Μετ΄ εμποδίων η έναρξη λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για το σχολικό έτος 2015-2016

Με καθυστέρηση φέτος τα νήπια στις δομές

Αναμένονται οι προσωρινές λίστες με τα ωφελούμενα παιδιά από την ΕΕΤΑΑ

Ιδιαίτερα ρευστό παραμένει το σκηνικό της έναρξης λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών πανελλαδικά, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις και οι επικείμενες εκλογές δείχνουν πως, το πρώτο “κουδούνι” για τα νήπια στην καλύτερη περίπτωση θα “χτυπήσει” στις 15 Σεπτεμβρίου, με φόντο και την αναμονή ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων από την ΕΕΤΑΑ για τις οικογένειες που θα χρηματοδοτηθούν.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης βρίσκεται σε καθεστώς αναμονής, με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, Απόστολο Ρουσσουνέλο να αναφέρει σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, πως, σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ, ώστε να υπάρξει η πρώτη ενημέρωση σχετικά με το ποιοι είναι οι ωφελούμενοι γονείς εξ όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών να υποδεχθούν οι δομές τα μικρά παιδιά. Με πάσα επιφύλαξη και στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της εφημερίδας, αξίζει να σημειωθεί, πως, δεν αποκλείεται οι δομές του νησιού να ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας τη λειτουργία τους, με μικρότερο αριθμό παιδιών έως την γνωστοποίηση των οριστικών πινάκων από την ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν αρκετοί γονείς, αφού ήδη έχει καθυστερήσει το νέο έτος γι αυτές τις δομές.

Πέραν αυτού του θέματος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης σε προχθεσινή ανακοίνωσή του έθεσε στην πρώτη γραμμή το θέμα της καταβολής της μισθοδοσίας των συμβασιούχων υπαλλήλων, κάτι που όπως φαίνεται δεν θα απασχολήσει τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα τα προσωρινά αποτελέσματα από την ΕΕΤΑΑ

Ειδικότερα, τα προσωρινά αποτελέσματα από την πλευρά της ΕΕΤΑΑ για τα παιδιά που κατόπιν αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης των γονέων τους επελέγησαν ώστε να χρηματοδοτηθούν, εκτιμάται πως θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας στην ηλεκτρονική διεύθυνση eetaa.gr. “Μας είχαν πει ότι τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου υπάρχει πιθανότητα να τα αναρτήσουν” τόνισε ο Απόστολος Ρουσσουνέλος, επισημαίνοντας πως, υπάρχει ανησυχία για μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση λόγω πολιτικών εξελίξεων. “Φοβάμαι μήπως καθυστερήσει η ανακοίνωσή τους λόγω εκλογών” πρόσθεσε, εξηγώντας πως, στην περίπτωση που πράγματι σήμερα υπάρξει η σχετική ανακοίνωση, τότε απομένουν λίγες ημέρες έως τη ρύθμιση όλων των διαδικασιών που θα αφορούν στην ενημέρωση των ωφελούμενων γονέων. “Από την ημέρα ανακοίνωσής τους, χρειάζονται ακόμη τρεις ημέρες ως περιθώριο για την κατάθεση ενστάσεων, αν αυτές υπάρξουν. Εμείς, αμέσως μετά την ανάρτησή τους θα προχωρήσουμε στον έλεγχο με τους δικούς μας πίνακες και μέσα σε μία εβδομάδα θα βαδίσουμε προς τη λειτουργία των δομών” συμπλήρωσε ο ίδιος, λέγοντας ακόμη ότι,“αυτό που προέχει είναι να δημοσιοποιήσει έστω και τα προσωρινά αποτελέσματα η ΕΕΤΑΑ ώστε να οριστικοποιήσουμε τα αποτελέσματα μας ως Δήμος για τις δομές”.

Αξίζει να τονισθεί, πως, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν προβεί στην αξιολόγηση όλων των στοιχείων που έχουν υποβάλλει οι ενδιαφερόμενοι γονείς, βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και της σχετικής νομοθεσίας που θέλει προτεραιότητα να δίνονται στους εργαζόμενους γονείς.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ρουσσουνέλος, ενδεχομένως η ΕΕΤΑΑ να έχει διαφοροποιήσεις με τα αποτελέσματα του Δήμου, καθώς κατά έναν περίεργο τρόπο “μοριοδοτεί τις άνεργες μητέρες”, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για κάποιες άλλες οικογένειες. Σε κάθε περίπτωση εκ μέρους του Δήμου θα υπάρξει σαφής ανακοίνωση.

Εκτός δομών Σύρου περίπου 46 μικρά παιδιά

“Προχωρήσαμε στην προσεκτική εξέταση όλων των αιτήσεων” ανέφερε παρακάτω ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, λέγοντας πως, “συνολικά στις δομές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης φέτος θα φοιτήσουν 130 παιδιά”. Εξ αυτών οι επανεγγραφές αφορούν σε 47 παιδιά και ο αριθμός που απομένει είναι νέες αιτήσεις. Βάσει των όσων ανέφερε στην τηλεφωνική επικοινωνία, συνολικά οι αιτήσεις από γονείς που υποβλήθηκαν στο αρμόδιο γραφείο για τις δομές του νησιού ανήλθαν σε 176, με αποτέλεσμα περίπου 46 παιδιά να μην είναι εφικτό να ενταχθούν σε κάποιο τμήμα και να μένουν εκτός για το έτος 2015 - 2016.

Πέραν αυτών, ο κ. Ρουσσουνέλος κληθείς να απαντήσει αν πρόκειται να εγκριθεί το σύνολο των αιτήσεων από την ΕΕΤΑΑ για χρηματοδότηση 45 παιδιών όπως είχε γνωστοποιηθεί σε παλαιότερο δημοσίευμα τη εφημερίδας, κατέστησε ξεκάθαρο πως, η απόφαση είναι στα χέρια της ΕΕΤΑΑ, ωστόσο επιθυμία του Δήμου είναι να εγκριθούν όλες. “Ευελπιστούμε να πιάσουμε αυτό το νούμερο φέτος. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως, πως, πέρυσι μας είχαν εγκρίνει 29 θέσεις. Αν δεν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ήπιο κλίμα στον παιδικό σταθμό του Βήσσα

Στο προσκήνιο δεν θα μπορούσε να μην τεθεί στο πλαίσιο του σημερινού δημοσιεύματος για τη λειτουργία των εν λόγω δομών και ο παιδικός σταθμός του Βήσσα, με φόντο την περυσινή τρικυμιώδη χρονιά και τις αλλαγές σε επίπεδο παιδαγωγών. Βάσει του ρεπορτάζ, η έναρξη λειτουργίας της δομής θα προχωρήσει κανονικά με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να έχει προγραμματίσει να προκηρύξει διαγωνισμό μετά το σχηματισμό κυβέρνησης και κατά πάσα πιθανότητα εντός Οκτωβρίου, ώστε να προσληφθούν για ένα έτος, τρεις συμβασιούχοι παιδαγωγοί. Ως εκ τούτου, τα νήπια που θα φοιτήσουν στη συγκεκριμένη δομή, αναμένεται να μην υποστούν την περυσινή ταλαιπωρία καθώς σε επίπεδο προσωπικού ως φαίνεται θα ολοκληρώσουν τη χρονιά ανέφελα.

Ενίσχυση από την ΠΝΑΙ σε δομές του Ν. Αιγαίου με 4 εκατ. Ευρώ

Το θέμα της καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού που φέρνει στο προσκήνιο ο Γιώργος Πατούλης με ανακοίνωσή του λόγω της αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης, εκτιμάται ότι δε θα προβληματίσει τις δομές της Σύρου, καθώς ο Δήμος θα έχει μόλις τρεις συμβασιούχους νηπιαγωγούς και μάλιστα μετά την ανάδειξη και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αυτούσια η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού έχει ως εξής: “Το σημείο που αφορά τη χρηματοδότηση της πράξης και η αλλαγή που επέρχεται σε σχέση με το περσινό σύστημα, δηλ. ότι η καταβολή της πρώτης δόσης θα δοθεί στους φορείς με την πιστοποίηση του 30% του φυσικού αντικειμένου και όχι με την πιστοποίηση του 10% του αντικειμένου , θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα δεδομένου ότι με το νέο σύστημα η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο, ενώ αντίστοιχα σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα πληρωμών η πρώτη δόση μπορούσε να καταβληθεί από τον Οκτώβριο.

Το νέο σύστημα χρηματοδότησης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας των 19.500 εργαζομένων όσο και προβλήματα στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων”.

Θετικό γεγονός ωστόσο για τις δομές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συνολικά είναι οι αποφάσεις που υπέγραψε προ ημερών ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος και αφορούν στη διάθεση του ποσού των 4.145.000 ευρώ από το νέο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και παιδιών σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των Δήμων αλλά και ιδιωτών που λειτουργούν στην Περιφέρεια”.