Δημοτικό Σφαγείο στον Πάγο Σύρου

“Σφαγείο με πενταπλάσια έξοδα από τα έσοδα”

Συνειδητή η επιλογή διατήρησής του για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αναφέρει ο Αλέξης Αθανασίου

Εντατικές προσπάθειες καταβάλλει η νέα Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης για τη διατήρηση και ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου στην περιοχή του Πάγου, με τα ζητήματα του βιολογικού και την τήρηση του HACCP να προβάλουν ως τα σημαντικά εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν.

Κόντρα στην άκρως προβληματική λειτουργία Δημοτικών Σφαγείων του Νοτίου Αιγαίου, πολλά εκ των οποίων παύουν να λειτουργούν σύμφωνα και με την αναλυτική ενημέρωση που παρείχε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα του Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμων Ζαννετίδης στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το Δημοτικό Σφαγείο Σύρου “βαδίζει” αξιοπρεπώς, προκειμένου να στηρίξει την ντόπια παραγωγή και την τοπική κτηνοτροφία.

Αναλυτικά για την κατάσταση που βρίσκεται αυτό, μίλησε στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Σφαγείου και αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος κατέστησε σαφές πως το Σφαγείο ναι μεν δεν είναι ανταποδοτικό σε ένα περιβάλλον που δεν στηρίζει την οικονομία του στην κτηνοτροφία, ωστόσο είναι απαραίτητο για την προάσπιση του κλάδου και την προστασία των καταναλωτών.

“Ανοικτά” ζητήματα βιολογικός και HACCP

“Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε ασχοληθήκαμε με το θέμα του Δημοτικού Σφαγείου” δήλωσε αρχικά ο Αλέξης Αθανασίου, τονίζοντας πως η νέα Δημοτική Αρχή κληρονόμησε “κάποια σοβαρά άλυτα θέματα”.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι η μη λειτουργία του βιολογικού και παρουσιάζεται από τις πρώτες ημέρες που αυτό λειτούργησε από τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου. Παρ' όλες τις οχλήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχε γίνει τίποτα για τη λειτουργία του και πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι, αφού τα απόβλητα του Δημοτικού Σφαγείου θεωρούνται βιομηχανικά απόβλητα και άρα, πρέπει να υποστούν βιολογική επεξεργασία πρώτα και μετά υπόκεινται σε υπεδάφια διάθεση κλπ”. Σε αυτό το πλαίσιο η Δημοτική Αρχή και ο ίδιος ως πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, πραγματοποιούν βήματα προκειμένου όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, “να προχωρήσει μία τεχνική έκθεση για να αποφασισθεί ο καλύτερος τρόπος που θα εξυπηρετείται πλήρως το Σφαγείο στο θέμα του βιολογικού και που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι να φτιαχτεί ο ίδιος”.

Το εν λόγω πρόβλημα, όπως πρόσθεσε, έρχεται να ενταθεί από τη μη καθημερινή λειτουργία του, αφού το Σφαγείο στο νησί έχει δυναμική που δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με εγκαταστάσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, δεύτερο σημαντικό ζήτημα για το Δημοτικό Σφαγείο είναι το σύστημα ελέγχου HACCP που οφείλει να εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν, μεταποιούν, παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν και προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, “υπάρχει μία υποτυπώδης εφαρμογή του που δεν είναι όμως η ολοκληρωμένη που απαιτείται”. Ως προς αυτό το ζήτημα, γνωστοποίησε πως καταβάλλονται ενέργειες για να τηρείται πλήρως ο επιβεβλημένος έλεγχος. Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο θέμα των “ανοικτών” ζητημάτων, δήλωσε, “Πιστεύω να δοθεί χρονική διάρκεια από την Περιφέρεια. Παραλάβαμε μία κατάσταση, την οποία οφείλαμε να τακτοποιήσουμε ξεκινώντας από την γενικότερη φροντίδα του χώρου και φτάνοντας έως και τον βιολογικό”.

“Δεν πρόκειται να γίνει ανταποδοτικό”

Στην κατεύθυνση που λειτουργούν σε οικονομικό επίπεδο τα Δημοτικά Σφαγεία στο νησιώτικο χώρο, λειτουργεί και το Δημοτικό Σφαγείου Σύρου, με τον κ. Αθανασίου, να συμπληρώνει κατηγορηματικά όσα είπε και σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. “Είναι ένα Σφαγείο που έχει έσοδα και πενταπλάσια έξοδα” καθώς εξήγησε πως, δεν υπάρχει η ζήτηση και η δραστηριότητα στον βαθμό που καταγράφεται σε άλλα Σφαγεία πανελλαδικά εκτός των ορίων του νησιώτικου χώρου. “Μας ενδιαφέρει να είμαστε σωστοί σε επίπεδο λειτουργίας και προσπαθούμε να αναπτύσσεται μία καλή συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες. Η Δημοτική Αρχή σχεδόν πάντα είναι παρούσα στις σφαγές, όπως άλλωστε και τα πρόσωπα που είναι απαραίτητα για το Σφαγείο, τον κρεοσκοπικό έλεγχο κλπ ενώ υπάρχει κι ένας τεχνικός συντηρητής για τα μηχανήματα και σαφώς όποτε χρειάζεται η παρουσία των εργατών καθαριότητας είναι δεδομένη” πρόσθεσε, σκιαγραφώντας το ύψος του αυξημένου κόστους που επιβάλλεται για τη διατήρησή του.

“Δεν πρόκειται να είναι ανταποδοτικό ή κερδοφόρο το Δημοτικό Σφαγείο ποτέ” πρόσθεσε κατηγορηματικά, λέγοντας παράλληλα πως, “Στηρίζουμε τη λειτουργία του για την κτηνοτροφία, διότι υπάρχει κόσμος που στρέφεται στον πρωτογενή τομέα. Αυτό σημαίνει πως το κόστος για κάθε έναν όταν δεν υπάρχει Σφαγείο, θα εκτοξευθεί. Με τη διατήρησή του, που την υποστηρίζουμε συνειδητά, στηρίζουμε όσους ασχολούνται με τον κλάδο αλλά και τους καταναλωτές”.

Σήμερα, στο Δημοτικό Σφαγείο Σύρου εξυπηρετούνται “τουλάχιστον τέσσερις κρεοπώλες” ενώ στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να αναπτυχθεί η καλή συνεργασία και με τους κτηνοτρόφους του νησιού. “Στόχος είναι να έρθουν περισσότεροι κρεοπώλες που θα ήθελαν να δίνουν ντόπιο κρέας” ανέφερε ο πρόεδρος, καταλήγοντας πως, σε επίπεδο δημοτικών τελών, “δεν θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση, καθώς το βάρος θα έφτανε στον καταναλωτή”.

Αξίζει να αναφερθεί δε, πως στην καλύτερη επιβίωση του Σφαγείου έρχεται να βοηθήσει το γεγονός της κάκιστης λειτουργίας ή μη λειτουργίας γειτονικών Σφαγείων, με αρκετούς κτηνοτρόφους να επιλέγουν σταδιακά να πραγματοποιούν τις σφαγές τους στη Σύρο. Ενδεικτικά, ο κ. Αθανασίου ανέφερε τα νησιά της Τήνου, της Νάξου και της Άνδρου, επαναλαμβάνοντας πως επ΄ουδενί η λειτουργία ενός νησιώτικου Σφαγείου, δεν συγκρίνεται με τα Σφαγεία της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ανάγκη για περιθώρια επιβίωσης από την ΠΝΑΙ

Στην ενημέρωση που παρείχε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, τόνισε μεταξύ άλλων, πως σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου, “Κάποια σφαγεία σταμάτησαν να λειτουργούν κάποιες ημέρες πριν η νέα Περιφερειακή Αρχή αναλάβει τα ηνία. Μέχρι να ενημερωθούμε για κάθε Σφαγείο, δόθηκε η εντολή εκεί όπου δεν υπήρχε αδειοδοτική διαδικασία, το HACCP, να συνεχίσουν να λειτουργούν” αλλά και να γίνουν “κρεοσκοπικοί έλεγχοι από την κτηνιαττική υπηρεσία σε Σφαγεία όπως της Νάξου και της Τήνου, προκειμένου, λόγω των ημερών να κινηθεί απρόσκοπτα η αγορά”. Σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη, η υπόθεση των Δημοτικών Σφαγείων θα απασχολήσει εκτεταμένα την Περιφερειακή Αρχή, μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς θα επανεξετασθούν οι φάκελοι τους, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον τους. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης και ο πρώην δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας είχε αναφερθεί στο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά, “Μοναδικές υπηρεσίες των Δήμων που είναι με ασφάλεια ελλειμματικές είναι αυτές των Σφαγείων. Οι Δήμοι έχουν επιλέξει συνειδητά να λειτουργούν τα Σφαγεία. Όμως, αν δεν υπάρχει μεγάλη κτηνοτροφία στα νησιά δεν μπορεί να καταστούν ανταποδοτικά για τον απλούστατο λόγο ότι θα είναι τόσο υπέργοκες οι τιμές που θα μετακυλήσουν στην αγορά, κάτι που σημαίνει ότι η τιμή του κρέατος θα είναι δυσβάσταχτη για τους καταναλωτές”.

Κλείνοντας στην τοποθέτησή του, κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή, “να συνδράμει με κάθε τρόπο εκεί που υπάρχουν προβλήματα και ιδιαίτερα στους μικρούς Δήμους ώστε να επιλυθούν προβλήματα και να δοθεί το χρονικό περιθώριο αλλά και να επιδειχθεί ανοχή από τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να προσαρμοστούν ακόμη και οι μικροί Δήμοι στα αυστηρά δεδομέν. Ένα κλειστό Σφαγείο, οδηγεί σε βλάβη σοβαρή και κίνδυνο της δημόσιας Υγείας” κατέληξε ο περιφερειακός σύμβουλος.