Ομόφωνη έγκριση του Κανονισμού λειτουργίας των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών στη Σύρο από το δημοτικό συμβούλιο

Συγκροτημένη λειτουργία για το μέλλον

Πρότυπο κανονισμό λειτουργίας αποκτούν πλέον οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την ομόφωνη θετική απόφαση των μελών του δημοτικού συμβουλίου με την οποία ενέκριναν το σχέδιο αυτού, στο περιεχόμενο του οποίου ρυθμίζονται λεπτομερώς όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν αλλά και να τηρούν παιδαγωγοί, προσωπικό, Δήμος αλλά και ενδιαφερόμενοι γονείς.

Η συγκεκριμένη απόφαση ορίζει με σαφήνεια τον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών που έχει στην ευθύνη του ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου ετησίως να υποδέχεται τα μικρά παιδιά στα τμήματά του, στα οποία και οφείλει να παρέχει το προβλεπόμενο παιδαγωγικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί με στόχο την ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξή τους.

Ο εγκεκριμένος πλέον πρότυπος κανονισμός που εφαρμόζεται σε όλες τις αντίστοιχες δομές πανελλαδικά συντάχθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου με την ευθύνη της προϊσταμένης σε συνεργασία με το παιδαγωγικό προσωπικό των δομών, ενώ στην εισήγηση προς τους δημοτικούς συμβούλους, ο κανονισμός συνοδευόταν και από τη σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου. Σύντομη αναφορά για το θέμα εντός της συνεδρίασης πραγματοποίησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Απόστολος Ρουσσουνέλος.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, ο ίδιος ανέφερε ακόμη, πως ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των αιτήσεων για τις ωφελούμενες οικογένειες από την ΕΕΤΑΑ και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει εντός των τρεχουσών 24ωρων σχετική ενημέρωση.

Στον Δήμο η αποκλειστική ευθύνη

Σύμφωνα με όσα ορίζονται σε αυτόν τον κανονισμό, τη διοίκηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών έχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, οι οποίοι ειδικότερα, εντάσσονται στην εποπτεία του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τους υπαλλήλους του συνόλου των δομών να θεωρούνται δημοτικοί υπάλληλοι. Οποιαδήποτε απόφαση για τη λειτουργία τους βαρύνει το δημοτικό συμβούλιο κατόπιν της εισήγησης είτε του αρμόδιου αντιδημάρχου, είτε του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου ή ακόμη και του δημάρχου. Ως εκ τούτου, μέριμνα του Δήμου είναι να παρέχει ενιαία προσχολική αγωγή σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και να βοηθά τα παιδιά να αναπτύσσονται ολόπλευρα.

Προτεραιότητα σε εργαζόμενους γονείς και ειδικές περιπτώσεις

Αναφορικά με το θέμα του δικαιώματος εγγραφής των μικρών παιδιών, στον κανονισμό παρέχονται σαφείς κατευθύνσεις. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται πως, κατά την εγγραφή προτεραιότητα δίδεται στα παιδιά εργαζόμενων γονέων αλλά και στα παιδιά οικονομικά αδύνατων οικογενειών και μάλιστα προτιμώνται όσα χρήζουν μεγαλύτερης φροντίδας εξαιτίας διάφορων κοινωνικών αιτιών (π.χ. μονογενεϊκές οικογένειες). Για την επιλογή τους, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία καθώς οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται από τις 20 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου κάθε έτους αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, εφόσον όμως υπάρχουν κενές θέσεις. Το δημοτικό συμβούλιο είναι αρμόδιο ώστε με απόφασή του να καθορίζει τα κριτήρια αξιολόγησης των υποβληθεισών αιτήσεων αλλά και τον τρόπο μοριοδότησης των αιτημάτων των γονέων. Κατόπιν αυτής της διαδικασίας, συγκροτείται τριμελής επιτροπή αξιολόγησης, έργο της οποίας αποτελεί η τελική επιλογή των παιδιών. Σε αυτήν την Επιτροπή συμμετέχει απαραίτητα παιδαγωγικό προσωπικό ενώ η τελική εισήγηση αποστέλλεται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί - καθώς σημειώνεται -, πως, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μπορεί να εγγράφονται παιδιά πέρα από τη δυναμικότητα των δομών, μέχρι ποσοστού 20% εφόσον όμως, ο Δήμος έχει το προβλεπόμενο από τις σχετικές διατάξεις προσωπικό.

Οικονομική συμμετοχή γονέων κι εκτάκτως... περιθώριο αναπροσαρμογής

Στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως φαίνεται και όπως ισχύει πανελλαδικά η αναφορά “δημόσια και δωρεάν παιδεία” μόνον κατ΄ επίφαση ισχύει, αφού η μηνιαία συμμετοχή των γονέων ανάλογα με τα εισοδήματά τους είναι επιβεβλημένη. Ειδικότερα, αυτούσιο το κομμάτι του κανονισμού για το συγκεκριμένο θέμα έχει ως εξής: “Η μηνιαία οικονομική συμμετοχή των γονέων και κηδεμόνων των φιλοξενούμενων βρεφών και νηπίων, καθώς και η αναπροσαρμογή της, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθορίζεται με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου”. Στο ίδιο άρθρο, διευκρινίζεται δε, πως σε επίπεδο οικονομικής συνδρομής των γονέων, ισχύουν την τρέχουσα περίοδο όσα περιελάμβανε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (157/2014) για τον καθορισμό εσόδων από τον συγχωνευμένο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ΟΠΚΑ.

Λειτουργία σταθμών και συγκρότηση τμημάτων

Σχετικά με τη διάρκεια λειτουργίας των σταθμών – παιδικών και βρεφονηπιακών – της Σύρου καθορίζεται το χρονικό διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου έως και 31 Ιουλίου, με πενθήμερη λειτουργία από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Οι ώρες που φιλοξενούνται τα παιδιά στις εν λόγω δομές είναι από τις 7 το πρωί έως και τις 4 το μεσημέρι, ενώ μέριμνα υπάρχει για τη μη λειτουργία τους, μόνον σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων, οπότε και η μεταφορά των παιδιών από και προς τις δομές, καθίσταται επισφαλής. Σε επίπεδο συντηρήσεων των σταθμών, θέμα που απασχολεί έντονα και την παρούσα Δημοτική Αρχή, υπογραμμίζεται πως, από 1η Αυγούστου έως και 31 Αυγούστου που δεν είναι σε λειτουργία οι δομές, οφείλουν οι αρμόδιοι των υπηρεσιών να μεριμνούν για τις αναγκαίες εργασίες που θα βελτιώνουν την εικόνα τους προς όφελος των παιδιών.

Αυστηρά πρέπει να τηρούνται όσα ορίζονται και στο θέμα της συγκρότησης των τμημάτων, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία τους. Ειδικότερα, το βρεφικό τμήμα φιλοξενεί βρέφη ηλικίας από 18 μηνών έως και 2,5 ετών, ενώ το νηπιακό τμήμα παιδιά ηλικίας από 2,5 ετών έως και την προσχολική ηλικία. Κάθε βρεφικό τμήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δώδεκα βρέφη με δύο παιδαγωγούς και μία βοηθό ενώ για κάθε τμήμα του παιδικού σταθμού μπορούν να εξυπηρετούνται 25 παιδιά με μία παιδαγωγό και μία βοηθό.

Αυστηρό διαιτολόγιο

Τέλος, στο περιεχόμενο του 12σέλιδου κανονισμού λειτουργίας, επισημαίνεται πως, το διαιτολόγιο (η διατροφή) των παιδιών πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Όπως σημειώνεται, το γεύμα τους είναι δύο φορές την ημέρα και περιλαμβάνει νωπά φρούτα και λαχανικά, νωπό κρέας και ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ σε επαρκείς ποσότητες. Υπογραμμίζεται, πως απαγορεύεται κατηγορηματικά, η χορήγηση ειδών διατροφής που περιέχουν συντηρητικές χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες.