Παράταση ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κατά τη θερινή περίοδο

Με κατεύθυνση την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου

Την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τουριστικών περιοχών κατά τη θερινή περίοδο, εισηγήθηκε θετικά προς το περιφερειακό συμβούλιο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με σχετική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου.

Στην εισήγησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μάριος Βουτσίνος αναφέρθηκε στο έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Κυκλάδων – Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με το οποίο ζητήθηκε από τους δήμους η κατάθεση απόψεων σχετικά με την παράταση του ωραρίου.

Θετική η εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου

Κατέστησε γνωστό ότι η Επιτροπή, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Σύλλογο Τερψιχόρη αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει θετικά σε επικείμενη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για την επιμήκυνση του ωραρίου τόσο τις μεσημβρινές, όσο και τις βραδινές ώρες, καθώς επίσης και για τις Κυριακές και τις αργίες κατά την άφιξη των κρουαζιεροπλοίων. Στόχος της απόφασης είναι η τουριστική ανάπτυξη του νησιού και η εξυπηρέτηση των πελατών και των επισκεπτών. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις που θα καταθέσουν τα συλλογικά όργανα τόσο των επιχειρηματιών, όσο και των εργαζομένων στα καταστήματα. Αντίστοιχη απόφαση είχε λάβει στο παρελθόν και η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Γ. Πάπιτσης: “Απαραίτητη μία τεκμηριωμένη πρόταση”

Ενστάσεις σχετικά με το γνωμοδοτικό ρόλο του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και την άποψη ότι ο δήμος θα έπρεπε να διαμορφώσει μία συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση, εξέφρασε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Πάπιτσης. “Θέλουμε τουριστική ανάπτυξη ή δεν θέλουμε; Οι αγορές θα έπρεπε να είναι ανοιχτές” τόνισε, κρίνοντας μεταξύ άλλων επιβεβλημένη, την άποψη του Εργατικού Κέντρου και του Συλλόγου Επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου “Ερμής”. Καταλήγοντας, πρότεινε την αναβολή του θέματος αλλά και την κατάθεση μιας τεκμηριωμένης πρότασης σχετικά με τις αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Αναβολή ζήτησε με τη σειρά του και ο σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Κομνηνός Στρογγύλης, κρίνοντας τα στοιχεία ανεπαρκή για να να πείσουν το σώμα του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει στη λήψη κάποιας απόφασης.

Στην απάντησή του, ο κ. Βουτσίνος διευκρίνισε ότι ο καθορισμός του ωραρίου αποτελεί αποκλειστικά αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ενώ πρόσθεσε ότι καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων από τους δήμους είναι η 20η Φεβρουαρίου. Τέλος, επεσήμανε πως επιθυμία της δημοτικής αρχής είναι ένα ωράριο διευρυμένο, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης την οποία επιδιώκει.

Αλ. Αθανασίου: “Ο ρόλος μας δεν είναι αποφασιστικός”

“Δεν ξέρω εάν σε αυτό το όργανο καταλαβαινόμαστε ή όχι” εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Αλέξης Αθανασίου, κρίνοντας ανώφελο τον χρόνο που αναλώνει το συμβούλιο για ένα θέμα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο. “Έχουμε μια νέα κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο η οποία έχει πει τουλάχιστον προεκλογικά ότι θα επανεξετάσει αυτά τα ζητήματα προς όφελος των εργαζομένων. Τι συζητάμε; Για το αν θα δώσουμε την άδεια στους επιχειρηματίες του τόπου μας; Κάνουμε μια γνωμοδότηση και τίποτα παραπάνω. Ο ρόλος μας δεν είναι αποφασιστικός”, υπογράμμισε.

“Γελοία” χαρακτήρισε τη γραφειοκρατία, στην οποία ο νομοθέτης υποβάλλει την τοπική αυτοδιοίκηση, ζητώντας εγκρίσεις και εισηγήσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παπαμανώλης. Υποστήριξε μάλιστα ότι θα έπρεπε να δίνεται στους επιχειρηματίες η δυνατότητα να ανοίγουν ελεύθερα τα καταστήματά τους το καλοκαίρι, ειδικά στον 1,5 μήνα, όπου “προσπαθούν να κάνουν απόσβεση και να βγάλουν τα σπασμένα όλης της χρονιάς”.

Θ. Φώσκολος: “Οι τουριστικές αγορές ενδιαφέρονται για το ωράριο”

Με τη σειρά του, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Θάνος Φώσκολος σημείωσε ότι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αποτελεί ένα βασικό ερώτημα αρκετών αγορών ανά τον κόσμο που τίθεται πριν την οποιαδήποτε κίνηση ανοίγματος σε ένα νέο τουριστικό προορισμό. “Θα ήθελα οι φορείς των επαγγελματιών και των τουριστικών επιχειρήσεων να το λάβουν αυτό υπόψη τους, αν και καταλαβαίνουμε ότι στην περίοδο που διανύουμε δεν είναι ούτε τόσο απλό, ούτε τόσο εύκολο να επιβάλουμε σε κάποιους επιχειρηματίες να πληρώσουν διπλές βάρδιες” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ο Γιώργος Πάπιτσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας Παύλος Χρυσαφίδης, Νίκος Καΐλης και Κομνηνός Στρογγύλης ψήφισαν λευκό.