Αμφισβήτηση κι αιχμές για ανυπαρξία θετικών κυκλοφοριακών προθέσεων

Πρωτοφανής ένταση σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Συγκοινωνιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ανάμεσα στους παρευρισκόμενους πολίτες και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, με τα σημαντικότερα αιτήματα επί της εφαρμογής των κυκλοφοριακών μέτρων να καταψηφίζονται.

Ειδικότερα, έντονη αμφισβήτηση όσον αφορά στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής να αφουγκραστεί πράγματι την ανησυχία των επιχειρηματιών, των μόνιμων κατοίκων, των ιατρών, αλλά και των ξενοδόχων κυριάρχησε καθ΄ όλη σχεδόν τη διάρκεια της συζήτησης των αιτημάτων που είχαν κατατεθεί προς εξέταση, στα οποία εν τέλει γνωμοδότησε αρνητικά η αρμόδια Επιτροπή.

Παρά το γεγονός ότι τονίσθηκε επανειλημμένως και κατηγορηματικά η στήριξη όλων των παρευρισκομένων στο μέτρο της πεζοδρόμησης της πόλης, ωστόσο οι αρνητικές εισηγήσεις επί των προτάσεών τους, προκάλεσε διαπιστώσεις εκ μέρους τους, περί “άκαμπτης και αδιάλλακτης στάσης” της Δημοτικής Αρχής, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει ταχθεί υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης και γενικά της προόδου του τόπου “βάζει εμπόδια ακόμη και στους επισκέπτες με το καλησπέρα”.

Συγκεκριμένα, το αίτημα αρκετών επιχειρηματιών για αλλαγή της ώρας έναρξης της πεζοδρόμησης από τις 21.00 στις 22.00 (ή έστω 21.45), με φόντο και την άφιξη πλοίου στις 21.30 κάποιες φορές την εβδομάδα, αλλά και την ανησυχία τους για πτώση της κίνησης στο κέντρο της πόλης και άρα, άμεσες οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους, απορρίφθηκε, μετά από σύντομη διακοπή της συνεδρίασης και σύσκεψη του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού με τον πρόεδρο της Επιτροπής και αντιδήμαρχο, Σταύρο Γουσγουνέλη. Οι ίδιοι πρότειναν εναλλακτικά να υπάρξει ψηφοφορία για κλείσιμο του κέντρου στις 21.30, πρόταση, η οποία όμως όπως τόνισαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δεν εξυπηρετεί, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Δημοτικής Αρχής.

Παράλληλα, αρνητική υπήρξε η εισήγηση σχετικά με τη δυνατότητα παροχής κάρτας σε μόνιμους κατοίκους που έχουν δίκυκλα, ώστε να αποφεύγουν τη χρήση των οχημάτων τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο ηπιότερη κυκλοφοριακή όχληση, ενώ δεν υπήρξε θετική γραμμή από την Επιτροπή Συγκοινωνιών ούτε για το αίτημα των ξενοδόχων να παραχωρηθεί το δικαίωμα πρόσβασης των επισκεπτών από και προς τα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται εντός της πεζοδρομημένης ζώνης, ώστε να μην προκαλείται δυσφορία στους ίδιους, η οποία όπως πρόσθεσαν οι ξενοδόχοι έχει ήδη εκφρασθεί έντονα.

Πέραν των ανωτέρω, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η σκληρή κριτική του ιατρού Σέργιου Απέργη προς τον απόντα δήμαρχο, (ο Γ. Μαραγκός αποχώρησε την ίδια στιγμή που δόθηκε προτεραιότητα στη συζήτηση του εν λόγω αιτήματος επικαλούμενος επείγουσα υποχρέωση), σχετικά με τη μη παραχώρηση κάρτας μέχρι σήμερα προς τους ιατρούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ερμούπολης. Ο κ. Απέργης εξήγησε πως, θα ήταν χρήσιμο να οριστεί συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης για τους ιατρούς που απαιτείται να εισέλθουν στο πεζοδρομημένο τμήμα κυρίως για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, προκειμένου να μην αναζητούν τελευταία στιγμή θέση, προκαλώντας κυκλοφοριακή αναστάτωση, αλλά και να μην καταλαμβάνουν θέση μόνιμου κατοίκου, με τον κ. Γουσγουνέλη ωστόσο, να τονίζει πως, δεν δύναται να ικανοποιηθεί το αίτημα, αφού ούτως ή άλλως μπορεί ο κάθε ιατρός να εισέλθει οποιαδήποτε ώρα για έκτακτο περιστατικό. Ο εκπρόσωπος των ιατρών, γνωστοποιώντας πως είχε προβεί σε ενημέρωση του δημάρχου σχετικά με το τόσο σοβαρό θέμα, ισχυρίστηκε πως εν τέλει, εισέπραξε σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την άρνηση ικανοποίησης του αιτήματος των ιατρών, “ακούγοντας μάλιστα και κοσμητικά επίθετα”. Ο ίδιος στηλιτεύοντας τη συμπεριφορά του Γιώργου Μαραγκού, τόνισε δε, πως, “προκαλώ τον ίδιο να με διαψεύσει”.

Τη θέση της Επιτροπής Συγκοινωνιών να γνωμοδοτήσει αρνητικά στα βασικά αιτήματα των πολιτών, αιτιολόγησαν οι κκ Μαραγκός και Γουσγουνέλης, με το επιχείρημα πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στο νησί συνηγορεί με τα εφαρμοσθέντα μέτρα.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής, Ανδρέας Γιαλόγλου, αποχώρησε, κάνοντας λόγο για “εμπαιγμό των πολιτών” και για “καφενειακού τύπου συζήτηση”, στην ατζέντα της οποίας δεν υπήρχαν ούτε γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας επί των νέων αιτημάτων.

Σημειώνεται, ότι τα αιτήματα θα λάβουν ή όχι τις τελικές εγκρίσεις στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.  

Ετικέτες: