Συμμετοχή του ΦΟΔΣΑ Σύρου στην 9η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ στη Χερσόνησο Κρήτης

Στόχος οι κοινωνίες μηδενικών αποβλήτων

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ και τον αντιδήμαρχο και μέλος του ΔΣ του Φορέα, Μάρκο Πρίντεζη και Αλέξη Αθανασίου αντίστοιχα, στην 9η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ, με θέμα “Διαχείριση Απορριμμάτων – Κυκλική Οικονομία, ΦΟΔΣΑ και Κοινωνίες Μηδενικών Αποβλήτων”, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο της Κρήτης το τριήμερο 18 - 20 Ιουνίου.

Πρόκειται για το ετήσιο ραντεβού των ΦΟΔΣΑ από όλη την Ελλάδα - με φόντο το σχέδιο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) -, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο, τον ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας, την Περιφέρειας Κρήτης, υπό την αιγίδα μάλιστα του ΥΠΑΠΕΝ (Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας), με τον υπουργό, Γιάννη Τσιρώνη να δίνει το “παρών”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών, συμμετείχαν πέραν των εκπροσώπων των ΦΟΔΣΑ από τους συμμετέχοντες του Δικτύου και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Αποβλήτων, Ευάγγελος Καπετάνιος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Σάββας Χιονίδης και πλήθος αιρετών, αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται εν γένει στο πεδίο της διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της Συνόδου, μίλησε στην εφημερίδα αναλυτικά ο κ. Πρίντεζης.

“Επιτακτική ανάγκη ο περιορισμός των αποβλήτων”

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ στη Σύρο, τόνισε πως το περιεχόμενο των ομιλιών και των εισηγήσεων κινήθηκε σε γενικό επίπεδο με ιδιαίτερες αναφορές στο θέμα της προώθησης της ανακύκλωσης, καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή το εθνικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων και το νέο πλαίσιο στο οποίο καλείται να κινηθεί κάθε Δήμος, αλλά και οι Περιφέρειες.
“Αρχικά οι εργασίες αφορούσαν στην εμπειρία και την καταγραφή της σημερινής κατάστασης, στις προοπτικές της ανακύκλωσης, καθώς επίσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση με το μεγάλο θέμα που λέγεται απόβλητα” σημείωσε ο κ. Πρίντεζης, εξηγώντας παρακάτω πως, “Προωθείται η ιδέα της μείωσης των απορριμάτων με διάφορα σύγχρονα συστήματα. Δυστυχώς όμως σε επίπεδο χώρας είμαστε πολύ πίσω. Είναι δύσκολες οι συνθήκες και σε οικονομικό επίπεδο. Πρέπει να περιοριστούν τα σκουπίδια και να αυξηθεί η ανακύκλωση, σε οποιαδήποτε μορφή και να προωθηθούν τα νέα συστήματα που επικρατούν στην ευρωπαϊκή κοινότητα”. Προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα σε αυτό το θέμα, ο ίδιος επεσήμανε πως, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η ενημέρωση αλλά και κατ΄ επέκταση η ανταπόκριση του κόσμου. “Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πανελλαδικά όπως αναφέρθηκε στη Σύνοδο είναι ότι ο κόσμος δεν έχει πλήρη και σαφή ενημέρωση. Ίσως, δεν έχουμε πεισθεί και οι ίδιοι ως Αρχές για το θέμα της σωστής διαχείρισης (οικιακά απόβλητα, ανακύκλωση πλαστικού κλπ) ώστε να μπορέσουμε να το μεταφέρουμε ως μήνυμα στον κόσμο και να υλοποιήσουμε τον στόχο μας”. Αν και σε επίπεδο νησιού, η Σύρος βαδίζει με αξιοσημείωτους ρυθμούς, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “αφού τα ποσοστά των άλλων σε ανακύκλωση αγγίζουν το 12% ενώ εμείς πλησιάζουμε το 30 – 35%”, ωστόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, η αλλαγή νοοτροπίας και η προώθηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, βάσει όσων επεσήμανε, “αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, που όμως πρέπει να το ξεκινήσουμε”.

“Δεν γίνεται περιβαλλοντική διαχείριση χωρίς χρήματα”

Εστιάζοντας αναλυτικά την αναφορά του στο θέμα της ανακύκλωσης, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, συμπλήρωσε πως, κατά τη διάρκεια της Συνόδου μεταφέρθηκε εμπειρία και από άλλα κράτη της Ευρώπης, στα οποία τα ποσοστά κυμαίνονται αρκετά υψηλότερα. “Το επιθυμητό για πολλά κράτη της Ευρώπης είναι το ποσοστό 90%. Εκεί όμως έχουν άλλα συστήματα διαχείρισης” δήλωσε παρακάτω, αναφέροντας παράλληλα, πως, υπήρξε ιδιαίτερη μνεία και σε χώρες όπως Γερμανία, αλλά και Σουηδία, Ιταλία. “Στόχος μας πρέπει να καταστεί αυτό που καλείται “κοινωνίες μηδενικών αποβλήτων”” επεσήμανε, στα λεγόμενα του οποίου, πρόσθεσε το μέλος του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, Αλέξης Αθανασίου, πως, “Πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει με το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς θέλει χρήματα. Δεν μπορεί κάποιος Δήμος να κάνει περιβαλλοντική διαχείριση χωρίς χρήματα”. Το κόστος δε, όπως τόνισαν και οι δύο αιρετοί είναι ένα βασικό ζήτημα, που πρέπει να επιβαρύνει όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται τον δημότη. “Χρειάζεται να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων. Κοινωνίες μηδενικών αποβλήτων” επανέλαβε ο κ. Αθανασίου, σημειώνοντας όμως, πως, το κράτος πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του, πως, “Στην Ελλάδα βέβαια δεν έχουμε ούτε την κουλτούρα, ούτε τις υποδομές”.

Προάσπιση του ΧΥΤΑ, όφελος στην κοινωνία

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων εδώ και χρόνια βαδίζει πολύ καλά σε επίπεδο προώθησης ανακύκλωσης, γεγονός που όπως τόνισε ο Μάρκος Πρίντεζης, “δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, αλλά να μας ωθεί σε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια”. Εκτιμώντας μάλιστα τις δυνατότητες των Συριανών και την αυξημένη ανταπόκριση των πολιτών της Σύρου γενικότερα, ανέφερε ότι, “θα ήταν καλό να στοχεύσουμε σε αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης κατά 10 μονάδες”.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, η μέριμνα για την προώθηση της ανακύκλωσης σχετίζεται με το θέμα επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ.

“Απασχολεί έντονα το κύτταρο και το μέλλον του. Αν κορεστεί μελλοντικά ο ΧΥΤΑ, πού θα βρούμε 1 ή 2 εκατ ευρώ όταν αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να επισκευάσουμε τα μηχανήματα που έχουμε. Καθημερινός στόχος μας λοιπόν είναι πώς να μην επιβαρύνουμε τη ζωή του α΄ κυττάρου. Εξετάζουμε όμως, πώς θα μπορούσαμε να φτιάξουμε την κατάσταση του β΄ κυττάρου” ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ταυτόχρονα, πως, “Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπρασίας κατασκευής του ΣΜΑΥ. Νομίζω ότι θα βοηθήσει πολύ στον τομέα της ανακύκλωσης η κατασκευή του”. Διευκρίνισε δε, πως, “Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας δεν πιστεύει σε αυτήν την ενέργεια. Εμείς πιστεύουμε όμως και ο χρόνος θα δείξει...”.

Κληθείς να απαντήσει και στην κριτική που κατά καιρούς δέχεται η Δημοτική Αρχή στο θέμα της ανακύκλωσης και συγκεκριμένα στο θέμα της κομποστοποίησης, που υπήρξε μείωση του αντίστοιχου κωδικού προμήθειας κομποστοποιητών, ο κ. Πρίντεζης απάντησε, “Εμείς ήδη παροτρύνουμε τους δημότες κι έχουμε ποσό αντίστοιχο στον προϋπολογισμό του ΦΟΔΣΑ, για προμήθεια κομποστοποιητών. Δεν εμποδίζουμε τη διαδικασία, αντίθετα συμβάλλουμε στην καλυτέρευση της ζωής των πολιτών. Πρέπει να γίνει σεβαστή η προσπάθεια, πως δεν δουλεύουμε για την τσέπη μας, αλλά για το καλό όλων μας και των παιδιών μας και κατ΄επέκταση για την επιμήκυνση λειτουργίας του κυττάρου”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, δεν παρέλειψε να αναφέρει επιγραμματικά, πως, ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει το κεντρικό κράτος είναι πώς θα λειτουργήσει ανταποδοτικά η προσπάθεια ανακύκλωσης στην οποία συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες, με παροχή ενδεχομένως κινήτρων, που θα ανακούφιζαν την έμμεση οικονομική επιβάρυνσή τους. “Ο κόσμος, δεν βλέπει τον καρπό αυτής της προσπάθειας. Πρέπει να υπάρξει όφελος για την κοινωνία” ανέφερε καταλήγοντας.

Ετικέτες: