Κλείσιμο των οδών Ανδρέα Συγγρού και Κοτσοβίλη για την ασφάλεια των πεζών

"Έβρεξε" τούβλα

Το προσωρινό κλείσιμο τμήματος των οδών Ανδρέα Συγγρού και Κοτσοβίλη στην Ερμούπολη λόγω επικινδυνότητας, καθώς και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των πεζών αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, μετά τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν οι έντονες καιρικές συνθήκες σε δύο από τα δεκάδες ετοιμόρροπα κτίρια του νησιού.

Το κληροδότημα “Άννης Κουτσοδόντη”, μία από τις μόνιμες “πληγές” του ιστορικού κέντρου, που λόγω του ιδιόμορφου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, όχι μόνο δεν επουλώνεται, αλλά εξακολουθεί να κρίνεται επώδυνη τόσο για τους επιχειρηματίες της περιοχής, όσο και για τους περαστικούς, ήταν ένα από τα “θύματα” της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε και το νησί της Σύρου.

Πληγή που δεν επουλώνεται

Οι έντονες βροχοπτώσεις και ο δυνατός αέρας επιδείνωσαν τα προβλήματα στατικότητας του κτιρίου, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οροφή ενός κουβουκλίου στο επάνω μέρος του, οδηγώντας στην αποκόλληση τμήματος του προστατευτικού τοιχίου και κατά συνέπεια στην πτώση του στο δρόμο. “Θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί κάποιος άνθρωπος”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Θάνος Φώσκολος, εξηγώντας πως η ανταπόκριση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ήταν άμεση.

“Προκειμένου να προστατέψουμε τους δημότες, το επόμενο πρωί βρεθήκαμε στο σημείο, τοποθετήσαμε κάγκελα, κλείσαμε επιτόπου το δρόμο και σκεφτήκαμε πως θα ήταν καλό να μην υπάρχει πρόσβαση ούτε στη σχολή χορού, που λειτουργεί στη συγκεκριμένο οδό, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπερδεμένη η κατάσταση με τα κληροδοτήματα

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις οδούς Ανδρέα Συγγρού και Κοτσοβίλη ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, η οποία κλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση το μεσημέρι της Παρασκευής, με στόχο τη λήψη απόφασης για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών. “Με τα κληροδοτήματα, η κατάσταση είναι λίγο μπερδεμένη” υπογράμμισε η πρόεδρος Ανθή Χαλκιά, τονίζοντας ωστόσο πως οι ίδιοι προσπαθούν να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για τις ανάγκες αποκατάστασης των κτιρίων τους, προς αποφυγή πιθανών ατυχημάτων. “Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται τόσο για την ασφάλεια των πεζών, όσο και για τα κτίρια που δυστυχώς ρημάζουν”, κατέληξε.

Λήψη μέτρων προφύλαξης

Το μέλλον των κληροδοτημάτων, αλλά και οι εργασίες που απαιτούνται για τη συντήρηση και αποκατάστασή τους τέθηκαν προς συζήτηση στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του κ. Φώσκολου και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, προέδρου του κληροδοτήματος “Άννης Κουτσοδόντη”. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και ο Παύλος Χατζηγρηγορίου από το Γραφείο Προγραμματισμού, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με την καταγραφή των επικίνδυνων κτιρίων της Σύρου. “Συζητήσαμε τα θεσμικά πλαίσια που αφορούν στα κληροδοτήματα και συμφωνήσαμε για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούμε άμεσα” εξήγησε ο κ. Φώσκολος, κρίνοντας επιτακτική την ανάγκη διαφύλαξης της ασφάλειας των περαστικών, αλλά και απομάκρυνσης των υφισταμένων σκαλωσιών, οι οποίες δεν είναι αρκετές για να συγκρατήσουν την πτώση των όποιων υλικών, ενώ ταυτόχρονα προσδίδουν μία αρνητική εικόνα στην πόλη.

Κατασκευή στοών

Ωστόσο, ο κ. Φώσκολος διευκρίνισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι μέτρα προφύλαξης και όχι μέτρα για την άρση της επικινδυνότητας. «Πέρα από το γεγονός ότι θα κατασκευαστεί μια στοά, θα αφαιρεθούν και τα παντζούρια για να είναι ακόμα πιο ασφαλές το πέρασμα». Στοά θα κατασκευαστεί αντίστοιχα και στην οδό Κοτσοβίλη, όπου θα τοποθετηθεί μία λοξή «σκάφη», η κλίση της οποίας θα είναι προς τα πάνω, από την πλευρά της οδού Ερμού. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι εργασίες θα πρέπει να είναι καλαίσθητες, καθώς πέρα από την εορταστική περίοδο, ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης.

Θ. Φώσκολος: «Μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος»

«Θα στηθεί μία σκάφη με όσο πιο διακριτικό τρόπο γίνεται, ώστε να συγκρατήσει τα υλικά που μπορεί να πέσουν. Αν τυχόν υπάρχει υλικό που θα ξεπεράσει αυτή τη σκάφη, θα πέσει στην πλευρά του δρόμου. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται οι πιθανότητες ατυχήματος, γιατί ακόμα και να πέσει επάνω σε κάτι, αυτό θα είναι σε αυτοκίνητο. Ο οδηγός είναι προστατευόμενος από το ίδιο το όχημα. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην χτυπήσει άνθρωπος. Τώρα αν θα γίνει υλική ζημιά, από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες δεν κάνουν τίποτα για να το φτιάξουν, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε» τόνισε.

Τέλος, κατέστησε γνωστό ότι ο δήμος έβαλε κάποιες προστατευτικές κορδέλες στο ακίνητο που βρίσκεται απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο διότι σημειώθηκε κατάρρευση ενός τμήματος τοίχου. Δεν έκρυψε μάλιστα ότι στο παρελθόν ο ίδιος έχει τραβήξει από το συγκεκριμένο οικόπεδο, παιδιά τα οποία είχαν εισέλθει στο χώρο για να παίξουν. Όπως τόνισε, έχει ήδη προγραμματιστεί η υλοποίηση έργου για την άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου, δεδομένου ότι υπάρχει πρακτικό της Επιτροπής Ετοιμορροπίας που έχει εγκρίνει μερική κατεδάφιση. «Θα κατεδαφίσουμε έναν τοίχο, θα ρίξουμε σοβά, ενώ θα πετάξουμε και κάποια ξύλα που είναι επικίνδυνα», κατέληξε.