Διάθεση πίστωσης για την προβολή της υποψηφιότητας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021

Μομφές για “αμειβόμενο εθελοντισμό” απ' την ανάποδη

10.000 ευρώ για Γραφείο Τύπου στην Αθήνα

Η έγκριση του ποσού των 10.000 ευρώ για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προβολής της υποψηφιότητας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μέσω social media και γραφείου τύπου στην Αθήνα, “αναζωπύρωσε” το -μέχρι σήμερα- κοιμισμένο “ηφαίστειο”, που ξύπνησε και πάλι αιφνιδιαστικά, δημιουργώντας αναστάτωση και διχασμό στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τη διάθεση της συγκεκριμένης πίστωσης προκάλεσε την αντίδραση της μειοψηφίας, η οποία καταψήφισε την ανάθεση των υπηρεσιών σε επαγγελματία, υπογραμμίζοντας ότι η δεξαμενή των εθελοντών, που είχαν συγκεντρωθεί προ διετίας για την υποστήριξη της όλης προσπάθειας, παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα, το Γραφείο τύπου καλείται να ενημερώνει συχνά τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στις διαδικτυακές εφαρμογές facebook και instagram της υποψηφιότητας της Σύρου για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2015.

“Ανεκμετάλλευτη η δεξαμενή εθελοντών του δήμου”

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης αναφέρθηκε στην υπ' αριθμόν 7/2015 απόφαση Δημάρχου, περί συγκρότησης ομάδας εργασίας Κοινωνικών Δικτύων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τον ειδικό όρο ότι “στα μέλη της ουδεμία αποζημίωση καταβάλλεται για τη συμμετοχή τους σε αυτή”. Ζήτησε μάλιστα να ενημερωθεί για το μέχρι τώρα έργο της ομάδας, αλλά και για το εάν ο Δήμος έχει “εκμεταλλευτεί” τις γνώσεις και τη διάθεση προσφοράς εκείνων όσων έχουν δηλώσει εθελοντές.

Αφοριστικός και ετοιμοπόλεμος εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο κ. Κομνηνός Στρογγύλης, ο οποίος δε δίστασε να χαρακτηρίσει “σκορποχώρι” την οικονομική διαχείριση από πλευράς του δήμου, αποδίδοντάς σε αυτόν ευθύνες για αποσπασματικές προχειρότητες και προσχήματα, με τα οποία κατασπαταλώνται δημόσια χρήματα. “Δεν μπορούμε να πετάμε χρήματα από δω και από κει, αλλά να είμαστε επιφυλακτικοί και μην προκαλούμε το δημόσιο αίσθημα, όταν ο λαός υποφέρει”, επεσήμανε.

Σύντομη αναδρομή στην προ διετών δημιουργία εθελοντικού δικτύου για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Σύρου, σε συνεργασία με το Forum 20.21, έκανε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Μιχάλης Ζουλουφός, κάνοντας λόγο για μία αξιόλογη πρωτοβουλία, η οποία σταδιακά “ξεφούσκωσε”. “Από τους 70 εθελοντές, σήμερα έχουν μείνει περίπου 40” διευκρίνισε. Στη συνέχεια, σημείωσε πως “κατά καιρούς κοινοποιούνται δελτία τύπου εθελοντών-υποστηρικτών της προσπάθειας, που είτε βρίσκονται στην Αθήνα, είτε υποκρύπτουν κάποια άλλα συμφέροντα”. Ως εκ τούτου, έκρινε πως για λόγους ηθικής τάξης, ο δήμος θα έπρεπε να αξιοποιήσει όλες του τις δυνάμεις, παρά να αναθέτει επί πληρωμή υπηρεσίες σε ανθρώπους, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν δηλώσει εθελοντές.

Μ. Καζαντζάκη: “Δεν χωρούν ερασιτεχνισμοί”

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Καζαντζάκη εξέφρασε την άποψη ότι το “όνειρο” της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας απαιτεί επαγγελματική προσέγγιση και όχι ερασιτεχνισμούς. “Η οργάνωση αυτής της διαδικασίας θα ανατεθεί σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι επαγγελματίες, οι οποίοι διαθέτουν τις γνώσεις και τις απαραίτητες επαφές για να διαφημίσουν τη Σύρο σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς κόστος” υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας “άτοπους” τους ισχυρισμούς περί “αμειβομένων εθελοντών”. Καταλήγοντας, τόνισε πως παρά τον -αδιαμφισβήτητα- σημαντικό ρόλο των εθελοντών, τόσο η τουριστική προβολή της Σύρου, όσο και η αξιοποίηση της υποψηφιότητας προς όφελος του νησιού, θα πρέπει να γίνει υπεύθυνα και σοβαρά.

Στο “κόκκινο” οι αντίστοιχες πιστώσεις έτερων διεκδικητών

Τα οικονομικά μεγέθη αντίστοιχων αναθέσεων σε άλλες πόλεις της Ελλάδας οι οποίες διεκδικούν μία υποψηφιότητα, παρουσίασε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος του Forum20.21 και μέλος της ομάδας εργασίας, Μιχάλης Αλτουβάς, σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να σχηματίζονται λανθασμένες εντυπώσεις. Όπως εξήγησε, η διεκδίκηση μιας υποψηφιότητας είναι μία ανταγωνιστική διαδικασία η οποία προϋποθέτει σωστή οργάνωση και συντονισμένες προσπάθειες. Στη συνέχεια, τόνισε πως το ποσό των 55.000 ευρώ που έχει προϋπολογιστεί από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι κατά πολύ μικρότερο από αντίστοιχες πιστώσεις σε έτερους δήμους, όπως ο Δήμος Τρίπολης (300.000 ευρώ) και ο Δήμος Καλαμάτας (24.000 ευρώ για το Γραφείο Τύπου, 63.000 ευρώ για τις δεκάμηνες υπηρεσίες του εκτελεστικού διευθυντή”. Πρόσθεσε επίσης, ότι η αμοιβή του καλλιτεχνικού διευθυντή στον Δήμο Καλαμάτας ανέρχεται στις 76.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση της Σύρουν δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ. “Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν πόλεις που μπορούν να δαπανήσουν 250.000 και 300.000 ευρώ, ενώ εμείς, λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου, καταβάλλουμε 55.000 ευρώ και προσωπική εργασία”, κατέληξε.

Μ. Ζουλουφός: “Είναι ζήτημα ηθικής τάξης”

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ο κ. Ζουλουφός δήλωσε υπέρ της καλύτερης ανταγωνιστικής προσπάθειας της Σύρου να διεκδικήσει θέση στο όνειρο και το έπαθλο, διευκρινίζοντας ότι ουδέποτε μίλησε για ερασιτεχνισμούς και φθήνιες. “Το ερώτημά μου είναι αποκλειστικά ηθικό. Χωρίς να είναι μομφή προς την ομάδα, η οποία διοργανώνει το πιο επιτυχημένο φεστιβάλ της Σύρου, το aniμα, δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό να αμείβουμε με 10.000 ευρώ κάποιον ο οποίος εμφανίζεται αρχικά ως εθελοντής και συνοδοιπόρος στην πορείας μας προς αυτό το όνειρο. Είναι απλά ζήτημα ηθικής τάξης”, υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι από τη συζήτηση του θέματος, απείχε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θάνος Φώσκολος, λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας.