Παρακολούθηση θαλάσσιας ζώνης Γυάρου
- Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2015 - 06:10
Στη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου εστιάζεται πιο έντονα το ενδιαφέρον της WWF Ελλάδος μετά από αίτημα που έχει υποβάλλει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να δοθεί η άδεια και η δυνατότητα εγκατάστασης ειδικού εξοπλισμού για την επόπτευση και παρακολούθηση της ευρύτερης θαλάσσιας ζώνης του ιστορικού τόπου.
Στο πλαίσιο του συντονισμού του ευρωπαϊκού προγράμματος Κυκλάδες Life με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος γενικότερα, η εν λόγω οργάνωση επιθυμεί να προωθήσει μία νέα δράση ελέγχου της θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου, με τη χρήση ραντάρ που θα τοποθετηθεί το επόμενο διάστημα στην κορυφή του νησιού.
Ως εκ τούτου, η WWF Ελλάς αιτείται τη σχετική έγκριση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με το θέμα να εισάγεται στην προσεχή συνεδρίαση της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της οποίας το δημοτικό συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για την εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού.
Αίτημα άδειας πρόσβασης στον χώρο κι εγκατάστασης εξοπλισμού
Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η περιβαλλοντική οργάνωση τονίζει πως, για την ιδιαίτερη και αποτελεσματική επόπτευση της θαλάσσιας ζώνης της Γυάρου, απαιτείται “η τοποθέτηση σε υπάρχοντα πυλώνα δύο δορυφορικών πιάτων προκειμένου να επιτευχθεί η σύνδεση και μεταφορά δεδομένων του ραντάρ μεταξύ των γραφείων της WWF Ελλάδος και του σημείου εγκατάστασης του ραντάρ στην κορυφή Προφήτης Ηλίας Γυάρου”. Επιπλέον, αναφέρεται πως, για την προαναφερθείσα ενέργεια χρειάζεται να δοθεί “άδεια πρόσβασης στον χώρο των κεραιών, για χρονικό διάστημα περίπου μίας εβδομάδας των τεχνικών υπεργολάβων για την υλοποίηση των εργασιών τοποθέτησης του εξοπλισμού”. Σημειώνεται δε, πως, το ακριβές χρονικό διάστημα των εργασιών και τα πλήρη στοιχεία των τεχνικών που θα εργασθούν, θα γνωστοποιηθούν άμεσα.
Πέραν των ανωτέρω, η WWF Ελλάς ζητά και την παροχή ρεύματος στο υπάρχον κτίριο των κεραιών αλλά και να επιτραπεί η τοποθέτηση ενός UPS και δύο poe adaptor προκειμένου να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη παροχή ρεύματος και η προστασία και φύλαξη του εξοπλισμού.
Κατόπιν της εξέτασης του αιτήματος, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εισηγείται θετικά προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το δημοτικό συμβούλιο με την επισήμανση να υπάρξει η λήψη όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων από την πλευρά της οργάνωσης, η οποία και φέρει την ευθύνη.
“Πράσινο φως” από ΡΕΔΗΣΕ, Δημοτική Κοινότητα και Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου
Της τελικής έγκρισης του δημοτικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου είναι αρμόδια για τη λήψη της τελικής απόφασης, προηγήθηκαν οι σχετικές εγκρίσεις από το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών. Ειδικότερα, με απαντητικό έγγραφο προς τη WWF Ελλάδος, η ΡΕΔΗΣΕ ενημερώνει πως επιτρέπει την τοποθέτηση σε υπάρχοντα πυλώνα των δύο δορυφορικών πιάτων για την μεταφορά δεδομένων με ραντάρ, ενώ δίνει την άδεια πρόσβασης στον χώρο των κεραιών κι επιτρέπει και την τοποθέτηση του εξοπλισμού για να υπάρχει δυνατότητα αδιάλειπτης παροχής ρεύματος. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως, σε περίπτωση μη σωστής διαχείρισης των συμφωνηθέντων, θα διακοπεί η συνεργασία. Παράλληλα, ομόφωνα τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας προχώρησαν στην έγκριση του αιτήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την τοποθέτηση του εξοπλισμού και της πρόσβασης στο χώρο των κεραιών στην Άνω Σύρο ενώ τέλος, από την πλευρά της εταιρείας ακινήτων δημοσίου δόθηκε η άδεια μέσω σχετικού εγγράφου, για την τοποθέτηση του ειδικού συστήματος παράκτιας παρακολούθησης, το οποίο θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Σύρου, ενώ εγκρίνει και την τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας για το πρόγραμμα κοντά στην προβλήτα. Ωστόσο, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου υπογραμμίζει πως προϋπόθεση της εγκατάστασης του εξοπλισμού αλλά και των επεμβάσεων επάνω στη Γυάρο είναι ο σεβασμός στον ίδιο τον ιστορικό τόπο.
Γυάρος: Η καλύτερα χαρτογραφημένη θαλάσσια περιοχή Natura 2000 της Ελλάδας
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναγνωστών, αξίζει να παρουσιασθεί η σύντομη περιγραφή που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του προγράμματος Κυκλάδες Life αναφορικά με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η θαλάσσια περιοχή της Γυάρου.
“Η Γυάρος είναι ένα νησί με μοναδική βιοποικιλότητα: στις απομονωμένες παραλίες και σπηλιές της, ζει και αναπαράγεται ένας μοναδικός πληθυσμός της κινδυνεύουσας με εξαφάνιση Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus. O βυθός της φιλοξενεί πληθυσμούς του μοναδικού θαλάσσιου φυτού, την Ποσειδωνία και κοραλλιογενείς σχηματισμούς όπως η τραγάνα. Τόσο η τραγάνα όσο και οι Ποσειδωνίες, παρέχουν καταφύγιο σε μια σειρά από θαλάσσιους οργανισμούς. Όλα τα παραπάνω είδη και οικότοποι καθώς και ο άνθρωπος είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα και παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο για τη ζωή. Για να προστατευτούν μαζί και με τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν στον άνθρωπο, που δεν είναι και πάντα ορατές, θα πρέπει να εφαρμοστούν μια σειρά από μέτρα. Η θεσμική κατοχύρωση, θα εξασφαλίζει την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος χωρίς αυτό να σημαίνει απαγόρευση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων γύρω από το νησί. Ταυτόχρονα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων αυτών, θα λειτουργήσει ένα σύστημα φύλαξης”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρώτη καταβολή για τη Γυάρο
26 Νοε. 2024 - 6:15 - Πρόταση της παράταξης "Σύρος Εξ Αρχής" για διενέργεια αποστολής στη Γυάρο
25 Ιουλ. 2024 - 8:43 - Σύρος: Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της Γυάρου
12 Ιουλ. 2024 - 12:24 - Σύρος Εξ Αρχής: “Η προστασία της Γυάρου πρέπει να ενώνει το Δημοτικό Συμβούλιο”
12 Ιουλ. 2024 - 9:20 - Με σχέδιο για τη Σύρο: “Μεγαρέων δάκρυα”
12 Ιουλ. 2024 - 8:15