Η ΚΕΔΕ προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση

Αίτημα ουσιαστικής επανασύστασης Δημοτικής Αστυνομίας

Αλ. Αθανασίου: “Τα αμιγώς κυκλοφοριακά θέματα αν δεν είναι ένστολοι, δεν μπορούν να τα ρυθμίσουν”

Δεν αποκλείεται η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας με ουσιαστικό τρόπο μετά από το σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προς τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση σε προχθεσινή συνάντηση που είχαν μέλη της, μαζί του, με φόντο την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων.

Η πρόσφατη απόφαση της νέας ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου, να δώσει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν από αρκετούς μήνες, προτού αποφασισθεί η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας με απόφαση παλαιότερης κυβέρνησης, φαίνεται να μην απέδωσε τους αναμενόμενους “καρπούς” με αποτέλεσμα, σήμερα, το συλλογικό όργανο των Δήμων να αιτείται νομοθετική ρύθμιση για την οριστική διευθέτηση του θέματος.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη τοποθετήθηκε στην εφημερίδα, ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, αρμόδιος για θέματα υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εκφράζοντας τη θέση, πως, μία απόφαση με συγκεκριμένο χαρακτήρα που θα “επέβαλλε” την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, θα ήτα χρήσιμη δεδομένων των αναγκών που καταγράφονται στην πόλη.

Σημειώνεται πως, πέραν του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη στη συνάντηση με τον κ. Πανούση συμμετείχαν και ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης, καθώς επίσης και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Απόστολος Κοιμήσης και Γιώργος Ιωακειμίδης, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Μαυρόπουλος.

Με νομοθετική ρύθμιση η πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΚΕΔΕ, “Σε ό,τι αφορά στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας τονίστηκε ότι η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η πρόβλεψη για εθελοντική επιστροφή δημοτικών αστυνομικών που είχαν μεταταχθεί στην ΕΛΑΣ και σε σωφρονιστικά καταστήματα στη Δημοτική Αστυνομία, περιόρισε σημαντικά τον αριθμό των δημοτικών αστυνομικών που επέστρεψαν στους Δήμους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις Δήμων, που αδυνατούν να προχωρήσουν στην επανασύσταση της υπηρεσίας, λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού”. Βάσει των ανωτέρω, διατυπώθηκε εκ νέου αίτημα από την πλευρά του κ. Πατούλη προς τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ώστε “να προωθηθεί με νομοθετική ρύθμιση η πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τόσο της Δημοτικής Αστυνομίας, όσο και των ίδιων των πόλεων, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”.

“Αυτό είχαμε υποστηρίξει εξ αρχής”

Παρά το γεγονός πως το θέμα της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έχει απασχολήσει το πρόσφατο χρονικό διάστημα έντονα, με τη Δημοτική Αρχή να καθιστά μάλιστα σαφές, πως, λόγω του προαιρετικού χαρακτήρα της απόφασης του αρμόδιου Υπουργείου, δεν ήταν εφικτή η επανασύσταση της υπηρεσίας, ωστόσο, ο κ. Αθανασίου κληθείς να τοποθετηθεί επί του νέου αιτήματος, υπενθύμισε πως, ο Δήμος θα ενισχυόταν από μία απόφαση υποχρεωτικού χαρακτήρα. “Αυτό είχαμε υποστηρίξει εξ αρχής. Η πρώτη απόφαση δεν αφορούσε σε επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας. Απόφαση μερικής επανασύστασης μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν. Έδωσαν τη δυνατότητα σε όσους δεν ήθελαν, να πουν “δε θέλω να επιστρέψω ως δημοτικός αστυνομικός”. Άρα, οι π. δημοτικοί αστυνομικοί είχαν κάθε δικαίωμα εκ του νόμου να αρνηθούν” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, συνέπεια αυτής της στάσης ήταν “Μεγάλοι ή και μεσαίοι Δήμοι όπως ο δικός μας, να μην προχωρήσουν στην επανασύσταση, καθώς δεν υπήρχε επάνδρωση”.

Υπενθύμισε δε, πως, στον Δήμο, επέστρεψαν μόνον οι δύο π. Δημοτικοί αστυνομικοί, συμπληρώνοντας παρακάτω, πως, “αν επέστρεφαν και οι τρεις, θα χρειαζόμασταν περίπου άλλους τρεις για να μπορέσουν να έχουν συγκεκριμένες βάρδιες, τις άδειές τους κλπ.. Αν αλλάξουν αυτή την απόφαση τελικά και δώσουν τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους να μεταταγούν από άλλα μέρη, τότε βεβαίως να επανασυσταθεί”.

Εξελίξεις με φόντο τα κυκλοφοριακά

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Αθανασίου κλήθηκε να ενημερώσει αν οι δύο π. δημοτικοί αστυνομικοί συνδράμουν σήμερα σε επίπεδο ενημέρωσης των οδηγών στην Ερμούπολη δεδομένων των νέων κυκλοφοριακών μέτρων, όπως άλλωστε ο ίδιος είχε αναφέρει ότι επρόκειτο να γίνει, σε παλαιότερο ρεπορτάζ μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα. “Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ανέλαβαν υπηρεσία την περασμένη Δευτέρα σαν ΔΕ δημοτικοί αστυνομικοί. Έχουν κάνει αίτηση να μπουν σε κλάδους και βαθμούς σύμφωνα με τα τυπικά προσόντα τους και περιμένουμε άλλο ΦΕΚ εντός του επόμενου 20ημερου, καθώς, μόλις αποκτήσουν την προσωποπαγή θέση τους, τότε μόνο μπορεί η Δημοτική Αρχή να πάρει απόφαση και να τους μεταβιβάσει αρμοδιότητες δημοτικών αστυνομικών”. Παρ΄ όλα αυτά, όπως συμπλήρωσε, “Ο ένας βοηθά στα νέα κυκλοφοριακά μέτρα και μας βοηθά και πάρα πολύ. Απλά επίσημα, θα γίνει μέσω δημοτικού συμβουλίου, όταν βγει το ΦΕΚ της κατάστασής του. Το θέμα είναι να μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά και να μπορούν να τους μεταβιβαστούν κάποιες από τις αρμοδιότητες που είχε η δημοτική αστυνομία. Τα αμιγώς κυκλοφοριακά, ως μη ένστολοι δεν μπορούν να τα κάνουν”. Κατέληξε δε, πως, θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει εξέλιξη στο αίτημα της ΚΕΔΕ, εκτιμώντας πως, “μεσοβέζικες αποφάσεις είναι αναποτελεσματικές”.