Η έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και η διενέργεια διαγωνισμού για παροχή υπηρεσιών φύλαξης του λιμένα, ανάμεσα στα θέματα της συνεδρίασης του ΔΛΤ Σύρου

Δείγματα φιλοξενίας και μεγαλύτερη ασφάλεια

Συνεδρίασε χτες, Τετάρτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, για πρώτη φορά, μάλιστα, με την εφαρμογή του συστήματος τηλεδιάσκεψης, για τα μέλη από τα νησιά της Κύθνου και της Σερίφου.

Με 34 θέματα ημερησίας διάταξης, συνεδρίασε στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, τα περισσότερα εκ των οποίων, αφορούσαν σε αιτήματα επιχειρηματιών για παραχώρηση παραλιακών χώρων, για όλα τα νησιά που υπάγονται στο φορέα, όπως επίσης και σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στα σημαντικότερα θέματα, τα οποία απασχόλησαν τη συνεδρίαση, βρέθηκαν η έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για τους επισκέπτες της Σύρου, επισκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες σε διάφορα σημεία του νησιού, αλλά και η έγκριση δύο μελετών, για επισκευές στις χερσαίες ζώνες της Αζολίμνου και του λιμένα της Ερμούπολης.

Προβλεπόμενες επισκευές και βελτιώσεις

Στην 22η και 23η θέση των θεμάτων ημερησίας διατάξεως, βρίσκονταν η ανάθεση έργου, προκειμένου να επισκευαστεί η ράμπα ανέλκυσης σκαφών στην περιοχή της Φάμπρικας, όπως επίσης και η ανάθεση έργου βελτιωτικών επισκευών στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπου θα υπάρξουν επισκευές, σε όποιες φθορές έχουν εκδηλωθεί στο σημείο, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ενόψει τουριστικής σεζόν, αντίστοιχα.

Στη συνεδρίαση, εγκρίθηκε η μελέτη, η οποία αφορά σε επισκευές δύο τμημάτων της χερσαίας ζώνης στο χωριό της Αζολίμνου. Το ένα εξ αυτών, έχει θιχτεί σε σχετικό φωτορεπορτάζ της εφημερίδας και σχετίζεται με υπαναχώρηση του οδοστρώματος προς τη θάλασσα, σε σημείο του δρόμου, που οδηγεί στο μικρό λιμανάκι. Η συνεχής αποκόλληση τμημάτων του οδοστρώματος, ιδιαίτερα έπειτα από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικράτησαν κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, έχει προχωρήσει επικίνδυνα. Γι’ αυτό το λόγο, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης, για την επισκευή του, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος περεταίρω υποχώρησης, αλλά και πρόκλησης ατυχήματος.

Στην προαναφερθείσα μελέτη, εντάσσεται και η επισκευή ενός σπηλαιώματος, το οποίο έχει δημιουργηθεί σε τοιχίο, που βρίσκεται στην πλευρά της χερσαίας ζώνης της παραλίας, προς την πλευρά των επιχειρήσεων εστίασης και αποτελεί επίσης σημείο επικινδυνότητας.

Ακόμη μια μελέτη, εγκρίθηκε από το Δ.Σ., σχετικά με σποραδικές επισκευές και βελτιώσεις, για το λιμάνι της Ερμούπολης. Παρά το γεγονός, πως εδώ και μερικές εβδομάδες, ξεκίνησαν τα έργα για την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης, υπάρχει ανάγκη βελτίωσης σε αρκετά σημεία, κυρίως στην περιοχή, όπου δένουν τα πλοία.

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των έργων που εντάσσονται στη μελέτη, υπάρχει και αυτό της μετακίνησης μίας ή περισσότερων μπιντών (δέστρες). Δεδομένου, ότι για πρώτη χρονιά, καταπλέουν στο λιμάνι της Σύρου επιβατηγά πλοία μεγαλύτερων διαστάσεων, όπως το SUPERFAST XII, κρίθηκε αναγκαία η μετακίνηση κάποιων δεστρών, προκειμένου να «ταιριάζουν» στα μεγάλα πλοία και η πρυμνοδέτησή τους να πραγματοποιείται ομαλά, χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Επιπροσθέτως, η μελέτη περιλαμβάνει επισκευές σε σημεία της προβλήτας, όπου έχει παρατηρηθεί «σπάσιμο» του σκυροδέματος, ή άλλες επιδερμικές φθορές.

Εκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για τους επισκέπτες

Πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης, ήταν η έγκριση διάθεσης πίστωσης για εκτύπωση δημιουργικού ενημερωτικού φυλλαδίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, το οποίο θα διατίθεται στους επισκέπτες.

Πρόκειται για μια δράση του ΛΤΣ, στο πλαίσιο της καλής φιλοξενίας, που αφορά σε έκδοση μικρού, αρχικά, αριθμού φυλλαδίων, για πιλοτική εφαρμογή, τα οποία θα περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους τουρίστες, όσον αφορά στα σκάφη, στις λιμενικές διευκολύνσεις κ.α., για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Το μόνο που μένει να καθοριστεί, είναι ο τρόπος, με τον οποίο θα πραγματοποιείται η διάθεση του εν λόγω φυλλαδίου, καθώς ακόμη δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση γι’αυτό.

Στο αμέσως επόμενο θέμα, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης, σχετικά με την συντήρηση του ηλεκτροφωτιστικού δικτύου της Σύρου, η οποία πραγματοποιήθηκε το τρίμηνο διάστημα, από 31 Αυγούστου έως 3 Δεκεμβρίου του 2014.

Επιπλέον ασφάλεια στην προβλήτα κρουαζιεροπλοίων

Κατά τη συνεδρίαση, το Δ.Σ. έδωσε την έγκρισή του και για τη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού, σχετικά με την παροχή υπηρεσιών φύλαξης στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΣΑΛΕ) Ερμούπολης.

Δεδομένου, ότι η Σύρος έχει μπει στην αγορά της διεθνούς κρουαζιέρας, η φύλαξη των λιμενικών εγκαταστάσεων, απορρέει από τους υποχρεωτικούς κανονισμούς και συστάσεις, που έχει θεσπίσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός και οι οποίοι τεκμηριώνονται με τη διεθνή συνθήκη για την ασφάλεια ζωής στη θάλασσα (SOLAS) και τον Διεθνή Κώδικα για την Ασφάλεια των Πλοίων και των Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS), για την αποσόβηση, μεταξύ άλλων και της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων. Σημειώνεται δε, ότι χώρες, ή λιμένες, που δε συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη διεθνή ναυτιλία.

Παρουσιάστηκαν δύο ενδιαφερόμενοι, εκ των οποίων ο ένας κρίθηκε, ότι δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί και να επιλεγεί ο δεύτερος ενδιαφερόμενος πάροχος της υπηρεσίας, ο οποίος θα επιφορτιστεί με την 24ωρη φύλαξη του χώρου, που προορίζεται για την πλαγιοδέτηση των κρουαζιεροπλοίων.