Σε 350 χιλ. ευρώ η μείωση των ανταποδοτικών τελών με “επενδύσεις” ύψους 210 χιλ. ευρώ

“Λελογισμένη μείωση”

Αφαιρέθηκε από τις δαπάνες της καθαριότητας κόστος που δεν σχετιζόταν με αυτήν

Σε ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 3% ανέρχεται (μεσοσταθμικά) η μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για τους δημότες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Παπαμανώλη να εισηγείται το θέμα και να κάνει λόγο για “λελογισμένη μείωση με παράλληλες επενδύσεις” στον τομέα της καθαριότητας.

Στον αντίποδα των περυσινών κραυγών αντιπολίτευσης κινήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση με τους δημοτικούς συμβούλους να εγκρίνουν κατά πλειοψηφία τις εισηγήσεις της Οικονομικής Επιτροπής για τα δημοτικά τέλη, εκ των οποίων τη συγκατάθεσή τους με επισημάνσεις έδωσαν τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας ενώ την κάθετη διαφωνία τους εξέφρασαν ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στυρογγύλης καθώς και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Νικόλας Καΐλης. Σημειώνεται πως απών από τους επικεφαλής στη συνεδρίαση ήταν ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης.

Συνολικά οι τοποθετήσεις προβάλλονται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Επανεκτίμηση μισθοδοσίας και διορθώσεις σε χρέωση ηλεκτροφωτισμού

Στις βασικότερες αλλαγές στα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού) αναφέρθηκε ο κ. Παπαμανώλης, εστιάζοντας αρχικά την προσοχή του στον “τιτάνιο αγώνα” που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πραγματοποίησε ο ίδιος από κοινού με τις Οικονομικές Υπηρεσίες, τις οποίες και ευχαρίστησε προκειμένου “να γίνει σχολαστικός έλεγχος” και να γνωρίζει ο κάθε δημότης τί πληρώνει. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι “προέκυψε ανάγκη επανεκτίμησης της μισθοδοσίας προσωπικού στο πραγματικό ύψος της, αφού έγιναν διορθώσεις προκειμένου να χρεώνονται αποκλειστικά τα άτομα που απασχολούνται στην υπηρεσία” ενώ ταυτόχρονα, φέτος “δεν χρεώνεται το κόστος φωτισμού των διοικητικών υπηρεσιών”. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε διετής απολογισμός για τυχόν πλεόνασμα ώστε να μεταφερθεί στα τέλη του επόμενου έτους, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παπαμανώλη μεταφράζεται σε “επενδύσεις καθαριότητας ύψους 210 χιλ. ευρώ και αφορούν σε νέο σάρωθρο, αγορά κάδων, επισκευή και συντήρηση οχημάτων κ.α. και το υπόλοιπο μέρος αφορά σε μείωση τελών μεσοσταθμικά σε ποσοστό 2,94%”.

Καλλικρατική προσταγή όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος είναι “να εξισωθούν τα τέλη, εκτός αν μπορούν να διαφοροποιηθούν γιατί το κόστος παροχής της υπηρεσίας είναι διαφορετικό σε κάθε δημοτική ενότητα. Τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο και αναγκαστικά οδηγούμασε σε σύγκλιση” σχολίασε. Εξήγησε δε, πως σε αυτό το πλαίσιο “η μεγαλύτερη μείωση αφορά στη δημοτική ενότητα Ερμούπολης και η μικρότερη στις άλλες, με ακραίο παράδειγμα τα καταστήματα της Ποσειδωνίας, τα οποία παραμένουν στο ίδιο επίπεδο”. Σημείωσε ακόμη πως στην Άνω Σύρο η μείωση σε οικίες ανέρχεται σε 24% και σε επιχειρήσεις 18%.

Ο κ. Παπαμανώλης μίλησε και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, λέγοντας πως, οι άποροι απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή τελών, ενώ μειώνονται σε 50% τα τέλη για μονογονεϊκές οικογένειες, πλην των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ΑΜΕΑ που η απόφαση ίσχυε ήδη. Διευκρινίζεται πως στην παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννη Βρούτση, ότι πανελλαδικά σε Δήμους έχει απορριφθεί η απόφαση για τις μονογονεϊκές οικογένειες, ο κ. Παπαμανώλης διασαφήνισε πως, οι αποφάσεις είναι τεκμηριωμένες κατάλληλα και εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Ωστόσο, σημειώνεται πως, δεν υπήρξε καμία δημόσια τεκμηρίωση για το πολιτιστικό και τουριστικό τέλος που επιβάλλεται και εξειδικευμένα του σκοπούς που αυτό θα υπηρετεί.

Επισημάνσεις για υιοθέτηση ακυρωμένων αποφάσεων

“Εξ αρχής συνεργαστήκαμε και λύσαμε τις απορίες μας στις υπηρεσίες στο πλαίσιο της υποστήριξης του Δήμου κι όχι της υπονόμευσης, ενώ θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε μία τακτική προσφυγών” δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, επισημαίνοντας την καλή πρόθεση της παράταξής του να στηρίξει και να υπερψηφίσει τις εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής. Στα περισσότερα τέλη μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι, ακολουθείται μία πολιτική ίδια με της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας μεταξύ άλλων, το θετικό γεγονός πως για τις ευπαθείς ομάδες εισήχθησαν επιπλέον τα εισοδηματικά κριτήρια. Στις παρατηρήσεις που προχώρησε ωστόσο, ανέφερε πως πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα δύο σημεία. “Κρατάμε την περυσινή απόφαση που περιέχει την αύξηση των τελών της Ποσειδωνίας κατά 7% δηλαδή υιοθετούμε την ακυρωμένη απόφαση. Έχουμε ενσωματώσει το 7% που έχει ακυρωθεί από πέρυσι” δήλωσε, ενώ, όσον αφορά στην τεκμηρίωση για τη μείωση στην Άνω Σύρο, ο ίδιος έθεσε το ερώτημα, “είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι η αποκομιδή απορριμμάτων με υποζύγια και ανθρώπους είναι φθηνότερη από τη μηχανοκίνητη αποκομιδή;”. Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως, “δυστυχώς η στήριξη του οικισμού της Άνω Σύρου, χτυπά πάνω στο γράμμα του νόμου”.

“Προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού”

Για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε επίπεδο Καθαριότητας και άρα, καθορισμού των αντίστοιχων δημοτικών τελών, έκανε λόγο ο Κομνηνός Στρογγύλης, χαρακτηρίζοντας τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής “πρόχειρες”. Στην κριτική που άσκησε, τόνισε πως “παλαιότερα έχουν δαπανηθεί γι αυτό το θέμα πολλές ώρες συνεδριάσεων και προσφυγών”, ωστόσο, διευκρινίζοντας πως δε θα σταθεί σε νούμερα, διατύπωσε συγκεκριμένα ερωτήματα. Απευθυνόμενος στον κ. Παπαμανώλη, ρώτησε, “Έχετε συγκεκριμένο πρόγραμμα; Έχετε καθορίσει το ύψος των ανταποδοτικών τελών ανά δημοτικό διαμέρισμα, ανά δημοτική περιοχή όπως επιτάσσουν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι; Έχετε επάρκεια στην αιτιολόγηση, την οποία μας φέρνετε να ψηφίσουμε γιατί ο νόμος λέει άλλα”. Ο κ. Στρογγύλης έκανε μία μακροσκελή τοποθέτηση στο τέλος της συζήτησης εκφράζοντας τη θέση της παράταξής του, υποστηρίζοντας τέλος, πως παρουσιάζονται “πλασματικά στοιχεία”. Στους ισχυρισμούς του, ο κ. Παπαμανώλης, απάντησε, λέγοντας κατηγορηματικά, “Παρακαλώ και προκαλώ να μου φέρετε στοιχεία”.

“Άδικη η θεώρηση της ανταποδοτικότητας ως αναγκαίας”

Ριζικά διαφορετική είναι η θεώρηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ζήτημα των ανταποδοτικών τελών, την οποία εξέφρασε ο επικεφαλής, Νικόλας Καΐλης. “Το ζήτημα των δημοτικών τελών δε θα πρέπει να το δούμε αποκομμένο από το γενικότερο οικονομικό πλάνο του Δήμου, το οποίο είναι ο προϋπολογισμός” δήλωσε, εξηγώντας ταυτόχρονα, πως, “ο “Καλλικράτης” στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας της τοπικής διοίκησης ουσιαστικά θέτει ως βασικό στοιχείο την εφαρμογή της τοπικής φορολογίας, με αποτέλεσμα σε αυτό το πλαίσιο να προβάλλεται η ανταποδοτικότητα ως αναγκαία και δίκαιη ανταλλαγή για την ικανοποίηση υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών”. Μιλώντας αναλυτικά για τις θέσεις και τις προτάσεις της παράταξής του, κατέληξε πως, “ως παράταξη αντιπαραθέτουμε ως κριτήριο τη διαφορετική ταξική θέση των φορολογούμενων δημοτών”, υποστηρίζοντας πως, οι γενικοί άξονες στους οποίους κινούνται θέλουν ανάμεσα σε άλλα, “την αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, τη μείωση της φορολογίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων και τη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας”.

Ετικέτες: