Στο δημοτικό συμβούλιο η αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων που χρησιμοποιεί το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Η απρόσκοπτη λειτουργία προέχει της μετακόμισης του Πανεπιστημίου

Οι προθέσεις αμοιβαίας στήριξης και η δέσμευση συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επιβεβαιώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την πλειοψηφία των παρευρισκομένων μελών να συνηγορεί στην ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλων χώρων, στους οποίους η Σχολή θα μετακομίσει και θα στεγάσει τη δραστηριότητά της, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος της τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου τα δημοτικά ακίνητα που το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια.

Παρουσία εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μετά από διαλογική συζήτηση για το θέμα του κτιριακού ζητήματος της Σχολής, μοναδική παραφωνία στις εποικοδομητικές προθέσεις αμφότερων των άμεσα ενδιαφερόμενων πλευρών, αποτέλεσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, η οποία εγκλωβίστηκε σε μία στείρα αντιπολίτευση, το περιεχόμενο της οποίας έμοιαζε περισσότερο να θέλει να πυροδοτήσει το καλό κλίμα που αναπτύχθηκε, παρά να συμβάλει στην κατάθεση προτάσεων για αμοιβαίο όφελος τοπικής κοινωνίας και Πανεπιστημιακής Σχολής.

Τις συγκεκριμένες προτάσεις που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή, εμπλούτισαν οι παρατηρήσεις δημοτικών συμβούλων, καθώς και η “πολύτιμη παρουσία” των εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά τη διατύπωση των οποίων, αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων και η σύσταση πενταμελούς επιτροπής, ώστε να συνδράμει στις διαδικασίες αναζήτησης κατάλληλων χώρων.

Απόντες δικαιολογημένα από τη συνεδρίαση ήταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου και τα μέλη, Μιχάλης Ζουλουφός, Γιώργος Πάπιτσης και Νικόλαος Φωτεινιάς, ενώ ο Γιάννης Κεράνης ψήφισε “παρών”, καθώς αφίχθη στο τέλος της συζήτησης του θέματος. Από τη δημοτική πλειοψηφία, απών ήταν ο δημοτικός σύμβουλος, Γουλιέλμος Πρίντεζης.

Η συζήτηση προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Εγκριθείσες αλλαγές και αναγκαιότητα κτιριακής αναβάθμισης και αξιοποίησης

Τη σαφή πρόθεσή της για αξιοποίηση συγκεκριμένων δημοτικών ακινήτων ιδιαίτερης σπουδαιότητας που βρίσκονται στην Ερμούπολη προς όφελος του Δήμου και της Συριανής κοινωνίας εξέφρασε η Δημοτική Αρχή, αιτιολογώντας πλήρως την εισήγηση του θέματος που αναπτύχθηκε στη διάρκεια δύο – σχεδόν – ωρών. Μετά και την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, προτάθηκαν και ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία μία σειρά από αλλαγές όσον αφορά στην δωρεάν παραχώρηση των ακινήτων που παραμένει έως σήμερα το ΤΜΣΠΣ. Πρώτον, αποφασίσθηκε η μη ανανέωση της απόφασης παραχώρησης του κτιρίου του π. Καζίνο (παλαιές αποθήκες, λιμάνι Ερμούπολης), συνολικού εμβαδού 696,90 τ.μ., αφού θα ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες μετατροπής του σε εκθεσιακό χώρο ή σε πινακοθήκη του Δήμου, ενώ παράλληλα, προγραμματίζεται η μεταφορά του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης και του Αρχαιολογικού Μουσείου, σκέψη η οποία είχε καταγραφεί μάλιστα, και σε απόφαση του 2012 κατά την προηγούμενη θητεία. Βάσει αυτής δε, είχε αποφασισθεί η διετής δωρεάν παραμονή των εργαστηρίων της Σχολής.

Δεύτερον, υπερψηφίστηκε η μη ανανέωση της “άτυπης παραχώρησης της αίθουσας Παναγούλη στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου”, καθώς κατέστη ξεκάθαρο πως, αναμένεται η υλοποίηση του τεχνικού έργου του εξωραϊσμού, μετασκευής και ενεργειακής αναβάθμισης ολόκληρου του κτιρίου, μέσω χρηματοδότησης σε πράξη που έχει ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης (ΟΣΑΑ). Διευκρινίστηκε πως πρόκειται για έργο κατεπείγοντος χαρακτήρα, αφού, είναι γνωστά τα πλείστα όσα προβλήματα “στοιχειώνουν” ένα από τα πλέον ιστορικής κι αρχιτεκτονικής σημασίας κτίρια της Ερμούπολης, χώρος που προσεχώς, προβλέπεται να λειτουργήσει ως συνεδριακό κέντρο.

Τέλος, προτάθηκε η διετής παραχώρηση του α΄ ορόφου του δημοτικού ακινήτου “Κορνηλάκη” - Β΄ κτίριο Βιομηχανικού Μουσείου προς τη Σχολή.

Δεσμεύσεις για τις προϋποθέσεις μετακόμισης

Δεδομένης της επιθυμίας της τοπικής κοινωνίας να στηρίξει την Πανεπιστημιακή Σχολή, η πλευρά της νέας Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας πως, η παρουσία του ΤΜΣΠΣ είναι επιβεβλημένη στο νησί, αφού προσδίδει πολλαπλό όφελος σε πολλά επίπεδα, δεσμεύθηκε πως, προτού εφαρμοσθούν οι ανωτέρω κτιριακές αλλαγές, θα μεριμνήσει για την εξεύρεση κατάλληλων αιθουσών ή κτιρίων, που θα εξυπηρετούν πλήρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ως εκ τούτου, ο δήμαρχος σημείωσε ότι, “Εισηγούμαι την πραγματοποίηση ενεργειών (δημοσιοποίηση πρόσκλησης ενδιαφέροντος) για την εξεύρεση χώρου, ο οποίος θα πληρεί τις προϋποθέσεις και τις αναγκαίες προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία, αλλά θα έχει και τη δυνατότητα έκδοσης άδειας εκπαιδευτηρίου προκειμένου αυτός ο χώρος με νόμιμο τρόπο είτε να μισθωθεί, είτε να αγορασθεί, είτε να πραγματοποιηθεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει η νομοθεσία, αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, προκειμένου να αξιοποιηθεί για να φιλοξενηθεί το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο σήμερα στεγάζεται στον α΄ όροφο του κτιρίου των παλαιών αποθηκών”. Μάλιστα, ο Γιώργος Μαραγκός, τόνισε ότι το κόστος σε κάθε περίπτωση θα το αναλάβει ο Δήμος, όπως άλλωστε έχει πράξει μέχρι και σήμερα, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη στήριξή του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πέραν αυτού, πρόσθεσε, ότι, “Επίσης προτείνεται η σύσταση πενταμελούς επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν δύο μέλη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τρεις αιρετοί, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα εξεύρεσης χώρου, ο οποίος θα στεγάσει το θεωρητικό μέρος των μαθημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με σκοπό η αίθουσα “Παναγούλη” μαζί με ολόκληρο το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου να μπορέσουν να υποστούν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κι εξωραϊσμού όπως αυτό προβλέπεται στην ενταγμένη πράξη στο ΕΣΠΑ”. Αξίζει να υπογραμμισθεί, ότι η εν λόγω πρόταση προήλθε από την πλευρά του Πανεπιστημίου, η οποία και έγινε αποδεκτή από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου.

Παραμένει πάγιο αίτημα η παραχώρηση του στρατοπέδου

Παρά τις όποιες, προσωρινού χαρακτήρα, λύσεις δίδονται αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα της στέγασης της δραστηριότητας του ΤΜΣΠΣ στο νησί, πάγιο αίτημα παραμένει η ανάγκη παραχώρησης χώρου του στρατοπέδου, προς αξιοποίηση. Το εν λόγω ζήτημα έθιξαν οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου, εξηγώντας πως, η προοπτική διατήρησης του υπάρχοντος Τμήματος, αλλά και η ανάπτυξη νέων Τμημάτων, δύναται να ευοδωθεί, μόνον υπό την προϋπόθεση διαθέσιμου χώρου, που θα καλύπτει συνολικά τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες. Σχετική ενημέρωση για το στάδιο που βρίσκονται οι προσπάθειες παραχώρησης αιτήθηκε η Πανεπιστημιακή πλευρά, με τον δήμαρχο, να σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι λόγω των εκλογών και της αλλαγής προσώπων σε βασικές θέσεις των συναρμόδιων Αρχών και Υπουργείων, το θέμα έχει συναντήσει... στασιμότητα. Ωστόσο, μετά από την τοποθέτηση των μελών της Κίνησης Πολιτών Σύρου, του επικεφαλής Παύλου Χρυσαφίδη και του δημοτικού συμβούλου, Κομνηνού Στρογγύλη, στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να συμπεριληφθεί η εν λόγω θέση του Πανεπιστημίου, προστέθηκε ότι, “θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τελεσφορήσει το ταχύτερο δυνατό το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου προς τον Δήμο, ώστε να αποδοθεί στο Πανεπιστήμιο για τις περαιτέρω ενέργειές του”, όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε ο δήμαρχος.

“Δεν λέμε ότι μας κάνει έξωση ο Δήμος. Ζητάμε ισοδύναμη λύση”

Των προαναφερομένων, προηγήθηκε η τοποθέτηση του αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σπυρίδωνος Συρόπουλου, ο οποίος αρχικά αν και αιτήθηκε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος, καθώς δεν προσκλήθηκε η πλευρά του Πανεπιστημίου στη χθεσινή συνεδρίαση, ώστε να υπάρξει πληρέστερη εκπροσώπηση, ωστόσο, συμμετείχε στη συζήτηση. “Είχαμε μία συνάντηση με τον δήμαρχο, στις 17/2 και είχαμε μία συζήτηση” γνωστοποίησε ο αναπληρωτής πρύτανης, μιλώντας αναλυτικά για την πορεία ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, η οποία όπως τόνισε, πρέπει να ληφθεί υπόψιν στις αποφάσεις του Δήμου. “Όσον αφορά στις ανάγκες του πανεπιστημίου στην Ερμούπολη, αυτή τη στιγμή εξαρτόμαστε από τα κτίρια που έχουν παραχωρηθεί σε εμάς, με όποια χρονική διάρκεια, καθώς μιλάμε για ένα Τμήμα που αυξάνεται και οι εγγραφές των φοιτητών αλλά και οι διδακτικές ανάγκες μας, γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες” σημείωσε, προσθέτοντας πως, τόσο οι σημαντικές διακρίσεις που έχει γνωρίσει το Τμήμα, με φοιτητές να πρωταγωνιστούν στο επιστημονικό προσκήνιο διεθνώς, αλλά και η ανάπτυξη συνεργασίας με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και την πραγματοποίηση θερινών Τμημάτων, συνηγορούν στην ανάγκη προάσπισης της απρόσκοπτης λειτουργίας του. Ο ίδιος, συμπλήρωσε δε, πως, το Πανεπιστήμιο έχει επενδύσει σημαντικά στο επίπεδο των εργαστηρίων, τονίζοντας παράλληλα, πως, υπάρχουν μηχανήματα κι εξοπλισμός μοναδικός στην Ελλάδα, για τη μετακίνηση του οποίου θα απαιτηθεί όχι μόνον κατάλληλος χώρος, αλλά και αυξημένη προσοχή.

Πέραν των θέσεων του Πανεπιστημίου, ο κ. Συρόπουλος, εξήγησε πως, την πρόθεση δημιουργίας συνεδριακού κέντρου στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου “την επικροτούμε και θα συμβάλλουμε” καθώς “είναι κάτι που και το ίδιο το Πανεπιστήμιο επιζητεί”, συμπληρώνοντας στη συνέχεια, πως, για τα εργαστήρια, “η μεταφορά εάν εγκριθεί κι αν γίνει, να γίνει με όρους ισοδύναμους για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών όσο και των ερευνητικών αναγκών μας”.

Όσον αφορά στην αίθουσα “Παναγούλη”, εξήγησε πως, “είναι η μοναδική μεγάλη αίθουσα που καλύπτει διδακτικές ανάγκες άνω των 80 ατόμων”, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, καθηγητής της Σχολής, που συνόδευε τον αναπληρωτή πρύτανη, είναι γεγονός πως, “πράγματι οι διδακτικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες” και άρα, “είναι αναγκαία η ύπαρξή της ή η κάποια αναλόγων προδιαγραφών”.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Συρόπουλος διευκρίνισε πως, γίνονται αντιληπτές οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, και επ΄ουδενί “δεν λέμε ότι ο Δήμος μας κάνει έξωση. Για να μην πλανάται κάτι που δεν ισχύει, το Πανεπιστήμιο δεν αντιμετωπίζει τον Δήμο σαν έναν φορέα που του κάνει έξωση. Δεν μιλάμε με αυτούς τους όρους εδώ”, απαριθμώντας τέλος, μία σειρά από ανοικτά ζητήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο “Κορνηλάκη”. Ανακεφαλαιώνοντας τις θέσεις του, γνωστοποίησε ότι σήμερα το Πανεπιστήμιο έχει 713 προπτυχιακούς φοιτητές, 25 μεταπτυχιακούς και τους φοιτητές από τα θερινά σχολεία μετά από την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με έξι Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Αντιπολίτευση άνευ ουσίας...

Εμφανώς αρνητικός ως προς την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής παρουσιάσθηκε ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Βρούτσης, εκπροσωπώντας την παράταξή του, απουσία του επικεφαλής, Ανδρέα Γιαλόγλου. Εκφράζοντας την πεποίθηση πως, οι ενέργειες του Δήμου για μετατροπή δημοτικών χώρων σε πολιτιστικούς χώρους, αλλά και για την αγορά κτιρίων ή μίσθωσης, θα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο της νομιμότητας και χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο των προτάσεων “πρόχειρο”, γνωστοποίησε πως, καταψηφίζει η παράταξή του τη θέση της δημοτικής πλειοψηφίας. Ο κ. Βρούτσης, παρά το γεγονός πως, κατανόησε την ανάπτυξη θετικού κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και στον Δήμο μετά από τον αναλυτικό διάλογο που προέκυψε, παρόλα αυτά, επέμεινε στο ερώτημα, να γνωστοποιηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής για τον χρόνο μετακόμισης της Σχολής από τους προαναφερόμενους χώρους, επιχειρώντας να παραμείνει στη στείρα αντιπολιτευτική όχθη, χωρίς να αγγίζει την ουσία του θέματος, που αφορά στην αμοιβαία ανάπτυξη της Σχολής αλλά και του νησιού. “Αν το Πανεπιστήμιο πει φεύγω, είστε έτοιμος να πείτε, μείνε;” ρώτησε τον δήμαρχο χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, σε απάντηση του οποίου, ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε επανειλημμένως, ότι “Εμπράκτως δείχνουμε την πρόθεσή μας για κοινή συμπόρευση τώρα και στο μέλλον. Θέτουμε ως αναγκαία, απόλυτη και απαράβατη προϋπόθεση, την εξεύρεση χώρου που θα πληρεί τις προϋποθέσεις που θέτει το Πανεπιστήμιο και η νομοθεσία. Τότε και μόνο τότε θα ζητήσουμε τη μεταφορά του εργαστηρίου”, σημειώνοντας τέλος, πως, θα υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις και για την αίθουσα “Παναγούλη”.

“Το Πανεπιστήμιο ο κύριος πνεύμονας του νησιού”

“Πιστεύω ότι στην εισήγησή της, η Δημοτική Αρχή δείχνει τις προθέσεις της για το τί θέλει να κάνει με τα κτίριά της και αυτό είναι θεμιτό και το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει” τόνισε με τη σειρά του ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, επισημαίνοντας παράλληλα, πως, “Είμαι βέβαιος ότι όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε το Πανεπιστήμιο με κάθε τρόπο και πιστεύω ότι το έχει λάβει υπόψιν της αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή”. Υπογραμμίζοντας δε, πως, “Το Πανεπιστήμιο είναι ότι πολυτιμότερο υπάρχει στη Σύρο και είναι ο κύριος πνεύμονας, η καρδιά αλλά και το μυαλό αυτού του νησιού”, κατέληξε πως, δεδομένου ότι “δε θα είναι άμεση η υλοποίηση των αποφάσεων, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας”, εξηγώντας τέλος, πως, άμεσες θα πρέπει να είναι οι ενέργειες για την κατάσταση που έχει περιέλθει το Πνευματικό Κέντρο.

“Θέμα της Πολιτείας η λύση”

“Έχουμε έναν Δήμο που επιθυμεί να αξιοποιήσει την περιουσία του και καλά κάνει, δεν έχει κανείς αντίρρηση σε αυτό κι έχουμε ένα Πανεπιστήμιο, ένα Ίδρυμα που θέλει να εξασφαλίσει ότι θα εκπληρώνει την εκπαιδευτική απόστολή του. Και οι δύο καλά κάνουν” πρόσθεσε ακολούθως ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, δίνοντας ωστόσο πολιτική προέκταση στο θέμα του τρόπου ύπαρξης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Αποφεύγοντας να θέσει επί τάπητος διαδικαστικές λεπτομέρειες, ο κ. Καΐλης υποστήριξε, ότι, “αφού υπάρχει η δεδηλωμένη πρόθεση να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο στη Σύρο”, το θέμα είναι “να μη λειτουργεί πολυδιασπασμένο”. Διασαφηνίζοντας δε, πως, “όποια πρόταση παρουσιάζεται σήμερα είναι προσωρινή”, υποστήριξε, πως, “είναι ξεκάθαρα ζήτημα της Πολιτείας και θα πρέπει τόσο ο Δήμος, όσο και οι Αρχές του Πανεπιστημίου να πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε η Πολιτεία που ενέκρινε τη λειτουργία του, να μεριμνήσει για να λειτουργήσει όπως πρέπει”.

Αναγνωρίζοντας την καλή συνεργασία που αναπτύχθηκε στη συνεδρίαση ανάμεσα στους άμεσα εμπλεκόμενους, ψήφισε λευκό, αιτιολογώντας πολιτικά τη στάση του.

Ετικέτες: