Επιστροφή των ταμειακών μηχανών στους πολιτιστικούς χώρους της Σύρου

Είσπραξη των εσόδων και με το νόμο

Η δυνατότητα αύξησης των εσόδων του μέσω της επισκεψιμότητας αλλά και της πώλησης αναμνηστικών αντικειμένων στους πολιτιστικούς χώρους του νησιού, δίνεται εκ νέου στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, μετά την επανατοποθέτηση ταμειακών μηχανών τόσο στο Βιομηχανικό Μουσείο, όσο και στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο.

Υπενθυμίζεται ότι με την κατάργηση του ΟΠΑΣ και την απορρόφησή του στο δήμο, οι χώροι πολιτισμού σε Ερμούπολη και ιστορικό οικισμό έμειναν χωρίς ταμειακή μηχανή, χάνοντας κατά συνέπεια το δικαίωμα είσπραξης εσόδων από τα εισιτήρια των επισκεπτών και το υλικό που διατίθετο προς πώληση.

“Άνοιξαν τα ταμεία” τον περασμένο Οκτώβριο

“Ο δήμος έχανε έσοδα”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παπαμανώλης, εξηγώντας πως οι ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν άμεσες, προκειμένου να εξοπλιστούν κατάλληλα οι χώροι. Οι βάσεις τέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, όπου και ακολουθήθηκε η απαραίτητη φορολογική διαδικασία με στόχο την απρόσκοπτη είσπραξη εσόδων, σύμφωνα με το νόμο. Όπως τόνισε “τόσο το Βιομηχανικό Μουσείο, όσο και το Θέατρο Απόλλων διέθεταν προϊόντα, τα οποία ουσιαστικά δεν μπορούσαν να εμπορευθούν το προηγούμενο έτος”. Σήμερα καταβάλλονται προσπάθειες για τον εμπλουτισμό των αντικειμένων που κοσμούν τις προθήκες τους, αποτελώντας πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

“Μαζί με τα μπλουζάκια, τις κούπες και τα βιβλία, θα είναι διαθέσιμος και ένας οδηγός του νησιού, μια ιστορική περιήγηση στο δήμο, η οποία πωλούταν και παλαιότερα” πρόσθεσε ο κ. Παπαμανώλης, υπογραμμίζοντας πως μέσω αυτής της δυνατότητας, εξασφαλίζεται η ανταποδοτική λειτουργία των πολιτιστικών χώρων πέρα από τα εισιτήρια.

Στόχος η αυτοχρηματοδότηση των χώρων

“Ο δήμος δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση για να βγάλει κέρδος, αλλά από την εμπορεία αυτή θα πρέπει να καλύψει ένα μέρος του λειτουργικού κόστους των μουσείων, όπως το τηλέφωνο, το ρεύμα και η μισθοδοσία” ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως στόχος είναι η αυτοχρηματοδότηση των χώρων σε συνδυασμό με τα εισιτήρια και τις πωλήσεις. “Επιπλέον, οι επισκέπτες θα δουν κάτι παραπάνω, που θα μπορούν να το πάρουν μαζί τους, ως δείγμα της ιστορίας του τόπου μας”, κατέληξε.

Με τη σειρά του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θάνος Φώσκολος, κατέστησε γνωστό ότι πέρα από το Θέατρο Απόλλων, το Μουσείο Βαμβακάρη και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, υπάρχει πρόβλεψη και για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στο Ενυδρείο του Κινίου και στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη, εφόσον συμφωνήσει το δημοτικό συμβούλιο.

Αύξηση των ειδών προς πώληση

Όπως εξήγησε, για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι προγραμματισμένη η αύξηση των ειδών προς πώληση τόσο στο Βιομηχανικό Μουσείο, το οποίο αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο βιβλία, όσο και στο θέατρο Απόλλων.

Σημειώνεται μάλιστα ότι στον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το οικονομικό έτος 2015 περιλαμβάνεται και το ποσό των 8.000 € για την επανέκδοση του βιβλίου του Μάνου Ελευθερίου για το Θέατρο Απόλλων.

“Το βιβλίο του κ. Ελευθερίου είναι ένα αριστούργημα, το οποίο μέχρι σήμερα διανέμουμε στους εκλεκτούς καλεσμένους του δήμου ως δώρο, ως ενθύμιο από τη Σύρο. Σκοπός είναι να μπορεί να διατεθεί προς τον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο. Είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που επιθυμούν να αγοράσουν τα συγκεκριμένα βιβλία, οπότε αυτά θα διατίθενται μέσα στο θέατρο Απόλλων από τη στιγμή που το αφορούν κιόλας”, σημείωσε.

Θ. Φώσκολος: “Είσπραξη χωρίς απόδειξη θα ήταν παράνομη”

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φώσκολος επιβεβαίωσε το γεγονός πως, πέρα από το θέμα των πωλήσεων, η επανατοποθέτηση των ταμειακών μηχανών έδωσε λύση και στο πρόβλημα είσπραξης της εισόδου. “Είχε οριστεί ένα αντίτιμο εισόδου, το οποίο όμως δεν μπορούσαν να εισπράξουν γιατί δεν ήταν καλυμμένοι νομικά” εξήγησε, επισημαίνοντας “δεν γνωρίζω τι μέτρα είχε εφαρμόσει ο προηγούμενος υπεύθυνος των χώρων, παρά μόνο ότι οποιαδήποτε είσπραξη εισόδου χωρίς ταμειακή μηχανή θα παράνομη. Για το λόγο αυτό, μόλις ανέλαβα, ζήτησα την άμεση τοποθέτησή τους”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το πρόβλημα αφορούσε αποκλειστικά στους μουσειακούς χώρους του δήμου και όχι στο Θέατρο Απόλλων, όπου η είσπραξη της εισόδου γινόταν μέσω των εισιτηρίων που προορίζονται για τις παραστάσεις, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να κόβονται αποδείξεις όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Μετά την επανατοποθέτηση των ταμειακών μηχανών στους πολιτιστικούς χώρους του νησιού, η οικονομική υπηρεσία του δήμου συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό τα έσοδα των εισπράξεων με κριτήριο τα οικονομικά στοιχεία των προηγούμενων ετών.