέτοντας, πως η μόνη διαθέσιμη λύση για την ώρα, είναι η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων να αντιτάξει αυτό το ηχηρό «όχι» με το δημοψήφισμα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, ώστε να τεθεί τροχοπέδη στην εφαρμογή αυτού του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και σε άλλες αντίστοιχες μελλοντικές κινήσεις.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης
22 Φεβ. 2025 - 15:49 - Δήμος Σύρου - Ερμούπολης: Ακυρώνεται η εκδήλωση ''Σπάμε τα πήλινα στην Άνω Σύρο''
22 Φεβ. 2025 - 14:11 - Σύρος: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών
21 Φεβ. 2025 - 11:07 - Προτεραιότητα οι συντηρήσεις για το εκθετήριο του Μάνου Ελευθερίου
21 Φεβ. 2025 - 6:20 - Συγκρατημένη η εστίαση για προετοιμασία και σεζόν
21 Φεβ. 2025 - 6:19