Συνεδρίαση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου με πλούσια “ατζέντα” για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Αποφάσεις αναβάθμισης χερσαίας ζώνης

Στην έγκριση μίας σειράς εισηγήσεων για τη γενικότερη αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Σύρου προχώρησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, πέραν της υπερψήφισης όσων έργων έχουν συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2016, τα σημαντικότερα εκ των οποίων αναφέρθηκαν στο χθεσινό φύλλο.

Η πλούσια ατζέντα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου ως φαίνεται αναδεικνύει την ανάγκη λήψης μικρών αλλά και μεγαλύτερων αποφάσεων που θα ανακουφίσουν προβλήματα που εντοπίζονται στη χερσαία ζώνη, βάζοντας παράλληλα τάξη ακόμη και στα πιο απλά θέματα που επί χρόνια δεν είχαν απασχολήσει έντονα τα παρελθόντα διοικητικά συμβούλια.

Επαρκής φωτισμός στον λιμένα Ερμούπολης και διαμόρφωση αγωγού ομβρίων υδάτων

Δεδομένης της σημασίας που υπάρχει το λιμάνι της Ερμούπολης (η “βιτρίνα” της πόλης), να μπορέσει να αποκτήσει μία ελκυστική εικόνα για τους επισκέπτες, αλλά και να γίνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργικό μπορεί, βάσει των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών που παρουσιάζονται, το Λιμενικό Ταμείο, ενέκρινε την εισήγηση να διατεθούν περί τις 10.000 ευρώ όσον αφορά στον φωτισμό. Ειδικότερα, τα παρευρισκόμενα μέλη ψήφισαν ομόφωνα τη διάθεση της προαναφερθείσας δαπάνης, ώστε μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης να τοποθετηθούν κατάλληλοι ανακλινόμενοι ιστοί κατά μήκος του τοιχίου που θα διαχωρίζει το εσωτερικό του λιμένα από τον εξωτερικό χώρο, με σκοπό να υπάρχει επαρκής φωτισμός τις βραδινές ώρες. Σημειώνεται πως, μέχρι πρότινος τα φωτιστικά σημεία ήταν τοποθετημένα στο μέσον του λιμένα και μάλιστα επάνω στο χώρο των παρτεριών, τα οποία μετά το έργο, δεν θα υφίστανται. Όπως διευκρινίστηκε, οι νέοι ιστοί θα έχουν περισσότερο ύψος και θα φωτίζουν επαρκώς το παραλιακό μέτωπο.

Συμπληρωματικά, αξίζει να τονισθεί ότι λήφθηκε απόφαση για έγκριση δαπάνης 17.000 ευρώ, ώστε με αφορμή το έργο της ανάπλασης, να προχωρήσει και η διαμόρφωση του αγωγού ομβρίων υδάτων στο ύψος της οδού Χίου, προκειμένου να αποφεύγονται τα πλημμυρικά περιστατικά που καταγράφονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους χειμερινούς μήνες.

Παρεμβάσεις σε αλιευτικά καταφύγια Ερμούπολης και Φοίνικα

Εκτός των ανωτέρω, σε σημαντικές παρεμβάσεις θα προβεί το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και στα αλιευτικά καταφύγια της Ερμούπολης και του Φοίνικα. Συγκεκριμένα, στην περιοχή “Καρνάγιο” έχει προβλεφθεί η κατασκευή προστατευτικού τοιχίου ώστε να διαχωρίζεται η θάλασσα από το χώρο στάθμευσης και το οδόστρωμα. Πέραν της χρησιμότητας του τοιχίου για την προστασία των διερχόμενων οδηγών αλλά και των πεζών που πραγματοποιούν περίπατο τις βραδινές ώρες, αναμένεται να τοποθετηθούν και κατάλληλα παγκάκια. Σε ουσιαστικότερες παρεμβάσεις θα προβεί το ΔΣ με απόφασή του και στο λιμανάκι του Φοίνικα, αφού πέραν των προσπαθειών από αλιευτικό καταφύγιο να μετατραπεί σε τουριστικό καταφύγιο, θα υλοποιηθούν εργασίες βελτίωσης του οδοστρώματος, το οποίο παρουσιάζει πολλές ανομοιομορφίες, ενώ θα υπάρξουν και εργασίες επίστρωσης με σκυρόδεμα στην προβλήτα καθώς και ύφαλες επισκευές και διόρθωση αστοχιών όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συνεδρίαση. Οι εν λόγω εργασίες θα υλοποιηθούν βάσει των οδηγιών της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Καθαρισμός στη θαλάσσια περιοχή “ΜΕΤΚΑ”

Σαφής ενημέρωση υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και όσον αφορά στον προγραμματισμένο καθαρισμό όπισθεν του Κολυμβητηρίου, στην περιοχή ΜΕΤΚΑ, με το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου να έχει αποφασίσει να προβεί σε επιβεβλημένες ενέργειες ανέλκυσης και απομάκρυνσης ναυαγίων ή και άλλων άχρηστων αντικειμένων. Βάσει των όσων αναφέρθηκαν, είναι γνωστό από παλαιότερα, πως, ο βυθός χρήζει ιδιαίτερου καθαρισμού, αφού άχρηστα αντικείμενα κ.α. “αποτελούν κίνδυνο για τα καταπλέοντα σκάφη, τα οποία τροφοδοτούν με πετρέλαιο τη ΔΕΗ και την τοπική αγορά, ρυπαίνουν τον χώρο και δημιουργούν πρόβλημα στις αγκυροβολίες της περιοχής”. Έγκυρη ενημέρωση της εφημερίδας, θέλει ο καθαρισμός του βυθού στο συγκεκριμένο σημείο να απαιτεί την ύπαρξη πλωτού γερανού, γεγονός που έχει προβλέψει το Λιμενικό Ταμείο, ώστε να μπορέσουν ανάμεσα σε άλλα να απομακρυνθούν και παραπεταμένα μπλόκια που εντοπίζονται κατά μήκος του συγκεκριμένου τμήματος της χερσαίας ζώνης.

Σχετικά με τον καθαρισμό του βυθού αξίζει να υπενθυμιστεί ότι πριν από κάποιες εβδομάδες είχε προβεί σε εθελοντικό καθαρισμό και ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου από κοινού με επιχείρηση που σχετίζεται με καταδύσεις.

Καθυστέρηση λόγω χρηματοδότησης στις εργασίες στο Νησάκι

Επιπρόσθετα, το ΔΣ προχώρησε και στην έγκριση της πρώτης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου “Επισκευή υπαρχόντων πεζοδρομίων και τοίχου αντιστήριξης προσήνεμου μόλου λιμένα Ερμούπολης” εξαιτίας της καθυστέρησης που καταγράφεται στην καταβολή της χρηματοδότησης. Τα ποσά της αμοιβής του εργολάβου προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κι όπως υπογραμμίσθηκε παραμένουν σε εκκρεμότητα οι δύο τελευταίοι λογαριασμοί προς τον ανάδοχο. Ήδη, ο ίδιος, τονίσθηκε πως, παρά τις καθυστερήσεις, έχει προχωρήσει τις εργασίες σε σημαντικό βαθμό ενώ απομένουν ελάχιστες εξ αυτών να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να παραληφθεί το έργο από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Η απόφαση αφορούσε στην έγκριση παράτασης κατά τριάντα ημερολογιακές ημέρες.

Προβλημάτισε η παράνομη στάθμευση

Με αφορμή την υπερψήφιση του θέματος της ημερήσιας διάταξης περί έγκρισης διάθεσης πίστωσης για προμήθεια πινακίδων, μέλος του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου της Κέας, επεσήμανε την ανάγκη σωστής τοποθέτησης αυτών σε πολλά σημεία, ώστε αφενός να ενημερώνονται οι πολίτες κι αφετέρου να μη δημιουργείται χαοτική εικόνα στα μάτια των επισκεπτών. Το ζήτημα της παράνομης στάθμευσης απασχόλησε έντονα, κυρίως όταν ειπώθηκε ότι και στο νησί της Κέας προβληματίζει έντονα. Μάλιστα σχόλιο μέλους του ΔΣ, περί αντικειμενικού προβλήματος αστυνόμευσης στα παραλιακά μέτωπα των νησιών, που προκύπτει από τις ελλείψεις δυνάμεων στα Λιμεναρχεία, προκάλεσε την τοποθέτηση του Λιμενάρχη Σύρου, Ιάκωβου Γκύζη, ο οποίος ανέφερε πως, ενδεχομένως, λύση να αποτελούσε η ύπαρξη γερανοφόρου οχήματος σε κάθε αρμόδιο Δήμο, ώστε τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα, να απομακρύνονται κυρίως δε, όταν προκαλούν πρόβλημα στην κυκλοφοριακή ροή. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, θα ήταν μία “ακραία λύση”, η οποία θα προϋπέθετε φυλασσόμενο χώρο 24 ώρες το 24ωρο, που θα απαιτούσε και σημαντικές δαπάνες εκ μέρους του Δήμου, ώστε τα οχήματα που απομακρύνονταν να μεταφέρονταν σε ασφαλές μέρος, όπως ορίζει η τυπική και νόμιμη διαδικασία.

Από την πλευρά του, υποστήριξε δε, πως και η ύπαρξη προστίμων ως λύση, δεν ωφελεί σε πρακτικό επίπεδο αφού το πρόβλημα παραμένει, αφήνοντας να εννοηθεί πως κρίνεται αναγκαία η τήρηση της σήμανσης και των κανόνων οδικής κυκλοφορίας από την πλευρά των πολιτών.