Ανακοίνωση της παράταξης "Σύρος-Ένα Βήμα Μπροστά" του Α. Γιαλόγλου σχετικά με το portal του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

«Η δημοτική αρχή ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη στο θέμα της διαδικτυακής τουριστικής προβολής»

Αιχμές σε βάρος του δημάρχου, κ  Γιώργου Μαραγκού, αλλά και της δημοτικής πλειοψηφίας εν γένει, αναφορικά με το ζήτημα της διαδικτυακής τουριστικής προβολής μέσω του portal του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, περιέχει η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Σύρος-Ένα Βήμα Μπροστά", με επικεφαλής τον κ. Ανδρέα Γιαλόγλου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή την αδυναμία της δημοτικής αρχής να δώσει επαρκείς εξηγήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για την παράταση της σύμβασης αναβάθμισης της ιστοσελίδας τουριστικής προβολής, η δημοτική μας παράταξη οφείλει να κάνει γνωστές στους πολίτες όσο και σε κάθε αρμόδια αρχή τις σημαντικές ενδείξεις κατάτμησης που προκύπτουν για το συγκεκριμένο έργο. Επανερχόμαστε στο συγκεκριμένο θέμα για μία ακόμη φορά καθώς έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι συνέτεινε καθοριστικά στην παραίτηση του μέχρι χθες αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Θάνου Φώσκολου (για τον οποίο έχουμε να δηλώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κατέβαλε φιλότιμες και ειλικρινείς προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί σε ένα πλήθος αρμοδιοτήτων χωρίς να του παρέχεται η απαιτούμενη στήριξη από τη Δημοτική Αρχή). 

Η σύμβαση για την αναβάθμιση της ιστοσελίδας τουριστικής προβολής εκτελείται κατά παρέκκλιση της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, που προέβλεπε την δημιουργία νέας διαδικτυακής πύλης ως κεντρικό εργαλείο προβολής και προώθησης του νησιού, συνολικού κόστους έως 60.000 €. Αντί λοιπόν να προκηρυχθεί και να υλοποιηθεί ως ένα ενιαίο έργο, κατατμήθηκε σε τρία τμήματα: (α) δημιουργία ιστοσελίδας (β) δημιουργία περιεχομένου που αφορά κείμενο και εικόνες και (γ) δημιουργία video. Στόχος αυτής της κατάτμησης (κατά την άποψή μας) ήταν να ακολουθηθούν διαδικασίες απευθείας ανάθεσης κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας.

Έτσι:

-  Οι δύο εταιρείες στις οποίες έγιναν οι πρώτες δύο (εκ των τριών) απευθείας αναθέσεις σχετίζονται εμφανώς, καθώς διαθέτουν παρεμφερή επωνυμία - διακριτικό τίτλο, κοινή έδρα ενώ στις δύο συμβάσεις έχουν δοθεί κοινά στοιχεία επικοινωνίας όπως διεύθυνση, τηλέφωνο, φαξ και e-mail!

-  Η σύμβαση δημιουργίας διαδικτυακής πύλης και εκείνη της δημιουργίας περιεχομένου για αυτήν, είναι σχετιζόμενες και συμπληρωματικές η μία της άλλης. Μάλιστα, για να ολοκληρωθεί η πρώτη, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τόσο η δεύτερη όσο και η τρίτη, που βρίσκεται σε φάση ανάθεσης. Το ίδιο εξάλλου δέχονται στις εισηγήσεις τους, τόσο αρμόδιος αντιδήμαρχος που αναφέρει ότι «πρέπει άμεσα να συμβασιοποιήσει ο Δήμος την παραγωγή του περιεχομένου της τουριστικής του ιστοσελίδας», όσο και η υπηρεσία του Δήμου που επισημαίνει ότι το περιεχόμενο πρέπει να ακολουθεί τη δομή του Portal, καθώς είναι κομβικής σημασίας.

-  Στις τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν τον ανάδοχο που θα παραδώσει το περιεχόμενο καθορίζονται ενέργειες σχετικές με την ανάπτυξη της ιστοσελίδας: ο ανάδοχος θα πρέπει μεταξύ άλλων να εισάγει τα κείμενα στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) της ιστοσελίδας, να αναπτύξει το περιβάλλον χρήστη στη νέα γλώσσα (Front end) και να παραμετροποιήσει το CMS για επιπλέον γλώσσα και ανάπτυξη στο Portal –όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς τα θέματα κατασκευής και ανάπτυξης μιας ιστοσελίδας, αντιλαμβάνονται αμέσως ότι ουσιαστικά οι δύο εργασίες επηρεάζουν άμεσα η μία την άλλη.

-  Οι αναθέσεις έγιναν την αμέσως επόμενη ή και την ίδια ημέρα με την υποβολή προσφοράς από τις δύο εταιρείες. Η άμεση αποδοχή της προσφοράς και ο συντονισμός των ενεργειών σε σύντομο χρονικό διάστημα των συνολικά 17 ημερολογιακών ημερών στο διάστημα των οποίων μεσολαβούσαν 6 αργίες απαιτεί γνώση εκ των προτέρων των απαιτήσεων του παρόχου. Η ταυτόχρονη διαδικασία έναρξης και υλοποίησης των δύο συμβάσεων αποτελεί μία ακόμη ένδειξη κατάτμησης.

-  Οι δύο συμβάσεις έχουν σύμφωνα με την ανάρτηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ καθώς και στο μητρώο δημοσίων συμβάσεων κοινό CPV. Το CPV αποτελεί τη κωδικοποίηση που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την οποία ορίζεται το αντικείμενο της σύμβασης και το οποίο χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί ένα σύστημα ενιαίας ταξινόμησης για δημόσιους διαγωνισμούς από τις αναθέτουσες αρχές.

-  Οι συμβάσεις αναβάθμισης της ιστοσελίδας και του περιεχομένου εξελίσσονται παράλληλα και η κάθε μία απαιτεί ολοκλήρωση στοιχείων της άλλης προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Παρά τα εμφανή προβλήματα νομιμότητας, η δημοτική αρχή προώθησε προς πληρωμή στις 9/4/2014 σχετικό ένταλμα για την εξόφληση της σύμβασης που αφορά τη δημιουργία περιεχομένου ψηφιακής προβολής. Ωστόσο, ενέργειες που εμπεριέχονται στο συμβατικό αντικείμενο της συγκεκριμένης σύμβασης δεν μπορούν να ολοκληρωθούν αν δεν είναι έτοιμη η ίδια ιστοσελίδα για την οποία η δημοτική πλειοψηφία ψήφισε παράταση της παράδοσής της επειδή δεν ήταν εγκαίρως έτοιμη.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι μέσω των μεθοδεύσεων που ακολουθήθηκαν, η πληρωμή των αναφερόμενων συμβάσεων ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα και ο Δήμος μας να εκτεθεί σε νομικές διαμάχες.

Ο κ. Μαραγκός οφείλει να αναλάβει δημόσια τις ευθύνες του για τους παραπάνω χειρισμούς που θέτουν σε κίνδυνο την τουριστική προβολή του νησιού μας και εκθέτουν όλους όσοι εμπλέκονται στην υλοποίησή τους. Πρέπει όλοι να καταλάβουν –Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι- ότι ο Δήμος οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της νομιμότητας, η δε σιωπή όσων υπερψηφίζουν ή υλοποιούν τα παραπάνω, δεν είναι πάντα χρυσός…»