Κανονικά θα λειτουργήσει το σύνολο των τμημάτων των δημοτικών σταθμών που φοιτούν βρέφη και νήπια στη Σύρο, σύμφωνα με τον Αλέξη Αθανασίου

Διαψεύδει τις φήμες περί κλεισίματος

Ομαλά θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα τμήματα των παιδικών σταθμών και του βρεφονηπιακού σταθμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης την προσεχή σχολική χρονιά, όπως επιβεβαιώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τη φημολογία των ημερών που ήθελε κάποιο εξ αυτών να βάζει λουκέτο.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν ήδη από χθες με τη Δημοτική Αρχή να έχει γνωστοποιήσει το σύνολο των απαραίτητων πληροφοριών για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων γονέων, ώστε με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα αρμόδια γραφεία, με σκοπό να προχωρήσει η αξιολόγηση και να επιλεγούν τα βρέφη και τα νήπια για την περίοδο 2015-2016.

Βρίσκουν στέγη και νήπια και βρέφη

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας ήθελε να έχει τεθεί επί τάπητος το σενάριο παύσης λειτουργίας τμήματος του βρεφικού σταθμού (γεγονός που αποτέλεσε τη “σπίθα” της φημολογίας που είδε εν τέλει το φως της δημοσιότητας), με σκοπό την αξιοποίηση του παιδαγωγικού προσωπικού για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού νηπίων, ωστόσο, φαίνεται πως άμεσα εγκαταλείφθηκε αυτή η προοπτική, με στόχο να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες οικογενειών που έχουν βρέφη. Αξίζει να διευκρινισθεί, πως σύμφωνα με όσα επιβάλλει η νομοθεσία για μικρότερο αριθμό βρεφών, καθώς χρειάζονται αυξημένη φροντίδα κρίνεται απαραίτητη η απασχόληση μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, ο κ. Αθανασίου δήλωσε χαρακτηριστικά πως, “συνεχίζουν κανονικά όλα τα τμήματα όπως ακριβώς λειτούργησαν από πέρυσι έως και σήμερα”, στα οποία φοιτούν περί τα 128 παιδιά συνολικά. Εξήγησε δε, πως, η Δημοτική Αρχή θα εξετάσει με προσοχή τις αιτήσεις των γονέων, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά και την αξιολόγηση των αιτήσεων που θα υποβάλλουν γονείς, στο Πρόγραμμα “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής” που αφορά στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της φοίτησης των μικρών παιδιών στους σταθμούς.

Την τρέχουσα σχολική χρονιά, αξίζει να αναφερθεί πως ο αριθμός των επιδοτούμενων μητέρων ανήλθε σε 35 για τις αντίστοιχες δομές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με το σύνολο των παιδιών να έχουν απορροφηθεί στα τμήματα.

Ενέργειες και για τον παιδικό σταθμό του Βήσσα

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των γονέων μέσω της ΕΕΤΑΑ, ο κ. Αθανασίου αναμένεται να πραγματοποιήσει και σχετική συνάντηση σήμερα με τους αρμοδίους, καθώς θα βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή τη συμμετοχή του στο προγραμματισμένο ραντεβού του Υπουργείου Υγείας για το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Στο πλαίσιο της μέριμνας για το σύνολο των τμημάτων των παιδικών και βρεφικών σταθμών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αναφέρθηκε επιγραμματικά και στον παιδικό σταθμό του Βήσσα. Μετά από μία επεισοδιακή χρονιά εξαιτίας των συνεχών αλλαγών των παιδαγωγών λόγω των προβλημάτων σε επίπεδο συμβάσεων του παλαιού προσωπικού, η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του για τη νέα σχολική χρονιά και αναμένει τη χρηματοδότησή του, ώστε να μπορέσει να προβεί στην προκήρυξη των τριών θέσεων που αφορούν στο προσωπικό.

“Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να εξυπηρετηθούν οι γονείς στο πλαίσιο της νομιμότητας” δήλωσε παρακάτω ο κ. Αθανασίου μετά από σχετική ερώτηση, καταλήγοντας πως, πέραν των θεμάτων λειτουργίας, η Δημοτική Αρχή θα προβεί σε συντηρήσεις των κτιρίων τον Αύγουστο, οπότε και οι εν λόγω δομές θα παραμείνουν κλειστές, ενώ και η διαδικασία για την τροφοδοσία εξελίσσεται ομαλά.

“Άνοιξε” η διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Όσον αφορά στην υποβολή αιτήσεων για τις εγγραφές και τις επανεγγραφές βρεφών και νηπίων, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ενημερώνει σχετικά για το σχολικό έτος 2015-2016, ότι χθες ξεκίνησε η διαδικασία για παιδιά που έχουν γεννηθεί από 01/01/2012 έως την 01/03/2014.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, “Οι αιτήσεις θα κατατίθενται από Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 έως Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 κατά τις ώρες 10:00 με 12:00, στο κτήριο του Παιδικού Σταθμού επί της οδού Κ. Μαρούλη 4 στην Ερμούπολη (πρώην ΠΙΚΠΑ). Υπεύθυνη για την παραλαβή των αιτήσεων ορίζεται η κα Μπούρικα Σωτηρία, τηλ: 22810 82459 ή 22810 85777 (εσωτ. 2)”.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν ως εξής: Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση γονέων παιδιού (διατίθεται από τον Φορέα). Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού (δεν απαιτείται στις επανεγγραφές). Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη ότι οι γονείς εργάζονται, με προσδιορισμό του ύψους των μηνιαίων αποδοχών τους και κατάσταση ενσήμων ασφαλιστικού φορέα, προκειμένου για γονείς υπαλλήλους ιδιωτικού τομέα ή βεβαίωση εγγραφής σε μητρώο, προκειμένου για γονείς ελευθέρους επαγγελματίες ή αγρότες. Για γονείς υπαλλήλους δημοσίου τομέα απαιτείται μόνο απόδειξη πληρωμής αποδοχών προηγούμενου μηνός. Όταν οι γονείς είναι άνεργοι, επισυνάπτεται η κάρτα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. σε φωτοτυπία και βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Για γονείς απασχολούμενους σε οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς ατομική ασφάλεια, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ωραρίου εργασίας και των καθηκόντων στην επιχείρηση. Βεβαίωση γιατρού για την καλή σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία του παιδιού. Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου υγείας του παιδιού με τα εμβόλια και με πρόσφατα αποτελέσματα φυματινοαντίδρασης. Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος (αν δεν υπάρχει προσκομίζεται εκκαθαριστικό προηγούμενου οικονομικού έτους). Για εγγραφή παιδιού αλλοδαπών γονέων εκτός των προηγούμενων δικαιολογητικών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Ειδικές περιπτώσεις

Όσον αφορά στα συμπληρωματικά δικαιολογητικά για τις ειδικές περιπτώσεις, η Δημοτική Αρχή ενημερώνει ότι απαιτούνται: Σχετική ληξιαρχική πράξη του αποβιώσαντος γονέα, εάν το παιδί είναι ορφανό. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της μητέρας, εάν πρόκειται για άγαμους γονείς. Βεβαίωση από την Γραμματεία της Σχολής τελευταίου εξαμήνου, εάν οι γονείς είναι φοιτητές ή σπουδαστές. Βεβαίωση από τον στρατό, εάν ο γονέας είναι στρατιώτης. Άδεια διαμονής (έστω προγενέστερη, με βεβαίωση ανανέωσης από τον οικείο Δήμο), σε περίπτωση που οι γονείς είναι αλλοδαποί. Οικεία βεβαίωση Ασφαλιστικού φορέα ή πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, εάν πρόκειται για άτομο χρονίως πάσχον στην οικογένεια. Εάν οι γονείς είναι διαζευγμένοι ή σε διάσταση, βεβαίωση επιμέλειας ή υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα που έχει αναλάβει την φροντίδα του παιδιού. Σημειώνεται πως, οποιαδήποτε μεταβολή της οικονομικής ή οικογενειακής κατάστασης της οικογένειας του παιδιού, πρέπει να δηλώνεται έγκαιρα στον Παιδικό Σταθμό.