Συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο Πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής κι Επαγγελματικής Ζωής – Παιδικοί Σταθμοί” για το σχολικό έτος 2015 - 2016

Διεκδίκηση τροφείων για 45 παιδιά

Στην κατάθεση της σχετικής αίτησης για τη συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο Πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής κι Επαγγελματικής Ζωής – Παιδικοί Σταθμοί” για το σχολικό έτος 2015 – 2016 προχωρά σήμερα η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα οικονομικού οφέλους για 45 οικογένειες.

Το θέμα συζητήθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από την έκδοση της πρόσκλησης από την ΕΕΤΑΑ στις 16 Ιουλίου, με το σώμα να υπερψηφίζει την εισήγηση, καθώς καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων των Δήμων πανελλαδικά, έχει οριστεί η 31η Ιουλίου.

Σχετικά με το θέμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών και αντιπροέδρου της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος κάνει λόγο για πιθανή “απώλεια” 50.000 θέσεων πανελλαδικά στις εν λόγω κοινωνικές δομές σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρόσκλησης της ΕΕΤΑΑ, επισημαίνοντας ότι εν τέλει, δεν έτυχαν της προσοχής που θα έπρεπε, οι παρατηρήσεις του συλλογικού οργάνου των Δήμων, αν και κατατέθηκαν έγκαιρα.

Σύρος: Αίτηση για 45 οικογένειες. Εκτιμήσεις για έγκριση του συνόλου των θέσεων

Ειδικότερα, στην εισήγηση προχώρησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τα κοινωνικά θέματα, Απόστολος Ρουσσουνέλος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκλισης των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος κατέστησε σαφές, πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ακολουθεί την ίδια πορεία με τα προηγούμενα χρόνια, διεκδικώντας τις θέσεις που του αναλογούν, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 45. Σημειώνεται πως, πρόκειται για το πρόγραμμα μέσω του οποίου επιδοτούνται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση οικογένειες και γονείς που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, των οποίων τα παιδιά φοιτούν στις επιλεγμένες δομές που διατηρούν οι Δήμοι.

Βάσει του περιεχομένου της εισήγησης, σχετικά με τις δομές της Σύρου οι 45 θέσεις κατανέμονται ως εξής: Για τον Βρεφικό Σταθμό Ερμούπολης δυναμικότητας 20 βρεφών, οι επιδοτούμενες θέσεις θα είναι 5, για τον Παιδικό Σταθμό της Ερμούπολης δυναμικότητας 125 νηπίων, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν τα 25 νήπια, ενώ τέλος, για τον Παιδικό Σταθμό του Βήσσα, δυναμικότητας 25 νηπίων, ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών ανέρχεται στα 15.

Όπως εξήγησε ο κ. Ρουσσουνέλος και στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με την εφημερίδα, πρόκειται για οικονομική ενίσχυση σε επίπεδο τροφείων, που στο δύσκολο οικονομικό επίπεδο που κινούνται σήμερα οι νέες οικογένειες, αποτελεί μία μικρή έστω ελάφρυνση.

Στην ερώτηση αν θα εγκριθεί το σύνολο των θέσεων, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, λέγοντας μάλιστα πως, αντίστοιχος αριθμός είχε εγκριθεί για τις δομές της Σύρου και τα προηγούμενα δύο έτη. Αξίζει να υπογραμμισθεί πως, για τις ανάγκες συνολικά των δομών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έχει ανακοινωθεί στην πρόσκληση το ποσό των 4.998.055 ευρώ και συνολικά για τους Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς της χώρας, το ποσό των 46.105.556 ευρώ.

Ρήτρα που αφήνει εκτός δομών χιλιάδες νήπια

Ο ρόλος που μπορούν να επιτελέσουν οι Δήμοι με τις δομές τους προς όφελος της κάθε οικογένειας στο σημερινό ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο αποτέλεσε το ουσιαστικό περιεχόμενο της παρέμβασης του αρμόδιου αιρετού της ΚΕΔΕ, Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος βάσει στοιχείων, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη και τα μέλη του ΔΣ, τονίζει δεν αποκλείεται να μείνουν εκτός Προγράμματος περί τα 50.000 νήπια και βρέφη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι η υποχρέωση των φορέων να περικόψουν το 30% κάθε πιστοποιημένης δομής, γεγονός που θα σημάνει “ψαλίδι” στις προσφερόμενες θέσεις, με πολλές χιλιάδες παιδιά σε όλες τις δομές της χώρας να εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός αυτών. Αν και όπως εξηγεί η ρήτρα 70 – 30%, η οποία πέρυσι είχε αποσυρθεί εν τέλει, με αποτέλεσμα από τις αρχικά 70.000 τοποθετήσεις, να φοιτήσουν εν τέλει, 85.000 παιδιά και να μείνουν εκτός περί τα 25.000 νήπια, ωστόσο φέτος, φαίνεται πως, επανήλθε το ζήτημα των προσφερόμενων θέσεων, με αποτέλεσμα και λόγω της αύξησης ζήτησης από την πλευρά των γονέων, να φαίνεται πως, θα διπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών που δε θα μπορέσουν να περάσουν το κατώφλι των δημοτικών δομών. “Αυτή η ρήτρα 70-30%, μετά από σκληρούς αγώνες και επίμονες και πιεστικές διεκδικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συλλογικών οργάνων των δήμων ανατράπηκε και αποσύρθηκε, αφού η προηγούμενη πολιτική ηγεσία αντιλήφθηκε τις τραγικές συνέπειες που θα επέφερε η διατήρηση της περικοπή” αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης στην επιστολή του, προσθέτοντας ταυτόχρονα, πως “παρόλα αυτά, το θέμα επανήλθε, με τη δυνατότητα προσφοράς μόνο έως το 70% της δυναμικότητας της υφιστάμενης αδείας των δομών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών”. Σύμφωνα δε, με όσα εξηγεί, αυτή η κατάσταση έρχεται να προσθέσει οικονομικό βάρος σε επίπεδο τροφείων που πρέπει να καλύψουν οι γονείς ή ακόμη χειρότερα, να ενισχύσει τις ιδιωτικές δομές, στις οποίες εξ ανάγκης θα στραφούν αρκετές οικογένειες.

Αλλαγές στη διαδικασία της χρηματοδότησης

Σε αντίστοιχο βαθμό, για τη λειτουργία των εν λόγω δομών, πονοκέφαλο προκαλεί και ο τρόπος χρηματοδότησης, με τον κ. Δανιηίδη, να σημειώνει ότι οι Δήμοι δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρές χρονικές καθυστερήσεις, την ίδια στιγμή που και οι ίδιοι βιώνουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα ή αρκετοί εξ αυτών έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την κάλυψη οποιονδήποτε αναγκών με δικούς τους πόρους. “Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθείται με το νέο σύστημα διαχείρισης, η καταβολή της πρώτης δόσης προβλέπεται να γίνει μετά την πιστοποίηση του 30% του φυσικού αντικειμένου, ενώ στο προηγούμενο σύστημα διαχείρισης, η αντίστοιχη καταβολή γινόταν μετά την πιστοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου” σημείωσε, θέτοντας μεταξύ άλλων το ερώτημα, “Υπάρχει κανείς που μπορεί να πιστεύει σήμερα ότι οι Δήμοι ή τα Νομικά τους Πρόσωπα και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις που θα κληθούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα εν μέσω χρεοκοπίας έχουν τέτοια αποθεματικά κεφάλαια που μπορούν να υποστηρίξουν μισθοδοσίες και λειτουργικές δαπάνες, καταβάλλοντας ταυτόχρονα τις εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις εφορίες;”.