Οι θέσεις της Κίνησης Πολιτών Σύρου για την εκμίσθωση της Βαρβαρούσας
- Τετάρτη, 20 Μαΐου, 2015 - 13:02
Τις θέσεις της στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για την εκμίσθωση της παραλίας της Βαρβαρούσας, καθώς και ένα επίκαιρο κείμενο του Γ. Γραμματικάκη, που δόθηκε στις χθεσινές πανελλαδικές εξετάσεις στα ΕΠΑΛ παρουσιάζει η Κίνηση Πολιτών Σύρου.
Όπως υπογραμμίζει, το συγκεκριμένο συνοψίζει και σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο τις στάσεις, τις πολιτικές και τις νοοτροπίες που εκφράστηκαν και συγκρούστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Από τις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ:
"[...] Φαίνεται, όμως, ότι τον τόπο μας δεν τον αγαπούμε, αν και υμνούμε τις ομορφιές του και τονίζουμε τις πολλές του χάρες. Μας αρέσουν «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα», ενώ η αλήθεια είναι άλλη και πληγώνει. Τον τόπο μας τον θεωρούμε στρέμματα προς εκμετάλλευση, δάση προς οικοπεδοποίηση, ακρογιαλιές για ιδιωτικό όφελος.[...]
Υπάρχει μια σημαντική αλλοίωση του ελληνικού περιβάλλοντος, που συντελείται σιωπηλά, ύπουλα. Μόνος στόχος η τουριστική ανάπτυξη, που σαν επιδημία απαξιώνει τις ωραίες γωνιές της πατρίδας και εξουθενώνει τοπία και ανθρώπους.
Βασική αιτία του φαινομένου υπήρξε η αλόγιστη επιδίωξη του αριθμού των τουριστών, σε βάρος της ποιότητάς τους. Έτσι, μοναδικά τοπία ενταφιάζονται στο μπετόν και παραδίδονται στην ευτέλεια και το κέρδος. Όσο για τους τουρίστες», λίγοι ενδιαφέρονται για την ελληνική ιδιαιτερότητα. Είναι μάζες μετακινούμενες, που ψάχνουν τον πλαστικό ήλιο και τη φτήνια, ενώ προσθέτουν το δικό τους άχρωμο βλέμμα στις ήδη άχρωμες τουριστικές περιοχές.
[...] Οι ευθύνες για την τουριστική υποβάθμιση της χώρας μπορούν να αποδοθούν στην πολιτική εξουσία, σε συμφέροντα μεγάλα και μικρότερα, αλλά και σε όλους εμάς, παθητικούς αποδέκτες της κατάστασης.
[...] Υπάρχουν, όμως, και οι άλλοι, όσοι με επιμονή και αγάπη δίδουν συχνά άνισες μάχες για να κατακτήσουν μια σπιθαμή μνήμης, ένα μέτρο αξιοπρέπειας του τόπου: περιβαλλοντικές οργανώσεις και σωματεία πολιτιστικά, πολίτες μοναχικοί και εκπρόσωποι περιοχών που καταστρέφονται, διανοούμενοι, αλλά και δημόσιοι λειτουργοί, απλοί άνθρωποι, αλλά και ονόματα με κύρος. Όποια και αν είναι, όμως, η ταυτότητά τους, το γεγονός είναι ότι αυτοί πληθύνονται. Υπάρχει, λοιπόν, μια μικρή ελπίδα ότι ίσως κυριαρχήσουν κάποτε και επιδιώξουν την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης."
Γιώργος Γραμματικάκης, «Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής», σελ. 187-193, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2013. (Διασκευή)
Ολόκληρη η Εισήγηση του Παύλου Χρυσαφίδη.
Καταρχάς κα Πρόεδρε δεν μας έχετε ενημερώσει για τις υπογραφές και τα ψηφίσματα όπως ισχυριστήκατε πριν.
Επί του θέματος τώρα, χαιρόμαστε που το αίτημα των πολιτών για ανάκληση της απόφασης του Δ.Σ. που αφορά στην εκμίσθωση τμήματος της παραλίας της Βαρβαρούσας, έρχεται στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ως 1ο θέμα. Ελπίζουμε ότι ο Δήμαρχος θα αποδείξει στην πράξη την δήλωσή του ότι η δημοτική αρχή "σέβεται και θα εξετάσει τις απόψεις των αντιδρώντων".
Ως δημοτική παράταξη, κατηγορηθήκαμε -μεταξύ άλλων- από την δημοτική αρχή ότι "της χρεώσαμε ανυπόστατες παρατυπίες και παρανομίες" και "δήθεν αδιαφανείς ενέργειες". Θα θέλαμε μία απάντηση αλλά και μία εξήγηση γιατί δεν ζητήθηκε γνωμοδότηση επί του θέματος πριν από την συζήτηση στη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου. Γιατί ζητήθηκε επαναγνωμοδότηση επί της ήδη εκδοθείσας από τον κ. Δεμέστιχα και μάλιστα την νέα την υπογράφει ο έτερος των νομικών συμβούλων ο κ. Βιτάλης.
Θα θέλαμε επίσης να μας απαντήσει, γιατί, στη συνέχεια, αρθρογραφώντας, απέκρυψε και πάλι -τεχνηέντως κατά τη γνώμη μας- την εν λόγω γνωμοδότηση, ενώ αναφέρθηκε μόνο στην μεταγενέστερη γνωμοδότηση, αυτή της 6ης Μαΐου, αυτή δηλαδή που η δημοτική αρχή επέλεξε να προσκομίσει και στη σημερινή συνεδρίαση.
Γιατί για το ίδιο θέμα απαιτήθηκαν δύο γνωμοδοτήσεις; Μήπως η δημοτική αρχή ακολουθεί τη ρήση "αν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει τόσο το χειρότερο γι΄ αυτήν";
Γιατί χρειάστηκε και δεύτερη γνωμοδότηση; Και μάλιστα μετά την αντίδραση που υπήρξε. Για να νομιμοποιήσει μια απόφαση που ελήφθη χωρίς γνωμοδότηση; Για να άρει την προηγούμενη γνωμοδότηση;
Μήπως επειδή η πρώτη ρητά ανέφερε ότι "η δημοπράτηση χώρων στην Βαρβαρούσα δεν είναι επιτρεπτή καθόσον η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως NATURA κλπ... ", καταλήγοντας ότι "δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε σκόπιμο να δημοπρατηθούν χώροι στην παραλία της περιοχής Βαρβαρούσα".
Η ρητή αυτή άποψη φαίνεται να αίρεται στην 2η γνωμοδότηση, όπου το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης, εμφανίζει ως νομότυπη την απόφαση, ενώ προβαίνοντας σε υποκειμενικές κρίσεις, αποφαίνεται -ως μη όφειλε- ότι η συγκεκριμένη μίσθωση "σαφώς συνεπάγεται ήπιας και άρα επιτρεπτής μορφής όχλησης ... "και καταδήλως δεν συνεπάγεται σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον".
Τι άλλαξε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης γνωμοδότησης; Να περιμένουμε και τρίτη;
Για να μην μπούμε στις υπόλοιπες προϋποθέσεις που θέτει η 2η γνωμοδότηση, οι οποίες στην πράξη αποκλείουν τη δυνατότητα υλοποίησης αυτής της εκμίσθωσης (διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των λουομένων, δυνατότητα άμεσης πρόσβασης των αναγκαίων μέσων, προσκόμιση επιστημονικής περιβαλλοντικής μελέτης από τους επίδοξους εκμισθωτές).
Θα σταθούμε όμως στο ζήτημα που αναφέρει η γνωμοδότηση που σήμερα μας προσκομίζετε, ότι "θα πρέπει να σταθμιστεί ποιο από τα δύο συγκρουόμενα στοιχεία υπερτερεί, η αρχή προστασίας του περιβάλλοντος ή η οικονομική ανάπτυξη του τόπου".
Στο σημείο αυτό, αναρωτιόμαστε εάν η δημοτική αρχή θεωρεί, πιστεύει πραγματικά ότι αυτό που προκρίνει "για το καλό του τόπου", για την οικονομική ανάπτυξη όπως την φαντάζεται, την εκμετάλλευση δηλαδή ενός παρθένου τόπου, θα οδηγήσει όντως σε ανάπτυξη.
Όταν στην παρουσίαση του Τουριστικού Πλάνου, μιλούσατε για εναλλακτικό τουρισμό, αυτό είχατε στο μυαλό σας; Ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνες παντού; Σε ποιο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για τη Σύρο, εντάσσεται αυτό; Πόσα περισσότερα θα είναι τα έσοδα του Δήμου; Πόσους περισσότερους επισκέπτες θα προσελκύσει μια τέτοια "αξιοποίηση";
Για να μην μακρηγορούμε, οι θέσεις μας και οι απόψεις μας είναι γνωστές και τώρα και προεκλογικά. Η προστασία του δημόσιου χώρου, η προστασία του περιβάλλοντος, όχι ως εμμονή, αλλά ως ο μόνος τρόπος διασφάλισης μιας πραγματικά αειφόρας προοπτικής ανάπτυξης -και όχι πρόσκαιρης "αρπαχτής" (μας συγχωρείτε για τον όρο...)- για τώρα, για το άμεσο μέλλον, για τα παιδιά των παιδιών μας.
Κλείνοντας, με βάση τα παραπάνω, ζητούμε την ανάκληση της απόφασης του Δ.Σ. για την παραλία της Βαρβαρούσας, και με την αφορμή αυτή, ζητάμε και την ανάκληση της απόφασης για εκμίσθωση τμήματος της παραλίας της Αμπέλας. Δεδομένης της πολύ μικρής έκτασης της συγκεκριμένης παραλίας, εφόσον τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες, ο χώρος που θα απομείνει για ελεύθερη πρόσβαση θα είναι ανεπίτρεπτα λίγος.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Καταρχάς θα ήθελα να καταδικάσω σαν πολίτης αυτού του νησιού αλλά και ως αιρετός, όσα ακούστηκαν σ΄ αυτή την αίθουσα περί «ξένων», περί «ήρθατε από αλλού» ή «δεν είσαστε συριανοί» και άλλες τέτοιες απαράδεκτες ανοησίες. Αυτά καλό είναι να τα ξεχάσουν όσοι τα υποστηρίζουν αλλά και όσοι τα υποθάλπουν.
Επί του θέματος Βαρβαρούσα τώρα… Ακούστηκαν τόσα που έχουν συμβεί..τόσα για όσα ήδη έχουν καταστραφεί, τα περισσότερα δυστυχώς από την μη επαρκή κινητοποίηση του κόσμου.
Άραγε τι μας ενδιαφέρουν τα λάθη του παρελθόντος σε διάφορες περιπτώσεις κακοποίησης της NATURA; Δηλαδή ένα λάθος δικαιολογεί ένα άλλο λάθος;
Εδώ θέλουμε να σώσουμε, τι να σώσουμε δηλαδή… να περισώσουμε είναι η σωστή λέξη, ό,τι έχει απομείνει, για να το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.
Πρέπει να προστατέψουμε όμως και τους επίδοξους επενδυτές με την μη μίσθωση περιοχής NATURA και όχι να τους βάλουμε σε περιπέτειες. Αυτό υπονοεί εντέχνως η ζητηθείσα 2η γνωμοδότηση του κ. Βιτάλη, αν δεν το έχετε καταλάβει….
Και ας δεχτούμε ότι υπερτερεί η τακτική των παραχωρήσεων, σύμφωνα και με τη ρότα που έχει αποφασίσει να πάρει η δημοτική αρχή όπως διαφαίνεται από τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας, έχουμε άραγε την δυνατότητα σαν Δήμος να αναλάβουμε την υποχρέωση που θέτει ο Νόμος «για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, την τοποθέτηση καλαίσθητων δοχείων απορριμμάτων και γενικά για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου»; Έχουμε την δυνατότητα σαν Δήμος να ελέγχουμε τη νομιμότητα της χρήσης του μισθίου;
Βάζουμε θαλάσσια σπορ σε περιοχή δύσβατη και που θα είναι 10 φορές πιο δύσκολη η ιατρική βοήθεια;
Ο κ. Μάριος Βουτσίνος μαζί με την απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική εισήγησή του είπε και μία αλήθεια. Και αυτή είναι ότι γνωρίζει, άρα γνωρίζετε τον επίδοξο επενδυτή και το επιχειρηματικό του πλάνο. Τον καλούμε λοιπόν να τον αποκαλύψει μαζί και το πλάνο του.
Τέλος, μετά τις “καταγγελίες” του κ. Δημάρχου, θα ζητούσα από το Λιμενικό Ταμείο, τον Δήμο ή όποιον άλλον είναι αρμόδιος και έχει την υποχρέωση, να φροντίζει τις Βόρειες παραλίες, που τείνουν ή έχουν «γκετοποιηθεί» όπως αδόκιμα υποστήριξε ο Δήμαρχος και σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με την φρασεολογία αυτή.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κατά των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας
31 Οκτ. 2017 - 6:19 - Ονοματοθεσία κεντρικής οδού της Ερμούπολης σε οδό "Γρηγόρη Αυξεντίου"
7 Αυγ. 2017 - 11:16 - Ερωτηματικά για προωθητική ενέργεια ασφαλιστικής εταιρείας στα σχολεία της Σύρου
7 Μαρ. 2017 - 13:09 - H "Κίνηση Πολιτών Σύρου" για την αύξηση των δημοτικών τελών
21 Δεκ. 2015 - 12:50 - Κίνηση Πολιτών Σύρου: "Την Κυριακή 5 Ιουλίου ψηφίζουμε ΟΧΙ/Δεν εγκρίνουμε"
2 Ιουλ. 2015 - 16:38