Διαφοροποίηση για έργα και πολιτισμό

Κατά πλειοψηφία η έγκριση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος 2015

Με παρατηρήσεις και διαφωνίες που αφορούν στις προτεραιότητες που θέτει η νέα Δημοτική Αρχή σε επίπεδο έργων για το νησί και σε θέματα πολιτισμού εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του 2015 για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

 

Την κάθετη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, στις διαφοροποιήσεις των οποίων απάντησαν αναλυτικά ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Στη χθεσινή συνεδρίαση, τονίσθηκε πως η κατάρτιση τόσο του προϋπολογισμού, όσο και του τεχνικού προγράμματος πραγματοποιήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή όπως όριζε ο νόμος, ενώ η πρώτη σημαντική τροποποίηση που θα δίνει με σαφήνεια την πολιτική χροιά της Δημοτικής Αρχής, θα γίνει τον Ιανουάριο του 2015.

Υπογραμμίζεται πως απόντες από τη χθεσινή σύγκλιση των μελών του δημοτικού συμβουλίου δικαιολογημένα ήταν οι εξής σύμβουλοι: Μαρία Καζαντζάκη, Ανδρέας Γιαλόγλου, Μιχάλης Ζουλουφός, Γιώργος Πάπιτσης, Μάρκος Ρούσσος, Νικόλαος Φωτεινιάς και Νικόλαος Καΐλης.

Για το τεχνικό πρόγραμμα πατήστε εδώ. 

Για τον προϋπολογισμό πατήστε εδώ. 

Βούληση και κουλτούρα για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Σύρου”

 

Την εισήγηση του τεχνικού προγράμματος και την παρουσίαση πραγματοποίησε ο προϊστάμενος του γραφείου προγραμματισμού, Παύλος Χατζηγρηγορίου, ο οποίος ανέφερε τα πλήρη στοιχεία και τις χρηματοδοτήσεις που συνοδεύουν τα έργα. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως, το 55% των έργων χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, γεγονός το οποίο συνηγορεί όπως πρόσθεσαν οι αιρετοί της Δημοτικής Αρχής, στο ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα καθώς ολοκληρώνεται εντός του 2015. Βασικοί άξονες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι η εξοικονόμηση πόρων με εξορθολογισμό των προϋπολογισμών, η ομαδοποίηση έργων με ολοκληρωμένες δράσεις, η κατάργηση έργων που καθυστερούν και η ισορροπία μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων. Ο κ. Χατζηγρηγορίου αναφέρθηκε και στην κατανομή του τεχνικού προγράμματος και των ΚΑΠ ανά κάτοικο, λέγοντας πως, το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έναν ανέρχεται σε 732 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στη δημοτική ενότητα Ερμούπολης, στην παρουσίαση κατέστη σαφές πως στα σημαντικά έργα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, η διαμόρφωση χώρου στάθμευσης και η ανακατασκευή του γηπέδου στη θέση Μπαρούμη ύψους 70 χιλ. Ευρώ καθώς και η ανάπλαση του δημοτικού άλσους Παραδείσου ύψους 113 χιλ. Ευρώ. Για την δημοτική ενότητα Γαλησσά, η ανάπλαση της οδού Κινίου – Λωτού ύψους 111 περίπου χιλ. Ευρώ, ενώ για τη δημοτική ενότητα Ποσειδωνίας, προβλέπεται η αναγνωριστική προμελέτη και η οριστική μελέτη για τη διάνοιξη παρακαμπτήριων οδών παραλιών στις θέσεις: Φοίνικα, Ποσειδωνία - Βούλγαρη, Μέγα Γυαλό, Αγκαθωπές και Μέγα Γυαλό – Βάρη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη φάση που βρίσκονται διάφορα έργα με το 17% να είναι νέα, το 46% εξ αυτών να “κινούνται” και το 36% να είναι σε φάση ωρίμανσης.

Την κατεύθυνση της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στη νέα θητεία, έδωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα, πως, θα δοθεί έμφαση στο νέο ΕΣΠΑ, προσθέτοντας ακόμη, πως το μεγάλο στοίχημα είναι η ωρίμαση έργων για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης. Ωστόσο, πρόσθεσε πως σε κάθε επίπεδο θα διεκδικηθούν πόροι και θα υπάρξει στόχευση σε προσέγγιση επενδύσεων και ανάπτυξη ΣΔΙΤ προκειμένου να καταγραφεί αποτέλεσμα για τη Σύρο. “Η νέα Δημοτική Αρχή έχει και τη βούληση και την κουλτούρα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του νησιού” σημείωσε κατηγορηματικά ο κ. Μαραγκός.

 

 

Προϋπολογισμός με έμφαση σε πολιτισμό και τουρισμό

 

Εν συνεχεία, “ρεαλιστικό” χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2015 ο Γιώργος Μαραγκός αμέσως μετά την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων από την προϊσταμένη των αρμόδιων υπηρεσιών, Αθηνά Τσικαλάκη. Το σύνολο των εσόδων αλλά και των εξόδων ανέρχεται σε 27. 556.832,74 ευρώ (ισοσκελισμένος προϋπολογισμός), για τα οποία υπήρξε εκτενής τοποθέτηση από την ίδια. Στόχευση της νέας Δημοτικής Αρχής όπως αναφέρθηκε κατηγορηματικά τόσο από τον δήμαρχο, όσο και από τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Γιώργο Παπαμανώλη είναι να στηριχθεί κυρίως ο πολιτισμός και ο τουρισμός, καθώς τα εν λόγω πεδία αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη νέα θητεία για την “επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας” σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαραγκός. Στα ανωτέρω πεδία και με στόχο την επέκταση της τουριστικής σεζόν στη Σύρο έχουν αποφασισθεί συγκεκριμένες ενέργειες με τα “θεσμοθετημένα φεστιβάλ” να διατηρούνται και το Φεστιβάλ Αιγαίου να πρωταγωνιστεί στη συζήτηση, αφού δε θα λάβει φέτος χρηματοδότηση, αλλά και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θάνο Φώσκολο να τονίζει ότι έχει ήδη υπάρξει επικοινωνία με τον υπεύθυνο, Peter Tiboris. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός της συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, για τις παραστάσεις της οποίας (δεν έχουν καθοριστεί ακόμη) έχει προβλεφθεί το ποσό των 40 χιλ. Ευρώ. Στη γενικότερη πολιτική που θα ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή εντάσσεται και η προσπάθεια βελτίωσης της εισπραξιμότητας με έμφαση στα συσσωρευμένα ανείσπρακτα. Σημειώνεται, πως από την πλευρά του κ. Μαραγκού αλλά και του αντιδημάρχου, Αλέξη Αθανασίου, ειπώθηκε πως ο προϋπολογισμός για το 2015 θα πρέπει να εφαρμοσθεί με λιγότερο προσωπικό, γεγονός το οποίο πρέπει να συνυπολογισθεί.

 

 

ΟΣΑΑ, πολιτισμός και κοινωνικά θέματα καθόρισαν το “όχι”

 

 

Με την παρατήρηση της έλλειψης πολιτικού σχεδιασμού στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό που θα μεριμνά τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και θα εξυπηρετεί τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες καταψήφισαν τις εισηγήσεις τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Σύρου, επισημαίνοντας πως η “μονοκαλλιέργεια του τουρισμού οδηγεί σε αδιέξοδο” σύμφωνα με τα υπαρκτά παραδείγματα χωρών στην Ευρώπη. Όσον αφορά στον νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Χρυσαφίδης τόνισε ότι είναι μετέωρη η όποια “επένδυση” αφού δεν υπάρχει σαφής προσανατολισμός ακόμη για την έναρξή του, ενώ μιλώντας για τον προϋπολογισμό, υποστήριξε πως η νέα Δημοτική Αρχή είναι απλός διαχειριστής και εκφραστής της μίζερης πολιτικής που επιβάλλεται από το κράτος. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η παράταξή του, θα στηρίζει μεμονωμένα έργα που θα κρίνει αναγκαία για το κοινωνικό σύνολο σε επόμενες συνεδριάσεις.

Αρνητική ψήφο παραχώρησαν και οι παριστάμενοι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, με τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννη Κεράνη να εστιάζει στον βασικό λόγο της καταψήφισης των δύο θεμάτων που είναι η τροποποίηση του ΟΣΑΑ και η αλλαγή “πορείας” σε σημαντικά έργα, επισημαίνοντας τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια και το “ρίσκο” που προκύπτει από την αλλαγή δεξαμενών σε έργα. Εστιάζοντας στη διαφορετική πολιτική κατεύθυνση που ακολουθεί η νέα Δημοτική Αρχή, απαρίθμησε μία σειρά από παρατηρήσεις που σχετίζονται και με το πεδίο του πολιτισμού, λέγοντας πως η παράταξή του, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό. Σημειώνεται πως ο κ. Βρούτσης, ψήφισε “παρών” στη συζήτηση του προϋπολογισμού με το επιχείρημα πως αναμένει να δει τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της Δημοτικής Αρχής στην τροποποίηση του Ιανουαρίου.

 

Η αναλυτική συζήτηση του θέματος προβάλλεται στο web tv.